Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθ. Τσαυτάρης: Γαλακτοκομικά και φρουτοσαλάτες σε σχολεία
  • [02] Πέθανε ο τέως βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ
  • [03] Ξανά υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, το 2014, ο Γ. Καμίνης
  • [04] Το ευρώ "δεν είναι καλό για την ειρήνη", εκτιμά ο Τζόζεφ Στίγκλιτς
  • [05] Νέες κυρώσεις κατά της Συρίας αποφάσισε η ΕΕ
  • [06] Υπό την παρακολούθηση του Πολεμικού Ναυτικού η κίνηση τουρκικής κορβέτας
  • [07] Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στον Αλ. Τσίπρα
  • [08] "Κυβέρνηση και τρόικα υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας τον ελληνικό λαό"
  • [09] Δίμηνη οικονομική εξόρμηση προκήρυξε το ΚΚΕ
  • [10] Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ
  • [11] Πακέτο 12 μέτρων για τον ΕΟΠΥΥ, προτείνουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ
  • [12] Στα προ αναδιάρθρωσης του χρέους επίπεδα, υποχωρεί η απόδοση 10ετούς ομολόγου
  • [13] Οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν να προσγειωθεί αρμενικό αεροπλάνο
  • [14] Οι 16 φιναλίστ του Κόπα Άφρικα

  • [01] Αθ. Τσαυτάρης: Γαλακτοκομικά και φρουτοσαλάτες σε σχολεία

    Τη διανομή φρουτοσαλάτας αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο στόχος της προσπάθειας διττός. Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε πως πρόθεση είναι από τη μια να εξασφαλιστεί βασική τροφή σε παιδιά σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και από την άλλη να συστήσει στους μικρούς καταναλωτές ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής.

    Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται άλλο ένα πρόγραμμα, που αφορά στη διανομή δωρεάν τροφίμων σε απόρους, συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, μελετάται και δρομολογείται ένα πλέγμα δράσεων, από το ηλεκτρονικό τιμολόγιο έως την καθιέρωση των λεγόμενων farmers' market, που αποσκοπούν στο κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή.

    Ο κ. Τσαυτάρης εξηγεί γιατί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας η έννοια της αυτάρκειας αναδεικνύεται σε προτεραιότητα και αναφέρετε στις προσπάθειες του προς την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν και να ξαναζωντανέψουν καλλιέργειες όπως π.χ. των οσπρίων. «Ξέρετε τι είναι για μια χώρα που λέγεται γεωργική να εισάγει τα 4/5 της φακής που καταναλώνει ή των φασολιών της ; Αυτό είναι τραγικό», θα πει χαρακτηριστικά.

    Επίσης, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί το υπουργείο να υποστηρίξει όσους επιλέξουν να μείνουν ή να μετακινηθούν στην επαρχία, ασκώντας κάποια γεωργική δραστηριότητα και ανακοινώνει ότι επιτέλους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πλέον του 50% των Σχεδίων Βελτίωσης που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

    Τέλος, γνωστοποιεί ότι πρόθεσή του είναι να ελεγχθούν, πλην των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών.

    [02] Πέθανε ο τέως βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ

    Ο τέως βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ που σφράγισε την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα για τη χώρα του, όπου και παρέμεινε σεβάσμια μορφή, καθώς διατήρησε την ενότητά της δια μέσου δεκαετιών πολέμου, πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε νοσοκομείο του Πεκίνου σε ηλικία 89 ετών.

    Ο γιός του, ο βασιλιάς Σιχαμονί και ο πρωθυπουργός Χουν Σεν έφθασαν στην κινεζική πρωτεύουσα από την Πνομ Πενχ, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV. Οι δύο αξιωματούχοι θα συνοδεύσουν την σορό του πρώην μονάρχη στην πατρίδα του.

    Ο πρώην μονάρχης ζούσε κυρίως στο Πεκίνο τα τελευταία χρόνια για να υποβάλλεται σε θεραπείες κατά του καρκίνου, του διαβήτη και της υπέρτασης, ασθένειες από τις οποίες υπέφερε.

    Η Κίνα εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια ενός "μεγάλου φίλου της χώρας", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [03] Ξανά υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, το 2014, ο Γ. Καμίνης

    Την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές το 2014 επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84. Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «αποτελεί καθήκον του» να είναι και πάλι υποψήφιος το 2014, διότι δεν έχει «ολοκληρώσει το έργο του».

    Συγχρόνως, τόνισε ότι διαπίστωσε «αλλαγή κλίματος» απέναντι στην Ελλάδα στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Αλλά το μήνυμα είναι σαφές: «Τηρήστε τα συμφωνηθέντα κι εμείς θα βοηθήσουμε».

    Στην εκπομπή, ο κ. Καμίνης προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον δήμο ώστε να υπάρξει συνεργασία με την κυβέρνηση για να δημιουργηθεί «ένα τόξο δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στη Χρυσή Αυγή». Αναφερόμενος στα επεισόδια που έχει προκαλέσει η οργάνωση και στις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί το κράτος Δικαίου να μείνει απαθές απέναντι σ' αυτή την ιστορία».

