Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρέπει να προσέξουμε να μην καταστραφεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα"
  • [02] "Φιλική διάθεση" εκφράζει η Συρία προς την Τουρκία
  • [03] Τα παιδιά θα ψάξουν για "της φωτιάς τα αρχαία ίχνη" στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [04] Έτοιμος να συζητήσει για το ρυθμό μείωσης του χρέους ο Σόιμπλε
  • [05] Πολλές οι υπογραφές για την κατάργηση των Μνημονίων, λέει το ΚΚΕ
  • [06] Συνελήφθη ο Αλβανός δραπέτης έπειτα από άγρια καταδίωξη στον Κόκκινο Μύλο
  • [07] Αυξάνεται η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες
  • [08] Πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές σε σουπερ μάρκετ της Κατερίνης, αλλά έφυγαν άπραγοι
  • [09] ΔΝΤ: Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει όσο το δυνατό να ευνοήσει την ανάπτυξη

  • [01] "Πρέπει να προσέξουμε να μην καταστραφεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα"

    "Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας ενδεχομένως κάτι, οι συνέπειες του οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν" δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκπροσώπους του συλλόγου των Χριστιανοδημοκρατών φοιτητών.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο το σωστό μίγμα υπομονής, "το οποίο κάθε φορά πρέπει να βρίσκεται πολιτικά", συνέχισε η κ. Μέρκελ και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη στερηθεί πολλά. Διευκρίνισε δε ότι, λόγω των αλληλεπιδράσεων εντός Ευρωζώνης, πρέπει και η Γερμανία να αποφασίζει με σύνεση.

    Με αφορμή δε την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όσον αφορά την Ευρώπη. "Αξίζει όλες τις προσπάθειες να αγωνίζεται κανείς για την Ευρώπη", τόνισε, καθώς, όπως είπε, εκτός από τη διασφάλιση της ειρήνης, η συνύπαρξη των Ευρωπαίων εξυπηρετεί και την εδραίωση αξιών από τις χώρες-μέλη, όπως η παγκόσμια ελευθερία. Υπό αυτή την έννοια, όπως σημείωσε η καγκελάριος, ήταν καλό που έγιναν διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και δεν πήγε γι αυτό στη φυλακή κανένας, που να προέβη σε βιαιοπραγίες. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

    Αναφερόμενη στην βράβευση της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για "αναγνώριση των ιδρυτών της ενωμένης Ευρώπης", εκείνων, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, είχαν το θάρρος να αφήσουν πίσω τους πολέμους. "Χάρη στη σοφία αυτών των ανθρώπων είμαστε σήμερα σε θέση να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια" κατέληξε.

    Η καγκελάριος ερωτήθηκε, πάντως, από τους φοιτητές ακόμη και για την επιλογή της να φορέσει στην Αθήνα το ίδιο σακάκι, που είχε φορέσει στον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας εναντίον του ελληνικού συγκροτήματος στο πλαίσιο του "Euro" το περασμένο καλοκαίρι. Απάντησε: "Δεν μου πέρασε καν από το νου. Σκέφτηκα ότι στην Αθήνα είναι ακόμη καλοκαίρι και είπα να μην πάρω κάτι από τη φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα. Έτυχε να είναι αυτό".

    [02] "Φιλική διάθεση" εκφράζει η Συρία προς την Τουρκία

    Η Συρία επιθυμεί τη σύσταση κοινής επιτροπής ασφαλείας με την Τουρκία για να επιβλέψει τα σύνορά τους, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι σύροι αξιωματούχοι συζήτησαν με το ρώσο πρεσβευτή για τη σύσταση της επιτροπής αυτής, αποστολή της οποίας θα είναι η εξεύρεση ενός μηχανισμού επίβλεψης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία των δυο χωρών.

    Το υπουργείο τονίζει ακόμα ότι η Δαμασκός εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την "ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού άμεσης συνεργασίας ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία".

