Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Να διαφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή
  • [02] "Ρήτρα απόκλισης" για να κλείσει το πακέτο μέτρων
  • [03] Πέντε γονίδια καθορίζουν το σχήμα του προσώπου
  • [04] Ο καρκίνος του ήπατος "θεριεύει"
  • [05] Καναπές - σήραγγα για την γάτα και τον ιδιοκτήτη της
  • [06] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ κοντά στην Κόρινθο
  • [07] Πακιστάν: Στους 17 οι νεκροί από τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις
  • [08] Φιλικές νίκες για τους "αιωνίους" στο μπάσκετ
  • [09] Συνεχίζεται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης
  • [10] Ο 11ος διαγωνισμός Imagine Cup από τη Microsoft
  • [11] Οι άνδρες που καπνίζουν μαριχουάνα "απειλούνται" από καρκίνο των όρχεων

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Να διαφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του επίσκεψη στη Ρώμη όπου συνάντησε τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Ιρλανδίας και τους εξέφρασε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπεράσει το έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλά και να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση.

    Ο κ.Σαμαράς επισήμανε επίσης την ανάγκη, μαζί με την λήψη των μέτρων, να υπάρξει και πρόνοια για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Ιδιαίτερη σημασία δε, έδωσε στις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

    Οι συνομιλητές του κ. Σαμαρά έδειξαν απόλυτη κατανόηση για τις δυσκολίες της Ελλάδας, αναγνώρισαν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όπως και την πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, ενώ συμφώνησαν ότι πρέπει να συνδυαστεί η εξυγίανση με την ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντ. Σαμαράς: Κανένας νέος φόρος στα ακίνητα

    [02] "Ρήτρα απόκλισης" για να κλείσει το πακέτο μέτρων

    Ισόποσα μέτρα από τον «σκληρό πυρήνα» (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα) θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013. Πρόκειται για το «σχέδιο Β» ή τη «ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων, ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

    Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο εν λόγω παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

    Σημειώνεται τέλος, ότι στο Euro Working Group (Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο), το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει την έως τότε συμφωνία με την τρόικα. Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, επισήμανε ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου, πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τόσο μέτρα στο σύνολό τους, όσο και οι όροι της «ρήτρας απόκλισης».

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστρέφει σε μια εβδομάδα η τρόικα στην Αθήνα

    [03] Πέντε γονίδια καθορίζουν το σχήμα του προσώπου

    Ολλανδοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέντε γονίδια που ρυθμίζουν το σχήμα του προσώπου ενός ανθρώπου.

    Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ανωμαλιών του προσώπου μερικών ανθρώπων, ενώ μελλοντικά ίσως βοηθήσει τις εγκληματολογικές υπηρεσίες να σχηματίζουν μια εικόνα του προσώπου ενός υπόπτου μόνο από την ανάλυση του διαθέσιμου γενετικού υλικού του, με τον ίδιο τρόπο που τα δαχτυλικά αποτυπώματα προδίδουν την ταυτότητα κάποιου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάνφρεντ Κάιζερ του τμήματος μοριακής βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", μελέτησαν περίπου 10.000 άτομα, συσχετίζοντας το πορτρέτο τους με την ανάλυση του DNA τους.

    Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν πέντε γονίδια (PRDM16, PAX3,TP63, COL17A1, C5orf50) που σχετίζονται με διαφορετικά σχήματα προσώπου. Από αυτά, τα τρία είχαν προταθεί και στο παρελθόν ότι εμπλέκονται στην μορφολογία του προσώπου, κάτι που η νέα μελέτη επιβεβαίωσε, ενώ εντοπίστηκαν ακόμα δύο, τελείως άγνωστα μέχρι τώρα.

    [04] Ο καρκίνος του ήπατος "θεριεύει"

    Ο καρκίνος του ήπατος απειλεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις την επόμενη δεκαετία, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού της ηπατίτιδας, προειδοποιούν Αυστραλοί εμπειρογνώμονες.

