Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αρχαιότητες του Πόρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό
  • [02] Το σύστημα που καθαρίζει τον εγκέφαλο
  • [03] Λειτουργούν μόνο οι 62 από τις λουτροπόλεις
  • [04] "H ανεργία θα ξεπερνούσε το 30% χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ"
  • [05] Η Μελβούρνη "σκέφτεται" να διεκδικήσει εκ νέου τους Ολυμπιακούς
  • [06] Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον ηθοποιό Άκη Δρακουλινάκο
  • [07] Ανακαλύφθηκε σκληρός άνθρακας που χαράζει ακόμα και διαμάντι
  • [08] Xρηματοδότηση 85 επιχειρηματικών προτάσεων, ενέκρινε το υπ. Ανάπτυξης
  • [09] Αντίθετος o Βαρθολομαίος σε μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

  • [01] Οι αρχαιότητες του Πόρου μέσα από τον φωτογραφικό φακό

    Το πυκνό πευκοδάσος της Καλαυρείας, του αραιοκατοικημένου νησιού, που μαζί με τη Σφαιρία διαμορφώνουν τον Πόρο, δεν υπήρχε στην αρχαιότητα. Ο τόπος ήταν κάποτε γεμάτος ελαιώνες, αμπελώνες, φαρμακευτικά βότανα αλλά και χαρουπόδεντρα, η ύπαρξη των οποίων «αφηγείται» μια διαφορετική τοπογραφία από τη σημερινή, καθώς η ανάγκη τους για ήλιο υποδηλώνει ότι θα υπήρχαν αρκετά ξέφωτα στην περιοχή, πιθανότατα και κοπάδια ζώων που έβοσκαν γύρω από το Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία.

    Μπορεί η παραπάνω εικόνα να αναπλάθεται μόνο με τη φαντασία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Αρχαιότητες του Πόρου και του Αργοσαρωνικού», η οποία θα εγκαινιαστείσήμεραστις 8.30 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου Συγγρού στον Πόρο. Την ίδια μέρα θα προβληθεί -στις 9.30 μμ.- και η ταινία «Δοκός, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο».

    Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο της Καλαυρείας, καθώς και σε άλλες περιοχές του Αργοσαρωνικού. Διοργανώνεται από τον δήμο Πόρου, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    [02] Το σύστημα που καθαρίζει τον εγκέφαλο

    Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων- αγωγών, που η αποκλειστική δουλειά του είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές- βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

    Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.

    [03] Λειτουργούν μόνο οι 62 από τις λουτροπόλεις

    «Άνυδρη» χρονιά για τις ελληνικές λουτροπόλεις εκτιμάται ότι θα είναι το 2012: η απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων να βάλουν «μαχαίρι» στα λουτρικά επιδόματα των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται να κρατήσουν φέτος χιλιάδες συνταξιούχους εκτός των πισίνων με τα ιαματικά νερά.

    Στο σκηνικό αυτό, η πτώση κίνησης στις ελληνικές λουτροπόλεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 80%, σε σχέση με το 2011, όταν τις είχαν επισκεφτεί περίπου 2-2,5 εκατ. λουόμενοι, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ανέστης Αναστασιάδης.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι σε άλλες χώρες οι αφίξεις τουριστών για θεραπευτικό τουρισμό είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας, όπου ξεπερνούν τα 20 εκατ. ετησίως, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.

    Σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη, οι υψηλής ποιότητας ιαματικές πηγές της χώρας μας μπορούν σε λίγα χρόνια από σήμερα- με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα ανάπτυξης- να προσελκύουν πάνω από 10 εκατ. Έλληνες και ξένους τουρίστες ετησίως.

    Σήμερα, από τις 82 οργανωμένες ελληνικές λουτροπόλεις (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό οι εκατοντάδες, ακόμη, ιαματικές πηγές που έχουν εντοπιστεί), μόνο οι 62 λειτουργούν κανονικά.

    [04] "H ανεργία θα ξεπερνούσε το 30% χωρίς τα προγράμματα του ΟΑΕΔ"

    Σημαντική ανάσχεση στον ρυθμό αύξησης της ανεργίας αποτελούν οι δράσεις του ΟΑΕΔ, ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Αντέννα.

    Όπως σημείωσε, η ανεργία θα ξεπερνούσε έως και το 30% εάν δεν είχαν ενεργοποιηθεί τα 68 προγράμματα του Οργανισμού. Με τον τρόπο αυτόν η ανεργία συγκρατήθηκε κατά τουλάχιστον 8 μονάδες, είπε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα καταπολέμησης της ύφεσης προκειμένου να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η ανεργία.

