Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα πήρε το 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου
  • [02] "Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα το μνημόνιο"
  • [03] Εκατό χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους θα διώξει μέχρι το 2014 ο Μόντι
  • [04] Άρχισαν οι εγγραφές στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία»
  • [05] Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχαιολόγων στις φήμες περί «λουκέτου» σε μουσεία
  • [06] Η διαπραγμάτευση παραπέμπεται για μετά την εφαρμογή του μνημονίου, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια
  • [08] Εγκώμια των ισπανικών ΜΜΕ για Ντελ Μπόσκε

  • [01] Η Ελλάδα πήρε το 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου

    Οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απασχόλησαν επί δίωρο την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη "συνταγή" πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη "συνταγή"», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».

    Σημειώνεται ότι η χώρα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

    [02] "Πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα το μνημόνιο"

    «Όσο περισσότερο θα διαρκεί το Μνημόνιο τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ" και υποστήριξε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο του μνημονίου.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση, στην οικειοθελή αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τη μόνη θεσμική έξοδο από την Ευρωζώνη, εξέλιξη που χαρακτήρισε «απευκταία για όλους».

    Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική προς την τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία κατηγόρησε ότι κατάφερε να εξαιρέσει τη χώρα από τις "καταρχήν θετικές" αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο έστειλε «ευδιάκριτο μήνυμα ότι παραιτήθηκε από την Ευρώπη πριν καλά-καλά αναλάβει».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα, πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουλίου.

    [03] Εκατό χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους θα διώξει μέχρι το 2014 ο Μόντι

    «Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι σχεδιάζει συνολική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης των εκατό χιλιάδων εργαζομένων μέχρι το 2014», όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ιταλικός τύπος.

    Η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα γράφει ότι «φέτος ο συνολικός αριθμός των Ιταλών δημοσίων υπαλλήλων--περίπου 3,5 εκατομμύρια--πρόκειται να μειωθεί κατά σχεδόν δέκα χιλιάδες, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα ακολουθήσουν άλλες ενενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι».

    Ακόμα, τα ειδικά κουπόνια που δίδονται κατά παράδοση για να καλύπτονται τα έξοδα του γεύματος των υπαλλήλων θα περιοριστούν, όπως φαίνεται στα επτά ευρώ, ενώ δεν τίθεται θέμα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, κατάργησης ή περικοπής του δέκατου τρίτου μισθού.

    Η μείωση των απασχολούμενων στο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα αναμένεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεωνπου θα συνοδευτούν από ειδικά μέτρα στήριξης. Ένα από τα μέτρα αυτά, μετά την αποχώρηση των ενδιαφερομένων από την δουλειά, αναμένεται ότι θα είναι ηκαταβολή του 80% του μισθού για δυο χρόνια, μέχρι την κανονική χορήγηση της σύνταξης.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα το σύνολο του ιταλικού Τύπου, πρόκειται να περικοπεί το 20% των ανωτέρων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών του δημόσιου τομέα.

    [04] Άρχισαν οι εγγραφές στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία»

    Από σήμερα το μεσημέρι κάθε φίλαθλος του Παναθηναϊκού, έχει την δυναττόητα να εγγραφεί στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» και να ενισχύσει την προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ΠΑΕ. Οπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣΠΟΡ FM 94,6», ο διευθυντής επικοινωνίας, Νικόλας Βασιλαράς, η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη:

    «Η πλειοψηφία αυτών που έχουν συμμετάσχει, μέχρι στιγμής είναι με το ποσό των 175 ?. Αλλά υπάρχουν κι άνθρωποι που έχουν συμβάλλει με αυτό των 10.000?. Η δουλειά κορυφώνεται. Είναι πάρα πολλοί που έχουν διάφορες απορίες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αν και η διαδικασία είναι απλή. Εξάλλου, στα γραφεία μας βρίσκονται από το πρωί και οι κ.κ. Αλαφούζος, Γόντικας. Δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια. Υπολογίσαμε με τις έρευνες ότι μπορεί να μαζευτούν 12 εκ. ευρώ. Και είναι σημαντικό να μιλάμε για σχέδιο σωτηρίας. Αυτό είναι το βασικό. Δεν μιλάμε για εκτόξευση ή κάτι τέτοιο. Σιγά-σιγά, να σώσουμε τον Παναθηναϊκό, να πατήσουμε στα πόδια μας και μετά να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε αυτό που θέλουμε. Μην ξεχνάτε, πως μέχρι στιγμής, έχουμε κάνει σημαντικές νίκες. Όπως η άδεια για την Ευρώπη και η έγκριση της ΕΕΑ για την Παναθηναϊκή Συμμαχία παρά τα εμπόδια που υπήρξαν».

