Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To στερνό αντίο στον μεγάλο θεατράνθρωπο
  • [02] Στα 5 εκατ. τα "παιδιά του σωλήνα" παγκοσμίως
  • [03] Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Εύβοια, Σκύρο, Λέσβο, Χίο
  • [04] H πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο σκηνικό και οι απόψεις Μπιτσάκη, Ρινάλντι , Σακοράφα
  • [05] Η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνει συζητήσεις με Credit Agricole
  • [06] Ρ. Μέρντοχ: Ο Ρόμνεϊ χρειάζεται καλύτερη ομάδα για να νικήσει τον Ομπάμα
  • [07] Παρελθόν από την Μαρσέιγ ο Ντιντιέ Ντεσάμπ
  • [08] Αναζητώντας τα ίχνη σουρεαλιστών... στην Άνδρο
  • [09] Συνεργασία παραλίμνιων περιοχών Ελλάδας - Γερμανίας
  • [10] Ο Ποπάι είχε δίκιο ότι το σπανάκι δυναμώνει τους μύες!
  • [11] Προφυλακίστηκαν 13 από τα 23 μέλη της σπείρας με τα καλάσνικοφ
  • [12] Β. Κορκίδης: Να ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία
  • [13] Γ. Άσμουσεν: Η Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος
  • [14] Παραιτείται ο πρόεδρος της Barclay's

  • [01] To στερνό αντίο στον μεγάλο θεατράνθρωπο

    Σήμερα κηδεύεται ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτηςΘ. Καρακατσάνης,στις 11:30 πμ από το νεκροταφείο Παιανίας.

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία72 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

    Γεννήθηκεστις 8 Δεκεμβρίου 1940, στα Ταμπούρια του Πειραιά. Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, όπου από το 1960 εργάζεται συνεχώς στο θέατρο, αρχικά ως βασικό στέλεχος του Θεάτρου Τέχνης και εν συνεχεία στο ελεύθερο θέατρο.Στο θέατρο είχε παίξει σε έργα, μεταξύ άλλων, του Αριστοφάνη και του Μολιέρου. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο είναι την περίοδο 2008 - 2010 στο " Θάνατο του εμποράκου " του Άρθουρ Μίλερ με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου.Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες Το πιο λαμπρό αστέρι, η Χαρτορίχτρα, Γυναικοκρατία, Καραβάν σαράι, Μπουμ Ταρατατζούμ, Οι νταντάδες.

    "Σεμνό και ακούραστο υπηρέτη του θεάτρου" χαρακτήρισε τον Θ. Καρακατσάνη, ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων,Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: "Ένα από τα πιο χαρισματικά «παιδιά» του Καρόλου Κουν και του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης, ο Θύμιος Καρακατσάνης υπήρξε από τους πρώτους μεταπολεμικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες, που έφεραν σε επαφή το ευρύ κοινό με την Αρχαία Κωμωδία. Ο «Αριστοφανικός» Καρακατσάνης, γέννημα και θρέμμα του Πειραιά και άτομο με έντονες πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες, αφήνει με το θάνατό του δυσαναπλήρωτο κενό."

    [02] Στα 5 εκατ. τα "παιδιά του σωλήνα" παγκοσμίως

    Πέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλον τον κόσμο χάρη στις τεχνικές της εξωσωματικής γονιμοποίησης από το 1978 όταν γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν το πρώτο "παιδί του σωλήνα", σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη.

    Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHERE) περίπου 350.000 κυοφορούνται κάθε χρόνο με την εφαρμογή των τεχνικών αυτών, δηλαδή το 0,3% των 130 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στον κόσμο.

    Ο αριθμός των πέντε εκατομμυρίων παιδιών βασίζεται σε στοιχεία εξωσωματικών μέχρι το 2008 και σε εκτιμήσεις για τα τρεισήμισι χρόνια που ακολουθούν για τα οποία δεν υπάρχουν στατιστικές.

    Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δέχτηκε έντονες κριτικές όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, όμως σήμερα είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που βοηθά πολλά άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί.

    Επιμέλεια : Μ. Φαράκου

    [03] Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Εύβοια, Σκύρο, Λέσβο, Χίο

    Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάςσήμερα σε Εύβοια, Σκύρο, Λέσβο και Χίο.

    Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του υπ. Δημόσιας Τάξης έχει ενημερώσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

    Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Ιδιαίτερη προσοχή εφίσταται στη ρίψη αναμμένων τσιγάρων, στο κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών και στη χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρα όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α..

    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

    [04] H πολιτικη του ΣΥΡΙΖΑ στο νέο σκηνικό και οι απόψεις Μπιτσάκη, Ρινάλντι , Σακοράφα

    Τα προβλήματα, πολιτικά οργανωτικά και ιδεολογικά, αλλά και τις νέες δυνατότητες της αριστεράς προσέγγισαν σε μιά πολύωρη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ της ΚΟΕ και στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Σακοράφα, ο καθηγητής Ευτ. Μπιτσάκης και εκ μέρους της ΚΟΕ ο Ρούντι Ρινάλντι.