    Ο παθολόγος Μπεν Κόουελ, από την Υπηρεσία Λοιμωδών Ασθενειών, δήλωσε ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος θα διπλασιαστούν εντός της δεκαετίας στην Αυστραλία, φτάνοντας τις 2.500, αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπιστούν τα αίτια.

    Ο ίδιος θα πει ότι η ηπατίτιδα Β και C αποτελούν τα κύρια αίτια του καρκίνου του ήπατος -μετά το κάπνισμα- σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η ηπατίτιδα Β έχει προσβάλει περίπου 200.000 άτομα στην Αυστραλία, κυρίως Αβοριγίνες ή γεννημένους εκτός Αυστραλίας, ενώ η ηπατίτιδα C 280.000 Αυστραλούς, προκαλείται δε κυρίως από χρήστες ναρκωτικών που χρησιμοποιούν κοινές σύριγγες.

    [05] Καναπές - σήραγγα για την γάτα και τον ιδιοκτήτη της

    Ένας Κορεάτης σχεδιαστής επινόησε έναν καναπέ, τον οποίο ονόμασε "Καναπέ με Σήραγγα για την Γάτα" σε μια προσπάθεια να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γάτας καθώς τα κατοικίδιά τους αρέσκονται στο να ακονίζουν τα νύχια τους στα έπιπλα. Το έπιπλο αυτό είναι ένας συνδυασμός καναπέ - για τον ιδιοκτήτη - και σήραγγας για να πηγαινοέρχεται η γάτα όταν το αφεντικό της χαλαρώνει.

    Ο καναπές έχει σύγχρονο βιομηχανικό σχεδιασμό και από την μια άκρη του ως την άλλη υπάρχει ένα τούνελ για να περνάει η γάτα. Από μια σχισμή στη σήραγγα, στο πίσω μέρος του καναπέ, η γάτα μπορεί να βγάζει το κεφάλι της έξω.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, στη νότια Κορέα ζουν 19,2 εκατομμύρια κατοικίδια. Το προϊόν θα διατεθεί στην αγορά το 2013.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ κοντά στην Κόρινθο

    Ασθενής σεισμική δόνηση, που έγινε αισθητή και στην Αθήνα, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 6:50 το πρωί.

    Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 23 χιλιόμετρα βόρεια της Κορίνθου και 88 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

    [07] Πακιστάν: Στους 17 οι νεκροί από τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

    Το Πακιστάν ήταν η μεγαλύτερη εστία των διαδηλώσεων κατά της αμερικανικής αντι-ισλαμικής ταινίας χθες, Παρασκευή, μετά τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, με μια κινητοποίηση στην οποία μετείχαν αρκετές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και η οποία σε μερικές πόλεις εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια προκαλώντας το θάνατο 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200.

    Σε άλλες μουσουλμανικές χώρες οι αντι-αμερικανικές ή αντι-γαλλικές διαδηλώσεις μετά τη δημοσίευση αυτή την εβδομάδα νέων σκίτσων για τον προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία ήταν περιορισμένες μετά την προσευχή της Παρασκευής.

    Οι πακιστανικές αρχές είχαν κηρύξει αργία την Παρασκευή την οποία ονόμασαν "ημέρα λατρείας του προφήτη" ώστε να μπορέσει ο λαός να διαδηλώσει για την προάσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ.

    [08] Φιλικές νίκες για τους "αιωνίους" στο μπάσκετ

    Με νίκες συνέχισαν την προετοιμασία τους ενόψει της έναρξης των φετινών υποχρεώσεών τους οι ομάδες μπάσκετ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

    Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε εύκολα 69-51 του Απόλλωνα Πατρών, στο πλαίσιο του τουρνουά "Πέτρος Οικονομάκης" που φιλοξενείται στο Ηράκλειο. Τον αγώνα παρακολούθησε και ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με 17 πόντους.

    Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός, στην πρεμιέρα του τουρνουά του Μπάμπεργκ, κέρδισε 96-81 την τοπική ομάδα.Επόμενος αντίπαλος των πρωταθλητών Ευρώπηςείναι η ρωσική Χίμκι.

    Πρώτος σκόρερ των "ερυθρόλευκων" ήταν ο Στράτος Περπέρογλου με 17 πόντους.

