Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πώς, πόσο και ποιοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 7 δόσεις
  • [02] Αντέχουν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας
  • [03] "Βιονική" ελπίδα για τους τυφλούς
  • [04] Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 25χρονο Τυνήσιο
  • [05] Έκκληση Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους για επίλυση του φορολογικού
  • [06] Ποια 23 λιμάνια αποκρατικοποιούνται

  • [01] Πώς, πόσο και ποιοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε 7 δόσεις

    Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, μιλώντας στην ΝΕΤ.

    Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους. Σημειώνεται ότι ο φόρος που έχει προκύψει από τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τους πολίτες, μπορεί πλέον να αποπληρώνεται σε επτά μηνιαίες και ισόποσες δόσεις, έναντι τριών διμηνιαίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης υποβλήθηκαν 4,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις ηλεκτρονικά και ένα εκατ. στις εφορίες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν να ανταποκρίνονται στα νούμερα και στις εκτιμήσεις που είχαν τεθεί.

    Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων προκειμένου να σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους εντοπιστούν ότι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διαδικασίες διευκόλυνσης της εξόφλησης σε επτά μηνιαίες δόσεις αφορούν όσους δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000, αρχής γενομένης από τη δόση που λήγει 31 Αυγούστου 2012. Η τελευταία δόση, για λόγους ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα ξεπερνά τον Φεβρουάριο του 2013.

    Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από 31 Αυγούστου 2012.

    Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από 30 Σεπτεμβρίου 2012.

    Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι Φεβρουάριο 2013.

    Όσοι καλύπτουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διαδικασίες χωρίς να χρειάζεται καμία συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις ΔΥΟ, αλλά θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

    Όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ μπορούν να το πράξουν εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση 1,5%.

    Όσοι επιθυμούν να καταβάλουν τον φόρο με το ισχύον καθεστώς και εμπίπτουν στο σύστημα δόσεων που θεσπίζεται ειδικά για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2012, δεν εμποδίζονται να επιλέξουν το ισχύον καθεστώς.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους φορολογούμενους να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση τις υποχρεώσεις τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Έτσι, οι ρυθμίσεις καλύπτουν το 96% των νοικοκυριών που υποβάλλουν δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος και η μέση δόση μειώνεται σημαντικά επιτρέποντας στους φορολογουμένους να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους ευκολότερα.

    [02] Αντέχουν οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας

    Οικονομικές επιδόσεις θετικότερες του αναμενομένου παρουσίασε κατά το Β' τρίμηνο του έτους η Γερμανία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της οποίας αυξήθηκε κατά 0,3%.

    Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Γαλλίας, το ΑΕΠ της οποίας παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του Α' τριμήνου, διαφεύγοντας όμως έτσι την μετάβαση της οικονομίας σε κατάσταση ύφεσης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής της Γερμανίας, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,3% έναντι 0,2% που ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, χάρις στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία αντιστάθμισε την πτώση των επενδύσεων.

    Στο μεταξύ, η οικονομία της Γαλλίας εμφάνισε μηδενική διαφοροποίηση έναντι του Α' τριμήνου, κατά το οποίο το ΑΕΠ είχε σημειώσει πτώση 0,1%, σύμφωνα με εκτιμήσεις τουγαλλικούΕθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

    Ως αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία διέφυγε την είσοδό της σε ύφεση, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση, εφόσον το ΑΕΠ της υποχωρήσει επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

    [03] "Βιονική" ελπίδα για τους τυφλούς

    Δύο Αμερικανοί νευροεπιστήμονες δημιούργησαν ένα «βιονικό» προσθετικό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς με το οποίο κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν σ' ένα βαθμό την όραση σε τυφλά ποντίκια.

