Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σόιμπλε: "Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις"
  • [02] Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ
  • [03] Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία
  • [04] Το ΚΚΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών κατά των μνημονίων
  • [05] «Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στο δίλημμα εξαθλίωση και χρεοκοπία μέσα ή έξω από το ευρώ»
  • [06] «Μετανοείτε, αλλάξτε μυαλό, δεν γίνεται αλλαγή εξωτερική αν δεν αλλάξουμε εσωτερικά»
  • [07] Εννέα οι νεκροί, 55 οι παγιδευμένοι από κατάρρευση εμπορικού κέντρου στη Γκάνα

  • [01] Σόιμπλε: "Δεν βλέπω προς το παρόν να λαμβάνονται οι αποφάσεις"

    Δεν περιμένει αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, ακόμη και μετά την ψηφοφορία στην Βουλή των Ελλήνων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο στο Αμβούργο.

    "Η Ευρωζώνη είναι στον σωστό δρόμο και ανέκτησε λίγη εμπιστοσύνη στις αγορές, αλλά δεν έχει ακόμη περάσει η μπόρα", επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.

    Στο μεταξύ,η ΕΕ καλωσόρισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας ως ένα "σημαντικό βήμα", αλλά επισήμανε επίσης πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση της βοήθειας.

    "Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (...) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013", δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

    "Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση", πρόσθεσε αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Επιπλέον χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισεκ. ευρώ, επισήμανε ο Ο' Κόνορ. Πρόσθεσε πως περιμένει ότι η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί "στις ερχόμενες ημέρες".

    Την ψήφιση του πακέτου των μέτρων λιτότητας από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και εκφράζει τον σεβασμό της χώρας του για τις προσπάθειες «που καταβάλλουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση».

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι «η απόφαση της Βουλής των Ελλήνων υπέρ του πακέτου λιτότητας το οποίο προτάθηκε από την κυβέρνηση είναι μια σημαντική επιβεβαίωση της απαραίτητης πολιτικής σταθεροποίησης και μεταρρύθμισης» και προσθέτει: «Αυτό το μήνυμα ακούγεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση». Επιβεβαιώνει δε ότι «η Ευρώπη και η Γερμανία στέκονται αλληλέγγυες δίπλα στην Ελλάδα και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχει ξεκινήσει».

    [02] Αμετάβλητα αναμένεται να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια η ΕΚΤ

    Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αλλά τα σχόλια που έκανε χθες ο Πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι για το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης και οι ζοφερές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενίσχυσαν τη φημολογία ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει άμεσα το βασικό επιτόκιο της, που διαμορφώνεται σήμερα στο 0,75%.

    «Αν τριγυρίσεις στα γραφεία των επενδυτών, θα διαπιστώσεις ότι φλερτάρουν με την ιδέα να έχουμε από σήμερα μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Ντάραγκ Μάχερ, διευθυντής στρατηγικής για το συνάλλαγμα στην τράπεζα HSBC. Η πιθανότητα να διατηρήσει η ΕΚΤ αμετάβλητα τα επιτόκιά της είναι 80%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ρόιτερς, αλλά η πλειονότητα των 73 αναλυτών που ρωτήθηκαν θεωρεί ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 0,50% εντός των προσεχών λίγων μηνών.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κοντά στο χαμηλό επίπεδο δύο μηνών, παρά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων από την ελληνική Βουλή, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η ισοτιμία του ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% στα 1,2734 δολάρια, πολύ κοντά στο χαμηλό επίπεδο διμήνου (1,2736 δολάρια).

    Τα βασικά οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης διατηρούνται και τα ζοφερά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας δείχνουν ότι η οικονομία της περιοχής κινδυνεύει να συρρικνωθεί περισσότερο του αναμενόμενου στο τέταρτο τρίμηνο, πιέζοντας την ΕΚΤ να ανταποκριθεί τελικά με τη μείωση των επιτοκίων.

    [03] Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

    Τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά βραβεία, Διηγήματος-Νουβέλας, Μυθιστορήματος, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, Χρονικού-Μαρτυρίας, καθώς και τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού.

    Στη λίστα που αφορά στα μυθιστορήματα περιλαμβάνονται οι:

    1. Χρήστος Αγγελάκος για το έργο του «Το δάσος των παιδιών - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

    2. Ισίδωρος Ζουργός για το έργο του «Ανεμώλια - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Πατάκης.

    3. Μιχάλης Μοδινός για το έργο του «Η σχεδία - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Καστανιώτης.

    4. Κώστας Μουρσελάς για το έργο του «Στην άκρη της νύχτας - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Πατάκης.

    5. Γιώργος Ξενάριος για το έργο του «Στην άκρη του κόσμου», εκδόσεις Κέδρος.

    6. Αλέξης Πανσέληνος για το έργο του «Σκοτεινές επιγραφές - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

    7. Γιώργος Συμπάρδης για το έργο του «Υπόσχεση γάμου - : Μυθιστόρημα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

    [04] Το ΚΚΕ συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών κατά των μνημονίων

    Τη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την κατάργηση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, και μετά την ψήφιση των νέων μέτρων στην Βουλή, συνεχίζει το ΚΚΕ.

    Σύμφωνα με σημερινό σχετικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος, «ξεπερνούν ήδη τις 25.000, αυτοί που άφοβα έβαλαν διαδικτυακά την υπογραφή τους στο κείμενο της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Εκατοντάδες είναι, επίσης, τα σωματεία καθώς και οι μαζικοί φορείς που με αποφάσεις τους το στηρίζουν».

