Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ισπανία οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στην Ευρώπη
  • [02] Γ. Βρούτσης: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή συντάξεων
  • [03] Το Στόουνχεντζ ήταν το πρώτο μνημείο ενότητας των Βρετανών
  • [04] Φ. Κουβέλης: Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μέρος της προγραμματικής συμφωνίας
  • [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σολωμό Κορινθίας
  • [06] Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος θα είναι μακρύς, απαιτείται υπομονή και επιμονή
  • [07] Β. Σόιμπλε: "Όχι" σε περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα
  • [08] Έπαινος της Europa Nostra για το αρχαίο τείχος της Νισύρου

  • [01] Στην Ισπανία οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες στην Ευρώπη

    Η πρακτική της τέχνης των σπηλαίων στην Ευρώπη άρχισε 4.000 έως 10.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες σπηλαιογραφίες που βρέθηκαν στην Ισπανία, η αρχαιότερη από τις οποίες χρονολογήθηκε πριν από περίπου 41.000 χρόνια. Μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν καθόλου να πρόκειται όχι για έργα των προγόνων του ανθρώπου (homo sapiens), αλλά των Νεάντερταλ. Αν αυτό ισχύει, τότε καταρρίπτεται η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα «ξαδέλφια» μας ήσαν κτηνώδεις και μάλλον... χαζοί.

    Οι ερευνητές από τη Βρετανία και την Ισπανία, ανακάλυψαν 50 ζωγραφιές (κόκκινες κουκίδες, αποτυπώματα παλάμης, ζώα κ.α.) σε 11 σπήλαια στη βόρεια Ισπανία, τις οποίες χρονολόγησαν όχι με τη συνήθη τεχνική του ραδιενεργού άνθρακα, αλλά του ραδιενεργού ουρανίου.

    Συγκεκριμένα, πάνω από τις σπηλαιογραφίες σχηματίζεται μία κρούστα ασβεστίτη, με παρόμοιο τρόπο που δημιουργούνται οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες. Μέσα σε αυτό το υλικό ενσωματώνονται μικρές ποσότητες ατόμων ουρανίου, οι οποίες διασπώνται σε άτομα θορίου με σταθερό ρυθμό μέσα στον χρόνο. Οι επιστήμονες, μετρώντας τη σημερινή αναλογία ισοτόπων ουρανίου-238 και θορίου-230, μπορούν να χρονολογήσουν μία σπηλαιογραφία.

    Οι ηλικίας 40.800 ετών απεικονίσεις μικρών κύκλων και παλαμών στα τοιχώματα του σπηλαίου Ελ Καστίγιο θεωρούνται πλέον τα αρχαιότερα δείγματα σπηλαιογραφιών που έχει βρεθεί στη «γηραιά ήπειρο» και είναι κατά 4.000 έως 10.000 χρόνια αρχαιότερες από τις ανάλογες στα σπήλαια της Γαλλίας (Σοβέ, Αμπρί Καστανέ κ.α.).

    [02] Γ. Βρούτσης: Κανένα πρόβλημα με την καταβολή συντάξεων

    Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων για το επόμενο διάστημα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και σημειώνει πως για την επίλυση του προβλήματος στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται «πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα», προκειμένου να γίνει σωστή μεταρρύθμιση και όχι «μερεμέτια».

    Ο υπουργός δηλώνει πως τα μέτρα εξοικονόμισης 11,5 δισ. ευρώ για φέτος, «αποφασίστηκαν με πνεύμα δικαιοσύνης» και κάνει σαφές πως «δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις». Σε ό,τι, δε, αφορά τα προνοιακά επιδόματα, τονίζει πως «όσο κατακριτέες είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές».

    [03] Το Στόουνχεντζ ήταν το πρώτο μνημείο ενότητας των Βρετανών

    Μετά από δέκα χρόνια συνδυασμένων μελετών, ομάδα επιστημόνων από αρκετά βρετανικά πανεπιστήμια, κατέληξε στην προσγειωμένη ετυμηγορία της σχετικά με το διάσημο μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ.

    Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, δεν ήταν ούτε προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ούτε ναός του ήλιου ή των αρχαίων Δρυιδών, ούτε θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών, ούτε χτίστηκε από εξωγήινους! Ήταν απλώς το πρώτο σύμβολο ενότητας των λαών της Βρετανίας, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη να το κατασκευάσουν μετά από μία μακρά περίοδο συγκρούσεων ανάμεσα στους κατοίκους των ανατολικών και των δυτικών περιοχών, κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα για ένα Ηνωμένο Βασίλειο.

