Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απήγαγαν βαρυποινίτη από το νοσοκομείο Ναυπλίου
  • [02] "Διαχειρίσιμη αλλά ακριβή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"
  • [03] Η πιο τέλεια σφαίρα
  • [04] Υποχώρησε στο 6,18% η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων
  • [05] Σ. Κεδίκογλου: Η φοροδιαφυγή, εχθρική συμπεριφορά προς την κοινωνία
  • [06] Ρούμερ: "Αμφιβάλω για τη διατήρηση του ευρώ"
  • [07] "Κοινή θέση για τη βοήθεια στην Ελλάδα θα αναζητήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες"
  • [08] FT: Κοινή θέση για την Ελλάδα θα αναζητήσουν Μέρκελ - Ολάντ
  • [09] Στ. Κάμπετερ: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή
  • [10] Πρόσκληση Ολάντ προς Βαρθολομαίο για επίσκεψη στο Παρίσι

  • [01] Απήγαγαν βαρυποινίτη από το νοσοκομείο Ναυπλίου

    Έναν Αλβανό κρατούμενο απήγαγαν, σήμερα το πρωί, δύο άτομα, που έφεραν βαρύ οπλισμό, από την αυλή του νοσοκομείου Ναυπλίου, απειλώντας τους συνοδούς εξωτερικούς φύλακες με πυροβολισμούς στον αέρα.

    Ειδικότερα, η επίθεση σημειώθηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί, κατά τη διάρκεια μεταγωγής 40χρονου Αλβανού κρατούμενου των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, για αλλαγή επίδεσης τραύματος στα εξωτερικά ιατρεία.

    Την ώρα της αποχώρησης από το νοσοκομείο, δύο άτομα με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν στους τέσσερις συνοδούς εξωτερικούς φύλακες και, πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα, απήγαγαν τον Αλβανό και διέφυγαν με ΙΧ επιβατικό, μάρκας AUDI.

    Ο Αλβανός κρατούμενος εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ένοπλη ληστεία. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό τόσο στην Αργολίδα, όσο και στους γειτονικούς νομούς.

    [02] "Διαχειρίσιμη αλλά ακριβή μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ"

    Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εκτιμά πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν "διαχειρίσιμη", αλλά θα ήταν επίσης "πολύ δαπανηρή", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Ρουντσάου".

    "Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη", αλλά "θα συνοδευόταν από απώλεια ανάπτυξης και άνοδο της ανεργίας και θα ήταν πολύ δαπανηρή. Για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και επίσης για τη Γερμανία", δήλωσε ο Άσμουσεν.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει τη θέση της στους κόλπους της ευρωζώνης και πως η παραμονή της σ' αυτή είναι "στο χέρι της".

    "Πάντα εκπλήσσομαι βλέποντας με πόση ελαφρότητα ορισμένοι κερδοσκοπούν πάνω σε μια έξοδο καθώς και την περιφρόνηση με την οποία μιλούν για μέλη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", συνέχισε.

    Σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοσταθμό "Ντόιτσλαντφουνκ", ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ επανέλαβε τη γερμανική θέση σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα μια επιπλέον αναστολή όσον αφορά τις δημοσιονομικές περικοπές: πρέπει να περιμένουμε την έκθεση των δανειστών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) που προβλέπεται να υποβληθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει κάποια μεγάλη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στη γερμανική πρωτεύουσα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. "Δεν θα υπάρξει διμερής απόφαση την Παρασκευή", δήλωσε ο Κάμπετερ, "αλλά αποφάσεις με τρόπο συντεταγμένο, δίκαιο και διαφανή σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Η γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ" γράφει σε σημερινό δημοσίευμά της πως μπορεί να γίνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, αλλά μόνο μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ήδη

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [03] Η πιο τέλεια σφαίρα

    Ο Ήλιος, το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, είναι το πιο τέλειο σφαιρικό αντικείμενο που είναι γνωστό στο σύμπαν, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν τις πιο ακριβείς μετρήσεις του που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μετά από πολλές προσπάθειες περίπου 50 ετών και μετά πολλών εμποδίων, κυρίως εξαιτίας της παρεμβαλλόμενης ατμόσφαιρας της Γης.

    Αυτήν τη φορά, οι μετρήσεις έγιναν από το διάστημα, πάνω από το πέπλο της γήινης ατμόσφαιρας, με τη βοήθεια του δορυφορικού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDΟ) της NASA, που βρίσκεται σε γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τον Ήλιο, τραβώντας περίπου 15.000 φωτογραφίες του άστρου μας κάθε μέρα.

    Oι επιστήμονες διαπίστωσαν, προς μεγάλη έκπληξή τους,ότι ο Ήλιος παραμένει μία σχεδόν τέλεια σφαίρα διαχρονικά και δεν αυξομειώνει τη διάμετρο του ισημερινού του ανάλογα με τη φάση του 11ετούς κύκλου των ηλιακών κηλίδων του. Μ' άλλα λόγια, ακόμα και στις πιο εκρηκτικές φάσεις μαγνητικής δραστηριότητάς του, ο Ήλιος παραμένει «ατάραχος» στην όψη!

    [04] Υποχώρησε στο 6,18% η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων

    Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ, ενώ μειώνονται οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να θέσει ανώτερο όριο για τα επιτόκια των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει άνοδο κατά 0,21% μετά το ελαφρά αρνητικό άνοιγμα των αγορών.

    Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2351 δολάριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,1%.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 26 μονάδες βάσης στο 6,18% και των 2ετών ομολόγων κατά 38 μονάδες βάσης στο 3,38%, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 6 μ.β. στο 1,56%.