    «Την κατάργηση όλων των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων έχει χρέος να την στηρίξει κάθε εργαζόμενος, νέος, γυναίκα. Όλοι αυτοί που θέλουν να πουν το δικό τους όχι στην εξαθλίωση για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Θα είναι συμβολή στη λαϊκή χειραφέτηση, ανασύνταξη και αντεπίθεση», επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών γίνεται μέσω του www.km.kke.gr και στο www.katargisimnimonion.kke.gr

    [05] «Ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στο δίλημμα εξαθλίωση και χρεοκοπία μέσα ή έξω από το ευρώ»

    «Η εργατική τάξη δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει την μεγάλη της δύναμη, οι αγώνες που έγιναν είναι περισσότεροι και μαζικότεροι, όμως είναι πολύ κατώτεροι των αναγκών. Όπου δεν υπάρχει ισχυρή παρουσία του ΠΑΜΕ απεργία δεν γίνεται, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στην λήψη των αποφάσεων και στην οργάνωση της πάλης είναι πολύ χαμηλή. Η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στην μοιρολατρία και την παγίδευση, δεν έχει ακόμη κριθεί, μπροστά μας είναι πολλές κρίσιμες μάχες» ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον δημοσιογράφο Τάσο Παππά.

    «Αυτό που κυριαρχεί είναι η οργή και η αγανάκτηση και όχι η συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης, κυριαρχεί ακόμη το θολό "κίνημα της πλατείας" του "έξω τα κόμματα", "κάτω οι κλέφτες", στο οποίο πρωταγωνίστησαν τα μεσαία και ανώτερα στρώματα και έδρασαν μέσα και νεοναζιστές και κάθε λογής συνιστώσες της "κυβερνώσας αριστεράς", ήταν ένα κίνημα βολικό και χρήσιμο στην αστική τάξη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    [06] «Μετανοείτε, αλλάξτε μυαλό, δεν γίνεται αλλαγή εξωτερική αν δεν αλλάξουμε εσωτερικά»

    «Μετανοείτε, αλλάξτε μυαλό δεν γίνεται αλλαγή εξωτερική αν δεν αλλάξουμε εσωτερικά» ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου προς όλους τους πιστούς που βρέθηκαν το πρωί στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

    «Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από το Θεό, όλα επιτρέπονται. Με την αλαζονεία του προσπαθεί να χορτάσει την απληστία του, αλλά είναι κενός γιατί έχει ξενωθεί από τον Θεό» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στον καθεδρικό ναό των Σερρών, ενώ ζήτησε παράλληλα από τους Έλληνες να μην απελπίζονται και να αγωνιστούν.

    «Οι αξίες δεν δανείζονται και δεν χορηγούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φυτρώνουν μέσα μας με αγώνες και θυσίες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, θα κοιτάξουμε μπροστά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε στον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, κατά την έξοδό του από το ναό, αν τα νέα μέτρα πληγώνουν περισσότερο τους Έλληνες και την εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «πως τώρα θα κοιτάξουμε την θεραπεία και όχι την πληγή».

    Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το νέο μητροπολιτικό συσσίτιο των Σερρών «Ο επιούσιος άρτος» που στεγάζεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και καθημερινά σιτίζει περισσότερους από τετρακόσιους αδύνατους οικονομικά Σερραίους.

    Το απόγευμα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί το Διοικητήριο των Σερρών όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της πόλης, ενώ αργά τα βράδυ θα αναχωρήσει για τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου θα παραστεί αύριο το πρωί στη νεκρώσιμο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου.

    [07] Εννέα οι νεκροί, 55 οι παγιδευμένοι από κατάρρευση εμπορικού κέντρου στη Γκάνα

    Περισσότεροι άνθρωποι απ΄ό,τι θεωρείτο αρχικά έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια του τετραώροφοι εμπορικού κέντρου που κατέρρευσε σε προάστιο της Άκρα, πρωτεύουσας της Γκάνα, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

    Από την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι. Αρχικά οι αρχές είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι περίπου 55 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό κατέρρευσε εξαιτίας, κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευαστικού λάθους. Ωστόσο, η εκτίμησή τους βασίστηκε στον αριθμό των εργαζομένων στο κτίριο τη στιγμή εκείνη και δεν συνυπολόγισε τον αριθμό των επισκεπτών στο κέντρο.

    Μέχρι σήμερα το πρωί, οι διασώστες είχαν ανασύρει 67 επιζώντες και επτά νεκρούς από τα συντρίμμια του κτιρίου, το οποίο στέγαζε εμπορικό κέντρο που διαχειριζόταν η ινδική εταιρεία Melcom Ltd.

    Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται στη χώρα ομάδα ισραηλινών διασωστών για να συνδράμει στις προσπάθειες αναζήτησης τυχόν επιζώντων.

    Η Melcom διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αλυσίδα εμπορικών κέντρων λιανικής στη χώρα και διαθέτει περίπου 20 καταστήματα σε όλη τη Γκάνα. Όπως ανακοίνωσε, νοίκιαζε το κτίριο που κατέρρευσε και άνοιξε εκεί κατάστημά της τον Ιανουάριο.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 November 2012 - 13:30:28 UTC