Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνάντηση Βρούτση - τρόικας
  • [02] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο Ζεφύρι
  • [03] Εκλογική αβεβαιότητα ενόψει της δεύτερης τηλεμαχίας
  • [04] Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες
  • [05] Επτά παραγωγές από το θέατρο "Αβατον"
  • [06] Εξίσου πλούσια σε βιταμίνες και τα κατεψυγμένα λαχανικά
  • [07] Ο αυστραλιανός τύπος είχε προβλέψει τη Μικρασιατική καταστροφή
  • [08] Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
  • [09] Έκθεση ζωγραφικής Ν. Σαμαρτζίδη για την Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής-Β
  • [10] Σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης
  • [11] Τα 50ά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου γιόρτασε και η Ελλάδα
  • [12] Ο Παναγιώτης Τζαναβάρας αναλαμβάνει τη Δόξα Δράμας

  • [01] Νέα συνάντηση Βρούτση - τρόικας

    Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει σήμερα στις 10.00 στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

    Χθες, στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας. Εξαιρετικά δύσκολο φαίνεται να κλείσει το πακέτο μέτρων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

    Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου, ή στο τακτικό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να λάβει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Όλι Ρεν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει μια θετική αναφορά για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    [02] Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση στο Ζεφύρι

    Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, από το πρωί, στην περιοχή του Ζεφυρίου, όπου βρίσκεται καταυλισμός και οικισμός Ρομά.

    Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, σκοπός της επιχείρησης είναι η πρόληψη εγκληματικότητας, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, αφορμή για τη σημερινή ενέργεια της αστυνομίας έδωσε το χθεσινό αιματηρό περιστατικό στα δικαστήρια της Ευελπίδων και η βεντέτα που βρίσκεται σε εξελιξη μεταξύ οικογενειών Ρομά.

    Στην αστυνομική επιχείρηση παίρνουν μέρους 400 αστυνομικοί από τη δυτική Αττική, την 'Αμεση Δράση, την Ασφάλεια, τα ΜΑΤ και όλες τις άλλες υπηρεσίες, ενώ οι αστυνομικοί προχωρούν σε ελέγχους, σε σπίτια ατόμων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν προσαγωγές.

    [03] Εκλογική αβεβαιότητα ενόψει της δεύτερης τηλεμαχίας

    Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μίτ Ρόμνεϊ θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο το βράδυ, στη δεύτερη κατά σειρά τηλεμαχία, τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές τις πλέον αβέβαιες από ποτέ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα έχει χάσει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις μετά την πρώτη τηλεμαχία που κατά γενική ομολογία δεν τα πήγε καλά.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, θα βρεθούν στη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα στο Χέμπστιντ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Υόρκης, στις 21:00 ώρα Ηνωμένων Πολιτειών (01:00 GMT), με την κάθε πλευρά να ελπίζει ότι οι ισορροπίες θα είναι υπέρ της μετά από τα 90 λεπτά της τηλεμαχίας.

    Στις ημέρες που ακολούθησαν, της πρώτης τηλεμαχίας ο Ομπάμα έχει υποστεί μια καθαρή πτώση στις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε εθνικό επίπεδο στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης.

    Για να προετοιμαστεί, ο πρόεδρος Ομπάμα απομονώθηκε από το Σάββατο μαζί με τους συμβούλους του σε θέρετρο στη Βιρτζίνια , 250 χιλιόμετρα νότια της Ουάσιγκτον, ενώ αντιθέτως ο Μιτ Ρόμνεϊ παρέμεινε στο σπίτι του στη Μασαχουσέτη.

    Η εξωτερική πολιτική αλλά και εσωτερικά ζητήματα θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης στη δεύτερη τηλεμαχία, που σε αντίθεση με την πρώτη και την τελευταία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου στη Φλόριντα, το κοινό καλείται και μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις στους δύο υποψήφιους.

    [04] Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ναυτεργάτες

    Το θέμα της υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι ανεξόφλητες οφειλές αποδοχών στα πληρώματα, αλλά και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών, που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, είναι μεταξύ των βασικότερων θεμάτων συζήτησης, στηνσημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία προσανατολίζεται σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Η ΠΝΟ, που έχει, ήδη, αποστείλει τα σχετικά εξώδικα προς τους ενδιαφερόμενους αποδέκτες, γνωστοποιεί ότι προχωρά στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα του κλάδου, ενώ σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «νέα λαίλαπα μέτρων απο την κυβέρνηση κατ' επιταγήν την τροϊκας» και αναφέρει ότι «οι ναυτεργάτες δυόμιση χρόνια από την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων».

