Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς νέα συνάντηση προσανατολίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί
  • [02] «Ο κομφουκιανισμός δεν λείπει και από τον δυτικό κόσμο»
  • [03] Στα 253 ευρώ το νέο iPad mini
  • [04] Νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το γερμανικό έγγραφο περί Ειδικού Ταμείου
  • [05] 'Ασμουσεν: "Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη τελική συμφωνία"
  • [06] Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σύροι αντάρτες κατέχουν φορητούς πυραύλους
  • [07] Σήμερα η τελική επαφή της Καβάλας με τον Άντονι Γκράντι
  • [08] Γιασμίνα Ρεζά: «Η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή»
  • [09] Ξεπέρασαν τις 18.000 οι υπογραφές στο ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων
  • [10] Προσπάθησαν να διαλύσουν γέφυρα του ΟΣΕ για να κλέψουν το μέταλλο
  • [11] Προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς για την επαναγορά ομολόγων ο Ντράγκι
  • [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung
  • [13] SZ: Δύο επιπλέον χρόνια θα λάβει η Αθήνα για επίτευξη των στόχων της
  • [14] Επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων εξήγγειλε ο εμίρης του Κατάρ στην Παλαιστίνη
  • [15] Δεν παίζει με Λεβαδειακό ο Αγκάνθο

  • [01] Προς νέα συνάντηση προσανατολίζονται οι πολιτικοί αρχηγοί

    Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για άρνησή του να ψηφίσει τις ανατροπές στα εργασιακά το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται "στο κόκκινο".

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι "θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε, ενώ επεσήμανε οτι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και συμπλήρωσε οτι τόσο στα εργασιακά όσο και σε άλλα θέματα, η ελληνική πλευρά έχει επιτύχει να αλλάξουν πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της Τρόικας.

    ΟΑντώνης Σαμαράςέχει από το πρωί συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί προσανατολίζονται σε μια νέα συνάντηση πιθανόν και εντός της ημέρας.

    Μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ευ.Λιβιεράτο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

    [02] «Ο κομφουκιανισμός δεν λείπει και από τον δυτικό κόσμο»

    Συγγραφέας, μεταφραστής και σινολόγος, με σπουδές στην αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, ο Σωτήρης Χαλικιάς είναι από τους λίγους Έλληνες που γνωρίζουν αρχαία κινεζικά και ο μόνος που μετέφρασε Κομφούκιο και Μέγγιο κατευθείαν από το πρωτότυπο.

    Γεννημένος στη Λευκάδα το 1947, κάτοικος Βρυξελλών εδώ και χρόνια, μόλις πρόσφατα ήλθε στην Ελλάδα για ένα τρίμηνο κύκλο μαθημάτων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Κίνα. Τη χώρα που έχει καταστεί ένας από τους κύριους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής τάξης πραγμάτων. Οι διαλέξεις με τίτλο «Κίνα: Παράδοση και Νεωτερικότητα», που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιανουάριο 2013, είναι ελεύθερες για το κοινό.

    OΣωτήρης Χαλικιάς έχει μεταφράσει «Τα ανάλεκτα του Κομφούκιου» και «Το βιβλίο του Μέγγιου», ο οποίος προώθησε στη διδασκαλία του τις κύριες ιδέες του Κομφούκιου, αλλά ωστόσο παραμένει άγνωστος στο ευρύτερο κοινό.

    Κεντρικό θέμα των διαλέξεων που δίνει ο λόγιος Λευκαδίτης είναι η καταγραφή της ιστορικής διαδρομής των σχέσεων της Κίνας με τον δυτικό κόσμο (από το 1842 ως τις μέρες μας) και κυρίως η αδιάκοπη σύγκρουση στο εσωτερικό της μεταξύ των οπαδών της παράδοσης κι εκείνων που υποστήριζαν την πλήρη αποδοχή του δυτικού τρόπου ζωής και σκέψης. Ο κομφουκιανισμός δεν λείπει και από εδώ.

    Οι διαλέξεις δίνονται κάθε Δευτέρα, μεταξύ 7-9 μμ., στην οδό Αιόλου 42 - 44.

