Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο
  • [02] Ανασυντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Κοινός στόχος για Ομπάμα και Ρόμνει σήμερα η Αϊόβα
  • [04] Μειώνονται οι πολύτεκνες οικογένειες
  • [05] Κλείνουν σχολεία λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου θέρμανσης
  • [06] Η πόλη της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε μουσείο
  • [07] Ένας στους δέκα χρήστες του Ίντερνετ «πλοηγείται» μέσω κινητού και tablet pc

  • [01] Συνεχείς συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο

    Συνεχείς συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας στη Βουλή με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου αλλά και του προϋπολογισμού, η συζήτηση επί του οποίου ξεκινά σήμερα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας,εξερχόμενος χθες βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου όπου εξετάστηκαν όλα τα τελευταία εκκρεμή ζητήματα, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βελτιωθούν τα πράγματα και να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

    Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει αύριο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ με στόχο να πείσει τους βουλευτές του και να εξασφαλιστεί η συντεταγμένη γραμμή του κόμματος ενόψει ψηφοφοριών.

    [02] Ανασυντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ

    Ανασύνταξη δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της καυτής εβδομάδας που αναμένεται στις πολιτικές εξελίξεις με τον ερχομό προς ψήφιση, του κρίσιμου νομοσχεδίου με το πακέτο των επώδυνων μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση συνεργασίας.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με δηλώσεις του εκφράζει την ετοιμότητα του κόμματός του να αναλάβει τις τύχες της χώρας για νααποκρούσει όπως αναφέρει, την καταστροφή, αναμένεται να οργανώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία χθες κατηγόρησε ότι είναι εδώ για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των τραπεζιτών.

    Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Π. Λαφαζάνη περί ανετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει και τον καταιγισμό δηλώσεων στελεχών για την αναστροφή της "ηττοπάθειας" στο κόμμα, η αυριανή συνεδρίαση του κόμματος αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς εκεί θα καθοριστεί και η στάση του ενόψει των πολιτικών εξελίξεων της επόμενης εβδομάδας.

    [03] Κοινός στόχος για Ομπάμα και Ρόμνει σήμερα η Αϊόβα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ διασχίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους και θα βρεθούν με μερικές ώρες διαφορά σε μια μικρή πόλη της Αϊόβα σήμερα, τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αρχίσει την ημέρα του με μια συγκέντρωση στο Νιου Χαμσάιρ για να μεταβεί λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο του Ντιμπιούκ, μια μικρή πόλη την οποία χωρίζει από το Ουισκόνσιν ο Μισισιπής, σύμφωνα με το πρόγραμμα του όπως ανακοίνωσαν υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο Δημοκρατικός πρόεδρος από την πλευρά του έχει προγραμματίσει να παραβρεθεί σε εκδήλωση σε πάρκο της ίδιας πόλη των 57.000 κατοίκων το απόγευμα σήμερα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν η ηθοποιός Κέιτ Γουόλς και ο τραγουδιστής Τζον Μέλενκάμπ.

    Ο Ομπάμα, ο οποίος ήδη έχει επισκεφτεί το Οχάιο και το Ουισκόνσιν, μετά το Ντιμπιούκ αναμένεται στην Βιρτζίνια, ενώ ο αντίπαλός του θα συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στο Κολοράντο για να καταλήξει στο Ντε Μόιν πρωτεύουσα της Αϊόβα.

    Αγροτική περιοχή, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι λευκοί, έδωσε την προτίμησή της στον Ομπάμα στις εκλογές του 2008. Μαζί με το Οχάιο και το Ουισκόνσιν θεωρούνται "ο πυρήνας των Μεσοδυτικών πολιτειών", τον οποίον ο Ρόμνεϊ πρέπει να κατακτήσει για να φτάσει στον Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιστότοπου RealClearPolitics ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στο Ντε Μόιν το βράδυ της Δευτέρας και θα μεταβεί στο Σικάγο για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα.

    [04] Μειώνονται οι πολύτεκνες οικογένειες

    Δραματική εμφανίζεται η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών την τελευταία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Αιτίες φαίνεται να είναι η οικονομική κρίση και η απουσία κοινωνικής πολιτικής για τους πολύτεκνους, δεδομένα που ανεβάζουν στα ύψη την υπογεννητικότητα.

    «Η οικονομική κρίση πλήττει ανελέητα τους πολύτεκνους, καθώς όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τους θέτουν στην ίδια μοίρα με τους άγαμους. Φοβάμαι ότι η χώρα βαδίζει στο τέλος της Ιστορίας της» επισημαίνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), Βασίλης Θεοτοκάτος.

    Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΣΠΕ, οι γεννήσεις παιδιών των υπερπολύτεκνων οικογενειών (δηλαδή με πέντε παιδιά και άνω) ανέρχονταν το 2001 σε 996, ενώ το 2011 μόλις σε 451. Εμφανίζονται, δηλαδή, μειωμένες κατά 54,7%.

    Αντίστοιχα, την τελευταία τριετία παρουσιάζεται σημαντική τάση μείωσης των οικογενειών που γίνονται πολύτεκνες. Το 2009 η ΑΣΠΕ ενέγραψε 3.551 νέα μέλη, ενώ το 2011 2.494 μέλη. Υπήρξε δηλαδή μείωση κατά 30% σε μία τριετία. Αντίθετα, από το 2005 ως και το 2009 είχε εμφανιστεί αυξητική τάση των νέων πολύτεκνων οικογενειών, η οποία συσχετίζεται από την ΑΣΠΕ με ενθαρρυντικά μέτρα, όπως η εφαρμογή του διορισμού των πολύτεκνων οικογενειών στην εκπαίδευση. Στο τελευταίο συνηγορούν και τα σχετικά στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων, που αναφέρουν ότι από το 2003, οπότε εφαρμόστηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον διορισμό πολύτεκνων στην εκπαίδευση, και μετά, εμφανίζεται σαφής αύξηση του αριθμού των γεννήσεων. Μάλιστα, το 2009 σημειώθηκαν 117.866 γεννήσεις, αριθμός που έχει να παρατηρηθεί από το 1986.

    Σήμερα η κατάσταση αλλάζει, καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, οι πολύτεκνοι πλήττονται από σειρά μέτρων που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν, όπως η κατάργηση των μετεγγραφών των φοιτητών και του διορισμού των πολύτεκνων εκπαιδευτικών, η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά.

    [05] Κλείνουν σχολεία λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου θέρμανσης

    Και άλλα σχολεία, πέρα από αυτά της Φλώρινας, αναμένεται να κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης.

    Τη δυσάρεστη αυτή βεβαιότητα διατύπωσαν δήμαρχοι της Β. Ελλάδας κατά τηχθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

    Το αίτημα της ΚΕΔΕ -αλλά και πολλών δημάρχων μεμονωμένα- προς το υπουργείο Οικονομικών, να επιστρέφεται ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, παρέμεινε αναπάντητο. Αίτημα ιδιαιτέρως σοβαρό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πέρα από την εξίσωση των τιμών πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων και την κάλυψη των αναγκών τους είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2010.

    Όπως σημείωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Γιάννης Μουράτογλου, στα γραφεία της ΚΕΔΕ έχουν αρχίσει και φθάνουν επιστολές από δημάρχους που δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα σχολεία.

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται η Καστοριά, τα Γρεβενά, η Έδεσσα και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας, όπου η θερμοκρασία έχει πέσει πολύ κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Έσχατη λύση που απομένει για τους δημάρχους, όπως οι ίδιοι έλεγαν, είναι οι ξυλόσομπες.

    [06] Η πόλη της Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε μουσείο

    Σε ένα μεγάλο μουσείο μετατρέπεται η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς εξήντα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν παρουσιάζοντας την αρχιτεκτονική τους. Πρόκειται για τη δράση Open House, που θα πραγματοποιηθεί στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου 2012.

    Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος στις πόλεις όπου διοργανώνεται. Μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 21 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών οι: Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Ιερουσαλήμ, Ελσίνκι, Μελβούρνη, Βαρκελώνη, Σικάγο, Ρώμη, Λισαβόνα κ.α.

    Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης το Open House παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), μέλη της οποίας έδωσαν ζωή σε αυτή την ιδέα δημιουργώντας τον μη κυβερνητικό - μη κερδοσκοπικό οργανισμό Open House Greece , που έχει ως στόχο την προώθηση της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

    [07] Ένας στους δέκα χρήστες του Ίντερνετ «πλοηγείται» μέσω κινητού και tablet pc

    Ιστορικά υψηλά «άγγιξε» τον Οκτώβριο η πλοήγηση στο διαδίκτυο, μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου και υπολογιστή - ταμπλέτας.

    Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, το 10,3% όσων πλοηγούνται στο διαδίκτυο παγκοσμίως, χρησιμοποίησαν έξυπνο κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή - ταμπλέτα για να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

    Αναφορικά με τους περιηγητές που επιλέγει το κοινό προκειμένου να «σερφάρει» στο διαδίκτυο, ο Internet Explorer διατηρεί τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 54,15% ενώ ακολουθεί ο Mozilla Firefox με 19,99%.

    Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, συναντάμε τον Google Chrome με 18,55%, ενώ τέταρτος στις προτιμήσεις είναι ο Opera με μόλις 1,63%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 November 2012 - 8:30:40 UTC