    [03] Τα παιδιά θα ψάξουν για "της φωτιάς τα αρχαία ίχνη" στο Αρχαιολογικό Μουσείο

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9-11 χρόνων, διοργανώνειαύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συμμετέχοντας στην πανελλήνια εκστρατεία του υπουργείου Παιδείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας. Λαμπερές ιστορίες φωτιάς».

    Στόχος του προγράμματος, που έχει τίτλο «Της φωτιάς τα αρχαία ίχνη?», είναι η γνωριμία των παιδιών με τη φωτιά. Συγκεκριμένα τα παιδιά, μέσα από τη συζήτηση και την έρευνα στον εκθεσιακό χώρο, θα γνωρίσουν τον ρόλο της φωτιάς στην καθημερινή ζωή, στη μυθολογία και στη λατρεία των αρχαίων Ελλήνων και θα εκφράσουν τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματά τους για τη διαχρονική αξία της.

    Ακολούθως, τα παιδιά, στην αίθουσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα γνωρίσουν το λυχνάρι, το κατεξοχήν μέσο φωτισμού των αρχαίων και θα συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις. Τέλος, θα αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες στα δελτάρια του υπουργείου, εμπνεόμενα από τα εκθέματα του Μουσείου.

    Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν, έχει διάρκεια 2 ώρες (ώρες διεξαγωγής 11:00 - 13:00), με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής.

    Ο αριθμός των θέσεων ανέρχεται στα 25 άτομα, λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των δράσεων.

    Tηλ. επικοινωνίας: 210 8217724, 210 8271717.

    [04] Έτοιμος να συζητήσει για το ρυθμό μείωσης του χρέους ο Σόιμπλε

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να γίνει συζήτηση για το "ρυθμό της μείωσης των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών", αλλά όχι επί της "αρχής" της.

    "Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής της", δήλωσε ο Σόιμπλε στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η συζήτηση για το ρυθμό μείωσης του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών κυριάρχησε στο Τόκιο αυτήν την εβδομάδα.

    "Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κα Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό", τόνισε ο Σόιμπλε.

    [05] Πολλές οι υπογραφές για την κατάργηση των Μνημονίων, λέει το ΚΚΕ

    Μεγάλη είναι η συμμετοχή στη διαδικτυακή συλλογή υπογραφών στήριξης της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, σύμφωνα με δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

    Στο ίδιο δελτίο αναφέρεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν εκδώσει ψηφίσματα στήριξης της πρότασης νόμου, 147 μαζικοί φορείς, όπως εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, επιστημονικοί σύλλογοι και δημοτικά συμβούλια.

    Η συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr.

    [06] Συνελήφθη ο Αλβανός δραπέτης έπειτα από άγρια καταδίωξη στον Κόκκινο Μύλο

    Στη σύλληψη Αλβανού δραπέτη, κατέληξε άγρια καταδίωξη και «μάχη» αστυνομικών με τέσσερις ενόπλους, τη νύχτα στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό των συνεργών του, αλλά και βαρέως οπλισμού, που χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή.

    Συλληφθείς είναι 34χρονος, κρατούμενος για ναρκωτικά στις φυλακές Τρικάλων, ο οποίος απέδρασε με θεαματικό τρόπο και με τη βοήθεια τριών ενόπλων συνεργών του, χθες το απόγευμα από το νοσοκομείο της πόλης.

    Επίσης, προσήχθη ένας ακόμα Αλβανός, ο οποίος εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ένας από τους δράστες της ένοπλης συμπλοκής στον Κόκκινο Μύλο και από εκείνους, που βοήθησαν τον 34χρονο να αποδράσει.

    Η άγρια καταδίωξη ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν κοντά στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ είδαν ένα αυτοκίνητο με τέσσερα άτομα και έκαναν σήμα να σταματήσει, επειδή το θεώρησαν ύποπτο. Τότε, οι επιβάτες άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς.