    Οι μεγάλοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν, πιστεύεται ότι συμβόλιζαν τους προγόνους των επιμέρους ομάδων (πατριών και φυλών) των πρώτων αγροτικών κοινοτήτων της Βρετανίας. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ, του Μάντσεστερ, του Σαουθάμπτον, του Μπούρνεμουθ και του University College του Λονδίνου, που συνεργάστηκαν για μία δεκαετία στο πλαίσιο του Προγράμματος "Stonehenge Riverside", μελέτησαν εξονυχιστικά το ίδιο το μνημείο που κατασκευάστηκε μεταξύ 3.000 και 2.500 π.Χ., καθώς και τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες εκείνης της εποχής.

    [04] Φ. Κουβέλης: Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μέρος της προγραμματικής συμφωνίας

    «Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μέσα στην προγραμματική συμφωνία, που θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και προσθέτει: «Ούτε τους καλούς μαθητές θα κάνουμε απέναντι στους εταίρους μας, ούτε όμως κι εκείνους που μόνον απαιτούν και δεν συμβάλλουν με τη στάση τους στην προώθηση μιας λύσης». Εκφράζει, δε, τη βεβαιότητα ότι «και παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα πετύχουμε και άλλα που θα χαλαρώσουν την πίεση πάνω στη χώρα».

    Ο κ. Κουβέλης τονίζει πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας θα απομακρυνθεί μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία και η Ελλάδα αρχίσει ν΄ανεβαίνει «το πρώτο σκαλοπάτι στη σκάλα της ανάπτυξης» και συμπληρώνει πως «Δεν έχουν νόημα τα μεγάλα λόγια, ούτε οι φόβοι, που μεγεθύνουν υπαρκτούς κινδύνους και καταλήγουν σε κινδυνολογία».

    [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Σολωμό Κορινθίας

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά, που καίει από χθες δασική έκταση στον Σολωμό Κορινθίας.

    Στην κατάσβεσή της συμμετέχουν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [06] Γ. Στουρνάρας: Ο δρόμος θα είναι μακρύς, απαιτείται υπομονή και επιμονή

    Ο δρόμος θα είναι μακρύς και απαιτείται υπομονή και επιμονή, προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος, προειδοποιεί σχετικά με τις προϋποθέσεις εκ μέρους της Ελλάδας προκειμένου η έκθεση της τρόικας να είναι θετική, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με δήλωσή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή».

    Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι «η επίτευξη των στόχων του φετεινού προϋπολογισμού και τα αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό με αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, βελτίωση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απεμπλοκή της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των επενδύσεων, μπορούν να συναρθρώσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη, επαναφέροντας την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

    [07] Β. Σόιμπλε: "Όχι" σε περαιτέρω παραχωρήσεις στην Ελλάδα

    «Όχι» σε περαιτέρω παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, λέει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και υποστηρίζει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη κάνει πολλές.

    Εκτιμά ότι το πρόβλημα οφείλεται στην ανεπαρκή εφαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας, επικρίνει ωστόσο τις συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά απορρίπτει και την ιδέα αναδιάρθρωσης χρέους για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης.

    «Δεν μπορώ να δω ότι υπάρχει πλέον έδαφος για περαιτέρω παραχωρήσεις. Το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις. Το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είχε λάθη, αλλά από το γεγονός ότι από την πλευρά της Ελλάδας εφαρμόστηκε ανεπαρκώς. Δεν βοηθά, επομένως, να κάνουμε υποθέσεις για περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι «δεν είναι ζήτημα γενναιοδωρίας, αλλά πολύ περισσότερο εάν υπάρχει για την Ελλάδα ρεαλιστικός δρόμος, προκειμένου να το πετύχει».

    [08] Έπαινος της Europa Nostra για το αρχαίο τείχος της Νισύρου

    Έπαινος της ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς «Europa Nostra», που αφορά το έργο της αποκατάστασης, διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαίου τείχους της Νισύρου θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή σήμερα το απόγευμα στον αρχαιολογικό χώρο του Παλαιοκάστρου Νισύρου.

    Η απονομή θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της Europa Nostra και ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστα Καρρά. Η τελετή είναι συνδιοργάνωση της ΚΒ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του δήμου Νισύρου.

    Το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Europa Nostra» αναδεικνύει τα καλύτερα έργα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Το αναστηλωτικό έργο του αρχαίου τείχους της Νισύρου τιμήθηκε το 2010 από τη «Europa Nostra», στην κατηγορία «Συντήρηση». Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αναφορά στην «εξαιρετική ποιότητα της αναστήλωσης σε ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της κλασικής αρχαιότητας στη νησιωτική Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε το αρχαίο τείχος σε πολιτιστική κυψέλη της θερινής ζωής της Νισύρου».

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη του έργου της αναστήλωσης, αρχιτέκτων Άννα Αποστόλου, «η αναστήλωση θεωρήθηκε υποδειγματική, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον αυθεντικό υλικό, έγιναν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις και έγινε διαμόρφωση των διαδρομών για τους επισκέπτες με ενσωμάτωσή τους στο φυσικό στοιχείο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 July 2012 - 10:30:47 UTC