Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόβλημα ρευστότητας για πάνω από το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • [02] Πάνω από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011
  • [03] «Πληγές» μετράει ο τουρισμός στην Ελλάδα
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Και η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει ότι το Μνημόνιο θα αποτύχει
  • [05] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με την Τρόικα
  • [06] "Ψαλίδι" στους μισθούς πολιτικής ηγεσίας, προβλέπει σχέδιο νόμου

  • [01] Πρόβλημα ρευστότητας για πάνω από το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Ένταση του προβλήματος της ρευστότητας δηλώνουν ότι έχουν σε ποσοστό το 40% με 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα κυρίως γιατί αφενός μεν έχει αυξηθεί ο χρόνος εισπράξεων από πελάτες και αφετέρου έχει περιορισθεί ο χρόνος πληρωμής προς τους προμηθευτές. Αυτό επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή τα συμπεράσματα έρευνας σε επίπεδο ΜμΕ την οποία υλοποίησε η διεύθυνση στρατηγικής και οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής και από την οποία θα προκύπτει ένας δείκτης εμπιστοσύνης για τις ελληνικές ΜμΕ, που θα παρουσιάζεται δυο φορές το χρόνο.

    Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Ανδρέας Αθανασόπουλος με αφορμή την έρευνα, οι ΜμΕ πλέον έχουν μεγάλο σταθερό κόστος το οποίο τους τρώει την κερδοφορία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφυξία στη ρευστότητα για τις ΜμΕ έχει προκύψει από το γεγονός ότι έχει αλλάξει το συναλλακτικό κύκλωμα στην αγορά και πλέον οι προμηθευτές πουλάνε μετρητοίς ενώ οι πελάτες θέλουν πίστωση. Υπό αυτή την προοπτική υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος οι κατευθύνσεις πολιτικής για τις ΜμΕ μπορούν να δομηθούν γύρω από τρεις άξονες: περιορισμός λειτουργικού κόστους (μέσω συγκέντρωσης των επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα σχήματα), ενίσχυση ρευστότητας (μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και χρήση εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών) και στήριξη πωλήσεων μέσω πολιτικών εξωστρέφειας.

    [02] Πάνω από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2011

    Περισσότεροι από 25.000 Έλληνες μετανάστευσαν το 2011 στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» («FTD»), που επισημαίνουν ότι το ποσοστό αντιστοιχεί στο 0,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας και θα αναλογούσε σε 250.000 Γερμανούς εργαζόμενους.

    Η τάση πάντως αναμένεται να ενισχυθεί, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Trendforce, οι μισοί απόφοιτοι τεχνικής σχολής στην Ελλάδα και το 40% των συναδέλφων τους στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, ενώ επισημαίνεται ότι και οι γιατροί φεύγουν κατά χιλιάδες.

    [03] «Πληγές» μετράει ο τουρισμός στην Ελλάδα

    Η οικονομική κρίση και το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ευρώπη επηρέασαν και τον τουρισμό, από το 2008 ως το 2011, δήλωσε ο πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Γιώργος Τελώνης, με αφορμή την έκθεση της EUROSTAT ("Tourism in Europe: Results for 2011") για το 2011. Αναφερόμενος ωστόσο στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα μας βίωσε το πρόβλημα αυτό ιδιαίτερα το 2012, μετά και την έντονη αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί στις διεθνείς τουριστικές αγορές.

    Μετά τη σημαντική αύξηση των ταξιδιών αναψυχής των πολιτών της ΕΕ, μεταξύ 2006 και 2008, αυτά στη συνέχεια παρέμειναν στάσιμα, μεταξύ 2008 και 2011, ενώ τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, που ανέρχονται σε ποσοστό 14% του συνόλου των ταξιδιών, μειώθηκαν κατά 12,7%, από το 2008 μέχρι το 2011, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, το 2011, τα σύντομα ταξίδια στο εσωτερικό αποτέλεσαν το 50% του συνόλου των ταξιδιών αναψυχής. Τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στο εσωτερικό έλαβαν το 26% του μεριδίου της αγοράς, ενώ τα σύντομα και τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια στο εξωτερικό, αντιπροσώπευσαν ποσοστά 18% και 5% αντίστοιχα.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Και η σημερινή κυβέρνηση γνωρίζει ότι το Μνημόνιο θα αποτύχει

    «Η κυνική ομολογία εκ μέρους του κ. Ρουμελιώτη επιβεβαιώνει πως τόσο η τρόικα όσο και τα μνημονιακά κόμματα γνώριζαν εξαρχής ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, όπως το γνωρίζουν και τώρα», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη δήλωση του κ. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ ήξερε από την αρχή ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα αποτύχει.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, στήριξαν και στηρίζουν ένα οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα ισοπέδωσης της χώρας και εξαθλίωσης των ανθρώπων της.

    «Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του χρέους, αλλά είναι το όχημα για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τον ακρωτηριασμό του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με την Τρόικα

    Τη λίστα των προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, παρέδωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους εκπροσώπους της τρόικας.

    Στη λίστα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.α.

    Ειδικότερα, στον τομέα της αγοράς, το υπουργείο στάθηκε στην αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, για τον έλεγχο των συνθηκών ανταγωνισμού, για την οποία αναμένεται η υπογραφή σύμβασης με τον Οργανισμό, αλλά και στην εφαρμογή αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την άρση των εμποδίων εισόδου νέων επιχειρήσεων σε αγορές (τα οποία περιορίζουν τον ανταγωνισμό), με την υπογραφή σχετικών κανονιστικών διατάξεων από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία, που έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης, περιλαμβάνουν τον περιορισμό των παρεμβάσεων του κράτους στην αγορά.

    Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την ανάγκη ανάσχεσης της ύφεσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, κάτι που, όπως τονίστηκε, προϋποθέτει την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της εμπιστοσύνης στην οικονομία.

    [06] "Ψαλίδι" στους μισθούς πολιτικής ηγεσίας, προβλέπει σχέδιο νόμου

    Περικοπές στις αποδοχές του προέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών και των υφυπουργών, του προέδρου της Βουλής και του αρχηγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει σχέδιο νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τίτλο «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων».

    Στόχος είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διοίκησης της χώρας αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης, οπως αναφέρει το υπουργείο, επίκειται η έκδοση Απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών η οποία θα ρυθμίζει τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.λ.π. Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Με άλλη διάταξη του Σχεδίου Νόμου προβλέπονται κλιμακωτές μειώσεις απο 10 εως 25% στα μισθώματα που καταβάλουν φορείς του δημοσίου.

    Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης 15-17 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 July 2012 - 14:30:35 UTC