    [09] Συνεχίζεται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης

    Από το 1999 πολυάριθμες μελέτες, αυτοψίες, προτάσεις και επιτόπιες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν λύση στο δύσκολο έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης. Γεγονός που οφείλεται τόσο στη δυσκολία ακριβούς αποτύπωσής του όσο και στην ευθραυστότητα του αρχαίου υλικού.

    Τον περασμένο Μάιο, έγινε εκτενής συζήτηση στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γύρω από τη θέμα της προσέγγισης της αρχικής μορφής του μνημείου και συγκεκριμένα γύρω από τη χρήση του τεχνητού λίθου. Τότε αποφασίστηκε να συνεχισθεί η χρήση τεχνητού λίθου στα κατώτερα στρώματα των εδωλίων και να χρησιμοποιηθεί φυσικός λίθος για τη συμπλήρωση του κάτω μέρους των κερκίδων αλλά και των μεγάλων τμημάτων που λείπουν.

    Με βάση αυτές τις αρχές συντάχθηκε η οριστική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της 3ης κερκίδας του πρώτου διαζώματος, η οποία πήρε το "πράσινο φως"από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

    Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση των επτά πρώτων σειρών εδωλίων στη δεύτερη κερκίδα του πρώτου διαζώματος, οι δε επεμβάσεις στο αρχαίο μνημείο θα συνεχισθούν όσο διαρκεί το ΕΣΠΑ.

    Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π. Χ., έχει υποστεί ήδη από την αρχαιότητα πολλές τροποποιήσεις, αλλά και φυσικές φθορές, που το απομάκρυναν από την αρχική του μορφή. Αυτό που σήμερα αποτελεί και το ζητούμενο.

    [10] Ο 11ος διαγωνισμός Imagine Cup από τη Microsoft

    Στο 11ο έτος του έφθασε ο δημοφιλής διαγωνισμός τεχνολογίας Imagine Cup της Microsoft, ο οποίος για το 2013 θα παρουσιάσει νέες κατηγορίες και θα προσφέρει υψηλότερα χρηματικά έπαθλα σε νέους προγραμματιστές και νέους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο.

    Όπως ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς, φοιτητές και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.imaginecup.com και να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό τεχνολογίας για φοιτητές. Η εταιρεία, προκειμένου να εμπνεύσει ακόμα περισσότερους φοιτητές και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης ποικιλίας καινοτομιών, έχει προχωρήσει σε επανασχεδιασμό του Imagine Cup, το οποίο πλέον συμπεριλαμβάνει τρεις βασικούς διαγωνιστικούς πυλώνες (World Citizenship, Games και Innovation), ενώ παράλληλα υπερδιπλασίασε το χρηματικό έπαθλο σε 300.000 δολάρια.

    Πάνω από 1,65 εκατομμύρια μαθητές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει στο Imagine Cup κατά την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας εφαρμογές λογισμικού και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ο διαγωνισμός του 2013 στηρίζεται σε βασικά στοιχεία που είχαν μεγάλη απήχηση στους φοιτητές - κοινωνικές επιπτώσεις και gaming - ενώ παράλληλα εντείνεται η έμφαση του διαγωνισμού στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

    [11] Οι άνδρες που καπνίζουν μαριχουάνα "απειλούνται" από καρκίνο των όρχεων

    Νεαροί άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα εμφάνισαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο των όρχεων σε σχέση με άλλους που δεν κάπνισαν ποτέ τσιγάρα από κάνναβη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

    Οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην ιατρική επιθεώρηση Cancerανακοίνωσαν ότι η σχέση αυτή αφορά συγκεκριμένα έναν τύπο όγκου, που είναι γνωστός ως μη σεμίνωμα.

    "Αυτή είναι η τρίτη μελέτη που εμφανίζει τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο αυτής της μορφής καρκίνου των όρχεων μεταξύ των νεαρών ανδρών που καπνίζουν μαριχουάνα", εξηγεί η Βικτώρια Κορτέση του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.

    "Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τώρα", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τον τελευταίο αιώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 September 2012 - 6:30:51 UTC