    [05] Επτά παραγωγές από το θέατρο "Αβατον"

    «Η ανάδειξη νέων ελληνικών έργων και νέων Ελλήνων συγγραφέων αποτελεί την βασική προτεραιότητα του νεοσύστατου θεατρικού οργανισμού Αβατον», σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Γιώργο Κατινά. Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο, χωρητικότητας 60-70 θέσεων, που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο Γκάζι (Ευπατριδών 3) και απέχει 300 μέτρα από το μετρό του Κεραμεικού.

    Η ονομασία του, είναι εμπνευσμένη από τη στοά του Αβάτου (κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου), η οποία αποτελούσε το μυστηριακό αλλά και ταυτόχρονα λειτουργικό χώρο, όπου επιτυγχανόταν κατά τον 4ο π.Χ. αιώνα η ίαση του ασθενούς μέσω της εγκοίμησης και κατά συνέπεια μέσω της επαφής του με το θείο.

    Επτά παραγωγές περιλαμβάνει ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του «Αβατον» για τη φετινή θεατρική σεζόν. Την αυλαία σηκώνει στις 31 Οκτωβρίου το έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», σε σκηνοθεσία της ομάδας Katayisteater (έως τις 6/12).

    Ακολουθεί το θεατρικό έργο «Βασανίζομαι» του Αντώνη Τσιπιανίτη- μία μαύρη κωμωδία εμπνευσμένη από το γνωστό γκράφιτι στους τοίχους της Αθήνας σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου (από 2/11 έως 28/4,). Κεντρικός ήρωας του έργου, ο Φωκίωνας (Περικλής Λιανός), τα χρέη του οποίου δεν ανατρέπουν μόνο την οικονομική του κατάσταση αλλά και τη σχέση με την οικογένεια και τους φίλους του, αναγκάζοντάς τον να περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας, γράφοντας παντού τη λέξη «Βασανίζομαι».

    Τη σκυτάλη παίρνει το τελευταίο έργο της τριλογίας του Καταλανού συγγραφέα Εστέβα Σολέρ, «Κόντρα στην Δημοκρατία» σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και Δημήτρη Ψαρρά και σκηνοθεσία Μιχάλη Παλίλη (από 5/11 έως 15/3). Μέσα από επτά μονόπρακτα που ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει «γκραν-γκινιόλ» χρησιμοποιώντας άλλοτε το χιούμορ και άλλοτε τον αιφνιδιασμό, φωτογραφίζεται όλο το παράλογο της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και τίθεται υπό αμφισβήτηση η έννοια της δημοκρατίας.

    Στις 12 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα το «Φύλλα της» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη με την Λίλα Καφαντάρη (έως 7/2). Μια γυναίκα, γύρω στα 45, με τον τελευταίο της δεσμό μόλις διαλυμένο, αναγνωρίζει ότι η συνειδητοποίηση της μοναξιάς είναι ίσως η αναπόφευκτη μοίρα όλων των ανθρώπων. Γίνεται παρατηρητής της ζωής της και επιστρέφει στις εμπειρίες του παρελθόντος, μετρώντας τες σαν τα φύλλα που πέφτουν, προτού αφήσουν η καθεμία το δικό της μοναδικό σημάδι.

    Δύο μέρες μετά κάνει πρεμιέρα (14/12) η μεταμεσονύχτια παράσταση των Ζωής Ξανθοπούλου και Μιχάλη Παλίλη, με τίτλο «Ξημερώνει η νύχτα».Σύμφωνα με τους συντελεστές της πρόκειται για «μια παράσταση άκρως διασκεδαστική, με ζωντανή μουσική, που μιλάει για όλα όσα μπορούν να συμβούν μέσα στη νύχτα».

    Ακολουθεί ο γλυκόπικρος μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η Απολυμένη- μια αισιόδοξη ιστορία», σε σκηνοθεσία Χρήστου Καρχαδάκη με την Μαρία Γεωργιάδου (από 21/1 έως 30 /4).

    Στις 13 Φεβρουαρίου ανεβαίνει το γνωστό θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, όπου εφτά άνδρες, με επίσημα κοστούμια πένθους, ερμηνεύουν τους εφτά γυναικείους ρόλους του έργου (έως 18/4).

    [06] Εξίσου πλούσια σε βιταμίνες και τα κατεψυγμένα λαχανικά

    Τα καταψυγμένα λαχανικά διατηρούν τους διατροφικούς τους δείκτες σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νωπά πρώτης ημέρας συγκομιδής, ενώ υπερτερούν των νωπών από τη δεύτερη κιόλας ημέρα, καθώς και τις επόμενες, μετά τη συγκομιδή τους.

