Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίωρη στάση εργασίας των δασκάλων Αττικής, την Τρίτη
  • [02] Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά οι τιμές δεν πέφτουν, υποστηρίζει η ΕΣΕΕ
  • [03] Κοινή επίσκεψη Χ. Κλίντον - Κ. Άστον σε Βελιγράδι και Πρίστινα
  • [04] Άνοιξε τις πύλες του το ιστορικό «Φουγάρο» στο Ναύπλιο
  • [05] Τριβές ΠΑΣΟΚ - Ι. Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις
  • [06] Eνδεχόμενη "κυβερνο- επίθεση" στο πληροφοριακό του σύστημα ερευνά το Γενικό Λογιστήριο
  • [07] Προβόπουλος: "Εθνική ευθύνη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας"
  • [08] Συμφωνία για την ένωση Penguin και Random House
  • [09] Τένις: Άνέβηκε 8 θέσεις η Δανιηλίδου, "έπεσε" μία θέση ο Παγδατής

  • [01] Δίωρη στάση εργασίας των δασκάλων Αττικής, την Τρίτη

    Δίωρη παναττική στάση εργασίας προκήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) για αύριο από τις 12.00 έως τις 14.00, προκειμένου οι δάσκαλοι να παραβρεθούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00, έξω από το υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου το προεδρείο της ΔΟΕ θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

    Οι δάσκαλοι πρόκειται να θέσουν στον υφυπουργό θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία και τις νηπιαγωγούς, καθώς και εκκρεμείς αποφάσεις από τις συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας.

    [02] Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά οι τιμές δεν πέφτουν, υποστηρίζει η ΕΣΕΕ

    "Ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού μπορεί να υποχωρεί πλέον, οι τιμές ωστόσο παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα". Αυτό υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε ανακοίνωσή της με την οποία ενημερώνει πως διεξάγει έρευνα για το θέμα και υπογραμμίζει με έμφαση ότι "όσο περιορισμένα και αν είναι σήμερα τα περιθώρια μείωσης των τιμών -στα 100 ευρώ πώλησης τα 57 ευρώ αφορούν σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις- οι έμποροι οφείλουμε να τα εξαντλήσουμε".

    Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, κατά την ΕΣΕΕ, ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτή δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν με βάση τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης.

    Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο τιμών όπως εκείνος των τροφίμων, σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους.

    [03] Κοινή επίσκεψη Χ. Κλίντον - Κ. Άστον σε Βελιγράδι και Πρίστινα

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον πραγματοποιούν σήμερα επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και αύριο θα μεταβούν στη Σερβία στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή για να παράσχουν στήριξη και να αποδείξουν την προσήλωση των ΗΠΑ στο μέλλον των Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική κοινότητα.

    Οι κ.κ. Κλίντον και Άστον θα συναντηθούν με τους πολιτικούς και διεθνείς εκπροσώπους και θα αποστείλουν σημαντικά μηνύματα με ιδιαίτερη έμφαση στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ως κυρίαρχο κράτος που έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

    Πολιτικοί αναλυτές από την περιοχή και τις ΗΠΑ κυρίως συμφωνούν ότι είναι μία από τις σημαντικότερες μεταπολεμικές διπλωματικές επισκέψεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με στόχο την άρση των εμποδίων στην πορεία της προς την ΕΕ, αλλά και επιβεβαίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ ως κύρια παγκόσμια δύναμη.

    Οι κ.κ. Κλίντον και Άστον στη διάρκεια της επίσκεψης στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα θα επαναλάβουν ότι στηρίζουν τη συνέχιση και την πρόοδο του διαλόγου των δύο πλευρών και θα ενθαρρύνουν την εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων που θα επιτρέψουν την προσέγγιση της Σερβίας και του Κοσόβου στην πορεία προς την ΕΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στα Βαλκάνια με επισκέψεις στην Κροατία και στην Αλβανία.

    [04] Άνοιξε τις πύλες του το ιστορικό «Φουγάρο» στο Ναύπλιο

    Ο «ανθός» μαράθηκε κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και έμεινε το φουγάρο άκαπνο, να δεσπόζει στην είσοδο του Ναυπλίου. Το εργοστάσιο κονσερβοποίησης τομάτας αργοπέθαινε επί δεκαετίες. Ώσπου τη μέρα του ιστορικού«όχι», στις 28 Οκτώβρη, το παλιό εργοστάσιο ξαναζωντάνεψε. Κατέβηκαν από την Αθήνα πολλοί, μα ήταν εκεί κι όλο το Ναύπλιο.