    Σχετικά με το αίτημα παράδοσης των στοιχείων των βρεφών, νηπίων και παιδιών αλλοδαπών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς σταθμούς του δήμου, απάντησε ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία διάκριση».

    [04] Το ευρώ "δεν είναι καλό για την ειρήνη", εκτιμά ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

    Το ευρώ διχάζει τους Ευρωπαίους και "δεν είναι καλό για την ειρήνη", εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    "Όλοι οι εξωτερικοί παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι το ευρώ και η πολιτική διάσωσης του ευρώ διχάζουν αυτήν τη στιγμή τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα σε κράτη, αλλά επίσης και στο εσωτερικό κρατών όπου εξτρεμιστικά και εθνικιστικά ρεύματα καθίστανται ισχυρότερα. Αυτό δεν είναι καλό για την ειρήνη. Συνολικά, το ευρώ ήταν αντιπαραγωγικό", τονίζει ο Στίγκλιτς.

    "Η σημερινή κατάσταση είναι ασταθής και θα οδηγήσει ή σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή σε μικρότερη", Είναι πιθανό οι πατέρες του ευρώ να είχαν δίκιο (όταν θέσπιζαν το ενιαίο αυτό νόμισμα), αλλά βεβαίως φαντάζονταν μια φυσική εξέλιξη προς μια πολιτική ένωση, όχι μια αναγκαστική ένωση για να αποτραπεί η καταστροφή", επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Νέες κυρώσεις κατά της Συρίας αποφάσισε η ΕΕ

    Νέες κυρώσεις κατά της Συρίας του Μπασάρ αλ- 'Ασαντ αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, η οποία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία 28 ακόμα ανθρώπων του καθεστώτος, στους οποίους απαγορεύθηκε η χορήγηση βίζας, και σε δύο εταιρείες.

    Η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, αυξάνει σε 181 τον αριθμό των ανθρώπων του καθεστώτος και σε 54 τον αριθμό των εταιριών που έχουν τεθεί στις μαύρες λίστες της ΕΕ, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

    Η ταυτότητα των ανθρώπων και των εταιρειών που πλήττονται από τις σημερινές κυρώσεις δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνον όταν δημοσιευτεί από την Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι δυο νέες εταιρείες εναντίον των οποίων επεβλήθησαν σήμερα κυρώσεις είναι ύποπτες για την αγορά όπλων ή υλικού τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταστολή.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [06] Υπό την παρακολούθηση του Πολεμικού Ναυτικού η κίνηση τουρκικής κορβέτας

    Τουρκική κορβέτα, με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, πέρασε ανάμεσα από την Εύβοια και την Άνδρο, την Κέα και την Κύθνο, ενώ κινήθηκε βορειοδυτικά και νότια της Κρήτης.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για την τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» η οποία αποπλέοντας από το λιμάνι της Σμύρνης το περασμένο Σάββατο, 13 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Εύβοιας- Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας - Κύθνου, εξήλθε, στις 10 το βράδυ, νοτιοδυτικά της Κύθνου.

    Στη συνέχεια, κινήθηκε σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Μήλου, βορειοδυτικά της Κρήτης και νότια της Κρήτης και, με ανατολική πορεία, απομακρύνθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου εκτός ορίων FIR Αθηνών, κινούμενη πλέον στην ανατολική Μεσόγειο.

    Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.

    [07] Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου στον Αλ. Τσίπρα

    «Οι εσωτερικές αντιφάσεις των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε πολιτική παραφροσύνη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τη συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στον ΑΝΤ1.

    Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι «αυτοί που ήθελαν να κρεμάσουν την Ευρώπη και το ευρώ, φλερτάρουν ξαφνικά με την ευρωπαϊκή ιδέα! Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί πια να τους παρακολουθήσει».

    [08] "Κυβέρνηση και τρόικα υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας τον ελληνικό λαό"

    "Για μια ακόμη φορά κυβέρνηση και τρόικα υποβάλλουν στο μαρτύριο της σταγόνας ολόκληρο τον ελληνικό λαό", δήλωσε πριν από λίγο στα γραφεία της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος και πρόσθεσε:

    "Επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, έστω για μια φορά, να αμυνθεί στις παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών. Αν συμφωνήσει στα μέτρα που κατεδαφίζουν κοινωνικά δικαιώματα και οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση, τότε οι συνέπειες και οι κινητοποιήσεις θα είναι απεριόριστες".

    [09] Δίμηνη οικονομική εξόρμηση προκήρυξε το ΚΚΕ

    Δίμηνη οικονομική εξόρμηση, τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, προκήρυξε το ΚΚΕ με σχετική ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος, η οποία απευθύνεται στους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους, «που υποφέρουν από τα μονοπώλια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους» και τους καλεί να ενισχύσουν το ΚΚΕ από το υστέρημά τους, παρά τις δυσκολίες που γεννά η οικονομική καπιταλιστική κρίση.

