Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Γερμανία εισέρχεται επισήμως σε ύφεση
  • [02] Αναβαθμισμένο το Ακρωτήρι της Σαντορίνης
  • [03] Η Γαλλία μπλοκάρει το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι
  • [04] Ανήλικη βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της στην Πάτρα
  • [05] Eurostat: Στο 9,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2011
  • [06] Τους "αυστηρούς" Βαυαρούς του CSU θα επισκεφθεί ο Αντ. Σαμαράς
  • [07] Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών 1ης κατοικίας ζητεί το ΙΝΚΑ
  • [08] Τρακτέρ καταπλάκωσε 62χρονο αγρότη στη Νεμέα
  • [09] Δεκατέσσερις συλλήψεις διαδηλωτών για τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής
  • [10] Αύξηση των φορολογικών εσόδων διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ
  • [11] Επανεξελέγη ο Ιλίρ Μέτα στην προεδρία του SMI στην Αλβανία
  • [12] Βελιγράδι: "Ήρθε η ώρα για μία ιστορική συμφωνία με την Πρίστινα"

  • [01] Η Γερμανία εισέρχεται επισήμως σε ύφεση

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, όπως επισημαίνεται στη μηνιαία έκθεση οικονομικών εξελίξεων, μηνός Οκτωβρίου, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Η βιομηχανική δραστηριότητα της κυριότερης ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε ισχυρή κατά το μήνα Σεπτέμβριο, υπογραμμίζεται στην έκθεση. "Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ωστόσο, η Γερμανία θα βιώσει μια καθαρή οικονομική επιβράδυνση".

    Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η επιβράδυνση αυτή οφείλεται στην αδυναμία που εμφανίζουν άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

    Στην ίδια έκθεση γίνεται επίσης λόγος για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που εκπονεί το Ινστιτούτο "IFO", ο οποίος υποχώρησε, για πέμπτο κατά σειρά μήνα, το Σεπτέμβριο.

    Πρόσφατα, η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της σχετικά με την οικονομική πορεία της χώρας, εκτιμώντας ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη 0,8% έναντι 0,7% που προέβλεπε έως τώρα.

    Αντιστοίχως, όμως, το Βερολίνο αναθεώρησε και τις προβλέψεις του σχετικά με το 2013, εκτιμώντας ότι θα σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι 1,6%, που εκτιμούσε έως τώρα, εξαιτίας της κρίσης στην ευρωζώνη και της επιβράδυνσης που εμφανίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες.

    [02] Αναβαθμισμένο το Ακρωτήρι της Σαντορίνης

    Με τους επισκέπτες να φτάνουν μέχρι και τους 1.300 την ημέρα ορισμένες ημέρες, ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης συμπληρώνει 5 μήνες από τότε που άνοιξε ξανά διάπλατα τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο, φανερά αναβαθμισμένος αλλά παράλληλα με κάποιες ελλείψεις που ακόμα δεν έχουν βρει τη λύση τους.

    Όπως η απουσία πινακίδων και ενημερωτικού και εποπτικού υλικού που να κατατοπίζει πλήρως τον επισκέπτη, ο ανεπαρκής αριθμός φυλακτικού προσωπικού που αναγκαστικά περιορίζει το ωράριο λειτουργίας (υπάρχουν 14 φύλακες και ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός 8 π.μ. με 5 μ.μ.), καθώς και η απουσία ενός μουσείου το οποίο θα φιλοξενούνται οι σπάνιες τοιχογραφίες (πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή στο Ακρωτήρι, την θρησκεία και τη φύση του νησιού) και τα κινητά ευρήματα (όπως κεραμική, μαρμάρινα αγγεία και ειδώλια) της αρχαιολογικής έρευνας.

    «Το όραμά μου είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο, το οποίο να επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στο κοινό στα σημαντικά αυτά ευρήματα, αλλά μάλλον δεν θα ζω για να το δω να υλοποιείται», ανέφερε ο διευθυντής των ανασκαφών και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Ντούμας, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στο Ακρωτήρι.

    [03] Η Γαλλία μπλοκάρει το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

    Το Ανώτατο Συμβούλιο Βιοτεχνολογιών (HCB), ένας ανεξάρτητος δημόσιος γαλλικός οργανισμός, απέρριψε σήμερα τα συμπεράσματα μιας αμφιλεγόμενης έρευνας για την τοξικότητα ενός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.

