Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ρόμνεϊ στον αγώνα για να "κατακτήσει" τις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
  • [02] Οι αντάρτες πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον της πολεμικής αεροπορίας στη Συρία
  • [03] Ο Σιμόν Πέρες χαιρέτισε τις δηλώσεις του παλαιστινίου προέδρου Μ. Αμπάς για τους πρόσφυγες
  • [04] Τρεις νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Νιγηρία

  • [01] Ο Ρόμνεϊ στον αγώνα για να "κατακτήσει" τις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ τα έπαιξε όλα για όλα το Σάββατο σε μια σειρά από πολιτείες-κλειδιά, ενώ το αμερικανικό εκλογικό μενού φαίνεται ακόμα δύσκολο να κατακτηθεί από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Στην πίστα του αεροδρομίου του Ντουμπούκ στην Αϊόβα (κεντρικές ΗΠΑ) όπως νωρίτερα στο Νιου Χαμσάιρ (βορειοανατολικά) ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επιδιώκοντας να αποσπάσει ψήφους κεντρώων, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

    Όμως ο Ρόμνεϊ, που μοιάζει να έχει λιγότερη ενέργεια τις τελευταίες ημέρες, διαμαρτυρήθηκε επίσης για μια έκφραση που χρησιμοποίησε την προηγουμένη ο Ομπάμα στο Οχάιο (βόρεια), επίκεντρο της μάχης των πολιτειών-κλειδιά για τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης.

    Την Παρασκευή στο Σπρίνγκφιλντ, ο πρόεδρος, αφού το πλήθος σφύριξε αποδοκιμαστικά στο όνομα του Ρόμνεϊ, συνέχισε με τη συνηθισμένη φράση του: "μην αποδοκιμάζετε, ψηφίστε!". Όμως στη συνέχεια πρόσθεσε: "η ψήφος είναι η καλύτερη εκδίκηση", μια αποστροφή που δεν είχε χρησιμοποιήσει μέχρι τότε και δεν έχει χρησιμοποιήσει από τότε. "Χθες, ο πρόεδρος είπε κάτι που μπορεί να το έχετε ακούσει ήδη, το οποίο βρίσκω ενοχλητικό", εξήγησε ο Ρόμνεϊ. "Ζήτησε από τους οπαδούς του να ψηφίσουν για μία εκδίκηση, σας ζητώ να ψηφίσετε για την αγάπη της χώρας", πρόσθεσε στο Ντουμπούκ.

    Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών, Τζένιφερ Ψάκι, εξήγησε πως ο Ομπάμα θέλησε να αντιδράσει στις "προσπάθειες εκφοβισμού" στις οποίες κατέφυγε, σύμφωνα με την ίδια, ο Ρόμνεϊ, σε μια διαφήμιση όπου έλεγε πως οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που διασώθηκαν χάρη στα χρήματα των φορολογουμένων θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Κίνα. Κατά σύμπτωση, ο Ομπάμα, δεσμευμένος όπως και ο αντίπαλός του σε μια κούρσα χωρίς καθόλου νεκρό χρόνο, που περιορίζει τη νυκτερινή ανάπαυση σε ελάχιστες ώρες, θα συμμετείχε και ο ίδιος το Σάββατο (τοπική ώρα) σε μία δημόσια συγκέντρωση στο Ντουμπούκ, μια πόλη 57.000 κατοίκων που χωρίζεται από την πολιτεία-κλειδί του Ουισκόνσιν (βόρεια) από τον ποταμό Μισισισιπί.

    Όμως ο δρόμος προς το Λευκό Οίκο περνά κυρίως από το Οχάιο, όπου ο Ομπάμα ξεκίνησε την περιοδεία του το πρωί του Σαββάτου αφού πέρασε όλη την προηγούμενη ημέρα προσπαθώντας να εμποδίσει τον αντίπαλό του από το να πάρει την ανιούσα. "Καταλαβαίνω πως το Οχάιο είναι λίγο δύσκολο (να κατακτηθεί) για τον κυβερνήτη Ρόμνεϊ, γιατί ήταν εναντίον της διάσωσης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας", είπε το Σάββατο ο απερχόμενος πρόεδρος στο Μέντορ, κοντά στο Κλίβελαντ. Το Οχάιο, η "πίσω αυλή" του Ντιτρόιτ, έχει πολλές επιχειρήσεις υπεργολαβίας αυτοκινήτων. Απέρριψε γι΄άλλη μια φορά την ιδέα ότι ο Ρόμνεϊ αντιπροσωπεύει "την αληθινή αλλαγή" , της οποίας ο τελευταίος εμφανίζεται ως ο απόστολος εδώ και κάποιες ημέρες.