    [05] Σ. Κεδίκογλου: Η φοροδιαφυγή, εχθρική συμπεριφορά προς την κοινωνία

    «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί προς κάθε κατεύθυνση. Απ' όπου κι αν προέρχεται η φοροδιαφυγή, θα ελεγχθεί και θα παταχθεί, παραδειγματικά. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, είναι όχι απλώς αντικοινωνική, αλλά εχθρική προς την κοινωνία συμπεριφορά, η φοροδιαφυγή. Κλέβεις από τον διπλανό σου. Και κάτι που πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, είναι ότι ο φοροφυγάς, δεν κλέβει από κάποιον ξένο κορβανά» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με αφορμή το επεισόδιο της Ύδρας.

    Ανέφερε πως «δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαφήμιση, ούτε για τη χώρα, ούτε για το νησί».

    Ο κ. Κεδίκογλου, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, λέγοντας: «είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν».

    [06] Ρούμερ: "Αμφιβάλω για τη διατήρηση του ευρώ"

    Την αμφιβολία του για το εάν το ευρώ θα επιβιώσει εξέφρασε ο Εμίλ Ρούμερ, ηγέτης του ολλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών στις 12 Σεπτεμβρίου στη χώρα.

    «Δεν είμαι βέβαιος αν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Δεν μπορώ να πω εάν θα είναι δυνατό να διατηρήσουμε το ευρώ, αλλά το ελπίζω, επειδή η δυστυχία θα είναι μεγαλύτερη, αν αποτύχουμε σε αυτό», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Άρνεμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

    [07] "Κοινή θέση για τη βοήθεια στην Ελλάδα θα αναζητήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες"

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα αποφασίσουν για την Ελλάδα αφού λάβουν την έκθεση της τρόικας για την οικονομική κατάστασή της και η χώρα εκφράσει ακριβώς το αίτημά της για βοήθεια, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ.

    «Είναι σημαντικό να αφήσουμε τους Έλληνες να εκφράσουν ξεκάθαρα το αίτημά τους, να αφήσουμε την τρόικα να υποβάλει την έκθεσή της και μετά να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να βρεθεί η σωστή θέση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα προσπαθήσουμε να λάβουμε μία κοινή θέση», δήλωσε ο κ. Καζνέβ.

    [08] FT: Κοινή θέση για την Ελλάδα θα αναζητήσουν Μέρκελ - Ολάντ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξουν να συμβιβάσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τον δρόμο που θα ακολουθήσουν για την κρίση στην Ευρωζώνη, στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο, περιλαμβανομένου του τρόπου αντιμετώπισης της επιδείνωσης της κατάστασης του χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Η Μέρκελ και ο Ολάντ αναζητούν ενιαία γραμμή για την Ευρωζώνη», αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επιμείνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ και ότι δεν μπορεί να αναμένει ότι η γερμανική Βουλή θα εγκρίνει πρόσθετα χρήματα ως μέρος ενός επιπλέον προγράμματος διάσωσης.

    Οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο το βράδυ της Πέμπτης, μία ημέρα πριν την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο για επίσημη επίσκεψη, ενώ το Σάββατο ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Ολάντ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι συζητήσεις που θα έχει ο κ. Σαμαράς θεωρούνται στην Αθήνα ως ένα ζωτικό βήμα στην επιδίωξη στήριξης από τους δύο ισχυρότερους ηγέτες της Ευρωζώνης για τη χαλάρωση των όρων του προγράμματος βοήθειας, ώστε να αποκρουσθεί ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι δεν αναμένονται αποφάσεις έως την υποβολή της πλήρους έκθεσης της τρόικας στις χώρες της Ευρωζώνης στα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου.

    [09] Στ. Κάμπετερ: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα την Παρασκευή

    «Αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνει καν σοβαρή διαβούλευση» επί του θέματος των περαιτέρω παραχωρήσεων για την Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, αναφερόμενος στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Ντότσλαντφουνκ» (Γερμανική Ραδιοφωνία), ο κ. Κάμπετερ τόνισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, θα πρέπει να αντισταθμιστούν.

    «Δεν πρόκειται για απόφαση η οποία θα ληφθεί διμερώς την Παρασκευή, αλλά θα αποφασίσουμε με μία συντεταγμένη, δίκαιη και διαφανή διαδικασία στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Κάμπετερ.

    [10] Πρόσκληση Ολάντ προς Βαρθολομαίο για επίσκεψη στο Παρίσι

    «Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω και να αναπτύξω περαιτέρω τας ιστορικάς σχέσεις φιλίας και κατανοήσεως μεταξύ της Γαλλίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου», γράφει ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Φανάρι, ο Πρόεδρος τη Γαλλικής Δημοκρατίας προσθέτει: «Θα είμαι, πολύ προσεκτικός ως προς την τήρησιν των αρχών και των κανόνων του κοσμικού κράτους, ούτως ώστε και η Ορθοδοξία να δυνηθή να καταλάβη εις την Γαλλίαν κάθε θέσιν, η οποία της ανήκει».

    Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί τέλος τον Πατριάρχη να επισκεφθεί το Παρίσι.«Ελπίζω ότι θα είμαι εις θέσιν να συζητήσω μαζί Σας τα θέματα που σχετίζονται με τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, κατά τη διάρκειαν μιας επισκέψεως που θα πραγματοποιήσετε εις Παρισίους, τη στιγμήν, την πλέον κατάλληλον δι' Υμάς», αναφέρει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 August 2012 - 10:30:42 UTC