    Η συσκευή θα μπορούσε μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί και στα μάτια των ανθρώπων, προσφέροντας ελπίδα σε περίπου 25 εκατ. άτομα παγκοσμίως που, εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος κι άλλων ασθενειών, έχουν χάσει σε σημαντικό βαθμό την όρασή τους λόγω βλάβης του αμφιβληστροειδούς φακού, του λεπτού ιστού στο πίσω μέρος των ματιών, που μετατρέπει το φως σε νευρικό σήμα για τον εγκέφαλο.

    [04] Έγκλημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 25χρονο Τυνήσιο

    Δύο συμπατριώτες του δολοφονηθέντος Τυνήσιου αναζητούν οι αστυνομικές αρχές ως ύποπτους για τη διάπραξη του εγκλήματος που έγινε τα μεσάνυχτα στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, τα κίνητρα του εγκλήματος είναι προσωπικές διαφορές, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ύποπτοι συναντήθηκαν από νωρίς χθες το βράδυ με το θύμα τους σε διαμέρισμα, όπου έμενε φιλοξενούμενος, κατά διαστήματα, ο τελευταίος από Έλληνα φίλο του. Εκεί, εκτιμάται ότι οι δύο Τυνήσιοι -για λόγους που διερευνώνται- ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον 25χρονο συμπατριώτη τους. Ο καβγάς εξελίχθηκε σε συμπλοκή, κατά την οποία ο 25χρονος δέχθηκε τραύμα από μαχαίρι στην αριστερή τραχηλική περιοχή.

    Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ το θύμα εκτιμάται ότι κατάφερε να κατεβεί μέχρι την είσοδο της οικοδομής, επί της οδού Καλλιβούλου 6, όπου βρέθηκε αιμόφυρτος κατά τις 12.30 τα μεσάνυχτα από διανομέα φαγητού.

    Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά ήταν πλέον αργά.

    [05] Έκκληση Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους για επίλυση του φορολογικού

    Έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία να υλοποιήσει την επανειλημμένως και ποικιλοτρόπως, όπως τονίζεται, υποσχεθείσα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της φορολόγησης των εκτός της χερσονήσου ακινήτων των Ιερών Μονών και να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω δυσάρεστη εμπλοκή, απευθύνει η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή έκτακτη Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι αλλά και οι ηγούμενοι των είκοσι μονών της Αθωνικής Πολιτείας, τονίζεται- μεταξύ άλλων- ότι το εν λόγω ζήτημα για το Άγιο Όρος δεν είναι απλώς φορολογικό και οικονομικό, αλλά κυρίως θεσμικό και άπτεται της αυτοτέλειας και της αυτοδυναμίας του, καθώς και της υπόστασής του ως πνευματικού καθιδρύματος.

    Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Διπλής Σύναξης, στα μέσα Μαΐου, η Ιερά Κοινότητα είχε χαρακτηρίσει «δυσβάστακτη» τη φορολόγηση των εκτός της μοναστικής πολιτείας ακινήτων του, καθώς τα έσοδα, όπως είχε ειπωθεί, μόλις επαρκούν για τη στοιχειώδη συντήρηση των κτιρίων, τη διαβίωση των μοναχών και τη φιλοξενία των προσκυνητών.

    Είχε δε ζητηθεί η διατήρηση του προϋπάρχοντος φορολογικού καθεστώτος.

    [06] Ποια 23 λιμάνια αποκρατικοποιούνται

    Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μεταφέρεται, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε: Ζάκυνθο, Κατάκολο, Τούρλο Μυκόνου, Χίο, Πύλο Μεσσηνίας, Νέα Επίδαυρο, Γλυφάδα, Πόρο, Σκιάθο, Σκύρο, Αγ. Νικόλαο Κρήτης, Ιτέα Φωκίδος, Καλαμαριά (Αρετσού), Κω, Άλιμο, Ύδρα, Ρέθυμνο, Ρόδο (Ακαντιά και Μανδράκι), Σούδα και Αργοστόλι.

    Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη, έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 August 2012 - 8:30:48 UTC