    Σε ένα έμμεσο σύστημα καθολικής ψηφοφορίας όπως είναι αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περιοχές που μπορεί να ταλαντεύονται ανάμεσα στη μία ή την άλλη πλευρά δέχονται τις ερωτοτροπίες των δύο στρατοπέδων. Το Οχάιο θεωρείται το πιο αποφασιστικό: κανένας Ρεπουμπλικανός δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει την πολιτεία αυτή. Κι όμως, στις δέκα τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Οχάιο, καμία δεν δίνει το πλεονέκτημα στον Ρόμνεϊ, που ακολουθεί με τρεις μονάδες τον αντίπαλό του σύμφωνα με το μέσο όρο του Real/Clear Politics. Ωστόσο ο Ομπάμα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη: θα ξανάρθει την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Οχάιο, έχοντας συνείδηση του γεγονότος πως αν φράξει το δρόμο στον αντίπαλό του, ο τελευταίος θα πρέπει να κερδίσει σχεδόν όλες τις άλλες πολιτείες.

    Το Κολοράντο (δυτικά), όπου ο Ρόμνεϊ θα κάνει δύο στάσεις το απόγευμα του Σαββάτου φαίνεται να χαμογελά στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αλλά μία νίκη δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα αν δεν καταφέρει να πάρει το προβάδισμα έναντι του Ομπάμα στο Ουισκόνσιν και τη Νεβάδα (δυτικά), όπου επίσης υπολείπεται, ακόμη κι αν κατακτήσει την Φλόριντα (νοτιοανατολικά) και τη Βιρτζίνια (ανατολικά) στην άλλη άκρη της χώρας. Περνώντας πριν από το Ντουμπούκ από το Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν), ο Ομπάμα θα τελειώσει την ημέρα του με μια μεγάλη νυχτερινή συγκέντρωση στον Μπρίστοου στη Βιρτζίνια, σε ένα αμφιθέατρο 25.000 θέσεων, δίπλα στον Δημοκρατικό προκάτοχό του Μπιλ Κλίντον που θα βρίσκεται στο γήπεδο για χάρη του: 26 δημόσιες συγκεντρώσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακόμη 11 από τώρα έως τη Δευτέρα. Οι Δημοκρατικοί έχουν δείξει αυτοπεποίθηση τις τελευταίες ημέρες. Οι Ρεπουμπλικανοί προβάλλουν από την πλευρά τους την "ορμή" που θα μπορούσε να τους επιτρέψει να επανακατακτήσουν το Λευκό Οίκο.

    [02] Οι αντάρτες πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις εναντίον της πολεμικής αεροπορίας στη Συρία

    Οι αντάρτες προέλασαν το Σάββατο στη Συρία, καταλαμβάνοντας θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε πολλές περιοχές της χώρας, σε μια σύγκρουση που σημαδεύτηκε από βιαιοπραγίες και από τις δύο πλευρές, την παραμονή μιας κρίσιμης συνάντησης της αντιπολίτευσης στο Κατάρ.

    Έπειτα από τη διεθνή καταδίκη των βίντεο που δείχνουν αντάρτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ στρατιώτες, νέες εικόνες που "ανέβασε" στο Διαδίκτυο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) και γυρίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, πριν από πολλούς μήνες σε άλλες περιοχές της χώρας, δείχνουν υποστηρικτές του καθεστώτος να αποτελειώνουν αντάρτες κρατούμενους ή να ακρωτηριάζουν πτώματα. Επιδιώκοντας να αφαιρέσουν από το καθεστώς τον έλεγχο του ουρανού, το βασικό πλεονέκτημά του, αντάρτες μαχητές πήραν για κάποιες ώρες τον έλεγχο της βάσης αεροπορικής άμυνας της Ντουίλα και επιτέθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταφτάναζ, στην περιοχή Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία).

    Στην Ντουίλα, οι αντάρτες διέρρηξαν το απόθεμα εξοπλισμών της βάσης, αλλά αναγκάστηκαν στη συνέχεια να εγκαταλείψουν τους πολύ βαρείς πυραύλους και να αποχωρήσουν όταν η αεροπορία βομβάρδισε την εγκατάσταση, σύμφωνα με βίντεο που "ανέβασαν" μαχητές.

    Οι αντάρτες προωθήθηκαν επίσης στην Ντούμα, στα περίχωρα της Δαμασκού, καταλαμβάνοντας τρία σημαντικά κτίρια από το στρατό, σύμφωνα με το OSDH. Για τον Τόμας Πιερέτ, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ειδικό στη Συρία, "η προώθηση των ανταρτών στο βορρά μοιάζει αμετάκλητη". "Αφότου κατέλαβε τη στρατηγική πόλη Μάαρετ αλ-Νούμαν πριν από τρεις εβδομάδες, το καθεστώς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να χάσει έδαφος στην περιοχή και οι δυνάμεις που το καθεστώς διατηρεί στο βορρά είναι πλήρως αφιερωμένες στην υπεράσπιση του Χαλεπιού", της μεγάλης μητρόπολης στην οποία μαίνονται εδώ και τρεις μήνες οι μάχες.