    Προϋπόθεση αποτελεί, οι προδιαγραφές κατάψυξης και τα υπόλοιπα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας να είναι αυστηρά ελεγχόμενα.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της συγκριτικής έρευνας που πραγματοποίησε ο καθηγητής Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Μπιλιαδέρης με την υποστήριξη της εταιρίας τροφίμων «Μπάρμπα Στάθης», του ομίλου Vivartia.

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αναζητήθηκε η συγκριτική σχέση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες λαχανικών (νωπών και κατεψυγμένων), κυρίως σε σχέση με το βαθμό οξείδωσης, που υφίσταται η βιταμίνη C, η οποία αποτελεί και τον πρωτεύοντα δείκτη διατροφικής αξίας και ποιότητας των προϊόντων. Οι άλλοι δύο δευτερεύοντες δείκτες που εξετάστηκαν, η βιταμίνη Α και οι διαιτητικές ίνες παρουσίασαν σταθερότερη συμπεριφορά και φαίνεται ότι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά κατά τη συντήρηση και στις δύο κατηγορίες προϊόντων.

    Τα συγκριτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, με βάση τη συγκέντρωση της βιταμίνης C, υστερούν διατροφικά κατά περίπου 5% -15% έναντι των νωπών μόνο την πρώτη ημέρα από την κοπή τους, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα «ισοδυναμούν» σε διατροφική και θρεπτική αξία. Τις επόμενες μέρες, όμως, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν πιο σταθερή τη διατροφική τους ποιότητα, η οποία στα νωπά εξακολουθεί να φθίνει από μέρα σε μέρα.

    [07] Ο αυστραλιανός τύπος είχε προβλέψει τη Μικρασιατική καταστροφή

    Από το Νοέμβριο του 1912 Αυστραλοί δημοσιογράφοι είχαν προβλέψει τον ξεριζωμό του χριστιανικού πληθυσμού από την Μικρά Ασία.

    Αυτό προκύπτει από δημοσιεύματα παλιών αυστραλιανών εφημερίδων που παρουσίασε σε διάλεξή του, ο ομογενής πανεπιστημιακός, Παναγιώτης Διαμαντής.

    Θέμα της διάλεξης ήταν πως κάλυψε ο αυστραλιανός τύπος της εποχής την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

    Ο Δρ. Διαμαντής παρουσίασε αποκόμματα της επαρχιακής εφημερίδας Clarence and Richmond Examiner (από την επαρχιακή πόλη του Grafton στην βόρεια Nέα Νότια Ουαλία) του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου του 1912 που μεταξύ άλλων έγραφε:

    «Τα πλέον ανησυχητικά νέα είναι ότι οι Τούρκοι έχουν κηρύξει ιερό πόλεμο σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως έχει δοθεί άγραφη εντολή ξεριζωμού των χριστιανών. Ουσιαστικά δόθηκε εντολή σφαγιασμού τους. Καλούνται οι Τούρκοι να επιδείξουν θάρρος και να αδιαφορήσουν για τις συνέπειες. Αν αυτές οι πληροφορίες επαληθευτούν εκφράζονται φόβοι ότι θα ακολουθήσει γενοκτονία των Χριστιανών της περιοχής».

    Ο κ. Διαμαντής σημείωσε πως ο Αυστραλός ανταποκριτής Μartin Donohoe ήταν στο μέτωπο, στη δυτική Μακεδονία και παρακολούθησε τις μάχες του Σαρανταπόρου και των Γιαννιτσών.

    Όλες οι ανταποκρίσεις του αυστραλιανού τύπου από τον χώρο της Μακεδονίας, καθώς και των νησιών του Αιγαίου, αναφέρουν τον ενθουσιασμό των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

    [08] Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

    Έκτακτη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συγκαλεί σήμεραο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.

    Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση κατά τις εργασίες της Ολομέλειας των δικηγόρων είναι: α) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, β) φημολογούμενα φορολογικά μέτρα, γ) ένταξη του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ και δ) κατάργηση ευθύνης Επικουρικού Κεφαλαίου.

    Παράλληλα, σε χθεσινή ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, επισημαίνεται, ότι το δικηγορικό σώμα της χώρας αρνείται να συναινέσει «στη φημολογούμενη προώθηση ρυθμίσεων που πλήττουν - κατά τρόπο άδικο, κοινωνικά άνισο και ανάλγητο -τους δικηγόρους, ιδίως δε τους νέους συναδέλφους, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας», καθώς και «στην υιοθέτηση ρυθμίσεων πλήρως ασύμβατων με το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, που φαλκιδεύουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και καταλύουν βασικές κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος».

