Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση Δημοσίου από λιμάνια - ΔΕΚΟ
  • [02] Ένταση στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Φονικό το πέρασμα της "Σάντι", στους 63 οι νεκροί
  • [04] M. Κασσής: "Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ"
  • [05] «Επιμένουμε στις θέσεις μας για τα εργασιακά», επαναλαμβάνει η ΔΗΜΑΡ

  • [01] Πέρασε το νομοσχέδιο για απόσυρση Δημοσίου από λιμάνια - ΔΕΚΟ

    Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, τα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την απόσυρση του Δημοσίου απ' τα λιμάνια και τις μεγάλες ΔΕΚΟ - ενώ καταψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία εντάσσονταν στον ΕΟΠΥΥ, οι κλάδοι ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων, των δικηγόρων, των μηχανικών, των ιατρών και των εργαζομένων στον Τύπο. Απορρίφθηκε, επίσης, το άρθρο 4 που αφορά τις εισφορές του ΤΕΕ.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν όλα τα άρθρα και την τροπολογία, ενώ αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αγνόησαν την γραμμή του κόμματος για καταψήφιση της τροπολογίας και υπερψήφιση όλων των άρθρων πλην του άρθρου 4 (για την κατάργηση του πόρου για το ΤΕΕ), στο οποίο το ΠΑΣΟΚ επισήμως τοποθετείτο με «παρών». Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν μετείχε στην ψηφοφορία.

    Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα 2 και 3 (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ και λιμανιών και πολυετή παραχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες προς αξιοποίηση), όπως επίσης και το άρθρο για το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για Ατυχήματα Αυτοκινήτων - και με κάποιες διαφοροποιήσεις, υπερψήφισαν το άρθρο 1 (ορισμός προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), το άρθρο 4 (πόρος ΤΕΕ), όπως επίσης και το άρθρο για την εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

    Το άρθρο 4 (πόροι υπέρ του ΤΕΕ) ψηφίστηκε από 146 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 121. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών», με εξαίρεση τον Μιχάλη Κασσή που το καταψήφισε και τον Γιώργο Ντόλιο που το υπερψήφισε. Ενώ το άρθρο 4 είχε θεωρηθεί αρχικά ως υπερψηφισθέν, κατόπιν διαβήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίστηκε πως για την υπερψήφιση του άρθρου χρειαζόταν η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και πως οι θετικές ψήφοι δεν αρκούσαν.

    Το άρθρο 5 (Επικουρικό Κεφάλαιο), υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές και καταψηφίστηκε από 135.

    Το άρθρο 6 (εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο), υπερψηφίστηκε από τους 173 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψηφίστηκε από τους 120 της αντιπολίτευσης.

    Τέλος, η τροπολογία που συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, των μηχανικών, των υγειονομικών, των δικηγόρων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, ψηφίστηκε από 136 βουλευτές - τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Χατζηοσμάν, Ντόλιο, Κρεμαστινό, Γρηγοράκο, Τζάκρη, Μπόλαρη και Δήμα, όπως επίσης και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου. «Παρόντες» δήλωσαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ κατά της τροπολογίας τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    το μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής, τον Προϋπολογισμό του 2013, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την τριετία 2013-2016. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (πρώτη ανάγνωση) θα ξεκινήσει το Σάββατο.

    Σκληρή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση, τόσο επί του κυρίως σώματος του νομοσχεδίου, όσο και για την τροπολογία που εντάσσει στον ΕΟΠΥΥ, τον κλάδο υγείας των Ταμείων των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητα απασχολουμένων (δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών), όπως επίσης και τους κλάδους ασθενείας των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με αναδιατυπώσεις, απέσυρε άλλη ρύθμιση της ίδιας τροπολογίας, που αφορούσε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών (προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης) στην οποία είχε αντιταχθεί το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας κομματική ευνοιοκρατία.

    Μετά την υποχώρηση του υπουργού Οικονομικών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε «καλό μάθημα συνεργασίας» το νομοσχέδιο και δήλωσε πως στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ θα τα υπερψηφίσει - πλην της τροπολογίας για τον ΕΟΠΥΥ για την οποία επιφυλάχθηκε. Υπενθυμίζεται πως το ΠΑΣΟΚ είχε αξιώσει να εγκρίνονται οι αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή - κάτι που δεν έγινε δεκτό.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία που αφορά τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνοντας πως η ένταξη ενός ολόκληρου Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ δεν συνιστά απλή «προσθήκη και αναδιατύπωση τροπολογίας» - και ότι η τροπολογία δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως προαπαιτείται. Η σχετική ψηφοφορία οδήγησε σε απόρριψη της ένστασης από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, η αντιπαράθεση υπήρξε αρκετά σκληρή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εγκάλεσαν τους βουλευτές της συμπολίτευσης για την προθυμία τους να υπερψηφίσουν ό,τι εισάγει στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών.

