Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση ανάγκη για μεταστέγαση έχουν δεκάδες χιλιάδες.. ψηφοφόροι
  • [02] Η κρίση στην ευρωζώνη για άλλη μια φορά υπό την πίεση της Ομάδας των 20

  • [01] Άμεση ανάγκη για μεταστέγαση έχουν δεκάδες χιλιάδες.. ψηφοφόροι

    Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα αναγκαστούν να μεταστεγαστούν, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι, αφού ο κυβερνήτης της πολιτείας, Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι το δριμύ ψύχος που επικρατεί καθιστά τα σπίτια που δεν έχουν ακόμα ρεύμα «ακατοίκητα». Το γεγονός αυτό ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις 6 Νοεμβρίου, αφού αρκετοί αναμένεται να είναι οι πολίτες που εξαιτίας της δυσχερούς κατάστασης δεν θα πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Οι ελλείψεις καυσίμων και οι διακοπές ρεύματος πρόσθεσαν ακόμα περισσότερα προβλήματα στους κατοίκους που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ πολλά σπίτια στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ πλημμύρισαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς θέρμανση, ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ. Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, δήλωσε ότι περίπου 30.000 με 40.000 άτομα θα πρέπει να μεταστεγαστούν. «Δεν διαθέτουμε πολλά ακατοίκητα κτίρια σε αυτή την πόλη και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Δεν πρόκειται όμως να αφήσουμε κανένα να κοιμηθεί στο δρόμο και για αυτό δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε σε συνέντευξη ο δήμαρχος.

    Η Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει αναζήτηση προκειμένου να εντοπίσουν διαμερίσματα και δωμάτια ξενοδοχείων όπου θα μπορούν να στεγαστούν οι οικογένειες που δεν ενδείκνυται να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μεταφέρουμε κάπου αλλού τους ανθρώπους που βρίσκονται στα καταφύγια», δήλωσε η Ναπολιτάνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας δύο ακόμη πτώματα βρέθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ο θάνατος του ενός προκλήθηκε από υποθερμία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική εξαιτίας του τυφώνα Σάντι, έχει ανέλθει στους 111.

    Την Κυριακή το πρωί η θερμοκρασία στη Νέα Υόρκη έπεσε στους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια νέα ?πρώιμη- καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Νιου Ίνγκλαντ την ερχόμενη εβδομάδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ισχυρούς άνεμους και δυνατές βροχοπτώσεις.

    Προμήθειες καυσίμων εστάλησαν στις πληγείσες ζώνες, ενώ με αργούς ρυθμούς επανήλθε η ηλεκτροδότηση σε αρκετές γειτονιές, μετά το πέρασμα το τυφώνα Σάντι, την περασμένη Δευτέρα. Ο Μπλουμπεργκ δήλωσε ότι θα «πάρει πολύ χρόνο» μέχρι να αποκατασταθεί εντελώς η ηλεκτροδότηση στις παράκτιες περιοχές της Νέας Υόρκης, όπου τα κτίρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.

    Οι ανησυχίες των δύο υποψηφίων για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αυξάνονται, καθώς προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των πληγέντων πολιτών που δεν θα πάνε να ψηφίσουν την Τρίτη. Δεκάδες εκλογικά κέντρα σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ δεν είναι σε θέση πλέον να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πολίτες, αφού έχουν πλημμυρίσει εξαιτίας της ανόδου των υδάτων που προέρχονται από τη θάλασσα.

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λίγες μόνο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, διέταξε αξιωματούχους υπεύθυνους για τον χειρισμό καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης να παραβλέψουν την κυβερνητική «γραφειοκρατία» και να κάνουν ότι είναι δυνατό να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές να «αναρρώσουν» όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Μετά το χάος που άφησε πίσω του ο τυφώνας Σάντι, μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του NBC και της Wall Street Journal, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων επιδοκίμασαν τον τρόπο με τον οποίο ο Ομπάμα χειρίστηκε την κατάσταση.

    Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρίς Κρίστι, δήλωσε ότι θα επιτραπεί στους πολίτες που έχουν μεταστεγαστεί να ψηφίσουν μέσω e-mail, ενώ στη Νέα Υόρκη περίπου 143.000 ψηφοφόροι θα τοποθετηθούν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα.

    [02] Η κρίση στην ευρωζώνη για άλλη μια φορά υπό την πίεση της Ομάδας των 20

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται την Κυριακή στο Μεξικό προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στην Ευρώπη ώστε να βρει επιτέλους μια εύστοχη απάντηση στην κρίση της, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

    Οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 κυριότερων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθούν από τις 17:30 (τοπική ώρα) της Κυριακής (01:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) για δύο ημέρες συζητήσεων. Η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ισχνή: ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα οποία δεν αναμένεται καμία θεαματική πρόοδος στο Μεξικό.

    Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών πρέπει επίσης, όπως κάθε φορά, να αναλύσουν την παγκόσμια οικονομία. Και εδώ, τα νέα δεν είναι καλά. Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

    Η μεξικανική προεδρία της G20 προτίθεται να θέσει τρεις μεγάλες "αβεβαιότητες". Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και η δεύτερη είναι ο αμερικανικός "δημοσιονομικός τοίχος" ("fiscal cliff") που κινδυνεύει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον, να καταλήξει στα τέλη του έτους σε μια δραστική στροφή στα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως, την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και εν τω μέσω μιας πολιτικής μετάβασης στην Κίνα, οι διοργανωτές δεν έχουν πολλές ελπίδες να αποσπάσουν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων χωρών. Όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κύρια απειλή έρχεται από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη υπολόγιζε ότι θα φθάσει σε αυτή τη συνάντηση σε καλή διάταξη μάχης, αφού έχει επεξεργαστεί τη στρατηγική της για την έξοδο από την κρίση, με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί ποδός πολέμου και μια τραπεζική ένωση στα σκαριά.

    Ωστόσο, οι εταίροι της θέλουν να τη δουν να πηγαίνει πιο μακριά. "Θέλουμε να δούμε εδώ πιο καθαρά για την Ισπανία", που εξακολουθεί να διστάζει να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς βοήθειας, "και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", δήλωσε πριν από τη σύνοδο καναδός αξιωματούχος.

    Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δεν προτίθεται να επιμείνει αέναα στους λόγους για τους οποίους η Μαδρίτη δεν ζητά αυτή την υποστήριξη, αλλά εύχεται περισσότερο να "εξηγήσει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων" που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Παρασκευή τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξαναβρεί "μια βιώσιμη τροχιά". Το AFP αναφέρει πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει την απόφαση να δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας. Όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία επικεφαλής, αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 November 2012 - 1:30:29 UTC