Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός
  • [02] Δημοκρατική Αριστερά: "Όχι" στα εργασιακά
  • [03] Συμπληρωματικό υπόμνημα Καπελέρη για τη "λίστα Λαγκάρντ"
  • [04] Την Τετάρτη η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα
  • [05] Μιλήστε στο κινητό σας με τα... μάτια
  • [06] Ι. Βρούτσης: Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός
  • [07] Καλύτερες μπίρες "υπόσχεται" η ανάγνωση του DNA του κριθαριού
  • [08] Απίθανο να αναγεννηθεί το γενετικό υλικό των δεινοσαύρων
  • [09] Η προστασία της βιοποικιλότητας κοστίζει 76 δισ. δολάρια το χρόνο
  • [10] Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου μετά από έμφραγμα για τις γυναίκες

  • [01] Στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι θα παραστούν στην επίσημη δοξολογία, για τον Πολιούχο Αγιο Δημήτριο και την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ο κ.Σαμαράς θα επιστρέψει στην Αθήνα, ενώ ο κ.Παπούλιας θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    [02] Δημοκρατική Αριστερά: "Όχι" στα εργασιακά

    Η ΔΗΜΑΡ επιμένει σταθερά στην άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις.Η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματοςκαλείτους Ευρωπαίους εταίρους να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζομένων. Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και τα επόμενα εικοσιτετράωρα ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε καλέσει τη ΔΗΜΑΡ, να στηρίξει το πακέτο των εργασιακών και εξέφρασε την ελπίδα, πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα στηρίξουν τα μέτρα. Δήλωσε επίσης οτι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα καταθέσει το πακέτο των μέτρων σε ένα άρθρο στη Βουλή.

    Από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Πάρις Κουκουλόπουλος, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, αποδέχθηκαν την κατάθεση όλων των μέτρων σε ένα άρθρο αλλά ταυτόχρονα έθεσαν δύο ζητήματα, για τα εργασιακά και τις συντάξεις. Για τα εργασιακά, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη διατήρηση της επεκτασιμότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας το επίδομα γάμου και τις τριετίες. Στο θέμα των συντάξεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση τους να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη κλιμακωτά από 6% έως 14% διατηρώντας τα δώρα.

    [03] Συμπληρωματικό υπόμνημα Καπελέρη για τη "λίστα Λαγκάρντ"

    Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να υποβάλλει συμπληρωματικό υπόμνημα προς τους οικονομικούς εισαγγελείς με το οποίο θα δηλώσει ότι ουδέποτε παρέλαβε το cd της λίστας Λαγκάρντ με τους καταθέτες, με σκοπό να αντικρούσει όσα φέρεται να υποστήριξε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση.

    Ο κ. Καπελέρης θα διευκρινίσει επίσης ότι από την ανεπίσημη έρευνα που διενέργησε, στα δέκα ονόματα που του έδωσε ο τότε πολιτικός προϊστάμενός του διαπίστωσε ότι από τα εισοδήματα που δήλωναν οι εν λόγω καταθέτες δεν δικαιολογούνταν οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Θα υποστηρίξει ακόμη ότι όταν ενημέρωσε τον Γ. Παπακωσταντίνου για τα δέκα ονόματα, δεν έλαβε καμία εντολή για περαιτέρω έλεγχο.

    [04] Την Τετάρτη η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

    Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης,πιθανολογείται ότι θα γίνειη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα.

    Προϋπόθεση, ωστόσο,αποτελεί το ότι στο μεταξύ πρέπει να επέλθει συμφωνία τη Δευτέρα στο Euro Working Group, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι εργασίες του Euro Working Group που συνήλθε χθες,διακόπηκαν και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, δίνοντας ουσιαστικά μια χρονική διορία στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν στα δημοσιονομικά και εργασιακά μέτρα του πακέτου.