    «Με ποιο δικαίωμα θα χαρίσει η κυβέρνηση 250.000 στρέμματα που έχει απαλλοτριώσει η ΔΕΗ στους ιδιώτες που θα την αγοράσουν; Η εκχώρηση του δικαιώματος διαχείρισης των υδάτων είναι δικαίωμα του βουλευτή να ακολουθήσει την κομματική γραμμή;» αναρωτήθηκε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ η Χρυσούλα Γιαταγάνα (Ανεξάρτητοι Έλληνες) αναρωτήθηκε: «Αλήθεια μωρέ! Δεν νοιώθετε καμία ντροπή; Υπερψηφίζετε μονάχα για να κρατήσετε την καρέκλα σας;».

    «Γίνεται όλη η πατρίδα μια Wall Mart - εκείνη η εταιρεία που πουλά πιο φθηνά γιατί καταπατά όλα τα εργατικά δικαιώματα» ανέφερε ο Κώστας Γιοβανόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

    «Κόπηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις, τα επιδόματα, υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Μην σας περάσει η ιδέα πως η ιστορία - δεν λέω οι ερινύες - θα σας αφήσει ήσυχο», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όλους τους νόμους και τα Προεδρικά Διατάγματα που ψηφίζετε εδώ για το ξεπούλημα της ελληνικής γης» συμπλήρωσε.

    «Η πατριδοκαπηλία και το μονοπώλιο της ευαισθησίας να λείπουν (?) Ο εμετικά αφόρητος λαϊκισμός σας εκθρέφει το τέρας του φασισμού!» ανέφερε απευθυνόμενη προς την αντιπολίτευση η Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ). «Όταν μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα για τις καταθέσεις των Ελλήνων δεν μιλάμε;»

    «Με τις συνεχείς απειλές το μόνο που κατορθώνετε είναι να διώχνετε επενδυτές» εγκάλεσε με τη σειρά του την αντιπολίτευση ο εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής. «Σας εγκαλώ για σαμποτάζ εναντίον της χώρας την ίδια ώρα που η πατρίδα χρειάζεται έστω και ένα ευρώ. Μου θυμίζετε τον Ανδρέα Παπανδρέου που το '82 απέτρεπε με την ίδια επιχειρηματολογία επενδύσεις στα ελληνικά νησιά, που μετά από 30 χρόνια θα είχαν γίνει περιουσία του ελληνικού κράτους!».

    «Για να υπάρχει δημόσιο συμφέρον πρέπει να υπάρχει δημόσιος τομέας της οικονομίας - και με το παρόν νομοσχέδιο αποσύρεται πλήρως το κράτος» απάντησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ).

    «Ξεπούλημα είναι η επιστροφή στη δραχμή και η εκποίηση της περιουσίας όλων των Ελλήνων αντί πινακίου φακής» αντείπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ).

    Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υποτάσσει το Κοινοβούλιο στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Κασιδιάρης καταφέρθηκε και κατά της Αριστεράς, τονίζοντας πως «όταν εμείς μιλούσαμε για ελληνικό πετρέλαιο, η Αριστερά υποστήριζε πως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» - και πρότεινε την ανακήρυξη της ΑΟΖ έναντι της «υποδούλωσης της χώρας λόγω του Μνημονίου».

    «Το Μνημόνιο και η ΑΟΖ είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Απόδειξη ότι η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ αλλά μπαίνει και στο Μνημόνιο», απάντησε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ).

    Από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς, η Ασημίνα Ξυροτήση επαναβεβαίωσε πως το κόμμα της καταψηφίζει το άρθρο 2 για την απόσυρση του Δημοσίου από τους λιμένες και μεγάλες ΔΕΚΟ - ενώ διευκρίνισε πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει και το άρθρο 3 για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει την τροπολογία για το επικουρικό κεφάλαιο - ενώ σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το ΕΟΠΥΥ «υπάρχουν τα θέματα ανοικτά και για τα ταμεία που θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να αποδείξουν αν έχουν βιωσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους».