    «Τo KKE απευθύνεται ιδιαίτερα στην εργατική τάξη από την οποία προέρχεται και με συνέπεια και αυτοθυσία υπηρετεί περισσότερο από 90 χρόνια τα συμφέροντά της. Καλεί κάθε εργάτη και εργάτρια, που ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον, να ενισχύσει το ΚΚΕ, ώστε να γίνει πιο δυνατή η φωνή του αγώνα, η φωνή του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η πάλη για τη λαϊκή νίκη» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ΚΚΕ βίωσε ήδη βαρύ οικονομικό πλήγμα τόσο από την καπιταλιστική κρίση όσο και από την πολιτική επίθεση που δέχτηκε η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητά του, προκειμένου να εκδίδει τα έντυπά του, τον "Ριζοσπάστη", το πολιτικό βιβλίο μέσω της "Τυποεκδοτικής", να διατηρεί το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του "902"».

    [10] Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ

    Ερώτηση στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την άμεση κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ (Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) κατέθεσαν 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι και τις πρόσφατες «αποκαλύψεις από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για μεγάλες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και τηλεοπτικούς σταθμούς, για εξαίρεσή τους από το χαράτσι της ΔΕΗ».

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση «να καταργήσει, άμεσα, το άδικο και αντισυνταγματικό ΕΕΤΗΔΕ» αλλά και τις «προκλητικές αδικίες που διαπιστώνονται υπέρ μεγαλοϊδιοκτητών και μεγαλοεπιχειρηματιών και εις βάρος των φτωχών κατοίκων». Ζητούν, επίσης, «να εξασφαλιστούν στις επιχειρήσεις ίσοι όροι ανταγωνισμού και να σταματήσουν να ευνοούνται προκλητικά, μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεπιχειρηματίες που πληρώνουν μειωμένο τέλος».

    [11] Πακέτο 12 μέτρων για τον ΕΟΠΥΥ, προτείνουν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

    Δώδεκα προτάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, με σημαντικότερο εκείνο της υποχρηματοδότησης, που είτε εκφράζεται με μείωση εσόδων, είτε με έλλειψη ρευστότητας, πρότειναν ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στον πρόεδρο του οργανισμού Γ. Βουδούρη.

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος χαρακτηρίζουν απόλυτη ανάγκη να στηριχθεί στην πράξη ο Οργανισμός με συγκεκριμένες παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης.

    Προτείνεται,μεταξύ άλλων, ηεπαναφορά της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως καθόριζε ο Ν. 3918/2011 και όχι στο 0,4% που θεσμοθετήθηκε λίγους μήνες μετά και στερεί περίπου 500 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ.

    [12] Στα προ αναδιάρθρωσης του χρέους επίπεδα, υποχωρεί η απόδοση 10ετούς ομολόγου

    Σημαντική άνοδος στην τιμή του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς παρατηρείται τις τρεις τελευταίες ημέρες συναλλαγών, με αποτέλεσμα σήμερα, για πρώτη φορά, η απόδοση του τίτλου να επανέλθει στα επίπεδα που κυμαινόταν πριν από την αναδιάρθρωση του Χρέους (psi) τον περασμένο Μάρτιο.

    Έτσι πριν από λίγο, η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου κυμαίνονταν στη δευτερογενή αγορά στο 17,03% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να περιοριστεί στο 15,57%.

    [13] Οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν να προσγειωθεί αρμενικό αεροπλάνο

    Οι τουρκικές αρχές ερεύνησαν σήμερα ένα αρμενικό αεροπλάνο αφού το υποχρέωσαν να προσγειωθεί στην ανατολική πόλη Ερζερούμ, έγινε γνωστό από πηγές της υπηρεσίας που ελέγχει τα κρατικά αεροδρόμια της Τουρκίας.

    Το αρμενικό αεροπλάνο εκτελούσε πτήση από την Αρμενία στο Χαλέπι της Συρίας, δήλωσε αξιωματούχος από το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού.

    Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι θα του επιτραπεί να συνεχίσει την πτήση του αν δεν βρεθεί τίποτε άλλο.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [14] Οι 16 φιναλίστ του Κόπα Άφρικα

    Η προκριματική φάση του Κόπα Αφρικα ολοκληρώθηκε και οι 16 ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στην διοργάνωση, που θα διεξαχθεί από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2013, στην Νότια Αφρική, είναι οι εξής: Γκάνα, Μάλι, Ζάμπια, Νιγηρία, Τυνησία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μαρόκο, Αιθιοπία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ανγκόλα, Τόγκο, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο, Δημοκρατία του Κονγκό, Αλγερία και Νότια Αφρική.

    Η κλήρωση για την τελική φάση, θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου, στο Ντέρμπαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 October 2012 - 10:30:44 UTC