Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα δώδεκα άτομα για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο
  • [02] Κηδεύεται σήμερα στο Βόλο ο Λ. Τζανής
  • [03] Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη
  • [04] Ανακαλύφθησαν δύο μαύρες τρύπες, η κάθε μία δέκα έως 20 φορές βαρύτερη από τον Ήλιο
  • [05] Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
  • [06] ΔΝΤ: Εντός Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία
  • [07] «Ναρκισσιστικό» το Facebook, λένε οι Αυστραλοί
  • [08] Σεμινάριο για την αντιμετώπιση ασθενών με γυναικολογικό και ουρολογικό καρκίνο
  • [09] Κατηγορείται 38χρονος για 38 διαρρήξεις αποθηκών στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Γκρούεφσκι

  • [01] Στον εισαγγελέα δώδεκα άτομα για τα επεισόδια στο Πεντάγωνο

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα δικαστήρια Ευελπίδων, σε ένδειξη συμπαράστασης στους δώδεκα συλληφθέντες συναδέλφους τους, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν σε λίγη ώρα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τα χθεσινά επεισόδια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Οι δώδεκα, καθώς και δύο άτομα που αναζητούνται, κατηγορούνται για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απρόκλητες σωματικές βλάβες, αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί όπλων. Οι υπόλοιποι 94 προσαχθέντες, που κατηγορούνται για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα, αφέθησαν ελεύθεροι.

    Στο μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός διευθυντής, Θόδωρος Κολοκυθάς, που ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όταν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή των μισθών τους τους τελευταίους έξι μήνες.

    [02] Κηδεύεται σήμερα στο Βόλο ο Λ. Τζανής

    Κηδεύεται σήμερα στο Βόλο ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη και επί σειρά ετών βουλευτής Λεωνίδας Τζανής, ο οποίος χθες αυτοκτόνησε.

    Το όνομα του 57χρονου πρώην πολιτικού εμφανιζόταν στη λίστα των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού, οι οποίες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ. Τα τελευταία χρόνια, ο Λεωνίδας Τζανής απείχε από την πολιτική και ασκούσε τη δικηγορία στο Βόλο.

    Τη βαθειά του λύπη για το θάνατο του Λεωνίδα Τζανή εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ.

    [03] Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη

    Δείγματα του ασυμβίβαστου σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατές -ομογενείς και μη- για έκτη συνεχή χρονιά, μέσα στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης.

    Μεταφέροντας ποικιλομορφία θεμάτων, διαφορετικές αισθησιακές προσεγγίσεις, χιούμορ και δράμα, αλλά συνάμα καταγράφοντας ιστορικές αναζητήσεις, ανθρώπινες ανάγκες και πτυχές της οικονομικής κρίσης, οι διοργανωτές επιχειρούν να δώσουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα.

    Ο διευθυντής του Φεστιβάλ, πανεπιστημιακός Τζέιμς Ντι Μέτρο, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι σύνθημα της προσπάθειας αυτής είναι: "ελάτε να γιορτάσετε μαζί μας την ελληνική δημιουργικότητα", σημειώνοντας ότι "παρά την κρίση, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν καινούριες σημαντικές παραγωγές".

    Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής ανέφερε ότι "το πολιτιστικό αυτό γεγονός αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο από κινηματογραφόφιλους, αλλά και άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ένα πολύτιμο κομμάτι της σημερινής πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας".

    Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο στο Μουσείο Κινηματογράφου στην Αστόρια και θα ολοκληρωθεί στις 17 Οκτωβρίου. Προβολές θα γίνουν επίσης σε δυο κινηματογραφικές αίθουσες στο Μανχάταν.

    Φέτος, θα προβληθούν οι ταινίες: "Μια φορά και ένα μωρό", "Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι" (θα είναι και η επίσημη πρεμιέρα του έργου στην Αμερική), "Το Τανγκό των Χριστουγέννων", "Χαμένα Νιάτα", "Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922" (ντοκιμαντέρ), "ALPS", "Το Γάλα", "Η πόλη των παιδιών", "Ο Δράκος", "Fred won't Move out" (Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη), "Μαγική ώρα", "'Αδικος κόσμος" και "100" (ντοκιμαντέρ).