    [02] Ένταση στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά ο πρωθυπουργός δεν την εφαρμόζει όπως θα ήθελε το ΠΑΣΟΚ, και η κυβερνητική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, είναι οι δύο κορυφαίες επιλογές του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως τις ανέφερε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ. Βενιζέλος, στην ομιλία του, θεώρησε ότι η εμφάνιση της ΚΟ του Κινήματος, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή και έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση των μέτρων, λέγοντας ότι «όποιος δεν μπορεί, δεν αντέχει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, ας μην το κάνει». Και πρόσθεσε: «Να χωρίσουμε τους δρόμους μας με αγάπη αν και είναι για μένα πολύ επώδυνο».

    Η συνεδρίαση της ΚΟ ανέδειξε τα προβλήματα που ταλανίζουν τελευταία το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απειλείται, πλέον και με κοινοβουλευτική συρρίκνωση, σε περίπτωση που υπάρξουν βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα. Το κλίμα δεν πυροδοτήθηκε από την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, αλλά, κυρίως, από τις προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών, οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις.

    Σημαντικές διαφωνίες υπήρξαν ακόμα και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ και είναι χαρακτηριστικό ότι αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις. Ορισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Σκανδαλίδης, από τους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Βενιζέλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, διατήρησε σοβαρές επιφυλάξεις για την ψήφιση των μέτρων, όπως έκανε και στη συνεδρίαση της Τρίτης, ζητώντας να αποφασίσει η ΚΟ, εφόσον ενημερωθεί για το πακέτο των μέτρων. Μάλιστα ο κ. Σκανδαλίδης ήταν εξ εκείνων οι οποίοι δεν τήρησαν την κομματική γραμμή χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. «Δεν μπορώ να απαντήσω σήμερα» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδαλίδης και αποχώρησε από την αίθουσα.

    Η θέση του κ. Σκανδαλίδη και άλλων βουλευτών, τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Μερικοί εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά». Και ζήτησε να ψηφιστούν τα μέτρα εν λευκώ, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εικόνα της ΚΟ στη Βουλή. «Δεν μπορούμε να το παίζουμε τζάμπα μάγκες», προσέθεσε και έκανε λόγο για την ύπαρξη κάποιων «λαθρεπιβατών».

    Η φράση αυτή προκάλεσε την απάντηση του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είπε ότι «άλλοι είναι οι λαθρεπιβάτες και όχι εγώ» και προσέθεσε ότι «εγώ δεν έχω ούτε ομάδες, ούτε είμαι λομπίστας».

    Ο Μάρκος Μπόλαρης αντιδρώντας στην απαίτηση να δηλώσουν οι βουλευτές τι στάση θα τηρήσουν, είπε «εγώ δεν είμαι δηλωσίας». Ο Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι εφόσον δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ, την τελική του απόφαση θα την πάρει κατά την ψηφοφορία». Ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη, επιφυλάχθηκε να δει πρώτα τα μέτρα και μετά να απαντήσει. Στο ίδιο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και ο Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

    Εκείνος που ήταν κατηγορηματικός και είπε ότι θα καταψηφίσει ήταν ο Μιχάλης Κασσής, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «εγώ δεν ψηφίζω τα μέτρα και αν θέλεις αύριο ανακοινώνω την ανεξαρτητοποίησή μου».

    Ο Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στην εμφάνιση της ΚΟ στη Βουλή, είπε ότι «ήμασταν σαν ένα αυτοδιοικούμενο ή ασύντακτο κοπάδι. Κι αν πάμε έτσι στα μέτρα, θα διαλυθεί και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ».

    Ο Θάνος Μωραΐτης είπε ότι δεν πιστεύει στα μέτρα, αλλά δεν μπορεί να κάνει άλμα στο κενό.

    Έντονο φραστικό επεισόδιο υπήρξε στους διαδρόμους της Ιπποκράτους, μεταξύ του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Πάρη Κουκουλόπουλου. Ο βουλευτής Λακωνίας, επέκρινε τον συνάδελφό του από την Κοζάνη, καταλογίζοντάς του τη βασική ευθύνη «για το μπάχαλο που έγινε το πρωί στη Βουλή». Ενώ, επίσης, ακούστηκε να λέει «? σε φέραμε στο ΠΑΣΟΚ για να το διαλύσεις»; Ο κ. Κουκουλόπουλος χειριζόταν από πλευράς ΚΟ το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και κατά την άποψη των βουλευτών του ΚΤΕ Οικονομικών δεν το χειρίσθηκε σωστά.