    [03] Στα 253 ευρώ το νέο iPad mini

    Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών, Apple, ανακοίνωσε τη διάθεση μιας νέας έκδοσης του δημοφιλούς iPad, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο tablet θα είναι μικρότερο, αφού θα διαθέτει οθόνη 7,9 ιντσών και αποτελεί την πρώτη "ταμπλέτα" της εταιρείας που θα κατασκευάζεται σε αυτό το μέγεθος.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ μαζί με τον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος, Φιλ Σίλερ, παρουσίασαν το νέο tablet, το οποίο ουσιαστικά διαθέτει τις περισσότερες από τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του iPad, αλλά σε μικρότερο περίβλημα.

    Όπως ανακοινώθηκε, η τιμή του "iPad mini" θα φτάνει τα 329 δολάρια (253 ευρώ), κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού θωρείται αρκετά υψηλή.

    Η Apple ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση ενός iPad τέταρτης γενιάς (κανονικού μεγέθους), μόλις έξι μήνες μετά τη παρουσίαση του tablet τρίτης γενιάς -κίνηση που ήταν ανέλπιστη. Το νέο μοντέλο, το οποίο θα πωλείται προς 499 δολάρια (385 ευρώ), είναι ταχύτερο και λεπτότερο από τον προκάτοχό του.

    Η ανακοίνωση του iPad τέταρτης γενιάς έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν την παρουσίαση του νέου "Surface" tablet της Microsoft.

    Η Apple παρουσίασε επίσης και τη νέα σειρά laptops, MacBook Pro, η οποία περιλαμβάνει και ένα μοντέλο 13 ιντσών, το οποίο είναι εξοπλισμένο με οθόνη Retina (οθόνη υγρών κρυστάλλων), ανάλυσης 2560x1600 pixels.

    [04] Νέα ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το γερμανικό έγγραφο περί Ειδικού Ταμείου

    Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στο θέμα του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο τέθηκε θέμα δημιουργίας Ειδικού Ταμείου για τη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, διευκρινίζοντας περαιτέρω την προέλευση του εγγράφου.

    Σεν ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και ύστερα από διάφορα σχόλια και αμφισβητήσεις που διατυπώθηκαν, το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι «το έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, εστάλη από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Dr. Thomas Steffen, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Θα παρακαλούσαμε να είναι όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ό,τι λέμε το λέμε για να στηρίξουμε τη χώρα και να βοηθήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα».

    [05] 'Ασμουσεν: "Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη τελική συμφωνία"

    «Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», δήλωσε το μέλος του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ 'Ασμουσεν, μιλώντας νωρίτερα σε εκπομπή του κρατικού γερμανικού δικτύου ARD.

    Ο κ. 'Ασμουσεν επισήμανε ακόμη ότι, εάν επρόκειτο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, αυτό θα σήμαινε και περισσότερα χρήματα.

    Επιπλέον, το στέλεχος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε της απόφασης της Τράπεζας να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ώστε το ευρώ να καταστεί «μη αναστρέψιμο». Τόνισε δε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτός ήταν ο σωστός τρόπος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

    [06] Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι σύροι αντάρτες κατέχουν φορητούς πυραύλους

    Σύροι αντάρτες έχουν στην κατοχή τους φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος συμπεριλαμβανομένων αμερικανικής κατασκευής Stingers, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, επικαλούμενο τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Νικολάι Μακάροφ.

    Όπως και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ, η Ρωσία θεωρεί ως κύριους υπεύθυνους για για τη συνεχιζόμενη βία, τους ενόπλους αντιπάλους της κυβέρνησης που πιστεύει ότι ενθαρρύνονται και εξοπλίζονται από το εξωτερικό.

    "Ο ρωσικός στρατός έχει πληροφορίες ότι ένοπλοι που μάχονται τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης έχουν στην κατοχή τους φορητούς αυτούς πυραύλους από διάφορες χώρες, ανάμεσα στους οποίους είναι και αμερικανικικής κατασκευής Stingers", φέρεται ότι δήλωσε ο ρώσος στρατηγός.

    "Δεν είναι γνωστό ποιός είναι αυτός που τούς προμήθευσε με τους πυραύλους αυτού του τύπου", τόνισε ο στρατηγός Μακάροφ.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε στα τέλη Ιουλίου ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός απέκτησε πάνω από 20 φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος που στηρίζονται στους ώμους για να εκτοξευτούν, γνωστοί και ως MANPADs. Πολιτικός σύμβουλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού το αρνήθηκε.