    [05] Μιλήστε στο κινητό σας με τα... μάτια

    Ένα βλέμμα σας θα αρκεί για να δώσετε εντολές στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές - ταμπλέτες. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται η δανέζικη εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό Eye Tribe, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    «Μπορείτε να γυρίσετε σελίδα ενώ διαβάζετε ένα e - book ή να παίξετε παιχνίδια με τα μάτια σας» δηλώνει ο Σούνε 'Αλστρουπ Γιοχάνσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της εταιρείας.

    Το εξελιγμένο λογισμικό χρησιμοποιεί υπέρυθρες ακτίνες που αντανακλούν στην κόρη του ματιού, οι αντιδράσεις της οποίας καταγράφονται από την κάμερα της συσκευής - είτε πρόκειται για smartphone είτε για tablet - επιτρέποντας στους χρήστες να δώσουν οπτικές εντολές.

    Το Eye Tribe δημιουργήθηκε από τέσσερις διδακτορικούς φοιτητές, οι οποίοι ίδρυσαν την δική τους εταιρεία πριν από ένα χρόνο. Τον Αύγουστο, χρηματοδοτήθηκαν με 615.000 ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να αναπτύξουν την τεχνολογία.

    [06] Ι. Βρούτσης: Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός

    Ο κατώτατος μισθός, που διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ, θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο μέχρι το τέλος του Προγράμματος, παρά τα όσα περιγράφει το Μνημόνιο, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, είπε οτι δεν θα υπάρξουν στην Ελλάδα ειδικές οικονομικές ζώνες, λέγοντας οτι τον βρίσκει αντίθετο κάτι τέτοιο και προσωπικά, ως προς την πολιτική του πρόταση».

    Μέριμνα για ασφαλισμένους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ζητάει με επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ προς τον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση.

    Για «νέους πιο σκληρούς όρους ταξικής εκμετάλλευσης», έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στα εργασιακά.

    [07] Καλύτερες μπίρες "υπόσχεται" η ανάγνωση του DNA του κριθαριού

    Μια διεθνής ερευνητική κοινοπραξία, μετά από πολυετή προσπάθεια, παρουσίασε μια πρώτη λεπτομερή ανάλυση του γονιδιώματος του κριθαριού. Η ανάγνωση του DNA του φυτού - που είναι περίπου διπλάσιο από το ανθρώπινο γονιδίωμα - μπορεί να αυξήσει την απόδοση των καλλιεργειών και να τις κάνει πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και στις αντιξοότητες του περιβάλλοντος, πράγμα που με τη σειρά του ίσως οδηγήσει σε καλύτερες μπίρες και ουίσκι στο μέλλον.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπι Γόου του Ινστιτούτου Τζέιμς Χάτον της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η γενετική έρευνα στο κριθάρι θα ενισχύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η παραγωγή του μέσω της δημιουργίας καλύτερων ποικιλιών, που θα αντέχουν περισσότερο στα παράσιτα και τις ασθένειες, θα τα βγάζουν πέρα με τις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος και, ακόμα, θα οδηγούν στη ζύμωση καλύτερης μπίρας».

    Το κριθάρι, μαζί με τον λυκίσκο και τους ζυμομύκητες, αποτελεί βασικό συστατικό της παραγωγής μπίρας. Όμως, εκτός από τη ζυθοποιία, όφελος θα μπορούσε να υπάρξει και για τη βιομηχανία ουίσκι, αλλά και για τις εταιρίες που παράγουν ζωοτροφές, οι οποίες επίσης περιέχουν κριθάρι, κάτι που έμμεσα θα ωφελήσει τις βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Το κριθάρι (επιστημονικά Hordeum vulgare) είναι από τα πρώτα φυτά που οι άνθρωποι καλλιέργησαν και σήμερα είναι το τέταρτο σημαντικότερο δημητριακό στον κόσμο, μετά το καλαμπόκι, το ρύζι και το σιτάρι.

    [08] Απίθανο να αναγεννηθεί το γενετικό υλικό των δεινοσαύρων

    Αν και φαίνεται πως το DNA διαρκεί περισσότερο από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, θα είναι μάλλον αδύνατο να αναγεννηθεί το γενετικό υλικό των δεινοσαύρων, όπως κάποιοι ονειρεύονται. Μια νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «μόριο της ζωής» έχει ημι-ζωή τουλάχιστον 521 ετών. Η ημι-ζωή είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για τη διάρκεια των ραδιενεργών στοιχείων στη φύση και τώρα επεκτείνεται και στη διάσημη διπλή έλικα του DNA.

