Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού"
  • [02] Δημιουργούνται κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων
  • [03] Ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την περιουσία των ιδρυμάτων
  • [04] Στα "ίχνη" του Αλέξανδρου η πολεοδομία της αρχαίας Αλεξάνδρειας
  • [05] Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομες οι εργασιακές ανατροπές του 2010
  • [06] "Εν μέσω κρίσης η Ελλάδα βγάζει κινηματογραφικά διαμάντια"
  • [07] Ισχυρή έκρηξη σε ΑΤΜ, στην Αγία Παρασκευή
  • [08] Ελάχιστα τα έσοδα από τα πρόστιμα στα πετρελαιοειδή
  • [09] Υπογράφει στη Σάντος ο διεθνής Γάλλος άσος Μαλουντά
  • [10] Αυξήθηκαν τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της Μακεδονίας
  • [11] Σημαντικό βήμα για δημιουργία νεφρών από καλλιέργεια εργαστηριακών ιστών
  • [12] Δηλώσεις των Ρομπέϊ, Μπαρόζο και Ολάντ για την Ελλάδα
  • [13] Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Τουρκία
  • [14] Υεμένη: Τουλάχιστον 21 νεκροί από επίθεση της Αλ - Κάιντα σε στρατιωτική βάση

  • [01] "Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού"

    Σε κοινή δήλωση στην οποία κατέληξαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες οι 17 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης για την Ελλάδα, αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την Τρόικα και τονίζουν ότι το Eurogroup θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

    Η δήλωση των «17» έχει ως εξής:

    «Καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν η Ελλάδα και η Τρόικα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που διέπουν το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουν στην οριστικοποίηση της αξιολόγησης. Το Eurogroup θα εξετάσει το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης υπό το φώς της έκθεσης της Τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

    Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και χαιρετίζουμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας. Αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.»

    Διαβάστε επίσης: Την Α. Μέρκελ βλέπει ο Α. Σαμαράς

    [02] Δημιουργούνται κέντρα εξυπηρέτησης φορολογουμένων

    Στην δημιουργία 99 Κέντρων Εξυπηρέτησης φορολογούμενων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του έτους για την διευκόλυνση των φορολογούμενων στην διενέργεια των συναλλαγών τους στις περιοχές των ΔΟΥ οι οποίες συγχωνεύονται.

    Αυτό προκύπτει από το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ σύμφωνα με το οποίο στις περιοχές όπου διακόπτεται η λειτουργία ΔΟΥ θα δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων. Αυτά όπως σημειώνεται θα μπορούσαν να ονομαστούν π.χ Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υπηρεσιών (ΚΕΦΥ). Εξάλλου σύμφωνα με το πόρισμα η αναβάθμιση του Taxis θα δώσει τη δυνατότητα για διευρυμένη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους φορολογούμενους ενώ οι φόροι θα καταβάλλονται στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με το πόρισμα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων θα πρέπει να στεγαστούν σε χώρο που θα παραχωρήσει δωρεάν το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας τους και μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων ΔΟΥ, μέσω του νέου TAXIS, τα Γραφεία αυτά θα μπορούν να χορηγούν φορολογικά έντυπα, να αποδέχονται και να διεκπεραιώνουν φορολογικά αιτήματα, και να παραλαμβάνουν προσωρινά δηλώσεις ενώ θα δέχονται αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών και βεβαιώσεων

    Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού που προτείνονται στο πόρισμα είναι 99 και κατανέμονται ως εξής:

    Νησιά:

    Άνδρος

    Κέα

    Αίγινα

    Πόρος

    Μήλος

    Ύδρα

    Σαλαμίνα

    Σπέτσες

    Κάρπαθος

    Κάλυμνος

    Λέρος

    Σαμοθράκη

    Σκύρος

    Θάσος

    Παξοί

    Ιθάκη

    Πάρος

    Θήρα

    Μύκονος

    Τήνος

    Κύθηρα

    Λήμνος

    Σκιάθος

    Σκόπελος

    Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

    Ορεινές περιοχές:

    Δημητσάνα

    Καλάβρυτα

    Δεσκάτη

    Νευροκόπι

    Φιλιάτες

    Κόνιτσα

    Δελβινάκι

    Νεστόριο

    Ελασσόνα

    Αριδαία

    Δομοκός

    Αμφίκλεια

    Αμύνταιο

    Αρναία

    Εθνικής / στρατηγικής σημασίας σε παραμεθόρια περιοχή :

