Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Πρόθεση είναι τα μέτρα να κατανεμηθούν δίκαια
  • [02] H Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την Κύπρο
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Νέο σχέδιο ανασυγκρότησης για τη διεθνή εικόνα της χώρας
  • [04] Αλ. Παπαρήγα: Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους
  • [05] ΔΗΜΑΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην ακύρωση του μνημονίου, ενώ πριν μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση
  • [06] Η Bild απαιτεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να μην "μαλακώσει" τη στάση του
  • [07] Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο στην Ισπανία
  • [08] Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Νετανιάχου

  • [01] Χρ. Σταϊκούρας: Πρόθεση είναι τα μέτρα να κατανεμηθούν δίκαια

    «Η κυβέρνηση, αυτή την κρίσιμη στιγμή, προσπαθεί να εξειδικεύσει μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ποσοτικοποιηθεί και κοστολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο και πρόθεση και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Μαρίας Γιαταγάνα και Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ), στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

    Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να θεσπιστεί μείωση κατά μέσον όρο στο 10%.

    Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στην πώληση της ΑΤΕ, ενημερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια, με τα οποία αγροτική γη έχει υποθηκευτεί.

    [02] H Standard & Poor's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την Κύπρο

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά μία βαθμίδα, από BB+ σε BB, προχωρώντας στην τρίτη υποβάθμιση μέσα σε 18 μήνες, επικαλούμενος την αδύναμη θέση της νήσου από χρηματοοικονομικής άποψης και την μεγάλη έκθεση των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος.

    Ο S&P θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα δεχτεί να υπαχθεί σε ένα πακέτο "διάσωσης" για το τραπεζικό της σύστημα από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το "βασικό" σενάριο του οίκου, η Λευκωσία θα διαπραγματευτεί ένα πακέτο 11 δισ. ευρώ (περίπου 60% του κυπριακού ΑΕΠ).

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Νέο σχέδιο ανασυγκρότησης για τη διεθνή εικόνα της χώρας

    Με εγκύκλιο προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες, με την οποία καλούνται να επανεργοποιηθούν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης, που εξ αντικειμένου προκαλούν την αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας, προσπαθεί το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει σε τούτη τη δύσκολη συγκυρία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ανέφερε πως «η διεθνής εικόνα της χώρας έχει τραυματιστεί από την κρίση, η οποία γύρισε την Ελλάδα προς τα μέσα, όμως, τα διπλωματικά αποθέματα της χώρας δεν έχουν απολύτως αξιοποιηθεί και από τις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης, ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα της εξωστρέφειας, της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας».

    [04] Αλ. Παπαρήγα: Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους

    «Πίσω από το θέατρο που παίζουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης, φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά συνταγή, ούτε μαλακή ούτε σκληρή, που μπορεί να δώσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η μόνη εναλλακτική λύση και πρέπει να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για αυτό».

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε πως το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση του μνημονίου, των εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων, αποτελεί «αφετηρία για να αντιμετωπίσει ο λαός τούς ποικιλώνυμους εκβιασμούς» και την «απόλυτη χρεοκοπία».

    [05] ΔΗΜΑΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην ακύρωση του μνημονίου, ενώ πριν μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση

    Την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με χθεσινή ανακοίνωσή του, στην εκδοχή «ακύρωσης και αντικατάστασης του μνημονίου ως μόνης σωτήριας στρατηγικής για τη χώρα» ενώ προ ημερών «η ηγεσία του έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση», καυτηριάζει σήμερα η ΔΗΜΑΡ.

    «Είναι προφανές ότι η καταγγελία του μνημονίου, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι εύκολο να γίνει» τονίζει η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι άμεση συνέπεια θα ήταν η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ, «όπως προτείνουν και αγωνίζονται γι' αυτό συνιστώσες εντός του κόμματος που έχει την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    [06] Η Bild απαιτεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ να μην "μαλακώσει" τη στάση του

    Η ταμπλόιντ γερμανική εφημερίδα Bild έγραψε σήμερα ότι θα ζητήσει πίσω ένα πρωσικό κράνος που είχε δώσει στον Μάριο Ντράγκι νωρίτερα φέτος εάν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας "μαλακώσει" την στάση του και παραβιάσει την πρωσικού τύπου πειθαρχία που του αποδίδεται.

    "Όχι άλλα γερμανικά χρήματα για χρεοκοπημένα κράτη, Χερ Ντράγκι!", ήταν ο τίτλος του δημοσιεύματος της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ που γελούσε ενώ δεχόταν το πρωσικό κράνος με αιχμή (Pickelhaube) του 1871. "Αλλιώς η Μπιλντ θέλει το Πίκελχαουμπε πίσω".

    Επιμέλεια: Μπ. Γεωργίκος

    [07] Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο στην Ισπανία

    Ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε σε 4,59 εκατομμύρια τον Ιούλιο, ένα μήνα που παραδοσιακά ευνοεί την απασχόληση, ωστόσο η ανεργία αυξηθεί σημαντικά μέσα σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με 27.814 ανέργους λιγότερους, η χώρα, η οποία βρέθηκε εκ νέου σε ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο, γνωρίζει μια συνεχή μείωση του ποσοστού ανεργίας εδώ και τέσσερις μήνες.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το οποίο χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό σύστημα υπολογισμού, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας το 24,63%, ενώ το ποσοστό στους νέους είναι πάνω από 53%.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [08] Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Νετανιάχου

    Η δημοτικότητα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοδό του στην εξουσία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος λιτότητας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Haaretz.

    Στην ερώτηση: "είστε ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις του πρωθυπουργού;" το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο, έναντι του 31% που δήλωσε ικανοποιημένο, με το υπόλοιπο ποσοστό να μην εκφράζει άποψη.

    Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που καταγράφει ο Νετανιάχου από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 2009 και δείχνει μια πτώση της δημοτικότητας κατά 10% μέσα σε ένα μήνα. Δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα είχε ήδη δείξει πτώση 11% του ποσοστού αυτών που ενέκριναν την πολιτική του πρωθυπουργού.

    Επιμέλεια: Α. Γεωργίου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 August 2012 - 10:30:36 UTC