Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ...ρυάκι μετατρέπεται ο Πηνειός
  • [02] Το πρόγραμμα "Erasmus" οδεύει σε "στάση πληρωμών"
  • [03] «Κραυγή αγωνίας» Ιεραρχών, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
  • [04] Ο Ραχόι επιμένει ότι η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στον ESM
  • [05] Το «φλασάκι» του Διώτη δεν είχε χρησιμοποιηθεί, υποστηρίζει η Ιπποκράτους
  • [06] Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες

  • [01] Σε ...ρυάκι μετατρέπεται ο Πηνειός

    Σε ρυάκι έχει μετατραπεί εδώ και αρκετούς μήνες ο Πηνειός ποταμός σε ορισμένα σημεία του, μία εικόνα που ειδικοί επιστήμονες αποδίδουν στην παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Μάλιστα, λίγο έξω από τα Τρίκαλα, στη γέφυρα Βαλομανδρίου, η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς σε τίποτα δεν θυμίζει έναν ποταμό που διασχίζει τέσσερις νομούς και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Με δυσκολία, το λιγοστό νερό του προσπαθεί να προχωρήσει ανάμεσα σε φυτά και χαλίκια, ενώ ήδη διανύουμε τον Οκτώβριο.

    Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικήτας Μυλόπουλος, μελέτη των υδατικών αποθεμάτων της Θεσσαλίας επιβεβαιώνει ότι το υδατικό δυναμικό της περιοχής δέχεται εδώ και σαράντα χρόνια τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή πίεση για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών συγκριτικά με τα υπόλοιπα διαμερίσματα της χώρας.

    Η διατάραξη του υδατικού ισοζυγίου στο μεγαλύτερο μέρος του υδατικού διαμερίσματος και η μεγάλη περιβαλλοντική αλλά και οικονομική καταστροφή που τη συνοδεύει, με την εξάντληση των αποθεμάτων του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και τη σοβαρή μείωση των παροχών του ποταμού Πηνειού, αποτελεί παράδειγμα περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προβλήματος που χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κάλυψη της αρδευτικής ζήτησης κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, κατά τους οποίους οι ανάγκες των καλλιεργειών είναι υψηλές και οι διατιθέμενες ποσότητες μειωμένες.

    [02] Το πρόγραμμα "Erasmus" οδεύει σε "στάση πληρωμών"

    Το πρόγραμμα Erasmus δεν έχει πλέον χρήματα, οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν εξαντληθεί και πολύ σύντομα και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θα κηρύξουν στάση πληρωμών αν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίσουν να αρνούνται την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2012, υποστήριξε σήμερα ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

    "Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι σε κατάσταση στάσης πληρωμών από την αρχή του μήνα και δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί τα κράτη", είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    "Την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η σειρά του Erasmus, του προγράμματος για τους φοιτητές και στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας δεν θα έχει πλέον χρήματα", πρόσθεσε.

    Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις περιέκοψαν τον προϋπολογισμό του 2012 μειώνοντας τις δαπάνες στα 129 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4 δισ. λιγότερα απ' όσα είχαν προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιάνους Λεβαντόφσκι αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα παρουσιάσει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τον οποίο θα ζητά από τους "27" να αυξήσουν κατά "πολλά δισεκατομμύρια" τη χρηματική συνεισφορά τους. Θα πρέπει να καλυφθεί μια "τρύπα" ύψους δέκα δισεκατομμυρίων, υποστήριξε ο Λαμασούρ.

    "Αν δεν έχουμε αυτόν τον διορθωτικό προϋπολογισμό ως το τέλος του έτους, οι απώλειες θα φτάσουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία, τα 600 εκατομμύρια για την Ελλάδα, 900 για την Ισπανία και 150-200 για τη Βρετανία", προειδοποίησε.

    Η Βρετανία, η οποία πίεζε να μειωθούν οι δαπάνες, "κόβει η ίδια την πίστωση πληρωμών προς τον εαυτό της", ειρωνεύτηκε ο Λαμασούρ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "παράλογη".

    Η κατάσταση αυτή πάντως μπορεί να παραταθεί αφού επτά χώρες --Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστρία-- δεν δέχονται τον προϋπολογισμό του 2013 που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο προβλέπονται δαπάνες ύψους 138 δισ. ευρώ, δηλαδή 9 δισ. περισσότερα (+6,8%) σε σχέση με το 2012.

