Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θέλουν να λεηλατήσουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις
  • [02] Τα ρομπότ του νερού από το ΜΙΤ στα ελληνικά σχολεία
  • [03] Στη σκηνή και πάλι οι Rolling Stones για τέσσερις συναυλίες
  • [04] Χρ. Πισσαρίδης: Η ανεργία συνδέεται με μακροοικονομικά προβλήματα
  • [05] ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματική άρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί η Τρόικα
  • [06] Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η τρόϊκα
  • [07] Ο Ελ. Παπαγεωργόπουλος νέος πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Θέλουν να λεηλατήσουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις

    «Πουλάνε τη "Δωδώνη" γιατί έχουν μίσος απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή υγιούς συνεργατικότητας και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας και δεν θέλουν να υπάρχει στη χώρα ένα θετικό μοντέλο συνεταιρισμού γιατί έχουν σκοπό να λεηλατήσουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων για να πλιατσικολογήσουν.

    »Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο να δίνουν αυτή την βιομηχανία για ψίχουλα ενώ την ίδια ώρα δεν φορολογούν το μεγάλο κεφάλαιο, όσους έβγαλαν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα και τους μεγαλοκαναλάρχες που σας έχουν φιμώσει». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην Γαλακτοβιομηχανία Ηπείρου "Δωδώνη" που πρόσφατα πουλήθηκε από την ΑΤΕ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της σε ένα όμιλο Ρωσογαλλοβρετανικών συμφερόντων.

    Μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην περίπτωση της "Δωδώνης", πρόκειται για ένα πρότυπο συνεταιριστικής επιχείρησης που κράτησε σε δύσκολες στιγμές όρθια μια ολόκληρη περιφέρεια και κατάφερε, να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε χιλιάδες παραγωγούς.

    [02] Τα ρομπότ του νερού από το ΜΙΤ στα ελληνικά σχολεία

    Το Hydrobot, ένα αμερικανικό πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής, που απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε όλη την Ελλάδα, φέρνει στη χώρα μας η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με το εργαστήριο Sea Grant του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT).

    Το Hydrobot βασίζεται στο SeaPerch, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ρομποτικής, μέσω του οποίου εκπαιδεύονται οι καθηγητές -που με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους μαθητές τους- στην κατασκευή ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (Remotely Operated Vehicle- ROV).

    Το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς μία πιλοτική δοκιμή με 17 σχολεία από όλη την Ελλάδα. Οι σχολικές ομάδες που συμμετείχαν, κατασκεύασαν από ένα όχημα, το δοκίμασαν, και σε αρκετές περιπτώσεις το βελτίωσαν, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους.

    Για τη νέα σχολική περίοδο, το Ίδρυμα Ευγενίδου θα χορηγήσει δωρεάν 50 πακέτα με το απαραίτητο υλικό και τις σχετικές οδηγίες σε δημόσια σχολεία, τα οποία θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν. Επιπλέον, το Ίδρυμα Ευγενίδου, σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ετοιμάζει ένα σύστημα αισθητήρων μέτρησης πίεσης, θερμοκρασίας και φωτεινότητας εντός του νερού.

    Τα απαιτούμενα υλικά και οι σχετικές οδηγίες θα σταλούν, στη συνέχεια, στα συνεργαζόμενα σχολεία, όπου οι μαθητές θα τα χρησιμοποιήσουν με σκοπό να συνθέσουν το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν με τους μαθητές τους στο πρόγραμμα hydrobot, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής (http://hydrobots.gr/index/?page_id=72), εξηγώντας τον τρόπο που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το όχημα, εντός ή εκτός μαθήματος. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι ομάδες με τα ρομπότ τους θα συμμετέχουν σε σχετικό διαγωνισμό.

    [03] Στη σκηνή και πάλι οι Rolling Stones για τέσσερις συναυλίες

    Τέλος στις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και πολλούς μήνες έδωσαν σήμερα οι Ρόλινγκ Στόουνς, ανακοινώνοντας ότι θα δώσουν τέσσερις συναυλίες στο Λονδίνο και στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ ως το τέλος του έτους για τα πενήντα χρόνια της παρουσίας τους στην μουσική σκηνή.

