Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Αλ. Τσίπρα στην Α. Μέρκελ μέσω Guardian
  • [02] Τη συγχρηματοδότηση στο μεταναστευτικό συζήτησαν Δένδιας - Μάλστρομ
  • [03] Ενημερωτικές δράσεις για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα
  • [04] «Θερμοκήπιο» ναρκωτικών σε ταράτσα σπιτιού στα Χανιά
  • [05] Ξάνθη: Υποσιτίζονται πολλά παιδιά σε δημοτικά σχολεία
  • [06] Η Ελλάδα έκανε σημαντικές προόδους, δηλώνει ο Ντράγκι
  • [07] Σχολείο στην Ινδονησία απέβαλε 14χρονη θύμα βιασμού
  • [08] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ ο Κάμερον

  • [01] Μήνυμα Αλ. Τσίπρα στην Α. Μέρκελ μέσω Guardian

    Το δικό του μήνυμα προς την γερμανίδα καγκελάριο στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω άρθρου του στην εφημερίδα Guardian.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα καταφθάνει στην Αθήνα σήμερα, θα βρει μια Ελλάδα στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Το 2008 και το 2009 η εξέλιξη αυτή ήταν ένα παράπλευρο αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από τότε όμως η περαιτέρω ύφεση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται από την Τρόικα των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

    Η πολιτική αυτή καταστρέφει τον ελληνικό λαό, ειδικά τους μισθωτούς εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τη νεολαία. Η ελληνική οικονομία μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν απωλέσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία αγγίζει για πρώτη φορά το 24% με την ανεργία των νέων στο 55%. Η πολιτική λιτότητας έχει επιβάλει περικοπές σε επιδόματα, την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και έχει οδηγήσει στην περαιτέρω κατάρρευση του περιορισμένου κοινωνικού κράτους που είχε απομείνει μετά τη νεοφιλελεύθερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

    Σύμφωνα με το επιχείρημα της κυβέρνησης η πολιτική λιτότητας είναι η μοναδική που εγγυάται την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Φυσικά ισχύει το αντίθετο. Είναι ακριβώς αυτή η πολιτική που εμποδίζει την ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχια ανάπτυξης. Η λιτότητα δημιουργεί ένα καθοδικό σπιράλ ύφεσης και αύξησης του χρέους που οδηγεί τόσο την Ελλάδα όσο και τους δανειστές της στην καταστροφή.

    Η πολιτική αυτή πρέπει να σταματήσει τώρα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που θα βαθύνει την ολοκλήρωσή της. Το σχέδιο αυτό όμως πρέπει να αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό, οδηγώντας τις Ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ανέργων και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Τη συγχρηματοδότηση στο μεταναστευτικό συζήτησαν Δένδιας - Μάλστρομ

    Την πρόταση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της ΕΕ στη συγχρηματοδότηση για το θέμα της μετανάστευσης, από 75% σε 95% τόσο αναφορικά με την Ελλάδα, όσο και γενικότερα με τις χώρες που έχουν ενταχθεί στον οικονομικό μηχανισμό στήριξης, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ, στη σύσκεψη που είχε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό Νίκο Δένδια.

    Η προώθηση αυτού του αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής συγχρηματοδότησης της ΕΕ για τα ταμεία SOLID, στο θέμα της μετανάστευσης του ασύλου και των συνόρων, αποτελεί ένα από τα θέματα 13 σημείων, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές στη σημερινή σύσκεψη.

    Η κ. Μάλστρομ, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που διαπίστωσε ότι έχει κάνει η Ελλάδα στο θέμα της αντιμετώπισης της μη νόμιμης μετανάστευσης και χαρακτηρίζει επιτυχείς τις προσπάθειες της χώρας, μετά την επίσκεψή της στα κέντρα μεταναστών στον Έβρο και στη Ροδόπη, αλλά και στο θέμα των επιστροφών, εθελούσιων και αναγκαστικών, τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες.

    Η κ. Μάλστρομ, ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν βελτιώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και στις συνθήκες υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου.

    Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την κ. Μαλστρομ για τη δέσμευσή της να στηρίξει την πρόταση για την αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στη συγχρηματοδότηση, αλλά και για όλη τη συνεργασία που είχαν και τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση της χώρας μας είναι απαραίτητη, λόγω και της δυσχερούς οικονομικής θέσης της.

    [03] Ενημερωτικές δράσεις για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα

    "Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι με τα θαλάσσια θηλαστικά, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!» Σειρά ενημερωτικών δράσεων για το ευρύ κοινό αλλά και τους αρμόδιους φορείς, σχετικά με την παρουσία των 9 μόνιμων θαλάσσιων θηλαστικών στα ελληνικά πελάγη, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τη σημασία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον και τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία τους, υλοποιούν το WWF Ελλάς και η MΟm.

