Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφωνίες για τον βασικό μισθό
  • [02] Επιβεβαιώνει συζητήσεις για Geniki η Τράπεζα Πειραιώς
  • [03] Αύξηση καταθέσεων κατά 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο
  • [04] Σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ
  • [05] Φ. Κουβέλης: "Όχι" σε οριζόντιες περικοπές
  • [06] Αλ. Παπαρήγα: Τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό
  • [07] Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Ζερβού
  • [08] Μέρκελ: Εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία

  • [01] Διαφωνίες για τον βασικό μισθό

    Απόκλιση απόψεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Στη συνάντηση δεν ετέθη το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.

    Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

    «Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

    Οπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε «άνισα και επώδυνα» τα μέτρα που προωθούνται.

    [02] Επιβεβαιώνει συζητήσεις για Geniki η Τράπεζα Πειραιώς

    Την ύπαρξη εμπιστευτικών συζητήσεων με την Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής στην Γενική Τράπεζα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Πειραιώς.

    "Μολονότι οι συζητήσεις αυτές έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο, ουδεμία οριστική απόφαση έχει ληφθεί από οποιαδήποτε πλευρά, και συνεπώς οι επενδυτές δεν πρέπει να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις στη βάση της επιτυχούς ή μη επιτυχούς κατάληξης των συζητήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει σύμφωνα με το νόμο το επενδυτικό κοινό εάν υπάρξει εξέλιξη για το παραπάνω θέμα" επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

    [03] Αύξηση καταθέσεων κατά 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

    Μικρή επιστροφή των καταθετών στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και το Δημόσιο αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά περίπου 3,4 δισ.ευρω αγγίζοντας τα 161,95 δισ.ευρω από 158,8 δισ.ευρω που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

    Οσον αφροά στις καταθέσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων η εισροή των καταθέσεων άγγιξε τα 3,3 δισ. ευρώ καθώς το συνολικό τους απόθεμμα έφθασε τα 153,9 δισ.ευρω από 150,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.

    [04] Σημαντική πτώση της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ

    Μολονότι δεν έχει ακόμη συμπληρώσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υφίσταται σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης αλλά και των διαφωνιών στους κόλπους των Σοσιαλιστών για ζητήματα όπως η Ευρώπη ή η πυρηνική ενέργεια.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι πολίτες που δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο του Γάλλου προέδρου έχουν μειωθεί σημαντικά (μεταξύ 44% και 54%, λένε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων), ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό (46% ως 57%).

    Η ανεργία πλησιάζει το όριο του 10%, η ανάπτυξη έχει αποτελματωθεί, οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις και μείωση θέσεων εργασίας, όλα αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην επιδείνωση της κατάστασης, ενώ η κοινή γνώμη γίνεται ανυπόμονη απέναντι σε μια κυβέρνηση που έδινε την εντύπωση ότι δεν βρισκόταν σε «επαρκή κινητοποίηση» τον Αύγουστο, σχολίασε ο Μπρις Τεντουριέ, αναλυτής του ινστιτούτου Ipsos.

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [05] Φ. Κουβέλης: "Όχι" σε οριζόντιες περικοπές

    "Κατηγορηματικά αντίθετος στις οριζόντιες περικοπές" δήλωσε μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι "η εξεύρεση των 11,6 δισ. θα πρέπει να έχει σχέση με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα και ουσιαστικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. 'Πάντα με τον αγώνα και την προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ".

    [06] Αλ. Παπαρήγα: Τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό

    «Πρόκειται για τραγική φαρσοκωμωδία. Από τη στιγμή που κι οι τρεις και όχι μόνο αυτά τα κόμματα, υπόσχονται ότι δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την στρατηγική παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ - γιατί εκεί είναι η ουσία - τότε σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού».

    Τη δήλωση έκανε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ερωτηθείσα σχετικά με τα νέα μέτρα και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

    Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «φτιάχνουν ένα σκηνικό, με στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα, τα δήθεν ισοδύναμα - που κι αυτά αντιλαϊκά είναι -και στο τέλος θα πουν στον λαό ότι εμείς σώσαμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

    [07] Τα προβλήματα ρευστότητας της ΔΕΗ στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Ζερβού

    Σε 600-700 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα προς τη ΔΕΗ (200 εκατ. ευρώ από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 400-500 εκατ. ευρώ από ιδιώτες), γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση.

    Το πρόβλημα αυτό, καθώς και το ενδεχόμενο συμψηφισμού για τις οφειλές του Δημοσίου (με φόρους μισθωτών υπηρεσιών, κ.λπ.), συζήτησαν σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

    Όπως ανέφεραν, αμέσως μετά τη συνάντηση, στελέχη της ΔΕΗ, η έλλειψη ρευστότητας αντιμετωπίζεται προς το παρόν μόνον με τη μη πληρωμή προμηθευτών, όμως, εάν συνεχιστεί, μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παράλληλα, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για επιμήκυνση για τον Ιούνιο 2013 δανείων ύψους 525 εκατ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων έπρεπε να γίνει το α΄ εξάμηνο εφέτος.

    [08] Μέρκελ: Εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία

    «Εντυπωσιακό» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία.

    «Οι προσπάθειες σταθεροποίησης και το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ιταλικής κυβέρνησης είναι εντυπωσιακά. Προσωπικώς είμαι πεπεισμένη πως οι καρποί αυτών των μεταρρυθμίσεων θα έλθουν», είπε η Μέρκελ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιταλό εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο.

    Απαντώντας, ο Μόντι τόνισε πως οι αγοράς «αρχίζουν να αναγνωρίζουν την επιτυχία» των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 August 2012 - 12:30:40 UTC