    Άλλοι από περιέργεια: «τι έγινε στο παλιό εργοστάσιο»- άλλοι γιατί γνώριζαν την εμμονή της Φλωρίκας να δώσει και πάλι ζωή στο πέτρινο εργοστάσιο. Κι έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος «για να συγκινεί, να ερεθίζει, να εμπνέει και να κινητοποιεί τις πνευματικές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και των ατόμων που έρχονται σ΄επαφή μαζί του», όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η ιδιοκτήτρια του χώρου και πρόεδρος της «Φούγαρο ΑΕ» Φλωρίκα Κυριακοπούλου. Το όνομα αυτού «Φουγάρο». Ένα συγκρότημα τριών πέτρινων κτιρίων . Ένας τόπος δημιουργίας και έκφρασης, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη για ενήλικες που αναζητούν βιβλία για την τέχνη και τις ανθρωπιστικές σπουδές, αλλά και για παιδιά και εφήβους. Δίπλα στις αίθουσες της βιβλιοθήκης, φιλόξενη η αίθουσα δραστηριοτήτων περιμένει παιδιά κάθε ηλικίας για να τους δώσει τη δυνατότητα να εκφρασθούν. Από την άλλη, περιμένουν τους επισκέπτες ο εκθεσιακός και συναυλιακός χώρος, το αμφιθέατρο και το ζεστό , καλαίσθητο καφέ.

    Στα επίσημα εγκαίνια του «Φουγάρου», στήθηκε ένα ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι, με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη Τσέρτο και τη Νάντια Καραγιάννη, ενώ το κρασί έρεε άφθονο για τους ενήλικες.

    [05] Τριβές ΠΑΣΟΚ - Ι. Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις

    Τριβές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκλήθηκαν όταν ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει στο γραφείο του τους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του Κινήματος, οι οποίοι ζητούν να έχει η Βουλή τον τελευταίο λόγο για τις αποκρατικοποιήσεις.

    Για το θέμα αυτό, άλλωστε, είχε εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Στουρνάρας άρχισε τηλεφωνικές επαφές, μέσω της γραμματέως του, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του ΚΤΕ Οικονομικών, τους οποίους καλούσε στο γραφείο του σε σύσκεψη. Η κίνηση του υπουργού έγινε αντιληπτή από την Ιπποκράτους, η οποία παρενέβη και ακύρωσε τη σύσκεψη που προσπάθησε να συγκαλέσει ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας στον κ. Στουρνάρα ότι τα ΚΤΕ του Κινήματος συγκαλούν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της ΚΟ και ο αρμόδιος εισηγητής, εν προκειμένω ο Φίλιππος Σαχινίδης. Και ότι η σύγκληση ενός ΚΤΕ με πρωτοβουλία οποιουδήποτε υπουργού της σημερινής κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που δεν προκύπτει από αυτοδύναμη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά του Κινήματος.

    Μεταξύ αυτών που επικοινώνησαν με τον κ. Στουρνάρα ήταν και ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης.

    [06] Eνδεχόμενη "κυβερνο- επίθεση" στο πληροφοριακό του σύστημα ερευνά το Γενικό Λογιστήριο

    Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον των πληροφοριακών συστημάτων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), επιβεβαίωσαν πριν από λίγο προς το ΑΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    [07] Προβόπουλος: "Εθνική ευθύνη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας"

    Η προσπάθεια παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί αποκλειστικά δικό μας έργο. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σ΄αυτή την κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη.

    Τα παραπάνω υπογράμμισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προλογίζοντας μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα την αξιολόγηση των επιδράσεων που έχουν ασκήσει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας οι πολιτικές οι οποίες χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι θα λειτουργούσαν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν εντάσσονταν δημιουργικά σ' αυτό το ευρύτερο σχέδιο. Ωστόσο όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο τελικά οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

    Στις νέες συνθήκες, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος η χρήση των κοινοτικών πόρων πρέπει να ενταχθεί σε μια εθνική στρατηγική, που θα συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τους αναγκαίους μετασχηματισμούς, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό πρότυπο.