    Σουφλί

    Διδυμότειχο

    Σάππες

    Σιδηρόκαστρο

    Εξυπηρέτηση άλλων περιοχών :

    Ναύπακτος

    Αμφιλοχία

    Βόνιτσα

    Κρανίδι

    Λεωνίδιο

    Παράλιο Άστρος

    Μεγαλόπολη

    Ιστιαία

    Κύμη

    Λίμνη

    Κάρυστος

    Κρέστενα

    Λεχαινά

    Ζαχάρω

    Αμαλιάδα

    Νάουσα

    Αλεξάνδρεια

    Μοίρες

    Ελευθερούπολη

    Χρυσούπολη

    Αρκαλοχώρι

    Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης

    Μολάοι

    Κιάτο

    Ξυλόκαστρο

    Γύθειο

    Σκάλα

    Αγιά

    Σητεία

    Ιεράπετρα

    Καλλονή Λέσβου

    Κυπαρισσία

    Μουζάκι

    Σοφάδες

    Γουμένισσα

    Νιγρίτα

    Νέα Ζίχνη

    Ηράκλεια

    Καλαμπάκα

    Φανάρι

    Φιλιππιάδα

    Πύλος

    Αίγιο

    Κάτω Αχαΐα

    Μακρακώμη

    Αταλάντη

    Κίσσαμος

    Εξυπηρέτηση περιοχών μεγάλης έκτασης:

    Λαύριο

    Μέγαρα

    Άγιος Στέφανος

    Άγιος Αθανάσιος

    Λιμένα Χερσονήσου

    Φάρσαλα

    Τύρναβος

    Αλμυρός

    Μεσσήνη

    [03] Ανησυχία στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την περιουσία των ιδρυμάτων

    Ανησυχία επικρατεί μεταξύ πανεπιστημιακών εξαιτίας του ενδεχομένου να περάσει η περιουσία των Πανεπιστημίων στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως τουλάχιστον διαφαίνεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, σε σημεία του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών.

    Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων προτίθεται να ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητήσει και με τους νομικούς συμβούλους της Συνόδου Πρυτάνεων. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμη και έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων.

    Να σημειωθεί ότι το θέμα συνδέεται με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθείσήμερα και συγκεκριμένα στις σελίδες 5 καθώς και 31 και 32. Εκεί υπάρχουν παράγραφοι που οι πανεπιστημιακοί διερωτώνται αν μπορούν να αναγνωσθούν ως εξής: «Η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων (ΝΠΔΔ) περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου) και στην συνέχεια τα Πανεπιστήμια θα τα ενοικιάζουν από το ΤΑΙΠΕΔ;».

    Πάντως, οι πανεπιστημιακοί θα ζητήσουν από τους νομικούς τους να μελετήσουν σε βάθος τα συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου νόμου και να τα διευκρινίσουν πλήρως, με στόχο να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τη διαχείρισή τους.

    Έντονη και άμεση ήταν και η αντίδραση των Ομοσπονδιών των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), ΤΕΙ (ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ). Με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στη «φημολογούμενη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων στο ΤΑΙΠΕΔ», και σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών των λειτουργών του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετα τόσο σε μεταβίβαση ίδιας περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση της διαχείρισης της περιουσίας αυτής, από τα κατά το Σύνταγμα πλήρως αυτοδιοικούμενα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και από τα Ερευνητικά Κέντρα στο ΤΑΙΠΕΔ».

    Τα μέλη των Ομοσπονδιών ζητούν «την άμεση διάψευση των διάφορων αναφορών στο θέμα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, καθώς και τη ρητή αναφορά εξαίρεσης των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων από τις ρυθμίσεις περί ΤΑΙΠΕΔ στο εν λόγω Νομοσχέδιο».

    Στα πανεπιστήμια, ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανάδειξη των μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους. Ήδη σε πολλά Ιδρύματα επιχειρήθηκε η διεξαγωγή των εκλογών με κάλπη, πλην όμως οι εκλογές δεν έγιναν λόγω αντιδράσεων και κινητοποιήσεων. Ο νόμος, όμως δίδει τη δυνατότητα επανάληψης των εκλογών με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο.