    [03] «Κραυγή αγωνίας» Ιεραρχών, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

    Νηφαλιότητα, ψυχραιμία και διάλογος υψηλού επιπέδου, επικράτησαν στη σημερινή -πρώτη ημέρα- των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είπε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.

    Ως γνωστόν, οι ιεράρχες συζήτησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, καθώς και το ρόλο της Εκκλησίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ακούστηκαν φωνές να εκδηλώσει πιο ενεργά και έντονα τη συμπαράστασή της η Εκκλησία στο δοκιμαζόμενο λαό, ενώ ιεράρχες στις εισηγήσεις τους παρουσίασαν πολλές πτυχές των επιπτώσεων της κρίσης, μεταξύ των οποίων το μέγα ζήτημα των αυτοκτονιών πολιτών ή τα προβλήματα και τον οικονομικό μαρασμό ολόκληρων περιφερειών της χώρας μας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν ιεράρχες που υποστήριξαν ότι η Εκκλησία πρέπει να αντιταχθεί στα επώδυνα μέτρα, συμπαριστάμενη ενεργά στο λαό, ενώ πολλοί (ιεράρχες) εξέφρασαν την αγωνία τους, για την αλλοίωση των παραδόσεών μας.

    [04] Ο Ραχόι επιμένει ότι η Μαδρίτη δεν θα προσφύγει στον ESM

    Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως δεν επίκειται προσφυγή της χώρας του στους ευρωπαϊκούς δανειακούς μηχανισμούς, διαψεύδοντας τις πληροφορίες πως η Μαδρίτη ετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια πριν από το Σαββατοκύριακο.

    Ο Ραχόι, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους κυβερνήτες των 17 Αυτόνομων Περιφερειών της χώρας, απαντώντας στις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το πρακτορείο Ρόιτερς, είπε χαμογελώντας: «εάν ένα πρακτορείο μεταδίδει πως θα ζητήσουμε βοήθεια αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε μπορεί να συμβαίνουν δύο πράγματα: είτε το πρακτορείο έχει δίκιο και γνωρίζει περισσότερα από εμένα, ή δεν έχει δίκιο».

    «Αλλά αν αυτό σας βοηθά, και εάν θεωρείτε πως ό,τι σας λέω είναι πιο σημαντικό από τη διαρροή αυτή, σας λέω 'όχι'» δεν θα ζητήσουμε βοήθεια, πρόσθεσε ο Ραχόι.

    [05] Το «φλασάκι» του Διώτη δεν είχε χρησιμοποιηθεί, υποστηρίζει η Ιπποκράτους

    Το «φλασάκι» με τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναφορικά με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης είχε δώσει «άτυπα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου «χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τονίζουν πηγές της Ιπποκράτους. Επιπλέον, σημειώνουν ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είχε την «εύλογη εντύπωση» ότι το υλικό αυτό παραμένει ως ανεπεξέργαστο υλικό στο ΣΔΟΕ.

    Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι «μόλις ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε από τα σημερινά δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν έχει το υλικό αυτό (όχι για παράνομη επεξεργασία, αλλά ως υλικό που ακόμη και χωρίς να γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας πρέπει να υπάρχει στη διάθεση της πολιτείας για να μη μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποκρύφτηκε ή καταστράφηκε), έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ό,τι του έδωσε ο κ. Διώτης και όπως ακριβώς του το έδωσε».

    «Θα ήταν αδιανόητο να δοθεί η εντύπωση ότι "χάθηκε" υλικό που πέρασε από χέρια δημοσίων λειτουργών και πολιτικών προσώπων», υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές.

    [06] Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες

    Σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με αφορμή τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες.

    Σύμφωνα με πηγές από την ΠΝΟ, ήδη οι δικηγόροι της ομοσπονδίας έχουν συντάξει εξώδικα που θα αποστείλουν προς τους αρμόδιους φορείς για την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, μόλις ανακοινωθούν και ψηφισθούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχουν τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων με κάλεσμα για απεργιακό αγώνα διαρκείας.

    Για το πότε θα ξεκινήσει η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής που θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 October 2012 - 18:30:38 UTC