    [08] Συμφωνία για την ένωση Penguin και Random House

    Ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Bertelsman SE και ο βρετανικός Pearson Plc ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν στη συγχώνευση των εκδοτικών οίκων Random House και Penguin με στόχο τη δημιουργία ενός γιγάντιου αγγλόφωνου εκδοτικού οίκου.

    Οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών θα ενωθούν υπό μία εταιρεία που θα ονομάζεται Penguin Random House, με τον όμιλο Bertelsman να κατέχει το 53%, έναντι 47% για τον όμιλο Pearson, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο όμιλοι.

    Ο οίκος Random House είναι ο μεγαλύτερος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ενώ ο γνωστός σε όλον τον κόσμο Penguin διαθέτει γερές βάσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η ένωσή τους θα επιτρέψει τη δημιουργία του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος στον κόσμο, σύμφωνα με τους δύο ομίλους.

    Το εγχείρημα θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως διαφόρων αρχών και η ολοκλήρωσή του δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

    Ο όμιλος News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοκ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του οίκου Penguin, γεγονός που απειλούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τη συγχώνευση, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

    [09] Τένις: Άνέβηκε 8 θέσεις η Δανιηλίδου, "έπεσε" μία θέση ο Παγδατής

    Η Λένα Δανιηλίδου ανέβηκε οκτώ θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη του τένις (WTA) και με 613 βαθμούς βρίσκεται, πλέον, στην 111η θέση. Στο μεταξύ, η Βικτόρια Αζαρένκα παρέμεινε στην κορυφή, όπως και η Μαρία Σαράποβα στη δεύτερη και στην τρίτη θέση η Σερένα Γουίλιαμς. Οι πρώτες δέκα τενίστριες στον κόσμο (σε παρένθεση η προηγούμενη κατάταξη) έχουν ως εξής:

    1. (1) Βικτόρια Αζαρένκα (Λευκορωσία) 10.595 βαθμοί2. (2) Μαρία Σαράποβα (Ρωσία) 10.0453. (3) Σερένα Γουίλιαμς (ΗΠΑ) 9.4004. (4) Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα (Πολωνία) 7.4255. (6) Αντζελίκ Κέρμπερ (Γερμανία) 5.5506. (7) Σάρα Εράνι (Ιταλία) 5.1007. (8) Λι Να (Κίνα) 5.0958. (6) Πέτρα Κβίτοβα (Τσεχία) 5.0859. (9) Σαμάνθα Στόσουρ (Αυστραλία) 4.13510. (10) Μάριον Μπαρτολί (Γαλλία) 3.740...111. (119) Λένα Δανιηλίδου (ΕΛΛΑΔΑ) 613

    Παράλληλα, ο Κύπριος πρωταθλητής, Μάρκος Παγδατής, έπεσε μια θέση και είναι, πλέον, 32ος στον κόσμο με 1.150 βαθμούς.

    Ο Ρότζερ Φέντερερ παρέμεινε και αυτήν την εβδομάδα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Ο Ελβετός σταρ έχει συγκεντρώσει 12.315 βαθμούς, δεύτερος είναι πάντα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ ο Αντι Μάρεϊ παρέμεινε στην τρίτη θέση, αφήνοντας στην τέταρτη τον Ραφαέλ Ναδάλ.

    Η πρώτη 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης έχει ως εξής (σε παρένθεση η θέση που ο κάθε τενίστας κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα):

    1. (1) Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία) 12.315 βαθμοί2. (2) Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία) 11.9703. (3) Αντι Μάρεϊ (Μ. Βρετανία) 7.6904. (4) Ραφαέλ Ναδάλ (Ισπανία) 6.9055. (5) Νταβίντ Φερέρ (Ισπανία) 5.6106. (6) Τόμας Μπέρντιχ (Τσεχία) 4.9857. (7) Γουίλφριντ Τσονγκά (Γαλλία) 4.7108. (8) Χουάν ντελ Πότρο (Αργεντινή) 3.9909. (9) Γιάνκο Τιπσάρεβιτς (Σερβία) 3.10010. (10) Χουάν Μονάκο (Αργεντινή) 2.775...32. (31) Μάρκος Παγδατής (Κύπρος) 1.150


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 October 2012 - 10:30:49 UTC