    Αντίθετα, η προώθηση των ανταρτών στην Ντούμα είναι πιο ευάλωτη: "Είναι μια επίδειξη δύναμης των ανταρτών, που ξαναπαίρνουν την πρωτοβουλία και τα κέρδη τους υπογραμμίζουν επίσης την έλλειψη προσωπικού από την οποία πάσχει ο στρατός, ανίκανος να διατηρήσει τις θέσεις του μεσοπρόθεσμα. Όμως το καθεστώς διατηρεί στη Δαμασκό αρκετά πιστά στρατεύματα, καλά εκπαιδευμένα και καλά εξοπλισμένα για να εξαπολύσουν μια νέα καταστροφική αντεπίθεση", εκτιμά ο Πιερέτ.

    Το Σάββατο, τουλάχιστον 168 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βία --66 πολίτες, 54 στρατιώτες και 48 αντάρτες--, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του OSDH, που έχει καταγράψει περισσότερους από 36.000 νεκρούς από το Μάρτιο του 2011.

    Πόλεμος εικόνων ------------------------ Αν οι αντάρτες προωθούνται στο έδαφος, η αντιπολίτευση έχει δυσκολίες να οργανωθεί. Την Κυριακή (σήμερα) διάφορες πλευρές συναντώνται στην Ντόχα γύρω από το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ενώ η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις ώστε ο συνασπισμός αυτός να ξεπεράσει τις διαιρέσεις του και να διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητά του.

    Για να προετοιμάσει τη σύνοδο, μια εικοσαριά αντιπολιτευόμενων, μελών ή όχι του CNS, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι των Κούρδων, της αριστεράς και των Αδελφών Μουσουλμάνων, συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Αμάν, όπου πρότειναν τη δημιουργία μιας καινούριας αρχής που θα συνενώνει όλες τις πολιτικές τάσεις καθώς και τη δημιουργία σύντομα μιας κυβέρνησης σε εξορία. Η νέα αρχή αναμένεται να συνενώσει "τα 14 μέλη του εκτελεστικού γραφείου του CNS, τρία μέλη του Εθνικού Κουρδικού Συμβουλίου, τοπικούς εκπροσώπους πολιτικούς και στρατιωτικούς, ιστορικές φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης και θρησκευτικούς ηγέτες", σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, τον Μοχάμεντ αλ-Ότρι.

    Παράλληλα, η κυβερνητική καθημερινή εφημερίδα Ας-Σάουρα απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με το CNS, χαρακτηρίζοντάς το οργάνωση "μισθοφόρων". Την επομένη της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε ένα βίντεο που δείχνει αντάρτες να αποτελειώνουν εν ψυχρώ τραυματισμένους στρατιώτες, το OSDH μετέδωσε εικόνες που δείχνουν αυτή τη φορά φιλοκυβερνητικούς μαχητές να κόβουν τα αυτιά πτωμάτων και να πυροβολούν κρατούμενους.

    Σύμφωνα με το OSDH, το πρώτο βίντεο γυρίστηκε τον Ιούλιο στην περιοχή της Λαττάκειας (βορειοδυτικά). Δείχνει έναν άνδρα με στολή αγγαρείας να πλησιάζει ένα πτώμα, κραδαίνοντας ένα αυτί και ένα μαχαίρι, γελώντας: "Ορίστε το αυτί ενός σκυλιού, θα τους δώσουμε ένα μάθημα", λέει ο άνδρας με το πρόσωπο στην κάμερα, αναφερόμενος προφανώς στους αντάρτες. Λίγο πιο μακριά, επτά άνδρες με ακρωτηριασμένα σώματα, προφανώς νεκροί, βρίσκονται στο έδαφος. Ένας άνδρας με στολή αγγαρείας πλησιάζει ένα πτώμα και του κόβει το αυτί με ένα μαχαίρι μπροστά στην κάμερα. "Μην το κάνεις αυτό, είμαστε (με) το καθεστώς", λέει ένας άλλος.

    Το άλλο βίντεο, που γυρίστηκε το Φεβρουάριο στην Ντεράα (νότια), σύμφωνα με το OSDH, δείχνει κάποια πρόσωπα, άλλους με πολιτικά και άλλους με στολή αγγαρείας, να αποτελειώνουν με αυτόματο όπλο ανθρώπους που φαίνεται να είναι αντάρτες.