    Στο πλαίσιο αυτό,γίνονται οι εκλογές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με την ηλεκτρονική ψήφο, ενώ στην ίδια λύση αναμένεται να καταφύγουν και όσα Ιδρύματα δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα εκλογές -αν και τις είχαν προκηρύξει- λόγω των αντιδράσεων.

    [04] Στα "ίχνη" του Αλέξανδρου η πολεοδομία της αρχαίας Αλεξάνδρειας

    Η πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο εξ αρχής χτίστηκε με τρόπο τέτοιο που το βασικό πολεοδομικό σχέδιό της να ευθυγραμμίζεται με την κίνηση του ήλιου στον ουρανό κατά τη μέρα της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με δύο Ιταλούς ερευνητές που συνδυάζουν την μελέτη της αρχαιοαστρονομίας με την πολεοδομία.

    Οι Τζούλιο Μάλι και Λουίζα Φέρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας "Oxford Journal of Archaeology", υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία που εξηγούν γιατί η Αλεξάνδρεια δεν απλωνόταν παράλληλα με την Μεσόγειο θάλασσα, αλλά η κεντρική οδική αρτηρία της ευθυγραμμιζόταν σχεδόν τέλεια με τον ανατέλλοντα ήλιο, όπως αυτός θα φαινόταν στις 20 Ιουλίου 356, που θεωρείται η ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    [05] Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομες οι εργασιακές ανατροπές του 2010

    Οι συμβάσεις μαθητείας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2010 ως όπλο κατά της κρίσης, οι οποίες επιτρέπουν στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους χωρίς προειδοποίηση ούτε αποζημίωση, κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με μια μη δεσμευτική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα απ' αυτό το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σε μια απόφαση που το πρακτορείο Ρόιτερς σημείωνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συνδικάτα σε νομικές προσφυγές, η εν λόγω επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε πως οι δύο μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατ' εντολή των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας αντιβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.

    Η Ελλάδα έθεσε σε ισχύ μια σύμβαση μαθητείας αόριστης διάρκειας "που μπορεί να λυθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης (...) στη διάρκεια των δώδεκα πρώτων μηνών".

    Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην οποία προσέφυγαν δύο ελληνικά συνδικάτα, εκτιμά πως αυτή η δοκιμαστική περίοδος είναι υπερβολική και αντίθετη προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Αυτό το δεσμευτικό κείμενο θεωρεί απαραίτητο, στο άρθρο 4, "να αναγνωρίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μια εύλογη προθεσμία προειδοποίησης σε περίπτωση παύσης της απασχόλησης".

    Εξάλλου οι ειδικοί έκριναν αντίθετους προς τον Χάρτη τους νόμους του Ιουλίου 2010 που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευομένων (15- 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που αποκτούν για πρώτη φορά εργασία.

    Η κυβέρνηση είχε μειώσει τον ελάχιστο μισθό ενώ είχε επίσης καταργήσει την επαγγελματική εκπαίδευση, τις άδειες μετ' αποδοχών και είχε μειώσει την κοινωνική κάλυψη για τους μαθητευόμενους.

    Όμως αυτές οι διατάξεις αντιβαίνουν σε πολλά άρθρα του Χάρτη καθώς εισάγουν διακριτική μεταχείριση έναντι των νέων εργαζομένων.

    [06] "Εν μέσω κρίσης η Ελλάδα βγάζει κινηματογραφικά διαμάντια"

    Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης, αλλά υπάρχει και μια Ελλάδα που αντιστέκεται και δημιουργεί εντυπωσιακές κινηματογραφικές ταινίες.

    Αυτό αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα «The Age» σε αναφορά της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και άλλες πόλεις της χώρας.

    Η πρεμιέρα του φεστιβάλ σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία με την προσέλευση χιλιάδων φίλων του ελληνικού κινηματογράφου.

    Η εφημερίδα «The Age» υποστηρίζει πως εν μέσω της κρίσης «έχουν βγει κινηματογραφικά διαμάντια» από την Ελλάδα.