    Ο κ. Τσίπρας μίλησε αναλυτικά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το μετεκλογικό σκηνικό επισημαίνοντας ότι η εκλόγική επιτυχία -παρά την δεύτερη θέση-οφείλεται στο ότι το κόμμα του έδειξε να προσλαμβάνει και να υπηρετεί τα μηνύματα των καιρών υπερβαίνοντας τις αγκυλώσεις της ιστορικής αριστεράς.

    Ο κ. Μπιτσάκης στην παρέμβασή του υπογράμμισε την αξία των αρχών της αριστεράς, της ηθικής της υπεροχής και τόνισε οτι η αριστερά δεν μπορεί να επικαλείται την αρετή, είναι η ίδια ενάρετη.

    Ο κ. Ρούντι Ρινάλντι στην παρέμβασή του ανέλυσε την μεταβατική φάση που διέρχεται η χώρα με βασικό χαρακτηριστικό την αλλαγή και της αριστεράς και του ρόλου της στην κοινωνία.

    [05] Η Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώνει συζητήσεις με Credit Agricole

    Την ύπαρξη συζητήσεων με την Credit Agricole επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Εθνική Τράπεζα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών «υπήρξαν συζητήσεις, μεταξύ των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Credit Agricole, αναφορικά με τις δυνατότητες μελλοντικών στρατηγικών συμμαχιών, οι οποίες όμως είναι μέχρι σήμερα σε πρώιμο στάδιο. Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, σε περίπτωση που οι σχετικές συζητήσεις καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

    Η Credit Agricole είναι βασικός μέτοχος της Εμπορικής Τράπεζας.

    [06] Ρ. Μέρντοχ: Ο Ρόμνεϊ χρειάζεται καλύτερη ομάδα για να νικήσει τον Ομπάμα

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ χρειάζεται μια καλύτερη ομάδα για την προεκλογική του εκστρατεία αν θέλει να κερδίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της News Corp Ρούπερτ Μέρντοχ στον λογαριασμό του στο Twitter.

    "Συνάντησα τον Ρόμνεϊ την περασμένη εβδομάδα, θα είναι δύσκολο να κερδίσει τον Ομπάμα εκτός αν αλλάξει τους παλιούς του φιλους από την (προεκλογική) ομάδα του με πραγματικούς επαγγελματίες. Αμφίβολο", επισημαίνει ο Μέρντοχ, ιδιοκτήτης του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox, καθώς και κινηματογραφικών στούντιο στις ΗΠΑ.

    [07] Παρελθόν από την Μαρσέιγ ο Ντιντιέ Ντεσάμπ

    Το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου» ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς η διοίκηση της Μαρσέιγ, ανακοίνωσε την λύση της συνεργασίας της με τον Ντιντιέ Ντεσάμπ.

    «Η Μαρσέιγ και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αποφάσισαν από κοινού να μην ανανεώσουν την συνεργασία τους για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του γαλλικού συλλόγου.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο έμπειρος προπονητής θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Λοράν Μπλαν, στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Γαλλίας.

    [08] Αναζητώντας τα ίχνη σουρεαλιστών... στην Άνδρο

    Το έντονο στίγμα που άφησε η ορμητική εικαστική δημιουργία του σουρεαλιστικού κινήματος, χάρη σε σπουδαίους καλλιτέχνες, είναι ο πυρήνας της έκθεσης "Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό" που εγκαινιάστηκε στο ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στη Χώρα της 'Ανδρου.

    Μέσα από 100 εκθέματα - ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, κατασκευές, χαρακτικά- ο θεατής προσεγγίζει τον σουρεαλισμό, ενώ μέσα από αρχειακό υλικό γίνεται λογοτεχνική και εικαστική αναφορά στα ονόματα που συγκρότησαν τον ελληνικό υπερρεαλισμό. Εργα των Μάριου Πράσινου, Γεράσιμου Στέρη, Αντουάν Μάγιο (Αντώνη Μαλλιαράκη), φωτογραφικό και αρχειακό υλικό του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Νίκου Εγγονόπουλου, ο κατάλογος της πρώτης έκθεσης σουρεαλιστών στην Ελλάδα το 1936, που διοργάνωσεο Ανδρέας Εμπειρίκος στο σπίτι του με έργα των Μαξ Ερνστ, Υβ Τανγκί, Βίκτορ Μπράουνερ, Οσκαρ Ντομίνγκεζ αλλά και φωτογραφικό κολλάζ του Οδυσσέα Ελύτη, είναι στις προθήκες του αρχειακού υλικού της έκθεσης, δίπλα από χειρόγραφα του θεωρητικού της τέχνης, ποιητή Νικόλα Κάλας.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

    [09] Συνεργασία παραλίμνιων περιοχών Ελλάδας - Γερμανίας

    Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες από νερό, ή μάλλον σαν πολλές σταγόνες από νερό, και έχουν αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσουν ήδη οι προσπάθειες αδελφοποίησής τους. Ο λόγος για τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας και της Γερμανίας που, όπως έγινε αντιληπτό στο πρόσφατο συνέδριο της ελληνογερμανικής συνέλευσης στην Καστοριά, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της αειφόρου γεωργίας και της διατήρησης της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς.