    Η Ρωσία πούλησε στη συριακή κυβέρνηση όπλα αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι και έχει καταστήσει σαφές ότι θα αντιταχθεί σε ένα εμπάργκο όπλων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το επιχείρημα ότι σε κάθε περίπτωση οι σύροι αντάρτες θα προμηθευτούν παρανόμως όπλα.

    [07] Σήμερα η τελική επαφή της Καβάλας με τον Άντονι Γκράντι

    Το τελικό ραντεβού, με το οποίο αναμένεται να προκύψει η συμφωνία του με την ομάδα, πρόκειται να έχει σήμεραμε τους ιθύνοντες της Καβάλας ο Αντονι Γκράντι.

    Ο Αμερικανός προγραμματίστηκε να μεταβεί στη βάση της Ενωσης για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της δέσμευσής του με τους «κυανόλευκους» και ενδεχομένως, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, να παρακολουθήσει το απόγευμα στο κλειστό της Καλαμίτσας το δεύτερο φετινό ευρωπαϊκό παιχνίδι του συλλόγου με τη σέρβικη Μπέογκραντ (18.30).

    Θεατής του ματς θα είναι και ο Τζέρεμι Φίαρς, ο οποίος δε συμμετέχει, πλέον, στις προπονήσεις και δρομολογείται η λύση του συμβολαίου του.

    Σημείο αναφοράςτου σημερινούαγώνα για τη Βαλκανική Λίγκα αποτελεί και το ότι θα κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Καβάλας ο Γιάννης Γκαγκαλούδης.

    [08] Γιασμίνα Ρεζά: «Η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή»

    «Πάντα περιγράφω μικρές λύπες, μικροτραυματισμούς της καθημερινής μας ζωής. Ούτε τραγωδίες ούτε μεγάλα θέματα. Ποτέ δεν τα περιγράφω με πάθος, με υπερβολές. Δεν κλαίει ο θεατής αλλά ούτε και τα κάνω ευχάριστα. Μικροπράγματα που κανείς δεν τους δίνει σημασία αλλά μας καθορίζουν».

    Έτσι απάντησε η διάσημη συγγραφέας Γιασμίνα Ρεζά, στον δημοσιογράφο Γιώργο Αρχιμανδρίτη στη συζήτηση τους χθες, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όταν εκείνος τη ρώτησε για το προσωπικό της «όραμα» στην τέχνη της.

    Η δημοφιλής θεατρική συγγραφέας, πεζογράφος, 53 ετών σήμερα και ένα από τα πιο διάσημα πρόσωπα της σύγχρονης γαλλικής κουλτούρας, είναι από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς του καιρού μας. Όχι μόνο επειδή τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο (στην Ελλάδα έχει ανεβεί το περίφημο «Αρτ» και ο «Θεός της σφαγής» , που με τίτλο «Carnage» μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο Πολάνσκι) αλλά και από το βιβλίο της «Αυγή βράδυ ή νύχτα» ( κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδ. Εστία), μια ιδιότυπη βιογραφία του Νικολά Σαρκοζί, κατά την περίοδο της προεκλογικής του εκστρατείας , το φθινόπωρο του 2006.

    Τότε η Γιασμίνα Ρεζά, ακολουθούσε βήμα -βήμα στην εκστρατεία του, τον υποψήφιο για την γαλλική προεδρία, Νικολά Σαρκοζί, σε σημείο που την κατηγόρησαν ότι η ίδια απέβλεπε σε υπουργοποίησή της:

    «Τους απάντησα ότι η καρέκλα του πολιτικού είναι «ηλεκτρική» ενώ η δύναμη του συγγραφέα είναι πολύ ανώτερη», επανέλαβε η ίδια χθες. Γιατί το έκανε λοιπόν;

    «Επειδή η πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ζωή. Μοιάζει με ναρκωτικό. Ο χρόνος περνά μπροστά από τους πολιτικούς με κινηματογραφική ταχύτητα. Ζουν καταιγιστικά και δεν βλέπουν τη ζωή τους. Είναι σε μια τρεχάλα, δεν παρατηρούν την καθημερινή ημέρα, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου μου».