    [09] Έκθεση ζωγραφικής Ν. Σαμαρτζίδη για την Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής-Β

    Σαράντα εννιά έργα ζωγραφικής του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, Νίκου Σαμαρτζίδη, από το Ruesselsheim, με τίτλο «60 Χρόνια Αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής-Β-Τέχνη και επιστήμη», παρουσιάζονται μέχρι τις 9 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου του Όφενμπαχ, στη Γερμανία.

    Όπως είναι γνωστό, η Γραμμική-Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, και ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς.

    Ο Νίκος Σαμαρτζίδης χρησιμοποιεί τα σύμβολα της γραφής αυτής, για να μεταγράψει όχι μόνο αρχαία κείμενα, όπως π.χ. από τον Όμηρο, αλλά και τη σύγχρονη Ελληνική ποίηση (Καβάφη, Ελύτη κ.α.).

    Στην ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 15ων Διαπολιτισμικών Εκδηλώσεων του Όφενμπαχ, παρουσιάζονται πίνακες, σε καμβά και ξύλο, εγχάρακτα CDs, πέτρες ανάγλυφες, καθώς και ενεπίγραφα κεραμικά πλακίδια, με τα οποία επιχειρείται μια εικαστική διασύνδεση με την εποχή της ακμής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (1700-1200 π.Χ.).

    [10] Σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης

    Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και απειλεί τη σωματική του υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.

    Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

    [11] Τα 50ά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου γιόρτασε και η Ελλάδα

    Το σημαντικότερο αστρονομικό παρατηρητήριο τής Ευρώπης (αν και βρίσκεται εκτός της επικράτειάς της, στη Χιλή), το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο (ESO), που αποτελεί, επίσης, τον κορυφαίο διακρατικό οργανισμό αστρονομικής και αστροφυσικής έρευνας στον κόσμο, γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά του στις 5 Οκτωβρίου. Η σχετική εκδήλωση στη χώρα μας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 ετών από την ίδρυσή του, τον Οκτώβριο του 1962, πραγματοποιήθηκετη Δευτέραστο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή Ελλήνων αστρονόμων και άλλων εκπροσώπων τού επιστημονικού κόσμου.

    Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου (που αποτελεί συνεργάτη του ESO σε θέματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας για τη χώρα μας) και από το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας τής Ακαδημίας Αθηνών. Για τη σημασία και το έργο του ESO, που απασχολεί πάνω από 750 άτομα, μίλησαν ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, ο διευθυντής ερευνών και επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας της Ακαδημίας, Πάνος Πάτσης, και ο Έλληνας αστρονόμος του ESO, Ιάσων Σπυρομίλιος.

    Μετά την εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια σχετικής έκθεσης αστροφωτογραφίας με θέμα «Το καταπληκτικό σύμπαν: Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου». Η έκθεση περιλαμβάνει 25 εντυπωσιακές φωτογραφίες, που ελήφθησαν με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων του ESO, καθώς και μια συνοπτική παρουσίαση της 50ετούς ιστορίας του.

    Στη διάρκεια του μισού αιώνα λειτουργίας του, το European Southern Observatory (ESO), που έχει τη διοικητική και επιστημονική έδρα του κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας, έχει υπάρξει -και με διαφορά- το πιο παραγωγικό επίγειο παρατηρητήριο των ουρανών διεθνώς.

    Κάθε χρόνο αστρονόμοι από διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων και Έλληνες- υποβάλλουν περίπου 2.000 αιτήματα για να χρησιμοποιήσουν τα τηλεσκόπια του ESO (η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά των διαθέσιμων νυχτών παρατήρησης).

    [12] Ο Παναγιώτης Τζαναβάρας αναλαμβάνει τη Δόξα Δράμας

    Ο Παναγιώτης Τζαναβάρας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο νέος προπονητής της Δόξας Δράμας.

    Παρότι η πρόσληψή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ο Ελληνας τεχνικός βρίσκεται στη μακεδονική πόλη και μάλιστα έκανε δηλώσεις σε τοπικά μέσα, όπου ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι θα είναι ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντα Σούλη Παπαδόπουλου.

    «Για μένα είναι μια μεγάλη πρόκληση να δουλέψω σε μια ομάδα με την ιστορία και τον κόσμο που έχει η Δόξα. Ποιος ανά το πανελλήνιο δεν γνωρίζει τι σημαίνει Δόξα και «μαυραετός», είπε ο Τζαναβάρας που βρισκόταν στον πάγκο του Βύζαντα Μεγάρων. Η σημερινή άφιξή του στη Δράμα είχε ως σκοπό να δει τη νέα του ομάδα να αγωνίζεται, όμως το ματς με την Αναγέννηση Επανομής αναβλήθηκε για αύριο λόγω κακοκαιρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 October 2012 - 6:30:58 UTC