    Όπως γράφει, στο φεστιβάλ θα προβληθούν αξιόλογες ταινίες, αλλά μεταξύ αυτών που έχει ξεχωρίσει η αυστραλιανή εφημερίδα είναι τα φιλμ «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του παιδιού» του Έκτορα Λυγίζου, «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα, «Η Πόλη των Παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel και το "Man at Sea" του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

    Στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ το φεστιβάλ θα συνεχιστεί έως τις 4 Νοεμβρίου με την προβολή δεκάδων ελληνικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, καθώς και ταινιών ομογενών.

    Θα προβληθεί επίσης το φιλμ «Νεκρή Ευρώπη» που είναι βασισμένο στο βιβλίο του Χρήστου Τσιόλκα.

    Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.greekfilmfestival.com.au.

    [07] Ισχυρή έκρηξη σε ΑΤΜ, στην Αγία Παρασκευή

    Ισχυρή έκρηξη, με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που αποτελείτο από συσκευή οξυγόνου και μπαταρία, σημειώθηκε στις 5 το πρωί σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν τοποθετημένο σε κιόσκι, στο παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Μπουμπουλίνας στην Αγία Παρασκευή.

    Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τη σπείρα που διαλύει ΑΤΜ, προκαλώντας έκρηξη με οξυγόνο που διοχετεύουν στο εσωτερικό τους και αρπάζουν τα χρήματα.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν πήραν χρήματα και πόσα. Ωστόσο από την έκρηξη, που αναστάτωσε όλη τη γειτονιά, το ΑΤΜ καταστράφηκε, ενώ υπέστησαν ζημιές τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    [08] Ελάχιστα τα έσοδα από τα πρόστιμα στα πετρελαιοειδή

    Στο ποσό των 6.607.030 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των προστίμων που βεβαιώθηκαν και αφορούν πετρελαιοειδή το πρώτο εξάμηνο του 2012, εκ των οποίων πρόστιμα ύψους 5.182.909 βεβαιώθηκαν για λαθρεμπορίες. Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία που συλλέγονται από όλα τα τελωνεία της χώρας σε τριμηνιαία βάση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 τα εισπραχθέντα πρόστιμα από παραβάσεις πετρελαιοειδών ανέρχονται στο ποσό των 387.336 ευρώ.

    Τα παραπάνω γίνονται γνωστά με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος και Γιώργος Σταθάκης.

    Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας) οι καταλογιστικές πράξεις επιβολής πολλαπλών τελών και προστίμων προσβάλλονται με προσφυγή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, οπότε αναστέλλεται η είσπραξη του 70% αυτών, μέχρι την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης.

    [09] Υπογράφει στη Σάντος ο διεθνής Γάλλος άσος Μαλουντά

    Ο Φλοριάν Μαλουντά αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του στη Βραζιλία και συγκεκριμένα στη Σάντος.

    Η διοίκηση της Βραζιλιάνικης ομάδας έχει καταθέσει εδώ και μέρες επίσημη πρόταση στη Τσέλσι, προσφέροντας έξι εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του διεθνή Γάλλου άσου.

    Οι «μπλε» αξιώνουν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για τον έμπειρο άσο, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή» και ο Μαλουντά θα συνεχίσει τον Ιανουάριο την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας. Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός, που δεν είναι στις αρχικές επιλογές του Ρομπέρτο Ντι Ματέο για την ενδεκάδα της Τσέλσι και προπονείται με τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα της Βραζιλίας.

    [10] Αυξήθηκαν τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της Μακεδονίας

    Αυξημένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είναι φέτος τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της ανατολικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι δασάρχες Καβάλας και Δράμας Ζωή Γεωργούση και Έλσα Κωνσταντινίδου . Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι χάρη στους συνεχείς ελέγχους και στην ετοιμότητα των υπηρεσιών αποτρέπονται εκτεταμένες προσπάθειες παράνομης υλοτόμησης.

    Πέρυσι, καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαν ασκηθεί 80 μηνύσεις σε παραβάτες για λαθροϋλοτομία, ενώ το 2012, στα 2/3 της περιόδου, έχει κατατεθεί ο ίδιος ακριβώς αριθμός μηνυτήριων αναφορών, όπως τονίζει ο δημόσιος κατήγορος του Δασαρχείου Καβάλας Απόστολος Κωστέλης.