    [05] Αντιδρά ο Σύλλογος Αρχαιολόγων στις φήμες περί «λουκέτου» σε μουσεία

    «Να σταματήσει η εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην "αναδιοργάνωση" του δημοσίου, που μόνο στόχο έχει να πλήξει τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοσίων φορέων και να συρρικνώσει τα κοινωνικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τον πολιτισμό», ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «λουκέτα σε οργανισμούς του δημοσίου», ακόμη και δημόσια μουσεία.

    Αναφερόμενος στην οριζόντια μελέτη σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων- Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου, που εκπονήθηκε από την εταιρεία Planet- Deloitte με την εποπτεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κάνει λόγο για «έλλειψη εγκυρότητας της εν λόγω έκθεσης», η οποία αντιμετωπίζει οριζόντια, υπηρεσιακές μονάδες και νομικά πρόσωπα του ΥΠΠΟΤ (Μουσεία, Εθνική Λυρική Σκηνή) με νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα (λ.χ. Μέγαρο Μουσικής) ή εντάσσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων στους φορείς που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [06] Η διαπραγμάτευση παραπέμπεται για μετά την εφαρμογή του μνημονίου, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Η εποπτεία της τρόικας στην Ελλάδα συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το εκλογικό αποτέλεσμα και το μήνυμα του ελληνικού λαού», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας στη χώρα και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η περίφημη "διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης παραπέμπεται για... μετά την εφαρμογή των ακραίων μέτρων που προβλέπονται από το μνημόνιο, σε συνέπεια με την επιστολή Σαμαρά και σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης».

    Κατά την ίδια ανακοίνωση, οι πολίτες βρίσκονται «στο ίδιο έργο θεατές», «με νέους εκβιασμούς προς τον ελληνικό λαό για επίσπευση της εφαρμογής του μνημονίου, για ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις και διάλυση του κοινωνικού κράτους και ένα νέο φαύλο κύκλο λιτότητας- ύφεσης και νέων πιο σκληρών μέτρων».

    [07] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της γέφυρας Τσαγκρή, στην Αιγιάλεια. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα, καθώς και 24 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επίσης, από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    [08] Εγκώμια των ισπανικών ΜΜΕ για Ντελ Μπόσκε

    Το εγκώμιο του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε πλέκουν σήμερα τα ισπανικά ΜΜΕ, την επομένη της κατάκτησης του τροπαίου στο EURO 2012 από τους «φούριας ρόχας», το οποίο είναι το τρίτο διαδοχικό για τους Ίβηρες σε μεγάλη διοργάνωση. Η «AS» τον χαρακτηρίζει ως έναν «από τους σπουδαίοτερους όλων των εποχών», ενώ το «Radio Marca» υποκλίνεται στην «τεχνογνωσία του σε θέματα τακτικής» και την «ικανότητα να δίνει κίνητρο στους παίκτες». Ο «Cadena COPE» τον περιγράφει ως μια «σεμνή ιδιοφυία, ικανή να πάρει λίγο επιπλέον από τους παίκτες του», ενώ ο «Cadena SER» τον επαινεί επειδή «ποτέ δεν θέλει να κλέψει τη δημοσιότητα από τους παίκτες».

    Στη διάρκεια των πανηγυρισμών μετά τον χθεσινοβραδυνό τελικό στο Κίεβο, ο 61 ετών προπονητής έμεινε στο... παρασκήνιο, αφήνοντας τον (αρχηγό) Ίκερ Κασίγιας και την... παρέα του να απολαύσουν της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ και των επευφημιών του κοινού που βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Με την χαρακτηριστική ταπεινότητα και ηρεμία που τον διακρίνει, δήλωσε μετά τον θρίαμβο επί της Ιταλίας: «Καταλαβαίνω τη χαρά του κόσμου. Είμαι ικανοποιημένος που δώσαμε λίγη ευτυχία στην Ισπανία. Δεν έχω περάσει πολύ χρόνο στα αποδυτήρια, επειδή τόση πολλή ευφορία είναι λίγο υπερβολική για μένα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 July 2012 - 14:30:41 UTC