    Πού οφείλεται η επιτυχία των βιβλίων της; Για την ίδια, ίσως επειδή «δεν είμαστε ικανοί να ζήσουμε το παρόν κι επειδή η ζωή στην καθημερινότητά της κυλά ήρεμα, βαρετά. Σπάνια συμβαίνει κάτι, γι αυτό ζούμε μέσα από την ανάγνωση και την παραγωγή βιβλίων. Αντίθετα στη λογοτεχνία, όπως και στο θέατρο ο χρόνος είναι απόλυτα συμπυκνωμένος, συμβαίνουν γεγονότα. Γι αυτό γράφω , για να υπάρξει ζωντάνια, να συμβεί κάτι ».

    [09] Ξεπέρασαν τις 18.000 οι υπογραφές στο ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων

    Ξεπέρασαν τις 18.000, οι υπογραφές στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Ανάμεσά τους εκλεγμένοι σε εργατικά σωματεία και φορείς, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι. Παράλληλα, καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι μαζικοί φορείς οι οποίοι στηρίζουν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κόμματος.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «μέρα τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία η μαζική στήριξη της πρότασης νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το ΚΚΕ και ακόμα δεν έχει συζητηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης» και προσθέτει ότι κάθε υπογραφή και κάθε στήριξη δυναμώνει τη λαϊκή απαίτηση να σταματήσουν και να ακυρωθούν τα μέτρα και συμβάλλει στην λαϊκή αφύπνιση και χειραφέτηση «απέναντι σε αυτούς που έχουν συμφέρον και επιδιώκουν την υποταγή του λαού.

    Η συλλογή υπογραφών ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 2012 και διεξάγεται στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.

    [10] Προσπάθησαν να διαλύσουν γέφυρα του ΟΣΕ για να κλέψουν το μέταλλο

    Μεταλλική γέφυρα του ΟΣΕ προσπάθησαν να διαλύσουν τρία άτομα, μέλη των λεγόμενων συμμοριών του σκραπ, προκειμένου να κλέψουν το μέταλλο. Συνελήφθησαν όμως επ' αυτοφώρω και οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε στο 'Αδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου οι τρεις συλληφθέντες -αθίγγανοι- προσπαθούσαν να αποκολλήσουν μεταλλικά τμήματα της γέφυρας.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 36χρονο, μία 40χρονη και μία 36χρονη. Ακόμη αναζητείται 47χρονος συνεργός τους. Από την Αστυνομία κατασχέθηκαν τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα κι ένα φορτηγό που ήταν φορτωμένα -μεταξύ άλλων- με φιάλες οξυγόνου και προπανίου, λάστιχα οξυγονοκόλλησης και συρματόσκοινα. Εξάλλου, στην κατοχή της 36χρονης βρέθηκε μικροποσότητα χασίς.

    Στο μεταξύ, δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 27χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι από τις αρχές του καλοκαιριού διέπραξε έξι κλοπές και διαρρήξεις σε καταστήματα και μονοκατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Πολίχνης Θεσσαλονίκης, αφαιρώντας ηλεκτρικές συσκευές και αλουμινένια αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε σε μάντρα περισυλλογής μετάλλων. Από την Αστυνομία αναζητείται και η ηλικίας 31 ετών ιδιοκτήτρια της μάντρας.

    [11] Προσπαθεί να πείσει τους Γερμανούς για την επαναγορά ομολόγων ο Ντράγκι

    Σε κλειστή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης στην δευτερογενή αγορά.

    Ο κ. Ντράγκι θα κληθεί να καθησυχάσει εκείνους οι οποίοι από την γερμανική πλευρά έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, φοβούμενοι ότι αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

    [12] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε σήμερα να επιβεβαιώσει την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα λάβει παράταση δύο ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

    "Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε από το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις 'Ολι Ρεν. "Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία", πρόσθεσε ο Σάιμον Ο΄Κόνορ.

    [13] SZ: Δύο επιπλέον χρόνια θα λάβει η Αθήνα για επίτευξη των στόχων της

    Παράταση δύο ετών για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα λάβει η Ελλάδα, η οποία θα λάβει και την επόμενη δόση του δανείου, υποστηρίζει η Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες περί επεξεργασίας σχετικού «μνημονίου κατανόησης», ανάμεσα στην Αθήνα και στην τρόικα.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η χρονική επιμήκυνση αφορά τον στόχο του ελλείμματος, ο οποίος θα πρέπει πλέον να επιτευχθεί το 2016 και όχι το 2014, αλλά και τα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, αγοράς εργασίας και ενεργειακής πολιτικής. Παραμένει πάντως ανοιχτό το ζήτημα της κάλυψης της χρηματοδότησης μετά το 2014. Οι ανάγκες αυτές, αναφέρει η εφημερίδα, ανέρχονται σε 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η απόφαση των δανειστών για περαιτέρω παραχωρήσεις, οφείλεται, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται με θάρρος, καθώς και στο ότι τα νέα οικονομικά προβλήματα δεν οφείλονται τόσο σε πολιτικά λάθη, αλλά κυρίως στην βαθιά ύφεση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί. Επιπλέον, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν επικίνδυνη, πολιτικά και οικονομικά.