    Ο κ. Κικίλιας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν προγράμματα που "τρέχουν" από τον ΟΑΕΔ και απευθύνονται σε επιχειρήσεις, δίνοντάς τους κίνητρα (όπως επιδότηση μισθολογικού κόστους κλπ) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας, τουλάχιστον, αλλά λόγω της ύφεσης οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν καθώς έχει πληγεί σημαντικά η επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    [05] Η Μελβούρνη "σκέφτεται" να διεκδικήσει εκ νέου τους Ολυμπιακούς

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου «άνοιξαν την όρεξη» των ιθυνόντων της Μελβούρνης να φιλοξενήσει η πόλη και πάλι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Μιλούν, βέβαια, για τους αγώνες του 2024 ή του 2028. Κάπου επτά δεκαετίες μετά τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης του 1956, που συνέπεσαν και με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων μεταναστών.

    Εκείνος που ενθουσιάστηκε πρώτος και εξέφρασε σοβαρά την ιδέα η Μελβούρνη να γίνει ξανά το κέντρο του κόσμου για δύο εβδομάδες, το λιγότερο, είναι ο πρώην άρχων των μεγάλων συμβάντων της Μελβούρνης και πρώην δήμαρχος Ρον Γουόκερ.

    Πρώτα θα πει ότι «είμαστε σχεδόν έτοιμοι» και για να κλείσει τον κύκλο των αμφιβολιών των αμφισβητιών, θα προσθέσει «και αν δεν είμαστε έχουμε όλο τον καιρό μπροστά μας να ετοιμαστούμε».

    Την ιδέα υποστηρίζει και ο σημερινός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κρίκετ που θα γίνει το 2015 στη Μελβούρνη, Τζον Χάρντεν, τονίζοντας ότι η Μελβούρνη έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την υποψηφιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων, δεδομένου ότι έχει τις κατάλληλες υποδομές.

    [06] Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον ηθοποιό Άκη Δρακουλινάκο

    Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια ενός σπουδαίου, όπως τονίζει, ηθοποιού, του Άκη Δρακουλινάκου, εκφράζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

    Ο Άκης Δρακουλινάκος συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε οχτώ παραστάσεις, «οι οποίες έμειναν στη μνήμη του θεατρικού κοινού της Βόρειας Ελλάδας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    [07] Ανακαλύφθηκε σκληρός άνθρακας που χαράζει ακόμα και διαμάντι

    Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα βρήκαν μια νέα μορφή κρυσταλλικού και ταυτόχρονα άμορφου άνθρακα που είναι ιδιαίτερα σκληρός και μπορεί να χαράξει ακόμα και το διαμάντι. Η ανακάλυψη μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές σε διάφορες μηχανικές, ηλεκτρονικές και ηλεκτροχημικές χρήσεις.

    Οι ερευνητές του επιστημονικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον Λιν Γουάνγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι δημιούργησαν έναν νέο τύπο άνθρακα, συγκρίσιμου με το διαμάντι, όσον αφορά τη δυσκολία να συμπιεστεί και τη σκληρότητά του. Το νέο υλικό, αφού δημιουργηθεί υπό πολύ υψηλή πίεση, στη συνέχεια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε φυσιολογικές συνθήκες, γι΄ αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πολλές πρακτικές εφαρμογές.

    Ο άνθρακας είναι το τέταρτο πιο διαδεδομένο χημικό στοιχείο στο σύμπαν και συναντάται σε μια ποικιλία μορφών, μερικές από τις οποίες είναι πιο κοινές (όπως το κάρβουνο, ο γραφίτης στις μύτες των μολυβιών και το διαμάντι), ενώ άλλες είναι πιο «εξωτικές», όπως το γραφένιο, οι κυλινδρικοί νανοσωλήνες άνθρακα και το φουλλερένιο.

    [08] Xρηματοδότηση 85 επιχειρηματικών προτάσεων, ενέκρινε το υπ. Ανάπτυξης

    Εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προς χρηματοδότηση έργων των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Συνεργασία 2011- Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς» από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

    Οι εγκρινόμενες προτάσεις, με βάση τη βαθμολογία τους, είναι συνολικά 85, ενώ το οριστικό ύψος της δημόσιας δαπάνης ανά πρόταση, θα οριστικοποιηθεί στη φάση κατάρτισης του Τεχνικού Παραρτήματος Έργου (ΤΠΕ) των προτάσεων που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση (φάση διαπραγμάτευσης) προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι πληρούνται οι κύριοι όροι της προκήρυξης και του Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης (ιδίως το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής ανά πρόταση), καθώς και ενδεχόμενες υποδείξεις των θεματικών επιτροπών αξιολόγησης.

    Το συνολικό ποσό της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 60.783.218,75 ευρώ.

    [09] Αντίθετος o Βαρθολομαίος σε μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας

    Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fanarion.blogspot.gr, οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

    Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, της Κομνήνειας περιόδου, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 August 2012 - 8:30:43 UTC