    Αυτό σημαίνει ότι μετά από 521 χρόνια, οι μισοί από τους χημικούς δεσμούς που συγκρατούν μεταξύ τους τα συστατικά (νουκλεοτίδια) σε ένα δείγμα μορίου DNA, θα έχουν πια καταστραφεί, μετά από άλλα 521 χρόνια θα έχουν διαλυθεί πάλι οι μισοί από τους επαναπομείναντες χημικούς δεσμούς κ.ο.κ.

    Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε δείγμα DNA που έχει ληφθεί από ένα οστό, που διατηρήθηκε στην ιδανική θερμοκρασία των μείον πέντε βαθμών Κελσίου, θα έχουν καταστραφεί όλοι οι χημικοί δεσμοί μετά από 6,8 εκατομμύρια χρόνια το πολύ κι έτσι το DNA πια δεν θα υπάρχει. Όμως ήδη μετά από περίπου 1,5 εκατ. χρόνια, το DNA δεν θα διαβάζεται εξαιτίας των καταστροφών στο εσωτερικό του μορίου και της απώλειας των σχετικών γενετικών πληροφοριών.

    Οι σχετικές εκτιμήσεις - που βασίστηκαν σε ανάλυση απολιθωμάτων από τη Νέα Ζηλανδία - έγιναν από παλαιογενετιστές με επικεφαλής τον Μόρτεν Άλεντοφτ του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία και τον Μάικλ Μπουνς του πανεπιστημίου Μέρντοχ του Περθ της Αυστραλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας της Βρετανίας "Proceedings of Royal Society B", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist".

    [09] Η προστασία της βιοποικιλότητας κοστίζει 76 δισ. δολάρια το χρόνο

    Η προστασία όλων των επαπειλούμενων ειδών του πλανήτη θα κόστιζε γύρω στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ αν η προστασία συμπεριλάβει και τις περιοχές όπου ζουν αυτά τα είδη, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε πάνω από 76 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι το παραπάνω κόστος, όσο κι αν φαίνεται μεγάλο, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της φύσης, όπως η γονιμοποίηση των καλλιεργειών, η φωτοσύνθεση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κ.α. Οι υπηρεσίες αυτές εκτιμάται ότι έχουν αξία από 2 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια (ανάλογα με την μέθοδο αποτίμησης και τον αριθμό των υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονται).

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας είναι πολύ μικρό μπροστά στο ύψος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών του πλανήτη και υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί μέσα από διεθνείς συμφωνίες να προστατέψουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του. «Τα ποσά αυτά δεν είναι ένα έξοδο, αλλά είναι επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που παίρνουμε πίσω από τη φύση», δήλωσε ο Στιούαρτ Μπούτσαρτ.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία και των 1.115 απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών που περιλαμβάνονται στη σχετική «κόκκινη λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θα κόστιζε μεταξύ 875 εκατ. δολαρίων και 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (από τα οποία εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 12% δαπανάται). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα απειλούμενα ζώα, το κόστος προστασίας αυξάνει σε 3,41 έως 4,76 δισ. δολ. ετησίως.

    [10] Μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου μετά από έμφραγμα για τις γυναίκες

    Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους άνδρες, να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από ό,τι οι άνδρες, μένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο και γενικά η θεραπεία τους καθυστερεί πιο πολύ.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από ένα έμφραγμα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αυτό όντως συμβαίνει και μάλιστα ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

    Οι γυναίκες παθαίνουν σπανιότερα εμφράγματα σε σχέση από τους άνδρες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από αυτά. Η νέα έρευνα μελέτησε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που έπαθαν έμφραγμα, ήσαν πιο μεγάλης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών οι άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

    Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 October 2012 - 6:30:56 UTC