    Μια γεύση από το φυσικό υδάτινο περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας πήρε ο Γερμανός ομοσπονδιακός βουλευτής, Λόταρ Ρίεμπσαμεν (Lothar Riebsamen) που ταξίδευσε στην Καστοριά μετά από πρόσκληση του εντεταλμένου της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κοινοβουλευτικού Υφυπουργού Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Ο ίδιος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γερμανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, στηρίζει την αδελφοποίηση των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας με εκείνη της περιοχής Μπόντενσι (Bodensee), καθώς οι ομοιότητες μεταξύ τους χαρακτηρίζονται καταπληκτικές.

    [10] Ο Ποπάι είχε δίκιο ότι το σπανάκι δυναμώνει τους μύες!

    Ο Ποπάι, ο διάσημος ήρωας των καρτούν, φαίνεται ότι ήξερε τι έκανε κι έτρωγε μανιωδώς σπανάκι για να μεγαλώσουν οι μύες του, καθώς μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

    Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό φυσιολογίας "Journal of Physiology", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία διατρέφονταν με νιτρικά άλατα (βασικό συστατικό του σπανακιού κι ορισμένων άλλων λαχανικών), τα οποία ήσαν διαλυμένα στο νερό που έπιναν επί μία εβδομάδα.

    Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα εν λόγω πειραματόζωα μέσα μόνο εβδομάδα ανέπτυξαν ισχυρότερους μυς σε σχέση με μία δεύτερη ομάδα ποντικιών που, για λόγους σύγκρισης, δεν κατανάλωναν νιτρικά άλατα.

    [11] Προφυλακίστηκαν 13 από τα 23 μέλη της σπείρας με τα καλάσνικοφ

    Αργά χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η απολογία των είκοσι τριών συλληφθέντων που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση της σπείρας με τα καλάσνικοφ. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δεκατρείς, οι εννέα, μεταξύ των οποίων και ο δικηγόρος, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και ένας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Οι δεκατρείς προφυλακίστηκαν με το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

    Οι προφυλακισμένοι, κρατούνται προσωρινά στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας και μαζί με αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι τις επόμενες μέρες θα παραπεμφθούν εκ νέου στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν ξεχωριστά για συγκεκριμένες κατηγορίες που τους βαρύνουν.

    [12] Β. Κορκίδης: Να ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία

    Eνθαρρυντικό είναι για το εμπόριο ότι η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προωθήσει ελεύθερες, δίκαιες και ανοιχτές εμπορικές συναλλαγές, όπως σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει ό,τι ισχύει για την Ισπανία, την Ιταλία κα τη Ιρλανδία να ισχύσει άμεσα και για την Ελλάδα.

    «Είναι ιδιαίτερα πρόωρη η τοποθέτηση πάνω στα αποτελέσματα της Συνόδου, πριν δηλαδή εξειδικευτούν τα μέτρα που θα τονώσουν κάθε οικονομική παράμετρο. Σημειώνεται, όμως, πως η αίσθηση που απορρέει από τα συμπεράσματα είναι πως η Ευρώπη για ακόμα μία φορά θέτει στόχους, υπογραμμίζει τη σημασία τους, δεσμεύεται για την υλοποίησή τους, αλλά στο τέλος και μάλιστα πολύ αργά, συνειδητοποιεί τις δυσκολίες μετατροπής των λόγων και των υποσχέσεων σε πράξη», δηλωσε ο κ. Κορκίδης.

    [13] Γ. Άσμουσεν: Η Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος

    Η Ελλάδα θα έπρεπε να εστιάσει στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος παρά να χάνει χρόνο προσπαθώντας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, δήλωσε σήμερα το στέλεχος της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιόργκ Άσμουσεν, στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

    "Η πρώτη προτεραιότητα της νέας Ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η εφαρμογή του προγράμματος" , είπε ο κ. Άσμουσεν, ο οποίος είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

    "Η εφαρμογή (του μνημονίου) έχει ουσιαστικά σταματήσει στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου", πρόσθεσε ο κ. Άσμουσεν και τόνισε ότι «η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη», σημειώνοντας πως «εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέος / ΑΕΠ μέχρι το 2020, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση».

    [14] Παραιτείται ο πρόεδρος της Barclay's

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Barclay's Μάρκους Έιτζις υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από τις επικρίσεις για την εφαρμογή πολιτικής χειραγώγησης των επιτοκίων Libor και Euribor στη διατραπεζική αγορά, ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

    "Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν στο φως απαράδεκτες συμπεριφορές στους κόλπους της τράπεζας και κατάφεραν καταστροφικό πλήγμα στην υπόληψη της Barclay's", δήλωσε ο Μάρκους Έιτζις.

    Η υπόθεση αφορά συμβιβασμό ύψους 290 εκατ. στερλινών (360 εκατ.ευρώ) στον οποίο συμφώνησε να προχωρήσει η Barclay's με τις αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μετά από καταγγελίες περί χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Euribor, τα οποία διέπουν παράγωγα συμβόλαια αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς και χρησιμοποιούνται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τον εταιρικό δανεισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 July 2012 - 8:30:37 UTC