    Πιο έντονο ήταν το επεισόδιο που σημειώθηκε στη γωνία Ιπποκράτους και Σκουφά, μεταξύ του Μιχάλη Κασσή και του Γιώργου Ντόλιου, προφανώς διότι στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο κ. Ντόλιος ζήτησε από τον συνάδελφό του, αν δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα, να παραδώσει την έδρα του, για να εισπράξει την κατηγορηματική άρνηση του βουλευτή Ιωαννίνων.

    Σε έξαλλη κατάσταση ο κ. Κασσής, απευθυνόμενος στον κ. Ντόλιο, αλλά εννοούσε και άλλους, είπε: «να ψηφίσω εγώ τα μέτρα για να γίνετε εσείς υπουργοί του Σαμαρά». Ανέφερε και το όνομα του κ. Χρυσοχοϊδη λέγοντας «είναι και ο Χρυσοχοϊδης εδώ, που θέλει να γίνει υπουργός». Επιστρέφοντας στον κ. Ντόλιο του είπε «εσύ Ντόλιο να πας στον φίλο σου τον Ραγκούση». Και καθώς θυμήθηκε ότι ο κ. Ντόλιος του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, είπε: «Να φύγω εγώ για να έρθει ο Σάκης Οικονόμου να κάνει τον υποτακτικό του Λοβέρδου και να κάνει σουλάτσα». Κάποια στιγμή ενοχλήθηκε από την παρουσία των δημοσιογράφων, στους οποίους είπε «τι κοιτάτε ρε σεις, ο Βενιζέλος με αυτούς εδώ έφερε το κόμμα στο 4%».

    Όλα αυτά μπορεί να μη θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, ούτε την εθνική στρατηγική, που είναι οι κορυφαίες επιλογές του προέδρου του Κινήματος, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα απειλήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Διαβάαστε επίσης:

    M. Κασσής: "Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ"

    [03] Φονικό το πέρασμα της "Σάντι", στους 63 οι νεκροί

    Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυκλώνα Σάντι, πολλοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από τις πλημμύρες, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την στήριξη του ομοσπονδιακού κράτους στους πληγέντες.

    "Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε", τόνισε ο Ομπάμα από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν μετά την συνάντησή του με ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια του στο Νιου Τζέρσι. Τον αμερικανό πρόεδρο συνόδευε ο κυβερνήτης της πολιτείας Κρις Κρίστι.

    Ο Ομπάμα χαιρέτισε "τη δύναμη και την ικανότητα επιβίωσης" των συμπατριωτών του. "Αυτή είναι η ουσία των ΗΠΑ. Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν...ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο δρόμο", επισήμανε.

    Από την Δευτέρα όταν ο κυκλώνας Σάντι έπληξε τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, 63 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αν υπολογιστούν και τα θύματα στον Καναδά και την Καραϊβική, οι νεκροί έφτασαν τους 135.

    Η ζωή ξαναρχίζει παρά τις τεράστιες ζημιές ειδικά στη Νέα Υόρκη. Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια θα λειτουργήσει "περιορισμένα" σήμερα Πέμπτη. Όλοι οι διάδρομοι του αεροδρομίου που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές πτήσεις πλημμύρισαν. Από χθες Τετάρτη λειτουργούν κανονικά τα διεθνή αεροδρόμια Τζ.Φ. Κένεντι και Νιούαρκ Λίμπερτι.

    Το μετρό της Νέας Υόρκης που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι επαναλειτουργεί σταδιακά από σήμερα το πρωί.

    Σε όλες τις ανατολικές ΗΠΑ σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες θα συνεχιστούν, όπως και στα δρομολόγια των τρένων.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [04] M. Κασσής: "Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ"

    Είμαι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή του MEGA. "Δεν υπογράφω δήλωση μετανοίας σ' αυτούς που διοικούν σήμερα το ΠΑΣΟΚ", ανέφερε, ενώ τόνισε ότι "κάποιοι έφεραν το ΠΑΣΟΚ στο 4%, τους ενδιαφέρει πως θα γίνουν υπουργοί του Σαμαρά".

    Ο κ. Κασσής εκτίμησε ότι «υπάρχουν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα».

    [05] «Επιμένουμε στις θέσεις μας για τα εργασιακά», επαναλαμβάνει η ΔΗΜΑΡ

    Τις πολιτικές εξελίξεις που διαμορφώθηκαν τα τελευταία 24ωρα συζήτησε διεξοδικά, επί τρεις και πλέον ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Φ. Κουβέλη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις θέσεις της για τα εργασιακά». Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος εκτίμησαν ότι παραμένει σταθερή η στήριξη της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2012 - 6:30:28 UTC