    Ποιες είναι οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά των ελληνικών θαλασσών; Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που εξασφαλίζει την προστασία τoυς; Σε περίπτωση επαφής ή παρατήρησης μεσογειακής φώκιας ή κητώδους, ποιες είναι οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους αλλά και του ζώου;

    Σ΄αυτές τις ερωτήσεις απαντούν αρμόδιοι στο σεμινάριο που διοργανώνεται στην Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης στο οποίο συμμετέχουν λιμενικοί και άλλοι εμπλεκόμενοι στην προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    [04] «Θερμοκήπιο» ναρκωτικών σε ταράτσα σπιτιού στα Χανιά

    Σε «θερμοκήπιο» παραγωγής ναρκωτικών είχε μετατρέψει την ταράτσα του σπιτιού του στις Βρύσες Αποκορώνου Χανίων ένας 38χρονος κάτοικος της περιοχής.

    Αστυνομικοί των ΤΑΕ Αποκορώνου, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα έρευνα στο σπίτι του 38χρονου τον οποίο και συνέλαβαν.

    Όπως προέκυψε, είχε διαμορφώσει ειδικό χώρο στην ταράτσα του σπιτιού του όπου καλλιεργούσε σε γλάστρες πολύκλωνα φυτά κάνναβης τα οποία βρίσκονταν σε πλήρη ανάπτυξη. Οι αστυνομικοί βρήκαν ποσότητα 2 κιλών και 930 γραμμαρίων αποξηραμένης κάνναβης, ενώ κατέσχεσαν μια καραμπίνα και χρηματικό ποσό 800 ευρώ.

    [05] Ξάνθη: Υποσιτίζονται πολλά παιδιά σε δημοτικά σχολεία

    Περισσότερα από 300 παιδιά που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης υποσιτίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της καταγραφής που διενήργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος τόνισε ότι η καταγραφή ξεκίνησε πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, και συνεχίστηκε φέτος όπου το πρόβλημα παρουσιάζει όξυνση καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που έρχονται στα σχολεία υποσιτιζόμενα.

    Ο κ. Μελσσσόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για παιδία ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου πιθανόν ο ένας από τους δυο γονείς να είναι άνεργος ή ακόμα και οι δυο γονείς. Ο διευθυντής συμπλήρωσε ότι φέτος το πρόβλημα οξύνθηκε γιατί οι οικογένειες αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν και το αντίτιμο του εισιτηρίου προκειμένου τα παιδιά να μεταφερθούν με το ΚΤΕΛ ή το ταξί για να πάνε στο σχολείο.

    [06] Η Ελλάδα έκανε σημαντικές προόδους, δηλώνει ο Ντράγκι

    Η Ελλάδα έκανε "αισθητές" προόδους, "σημαντικές" όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν μένει να γίνει ακόμη δουλειά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

    "Είναι σαφές ότι οι πρόοδοι όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι αισθητές και σημαντικές και είναι επίσης σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα", δήλωσε ο Ντράγκι κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [07] Σχολείο στην Ινδονησία απέβαλε 14χρονη θύμα βιασμού

    Σχολείο στην Ινδονησία απέβαλε 14χρονη μαθήτρια την οποία κατηγόρησε ότι "αμαύρωνε την εικόνα του" επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού, κατήγγειλε σήμερα οργάνωση για την προστασία των παιδιών.

    Η μαθήτρια επέστρεψε στο σχολείο την Δευτέρα και την ώρα που συμμετείχε στην τελετή έπαρσης της σημαίας ένας καθηγητής της ανακοίνωσε μπροστά σε όλους τους μαθητές ότι αποβάλλεται, εξήγησε ο Αρίστ Μαρντέκα Σιράιτ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Προστασία των Παιδιών. Ο καθηγητής τόνισε πως η μαθήτρια "αμαύρωσε την εικόνα του σχολείου", πρόσθεσε ο ίδιος. "Το σχολείο επιδείνωσε τον τραυματισμό της μαθήτριας, ταπεινώνοντάς την μπροστά σε εκατοντάδες συμμαθητές της. Το κορίτσι αυτό έπεσε θύμα κυκλώματος διακίνησης παιδιών. Το σχολείο θα έπρεπε να την βοηθήσει", τόνισε ο Σιράιτ.

    Η οργάνωση προσέφυγε στο υπουργείου Παιδείας εναντίον του σχολείου, ιδιωτικό σε προάστιο της Τζακάρτας, ζητώντας να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του.

    Η έφηβη είχε κανονίσει να συναντηθεί με έναν φίλο από το Facebook, αλλά όταν πήγε στο σημείο συνάντησης την απήγαγαν και την κράτησαν όμηρο για μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας βιάστηκε από άγνωστους πολλές φορές.

    Επιμέλεια: Μ. Φαράκου

    [08] Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τις σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ ο Κάμερον

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι ένα δημοψήφισμα είναι ο ορθότερος τρόπος για τον καθορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Κάμερον τελεί υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας του συντηρητικού κόμματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ. Ο ίδιος θεωρεί ότι η χώρα του πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ούτε σε χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ούτε στην ερώτηση που ενδεχομένως θα πρέπει να τεθεί. Ο ίδιος πάντως έχει ταχθεί κατά ενός δημοψηφίσματος που θα απαντά στην ερώτηση "εντός/εκτός" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιμέλεια: Ε. Κωτσάκη


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 October 2012 - 8:30:43 UTC