    Το ροκ συγκρότημα ανακοινώνει σήμερα στην σελίδα του στο Facebook ότι θα δώσει δύο συναυλίες στις 25 και στις 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, στη Βρετανία, και στη συνέχεια άλλες δύο στις 13 και στις 15 Δεκεμβρίου στο Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ, στις ΗΠΑ. Οι τέσσερις συναυλίες θα φέρουν τον τίτλο "50 and counting" («50 και συνεχίζουμε να μετράμε»).

    Οι Rolling Stones δεν έχουν ανέβει ξανά όλοι μαζί στη σκηνή από το 2007 και από το τέλος της περιοδείας για τον τελευταίο τους δίσκο "A bigger bang".

    Επιμέλεια: Σ. Μπέκου

    [04] Χρ. Πισσαρίδης: Η ανεργία συνδέεται με μακροοικονομικά προβλήματα

    Αποκλειστική, εκτενή συνέντευξη του Κύπριου κατόχου του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων επιχειρηματολογεί υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, δημοσιεύει η οικονομική βελγική εφημερίδα "L' Echo".

    Ειδικότερα σχολιάζοντας τις ανησυχητικές διαστάσεις των ποσοστών ανεργίας σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία και αν το είδος της ανεργίας που αυτές οι χώρες γνωρίζουν είναι "διαρθρωτική μακροχρόνια ανεργία", ο Πισσαρίδης απαντά πως κατά την άποψή του η ανεργία στις χώρες αυτές συνδέεται κυρίως με μακροοικονομικά προβλήματα: τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση στην αγορά ακινήτων και των κατασκευών. Αυτό σημαίνει πως οι χώρες που είχαν διαρθρωτικά προβλήματα υπέστησαν μια πιο βίαιη άνοδο της ανεργίας από τις άλλες χώρες που διέθεταν ήδη πολιτικές απασχόλησης. Η ανεργία δεν είναι λοιπόν διαρθρωτική, διαρθρωτικά είναι τα προβλήματα που ανέβασαν - κυρίως στην Ισπανία - το ποσοστό ανεργίας στα σημερινά υψηλά επίπεδα, αναφέρει.

    [05] ΔΗΜΑΡ: Κατηγορηματική άρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά που προωθεί η Τρόικα

    Κατηγορηματική άρνηση για τις αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η Τρόικα και «οδηγούν σε μισθούς πείνας και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων» εκφράζουν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας.

    «Δεν προκύπτουν από κανένα τα όσα ζητάει η Τρόικα» επισημαίνουν και τονίζουν ότι την θέση αυτή πρόκειται, κατά τις ίδιες πηγές από τη ΔΗΜΑΡ, να καταστήσει σαφή ο Πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

    Η θέση της ΔΗΜΑΡ παραμένει πώς η συμφωνία για τα μέτρα περικοπών πρέπει να συνδυαστεί με πολιτική δέσμευση από την ηγεσία της ΕΕ ότι η επίλυση του "ελληνικού προβλήματος" πρόκειται να ενταχθεί σε μια συνολική λύση για την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [06] Διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η τρόϊκα

    Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η τρόϊκα και η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία» και πρόσθεσε ότι «τα όρια της ελληνικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί».

    Στο ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να μην επιτρέψουμε την εργασιακή ζούγκλα».

    Επίσης η κ. Γεννηματά παρέπεμψε σε σχετική δήλωσή της, της 4ης Σεπτεμβρίου, στην οποία ανέφερε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να επιστρέψουν στο επίπεδο που ορίζει το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Οι εκπρόσωποι της τρόικας πρέπει να καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια. Προσπάθεια που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα και που πρέπει να αναγνωριστεί. Αν η τρόικα νομίζει ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και ότι οι πολίτες της αντέχουν και άλλη πίεση, τότε βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής της. Ως εκ τούτου τα θέματα αυτά δεν είναι καν προς συζήτηση».

    [07] Ο Ελ. Παπαγεωργόπουλος νέος πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ

    Aλλαγή σκυτάλης στον ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στη θέση του Γ. Βουδούρη νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, νομικός και πρώην βουλευτής. Αντιπρόεδρος ορίζεται ο κ. Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, μαθηματικός, MSc Επιχειρησιακής Έρευνας, σύμβουλος Επιχειρήσεων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 October 2012 - 16:30:50 UTC