    Την ερχόμενη Δευτέρα, μέσα στα πλαίσια του Φεστιβάλ, θα δοθεί διάλεξη (στο New York Film Academy Screening Room) για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με τα προγράμματα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) και του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και με ομιλητή ένα από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Αγγελόπουλου στις ΗΠΑ, τον 'Αντριου Χόρτον, καθηγητή Κινηματογράφου και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

    [04] Ανακαλύφθησαν δύο μαύρες τρύπες, η κάθε μία δέκα έως 20 φορές βαρύτερη από τον Ήλιο

    Αμερικανοί, Βρετανοί κι Αυστραλοί αστρονόμοι έκαναν για πρώτη φορά την απρόσμενη ανακάλυψη ότι δύο μαύρες τρύπες κατά πάσα πιθανότητα συνυπάρχουν στο εσωτερικό του ίδιου αστρικού σμήνους που βρίσκεται στο γαλαξία μας. Ποτέ έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν βρει ούτε μια μαύρη τρύπα σε ένα σμήνος άστρων του γαλαξία μας.

    Εξάλλου, Ιάπωνες αστρονόμοι έκαναν την εξίσου αναπάντεχη ανακάλυψη δύο πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος (εξωπλανητών), που οι τροχιές γύρω από το άστρο τους διασταυρώνονται και έτσι οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται μ? αυτό.

    Και οι δύο ανακαλύψεις γίνονται για πρώτη φορά και προκάλεσαν έκπληξη, ανατρέποντας τις έως τώρα αντιλήψεις.

    Στην πρώτη περίπτωση, οι αστρονόμοι εντόπισαν δύο μαύρες τρύπες, η κάθε μία δέκα έως 20 φορές βαρύτερες από τον Ήλιο μας, που βρίσκονται μέσα στο ηλικίας 12 δισεκατομμυρίων ετών σφαιρωτό αστρικό σμήνος Μ22 του γαλαξία μας.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα θεωρίες, δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια συνύπαρξη στο αρχαίο ίδιο σμήνος άστρων, αλλά μόνο μία μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Αντίθετα, ανιχνεύθηκαν δύο μικρότερες μαύρες τρύπες σε κάποια απόσταση από το κέντρο του σμήνους, οι οποίες αποτελούν πηγές ισχυρών ραδιοκυμάτων.

    Το σμήνος Μ22, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες άστρα, απέχει περίπου 10.000 έτη φωτός από τη Γη και είναι ορατό καθαρά ακόμα και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Ο ερευνητής Τζέημς Μίλερ του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών Ραδιοαστρονομίας δεν απέκλεισε ότι το εν λόγω αστρικό σμήνος (όπως και άλλα παρόμοια) μπορεί να περιέχει έως 100 μαύρες τρύπες, αλλά δεν μπορούν να εντοπισθούν μέχρι να «πιαστούν στα πράσα» τη στιγμή που «καταβροχθίζουν» τα γειτονικά άστρα τους.

    Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, τότε όχι μόνο θα είναι οι πρώτες μαύρες τρύπες που ανακαλύπτονται σε ένα αστρικό σμήνος του γαλαξία μας, αλλά και οι πρώτες που ανακαλύπτονται μέσω των ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν. Άλλες μαύρες τρύπες έχουν εντοπιστεί από τις ακτίνες-Χ που εκπέμπουν τα καυτά αέρια, καθώς απορροφώνται από τις τρύπες. Οι αστρονόμοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο «Χαμπλ» για να βεβαιώσουν αν πράγματι το Μ22 φιλοξενεί δύο μαύρες τρύπες.

    [05] Νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

    Δύο νέα φάρμακα, τα οποία μειώνουν την όρεξη και ταυτόχρονα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση εγκρίθηκαν στην Αμερική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας η οποία συσχετίζεται σε υψηλά ποσοστά με την εμφάνιση καρκίνων του ενδομητρίου, των νεφρών του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

    «Αυτά τα δύο φάρμακα δρουν κεντρικά στον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση και έτσι τρώει κανείς λιγότερο και χάνει βάρος. Είναι συνδυασμός δύο φαρμάκων σε μορφή χαπιού που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για να έχει μεγαλύτερη δράση. Επειδή είναι πιθανόν να έχουν παρενέργειες χορηγούνται μόνο υπό ιατρικό έλεγχο» ανάφερε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, ο οποίος είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Μακεδονικού Συνεδρίου Διατροφής που διοργανώνει το ΑΤΕΙ-Θ στη Θεσσαλονίκη.

