Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή βλέπει ο ΟΗΕ
  • [02] Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας δεν αποκλείει μειώσεις μισθών στο δημόσιο
  • [03] Παραιτήθηκε το ΔΣ της πορτογαλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

  • [01] Μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της χολέρας στην Αϊτή βλέπει ο ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε χθες ότι η Αϊτή αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες καθώς προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία χολέρας η οποία έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και την επιδείνωση των συνθηκών στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών, καθώς οι οργανώσεις αρωγής αποσύρονται από τη χώρα της Καραϊβικής λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

    Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπαν σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έχει αυξηθεί από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Μάρτιο, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προβλέψει πως ενδέχεται να υπάρξουν ως και 112.000 κρούσματα εντός του 2012.

    Σχεδόν 600.000 άνθρωποι στην Αϊτή έχουν προσβληθεί από χολέρα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.400 έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί Αϊτινοί έχουν κατηγορήσει κυανόκρανους του ΟΗΕ από το Νεπάλ ότι έφεραν την ασθένεια στη χώρα, αφού η αποχέτευση του στρατοπέδου τους μόλυνε έναν ποταμό.

    «Η αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που την αντιμετώπισαν στην αρχή αποχωρούν σταδιακά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης», επισήμανε ο Μπαν.

    [02] Ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας δεν αποκλείει μειώσεις μισθών στο δημόσιο

    Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ίσως προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, παραβιάζοντας μια συμφωνία-κλειδί με τα συνδικάτα, εάν αυτό χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί για την περιστολή των κρατικών δαπανών βάσει των προϋποθέσεων που τέθηκαν για τον δανεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Τζέιμς Ράιλι χθες.

    Ο Ράιλι, το υπουργείο του οποίου δέχεται έντονες πιέσεις να κάμψει μεγάλες υπερβάσεις δαπανών, είναι ο πρώτος Ιρλανδός υπουργός που εγείρει θέμα μείωσης των μισθών στον δημόσιο τομέα στον επόμενο προϋπολογισμό.

    Αυτό θα απαιτούσε την επαναδιαπραγμάτευση της λεγόμενης συμφωνίας του Κρόουκ Παρκ, η οποία είχε επιτευχθεί το 2010 και χάρη στην οποία στην Ιρλανδία δεν σημειώθηκε κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων όπως στην Ελλάδα, η οποία επίσης αναγκάστηκε να δανειστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ο Ράιλι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση RTE ότι μόνο το υπουργείο του θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του το 2013.

    «Αν το 70% του προϋπολογισμού μου είναι οι μισθοί και έχω εξαντλήσει όλες τις επιλογές μου, τότε ξεκάθαρα οι μισθοί είναι ένα θέμα», δήλωσε ο Ράιλι.

    Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας, στο οποίο αντιστοιχεί σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των κυβερνητικών δαπανών, χρειάστηκε να ανακοινώσει περικοπές στις δαπάνες ύψους 500 εκατ. ευρώ φέτος αλλά σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως τώρα έχει καλυφθεί το 22% του καθορισμένου στόχου.

    Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει τις δαπάνες για την περίθαλψη των ηλικιωμένων και τις υπερωρίες ώστε να εξοικονομήσει άλλα 130 εκατ. ευρώ.

    [03] Παραιτήθηκε το ΔΣ της πορτογαλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

    Το διοικητικό συμβούλιο της Δημόσιας Πορτογαλικής Ραδιοτηλεόρασης (RTP) έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, στο πνεύμα της οξείας αντιπαράθεσης που έχει προκύψει με το κράτος σχετικά με το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του οπτικοακουστικού τομέα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ανακοινώθηκε από επίσημες πηγές.

    Η παραίτηση, που κατατέθηκε στη διάρκεια συνόδου με τον αρμόδιο για τον τομέα υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρέλβας, έγινε δεκτή, όπως δήλωσε υπεύθυνος του γραφείου του στο πρακτορείο LUSA.

    Η παραίτηση θεωρείται απόρροια της έντασης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην κεντροδεξιά κυβέρνηση και το ΔΣ της RTP για το μοντέλο βάσει του οποίου θα δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

    Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση είχε δηλώσει δημοσίως την περασμένη εβδομάδα πως μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι παραχωρηθεί το δίκτυο σε ιδιώτες, οι οποίοι ωστόσο θα σεβασθούν τις υποχρεώσεις του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του μέσου. Σε αντάλλαγμα, το δεύτερο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTP2 θα κλείσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 September 2012 - 0:30:38 UTC