    "Τα πειράματα που εφαρμόσθηκαν δεν ήταν προσαρμοσμένα στους στόχους της μελέτης", αποφάνθηκε το HCB αναφορικά με τη μελέτη του καθηγητή Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί. Σύμφωνα μ' αυτή τη μελέτη, η κατανάλωση του διαγενετικού αραβόσιτου NK603 και ενός φυτοφαρμάκου που περιέχει την ουσία glyphosate (RoundUp) της Monsanto από ποντίκια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

    Την Παρασκευή συνέβη κάτι σπάνιο: έξι εθνικές Ακαδημίες (Γεωργίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Επιστημών, Τεχνολογιών και Κτηνιατρικής) δημοσίευσαν ένα κοινό κείμενο στο οποίο αντιμετωπίζουν με μεγάλη αυστηρότητα την εν λόγω μελέτη: την χαρακτηρίζουν ένα "επιστημονικό μη γεγονός" και προσθέτουν πως "οι πολυάριθμες ανεπάρκειές της" δεν επιτρέπουν "κανένα αξιόπιστο συμπέρασμα".

    Το HCB συνιστά "να πραγματοποιηθεί μια μακροπρόθεσμη, ανεξάρτητη έρευνα που να λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις υπό την αιγίδα δημόσιων εξουσιών όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια του καλαμποκιού ΝΚ603".

    Η γαλλική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας (Anses) πρόκειται να ανακοινώσει επίσης μέσα στην ημέρα τη γνωμοδότησή της.

    Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ περιμένει τις γνωμοδοτήσεις αυτές για να πάρει θέση στο θέμα, αλλά ανακοίνωσε πως "ό,τι κι αν συμβεί", επιθυμεί "να θέσει το συνολικό θέμα των πρωτοκόλλων εγκρίσεων για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς".

    Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Βουλγαρία), έχει ήδη πάρει αποστάσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όπως το καλαμπόκι MON 810 της Monsanto, την καλλιέργεια του οποίου απαγορεύει.

    [04] Ανήλικη βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της στην Πάτρα

    Με ιδιαίτερη προσοχή ερευνά η Αστυνομία την υπόθεση θανάτου μιας ανήλικης, η οποία βρέθηκε απαγχονισμένη τις πρώτες πρωινές ώρες μέσα στο σπίτι της, σε συνοικία της Πάτρας.

    Σύμφωνα με την μακροσκοπική εξέταση του ιατροδικαστή, αποκλείσθηκε η περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας, ενώ θα ακολουθήσει ιατροδικαστική εξέταση, προκειμένου να δοθούν πλήρεις απαντήσεις.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν τα προσωπικά αντικείμενα της ανήλικης, μήπως και βρουν κάποιο στοιχείο που θα τους βοηθήσει στις έρευνές τους και παράλληλα προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε τα τελευταία 24ωρα.

    Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να πληροφορηθούν αν στα προσωπικά της αντικείμενα της ανήλικης ή στις συνομιλίες που είχε, άφηνε κάτι να εννοηθεί σχετικά, τόσο με την ψυχολογική της κατάσταση, όσο και με μελλοντικές ενέργειές της.

    [05] Eurostat: Στο 9,4% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2011

    Στο 9,4% του ΑΕΠ έφτασε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2011 ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 170,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην ευρωζώνη το έλλειμμα μειώθηκε από 6,2% το 2010 σε 4,1% το 2011 και στους «27» από 6,5% σε 4,4%.

    Όπως αναφέρει ακόμη η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το δημόσιο χρέος στους «17» του ευρώ αυξήθηκε από 85,4% του ΑΕΠ σε 87,3% και στους «27» αυξήθηκε από 80% σε 82,5%.

    [06] Τους "αυστηρούς" Βαυαρούς του CSU θα επισκεφθεί ο Αντ. Σαμαράς

    Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βαυαρία, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους, προαναγγέλλει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», η οποία, σε σημερινό αποκλειστικό της δημοσίευμα, επικαλείται πηγές της τοπικής Καγκελαρίας, που επιβεβαιώνουν σχετικό αίτημα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς επιθυμεί να ταξιδέψει στην Βαυαρία για να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Ζεεχόφερ», ο οποίος δήλωσε προς την SZ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος και ότι η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του έτους, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος και να ανταποδώσει την επίσκεψη.

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «κορυφαίοι πολιτικοί των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έχουν ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της Ελλάδας, η οποία περνάει οικονομική κρίση» και οι «γερμανοελληνικές σχέσεις φέρονται επιβαρυμένες από την έναρξη της κρίσης. Ιδιαίτερα το CSU συνέβαλε σε αυτό με δραστικές δηλώσεις. Τώρα θέλει ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, να ζητήσει κατανόηση από το CSU».

    Η επαφή μεταξύ των δύο πλευρών έγινε, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και νυν αντιπρόεδρο της τοπικής Βουλής Ράινχολντ Μπόκλετ. «Ο κ. Σαμαράς αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνομιλία με την Βαυαρία», δηλώνει ο κ. Μπόκλετ στην εφημερίδα.

    Στο πρόσφατο συνέδριό τους, οι Χιστοανοκοινωνιστές, όπως επισημαίνει η SZ, χρησιμοποίησαν «πιο ήπιους τόνους» απέναντι στην Ελλάδα, με τον κ. Ζεεχόφερ να μιλάει για περισσότερο χρόνο και στήριξη στις μεταρρυθμίσεις. «Οι σύνεδροι αποφάσισαν όμως ομόφωνα να ζητηθούν κανόνες για την έξοδο κρατών - μελών από την Ευρωζώνη», διευκρινίζεται.