    Οι κακοποιοί εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και διέφυγαν τρέχοντας, πυροδοτώντας έτσι την καταδίωξη και τις -σε εξέλιξη ακόμη- έρευνες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έφτασαν στην περιοχή.

    Περί τη μιάμιση μετά τα μεσάνυχτα, ο 34χρονος δραπέτης, που είχε καταφύγει σε πολυκατοικία, βγήκε στον δρόμο και παραδόθηκε στους αστυνομικούς, οι οποίοι τον είχαν κυκλώσει από παντού.

    Λίγο αργότερα προσήχθη και ο δεύτερος, ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο, οι οποίοι έχουν μαζί τους και τα όπλα.

    [07] Αυξάνεται η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες

    Αύξηση της εισαγωγής, διακίνησης και χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (φυτοφαρμάκων), σημειώνει για το τελευταίο διάστημα το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να καταγράφονται, ήδη, σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο τμήμα, υπάρχουν επιπτώσεις, τόσο στην υγεία του χρήστη όσο και του τελικού καταναλωτή.

    Ως εκ τούτου, γνωστοποιεί σε όλους πως τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης, τις οδηγίες για περίπτωση ατυχήματος, ενώ το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη βουλγαρική ή τουρκική γλώσσα).

    Τα παράνομα φυτοφάρμακα εισάγονται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου.

    Η ζημιά στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή, δεδομένου της μη είσπραξης δασμών κατά την εισαγωγή τους, ενώ, νόμιμες εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό. Παράλληλα, επιπτώσεις υπάρχουν και στο περιβάλλον.

    Οι κίνδυνοι από τα παράνομα φυτοφάρμακα είναι τεράστιοι, επειδή «μπορεί να μην περιέχουν τη δραστική ουσία που χρειάζεται ο αγρότης για τα παραγόμενα προϊόντα του, όπως, επίσης, ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβείς προσμίξεις για την υγεία, λόγω του μη ποιοτικού τρόπου παρασκευής τους», επισημαίνει το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο Ρέθυμνο.

    [08] Πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές σε σουπερ μάρκετ της Κατερίνης, αλλά έφυγαν άπραγοι

    Παρέμβαση κατά της ακρίβειας σε σούπερ μάρκετ της Κατερίνης, έκαναν περίπου 50 άτομα, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας.

    Μπήκαν όλοι μαζί στο σούπερ μάρκετ, γέμισαν καρότσια με προϊόντα και ζήτησαν να πληρώσουν με χαμηλότερες τιμές από τις αναγραφόμενες, λόγω και της μαζικής αγοράς. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος αρνήθηκαν και τότε εγκατέλειψαν τα γεμάτα καρότσια και αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

    [09] ΔΝΤ: Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει όσο το δυνατό να ευνοήσει την ανάπτυξη

    Η δημοσιονομική πολιτική των πλουσίων χωρών θα πρέπει είναι τέτοια που να ευνοήσει όσον το δυνατό την οικονομική ανάπτυξη, ανακοίνωσε σήμερα η οικονομική και νομισματική επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο.

    "'Εχουν ανακοινωθεί σημαντικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης, κυρίως στην Ευρώπη, όμως η αποτελεσματική και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή τους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", τόνισε το όργανο αυτό, το οποίο ειναι αρμόδιο για τον καθορισμό των πολιτικών κατευθύνσεων του ΔΝΤ.

    Στο Τόκιο πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η επιτροπή αυτή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις "σημαντικές προόδους" στην ευρωζώνη, ωστόσο επισημαίνει ότι "είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα".

    'Οσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων, που κατηγορείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι έγινε πολλή συζήτηση για το θέμα αυτή αυτήν την εβδομάδα στο Τόκιο.

    " 'Ομως, στην πραγματικότητα, αυτό που κάποιες φορές παρουσιάστηκε ως διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένες χώρες έχει να κάνει με την αντίληψη κάθε πλευράς για το θέμα αυτό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 October 2012 - 10:31:01 UTC