    Στη Δαμασκό, ο δικηγόρος Ανουάρ Μπούνι, διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τις Σπουδές και την Έρευνα στο Δίκαιο, δήλωσε πως είναι πολύ ανήσυχος για την υγεία του συναδέλφου του Χαλίλ Μαατούκ, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα μήνα. Φίλοι του συγγραφέα Ντάχερ Άιτα, επικριτή του καθεστώτος, ανακοίνωσαν πως συνελήφθη την Πέμπτη.

    [03] Ο Σιμόν Πέρες χαιρέτισε τις δηλώσεις του παλαιστινίου προέδρου Μ. Αμπάς για τους πρόσφυγες

    Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε σήμερα "θαρραλέες" τις χθεσινές δηλώσεις του παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος φάνηκε να παραιτείται από το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στις εστίες τους που σήμερα κατέχονται από το Ισραήλ.

    Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής (χθες) από την ισραηλινή τηλεόραση, ο Αμπάς δήλωσε πως δεν έχει πια την πρόθεση να ξαναζήσει στο σπίτι των παιδικών του χρόνων στη Σαφέντ, που βρίσκεται σήμερα σε ισραηλινό έδαφος: "Θέλω να δω τη Σαφέντ. Είναι δικαίωμά μου να δω (τη Σαφέντ), αλλά όχι να ζήσω εκεί", είπε στα αγγλικά.

    Οι δηλώσεις αυτές, αντίθετα, καταδικάστηκαν από τη Χαμάς, που ασκεί την εξουσία στη λωρίδα της Γάζας, όπου προκάλεσαν διαδηλώσεις. "Τα θαρραλέα λόγια του Αμπού Μάζεν" (το πολεμικό όνομα του Αμπάς) "αποδεικνύουν πως το Ισραήλ έχει έναν αληθινό εταίρο για την ειρήνη", ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο Πέρες. "Είναι σημαντικά λόγια. Οφείλουμε, όλοι, να τα μεταχειριστούμε με το μεγαλύτερο σεβασμό", πρόσθεσε.

    Στη συνέντευξη, ο Αμπάς επανέλαβε επίσης ότι αποδέχεται το κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967: "Είμαι πρόσφυγας, ζω στη Ραμάλα, πιστεύω πως η Δυτική Όχθη και η Γάζα είναι η Παλαιστίνη και τα υπόλοιπα μέρη είναι Ισραήλ". "Η Παλαιστίνη για μένα, τώρα, είναι: τα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα", επέμεινε. Ο

    Αμπάς γεννήθηκε στη Σαφέντ το 1935, τότε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη, και έφυγε όπως εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948. Οι θέσεις του Αμπάς "είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με εκείνες του Ισραήλ και της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού, που υποστηρίζουν τη λύση δύο κρατών για δύο λαούς", είπε ο Πέρες. Αντίθετα, στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο της λωρίδας της Γάζας, 3.000 άνθρωποι φώναξαν "Έξω, έξω, Αμπού Μάζεν" και έκαψαν πορτρέτα του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης στη Γάζα και στο Χαν Γιούνες (νότια).

    Ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον πιστών μετά το τέλος της μεσημεριανής προσευχής πως ο Αμπάς δεν έχει "το δικαίωμα να παραιτείται από τα δικαιώματα των προσφύγων". "Δεν μιλάει στο όνομα των προσφύγων", είπε.

    [04] Τρεις νεκροί από επίθεση ενόπλων στη Νιγηρία

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν ένοπλοι άνδρες στο κρατίδιο Μπόρνο, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανέφερε σήμερα η αστυνομία. Η επίθεση, που έγινε το βράδυ της Παρασκευής (χθες), έπληξε τα γραφεία της τοπικής κυβέρνησης στην Γκαμπόα, μια πόλη περίπου 90 χιλιόμετρα νότια της Μαϊντουγκούρι, λίκνο της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    "Μια ομάδα ενόπλων έβαλε φωτιά στη γραμματεία της τοπικής κυβέρνησης στην Γκαμπόα και σε ένα συγκρότημα 20 κατοικιών που κατασκευάστηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά, ένοπλοι άνδρες ξεπρόβαλαν και άρχισαν να τους πυροβολούν. "Ο επικεφαλής των πυροσβεστών, Χάσαν Μάινα, σκοτώθηκε καθώς και δύο αστυνομικοί της ασφάλειας της γραμματείας", διευκρίνισε.

    Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως, σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας, "όλα δείχνουν πως πρόκειται για έργο της Μπόκο Χαράμ". Οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποτελούν συχνά στόχο επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ.

    Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας και η καταστολή τους έχουν προκαλέσει περισσότερους από 3.000 θανάτους από το 2009.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 November 2012 - 0:30:27 UTC