    Η SZ αναφέρει ακόμη ότι ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται για την Ελλάδα είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στην αξία της αγοράς, αλλά και ένα έμμεσο «κούρεμα» του χρέους, με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί.

    [14] Επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων εξήγγειλε ο εμίρης του Κατάρ στην Παλαιστίνη

    Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι πραγματοποίησε "ιστορική επίσκεψη" στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Ήταν η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στον παλαιστινιακό θύλακα από το 2007, όταν η ισλαμιστική Χαμάς πήρε τον έλεγχο του εδάφους αυτού.

    Η αμερικανική διπλωματία αντέδρασε πολύ επιφυλακτικά στην επίσκεψη χαρακτηρίζοντάς την "ανθρωπιστική αποστολή" και καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά τον "αποσταθεροποιητικό" ρόλο της Χαμάς.

    "Σήμερα ανακοινώσατε επίσημα την άρση του πολιτικού και οικονομικού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας", είπε στον σεΐχη Χάμαντ ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαϊλ Χανίγια, με την ευκαιρία της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σε έργο ανέγερσης κατοικιών για τις φτωχές οικογένειες, το οποίο θα φέρει το όνομά του.

    "Σήμερα ρίχνουμε το τείχος του (ισραηλινού) αποκλεισμού χάρη σε αυτή την ιστορική και ευλογημένη επίσκεψη", πρόσθεσε.

    Ο εμίρης μετέβη κατόπιν στην πόλη της Γάζας, όπου εγκαινίασε άλλα έργα υποδομής πριν τού απονεμηθεί όπως και στη σύζυγό του, τη σεΐχα Μόζα, διδακτορικό τιμής ένεκεν από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.

    "Ο διχασμός μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας είναι αυτό που βλάπτει περισσότερο το ζήτημά σας και αυτό όλων των Αράβων", δήλωσε ο εμίρης σε ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι "ο άνεμος της αλλαγής που πνέει αυτή τη στιγμή στο αραβικό έθνος θέτει στο περιθώριο το ενδιαφέρον για το παλαιστινιακό ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης".

    "Είναι καιρός να γυρίσουμε τη σελίδα του παλαιστινιακού διχασμού, να ανοίξουμε το κεφάλαιο της συμφιλίωσης και της ομοφωνίας, στη βάση των πεπραγμένων στη Ντόχα και στο Κάιρο χάρη στις ειλικρινείς προσπάθειες του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ", τόνισε αναφερόμενος στη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης.

    Λίγο νωρίτερα ο Χανίγια είχε ανακοινώσει ότι το Κατάρ θα επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια (307 εκατομμύρια ευρώ)στην κατασκευή οδικών αρτηριών και 3.000 κατοικιών που θα ονομαστεί "πόλη του εμίρη Χαμάντ" κοντά στη Χαν Γιούνις και στην ανέγερση οικημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων (19 εκατομμύρια ευρώ) για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την παράδοση στις ισραηλινές αρχές του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.

    [15] Δεν παίζει με Λεβαδειακό ο Αγκάνθο

    Το εκτός έδρας παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής με τον Λεβαδειακό επελέγη από τον τεχνικό του Αρη Νίκο Πασιαλή για να εκτίσει την ποινή της μίας αγωνιστικής ο Νταβίντ Αγκάνθο, που συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες στο πρόσφατο παιχνίδι με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ.

    Στο παιχνίδι κατά του Ολυμπιακού την προσεχή Δευτέρα στο "Κλ. Βικελίδης" θα λείψει και ο Γρηγόρης Παπαζαχαρίας, που έφυγε με κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ. Κανονικά προπονήθηκε ο Βασίλης Τριανταφυλλάκος όμως δεν προλαβαίνει τον αγώνα της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 October 2012 - 8:30:46 UTC