    Η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, σημείωσε ότι φέτος υπάρχουν αρκετά κρούσματα, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως μόλις πριν από μια εβδομάδα το Δασαρχείο Καβάλας επέβαλε συνολικό πρόστιμο 5.000ευρώ σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου κι έναν ερασιτέχνη υλοτόμο γιατί από κοινού έκοψαν παράνομα και μετάφεραν ξυλεία χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.

    [11] Σημαντικό βήμα για δημιουργία νεφρών από καλλιέργεια εργαστηριακών ιστών

    Μια ομάδα ερευνητών του ιταλικού Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι», με επικεφαλής τον Ελληνοκύπριο βιολόγο Χριστόδουλο Ξυναρή, έκανε ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία νεφρών από την καλλιέργεια εργαστηριακών ιστών. Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα είδος νεφρών που λειτούργησαν σαν τα πραγματικά, όταν εμφυτεύτηκαν σε αρουραίους. Πρόκειται για μια ακόμα επιτυχία στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που έρχεται να προστεθεί σε άλλα όργανα δημιουργημένα στο εργαστήριο, όπως ήπαρ και τραχεία. Ξεκινώντας από μεμονωμένα κύτταρα νεφρών ποντικιών, οι ερευνητές, που παρουσιάζουν το επίτευγμά τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Νεφρολογίας (JASN), σύμφωνα με το "New Scientist", κατασκεύασαν «οργανοειδή» νεφρά, που εκτελούν αρκετές από τις λειτουργίες ενός πραγματικού νεφρού.

    Η εξέλιξη αυτή θα δώσει μελλοντικά νέες δυνατότητες στους επιστήμονες για την εργαστηριακή δημιουργία νεφρών προς μεταμόσχευση σε νεφροπαθείς. Καθώς σε όλο τον κόσμο υπάρχει έλλειψη επαρκών οργάνων νεφρών για μεταμόσχευση, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να παράγουν νέα νεφρά είτε από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, είτε από άλλες πηγές.

    [12] Δηλώσεις των Ρομπέϊ, Μπαρόζο και Ολάντ για την Ελλάδα

    Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    Ο Χ.Ρομπέϊ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ?αξιοθαύμαστες προσπάθειες? του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης συνιστά ξεκάθαρο μήνυμα.

    Σημείωσε ότι οι ηγέτες του ευρώ τονίζουν πως αναμένουν από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουν τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος.

    Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι οποίος είπε ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτύχει ανάπτυξη και να διασφαλίσει το μέλλον της στην ευρωζώνη.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αφού ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι κοινή επιθυμία των ευρωπαίων ηγετών είναι να παραμείνει η χώρα μας στο ευρώ και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν σχετικά σύντομη.

    [13] Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην ανατολική Τουρκία

    Η ροή του αερίου σε αγωγό ο οποίος μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στην Τουρκία διακόπηκε εξαιτίας μιας έκρηξης που σημειώθηκε αργά χθες Πέμπτη στην ανατολική Τουρκία και είχε αποτέλεσμα να τραυματισθούν 28 στρατιώτες, δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρκικού ενεργειακού τομέα.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή του Ελεσκίρτ, μιας πόλης στην επαρχία Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Δεν είναι σαφές τι προκάλεσε την έκρηξη και πότε θα επαναληφθεί η ροή του φυσικού αερίου, πρόσθεσαν.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [14] Υεμένη: Τουλάχιστον 21 νεκροί από επίθεση της Αλ - Κάιντα σε στρατιωτική βάση

    Τουλάχιστον 10 στρατιώτες και 11 ύποπτοι ως μέλη της Αλ-Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα σε μια επίθεση σε στρατιωτική βάση στην πόλη Σούκρα της νότιας Υεμένης, στην επαρχία Αμπιάν, έγινε γνωστό από ιατρικές και στρατιωτικές πηγές.

    Στην αρχή ένοπλοι επιτέθηκαν στην παρα,λιακή βάση με ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά, δήλωσε ιατρική πηγή προς το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Λίγα λεπτά αργότερα, άλλοι ένοπλοι επιτέθηκαν στη βάση από τη θ'αλασσα, δήλωσε μια στρατιωτική πηγή. Τουλάχιστον 15 στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη μάχη που ακολουθησε, πρόσθεσε η πηγή.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 October 2012 - 6:30:44 UTC