    «Όσον αφορά την παχυσαρκία και τον καρκίνο γνωρίζουμε ότι εάν ένας άγγελος ερχόταν στον κόσμο μας και εξαφάνιζε την παχυσαρκία, σήμερα περίπου 58% των γυναικών που έχουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν θα τον είχαν και περίπου 30-40% είτε ανδρών είτε γυναικών που έχουν καρκίνο του νεφρού ή του παχέος εντέρου δεν θα τον είχαν. Επίσης ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και του προστάτη στους άντρες σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη παχυσαρκία» πρόσθεσε ο κ Μαντζώρος.

    Προστατευτικό ρόλο στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία έχει μια ορμόνη η αντιπονεκτίνη, η οποία παράγεται από τον λιπώδη ιστό και κυρίως από τα λιποκύτταρα του υποδόριου λιπώδους ιστού. Η ορμόνη, αυτή αν και παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό, εμφανίζεται σε μειωμένα επίπεδα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης 3, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

    [06] ΔΝΤ: Εντός Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει εντός του Οκτωβρίου παρατηρητές στην Ισπανία, για να συντάξουν έκθεση σχετικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση των τραπεζών της χώρας.

    Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί στην ισπανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Τζέρι Ράις.

    Όπως είπε ο ίδιος, η Ισπανία δεν έχει ζητήσει βοήθεια για να αντιμετωπίσει το χρέος της και το επίκεντρο του ΔΝΤ στην Ισπανία περιορίζεται στον τραπεζικό τομέα.

    Ο Ράις σημείωσε επίσης ότι παρατηρητές του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Ισπανία και θα συντάξουν την έκθεση τους, το διάστημα 15 έως 26 Οκτωβρίου.

    Η Ισπανία έχει λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον προβληματικό τραπεζικό της τομέα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ωστόσο, δεν αναμένει οι τράπεζες να χρειαστούν περισσότερα από περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [07] «Ναρκισσιστικό» το Facebook, λένε οι Αυστραλοί

    Οι Αυστραλοί δεν είναι πλέον ευχαριστημένοι με το Facebook, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos Mackay.

    Το θεωρούν όμως «αναγκαίο κακό», όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, που αποφάνθηκε ότι οι μισοί Αυστραλοί κάνουν χρήση του Facebook, τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

    Πάντως αυτοί που ρωτήθηκαν είπαν ότι θεωρούν το Facebook «ναρκισσιστικό» και σκέφτονται να το κλείσουν γιατί «ξοδεύουν πολύ χρόνο σε αυτό και γίνονται αντικοινωνικοί».

    [08] Σεμινάριο για την αντιμετώπιση ασθενών με γυναικολογικό και ουρολογικό καρκίνο

    Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των ασθενών με γυναικολογικό και ουρολογικό καρκίνο, καθώς και οι εξελίξεις στις σημερινές δυνατότητες πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης, θα παρουσιαστούν σε σεμινάριοσήμερα 5, και αύριο, 6 Οκτωβρίου, που διοργανώνει η Ογκολογική Μονάδα της Β΄Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Μονάδα Γυναικολογικού Καρκίνου του Περιφερειακού Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» και τη Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας «Κωνσταντινοπούλειο» «Η Αγία Όλγα».

    Το Σάββατο στις 20.00 με 21.00 η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην πρόληψη και είναι ανοικτή στο κοινό.

    Το Σεμινάριο απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων που αντιμετωπίζουν ασθενείς με γυναικολογικό και ουρολογικό καρκίνο, σε ειδικευόμενους Ιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, καθώς και σε φοιτητές και φοιτητρίες Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής.

    [09] Κατηγορείται 38χρονος για 38 διαρρήξεις αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

    Για συνολικά 38 διαρρήξεις σε αποθήκες και υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους οικοδομών, στην περιοχή της Καλαμαριάς, κατηγορείται 38χρονος σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο δράστης αφαιρούσε από τους «στόχους» του ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη οικιακής χρήσης και ρουχισμό.

    [10] Στη Βουλή της ΠΓΔΜ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Γκρούεφσκι

    Στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί, σήμερα, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Περίπου κατά τα μεσάνυχτα- και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης- θα διεξαχθεί ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα απορριφθεί από τη Βουλή. Για να «περάσει» η πρόταση μομφής πρέπει να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 62 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί συνολικά 123 έδρες. Ο συνασπισμός κομμάτων υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει 56 βουλευτές και 15 έδρες διαθέτει το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το SDSM διαθέτει 42 βουλευτές, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι έχει 8 βουλευτές και 2 βουλευτές έχει το αλβανικό κόμμα NDR του Ρούφι Οσμάνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 October 2012 - 6:30:43 UTC