    [07] Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών 1ης κατοικίας ζητεί το ΙΝΚΑ

    Ψήφισμα για παράταση της απόφασης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, προωθεί στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ και δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής, Φώτης Αλεξόπουλος.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ, το ψήφισμα έχει υποβάλει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αγ. Παρασκευής ήδη τρεις φορές (στις 3, 10 και 17 Οκτωβρίου), ωστόσο η συζήτησή του συνεχώς αναβάλλεται από τη δημοτική αρχή.

    Επίσης, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας -οπότε εκλέχθηκε στη θέση του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ- έχει αρχίσει να ενημερώνει όσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της χώρας μπορεί.

    [08] Τρακτέρ καταπλάκωσε 62χρονο αγρότη στη Νεμέα

    Ένας 62χρονος αγρότης έχασε την ζωή του σε αγροτική περιοχή στην Νεμέα, όταν κατά την εκτέλεση γεωργικών εργασιών, το τρακτέρ που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του κι έπεσε σε αρδευτικό κανάλι βάθους ενός μέτρου περίπου.

    Κατά την πτώση στο αρδευτικό κανάλι που δεν είχε νερό, το τρακτέρ ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

    [09] Δεκατέσσερις συλλήψεις διαδηλωτών για τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής

    Δεκατέσσερις συλλήψεις είναι ο απολογισμός των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σε βάρος των συλληφθέντων-διαδηλωτών σχηματίστηκε δικογραφία για στάση. Επιπλέον, ένας εκ των συλληφθέντων αναμένεται να οδηγηθεί στις εισαγγελικές αρχές της Χαλκιδικής με την κατηγορία της απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης.

    Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου της Χαλκιδικής για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Τραυματισμοί αναφέρθηκαν κι από πλευράς διαδηλωτών. Επιπλέον, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, κατήγγειλε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό. Οι διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ιερισσό, απ' όπου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, κατευθύνθηκαν στις Σκουριές.

    [10] Αύξηση των φορολογικών εσόδων διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 24,5% των συνολικών εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο εφέτος τα έσοδα από τους φόρους στο εισόδημα, από 19,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν, όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η περικοπή των εκπτώσεων δαπανών.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης, που κοινοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη Eurostat.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα από φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 27,4% των συνολικών εσόδων (από 30,8% το β΄ τρίμηνο 2011) και τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές στο 31,7% (από 33%).

    Στο σκέλος των δαπανών, παρουσιάζεται ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής των πρωτογενών δαπανών στις συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης στο 90,8%, από 86% το β΄ τρίμηνο 2011 (σε απόλυτα μεγέθη εμφανίζεται μείωση στα 22,953 δισ. ευρώ από 23,899 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές είναι ουσιαστικά αμετάβλητες και αντιστοιχούν στο 44,3% των συνολικών δαπανών (από 44,5% το β΄ τρίμηνο πέρυσι). Ενώ, οι δαπάνες για τόκους περιορίστηκαν στο 9,2% των συνολικών δαπανών, από 14% πέρυσι.

    [11] Επανεξελέγη ο Ιλίρ Μέτα στην προεδρία του SMI στην Αλβανία

    Ο Ιλίρ Μέτα επανεξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (SMI) στην Αλβανία, επικρατώντας του αντιπάλου του Λουάν Ράμα, στις εσωκομματικές εκλογές.

    Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που διεξήχθη το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος Ίλι Μανιάνι ανέφερε πως από τα 31.093 ψηφοδέλτια, τα 31.093 ήταν έγκυρα. Ο Ιλίρ Μέτα έλαβε 24.439 ψήφους ή ποσοστό 78,6%, ενώ ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας Λουάν Ράμα έλαβε 6653 ψήφους (ποσοστό 21,4%).

    [12] Βελιγράδι: "Ήρθε η ώρα για μία ιστορική συμφωνία με την Πρίστινα"

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου πως έχει έρθει η ώρα για μία ιστορική συμφωνία με την Πρίστινα και ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    «Δεν σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε το Κόσοβο με το να αποδεχθούμε να συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι» δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, με αφορμή τη συνάντηση που είχε, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με τον κ. Θάτσι, παρουσία της επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον.

    «Τόσο ο κ. Θάτσι όσο κι εγώ έχουμε τις δικές μας διατυπωμένες θέσεις. Η δική μου θέση εκκίνησης είναι διαφορετική από τη δική του. Η αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποκλείεται. Επομένως, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει εμφανής πρόοδος στις σχέσεις μας» εξήγησε ο κ. Ντάτσιτς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 October 2012 - 8:30:57 UTC