Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Παπούλιας: Βασική προτεραιότητα της Ευρώπης η ανάπτυξη
  • [02] Διαδηλώνουν οι Ιάπωνες κατά των πυρηνικών
  • [03] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Χρυσή Αυγή
  • [04] Για απουσία διαπραγματευτικής τακτικής, κατηγορούν την κυβέρνηση οι Ρ. Δούρου και Γ. Μηλιός
  • [05] Βενιζέλος: Μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη από τη συμφωνία των Βρυξελλών
  • [06] Στα ύψη η εκροή καταθέσεων τον Μάιο

  • [01] Κ. Παπούλιας: Βασική προτεραιότητα της Ευρώπης η ανάπτυξη

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το "Σύμφωνο για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση" κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασική προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να τονωθεί η απασχόληση».

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως των νέων, σε πρωτόγνωρα επίπεδα, καθιστούν απολύτως αναγκαίο να στηριχθεί, άμεσα και πιο αποφασιστικά, η ανάκαμψη της οικονομίας».

    Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι «οι πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η συσσωρευμένη ύφεση των τελευταίων ετών υπερβαίνει το 20%» και χαιρέτισε «την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την εισαγωγή των Ομολόγων Έργου και τη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την ΕΤΕπ για μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε επίσης τα μέτρα που υιοθέτησε σήμερα η σύνοδος κορυφής σημειώνοντας πως αφορούν στα εξής:

    Πρώτον, στη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, το οποίο σημαίνει ότι τα κεφάλαια αυτά δεν θα επιβαρύνουν πλέον το χρέος κρατών-μελών. «Θέλω εδώ να σημειώσω ότι με την απόφαση αυτή δίνεται η δυνατότητα, μελλοντικά, αφαίρεσης από το δημόσιο χρέος αντίστοιχων κεφαλαίων των τραπεζών, εφόσον προχωρήσει ικανοποιητικά η εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Δεύτερο, παρέχεται επίσης η δυνατότητα παρέμβασης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και σε περιπτώσεις κρατών-μελών οι οποίες εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις συστάσεις στο πλαίσιο των υπαρχόντων μηχανισμών οικονομικής διακυβέρνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό των EFSF/ESM.

    [02] Διαδηλώνουν οι Ιάπωνες κατά των πυρηνικών

    Περίπου 150.000 οργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Τόκιο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να θέσει εκ νέου σε λειτουργία το Σαββατοκύριακό έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Η διαδήλωση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011.

    Οι δρόμοι γύρω από το γραφείο του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα γέμισαν ανθρώπους όλων των ηλικιών, δύο ημέρες πριν τεθεί ξανά σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αρ. 3 του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Όι, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Ιαπωνίας.

    Ο Νόντα έχει εγκρίνει την επανέναρξη της λειτουργίας των αντιδραστήρων 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου Όι, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Kansai Electric Power Co. Εξάλλου η εταιρεία φέρεται να σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα νο4 στα μέσα Ιουλίου.

    Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Τόκιο, όπου χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης έχει αποφευχθεί η επαναλειτουργία 50 πυρηνικών αντιδραστήρων μετά το κλείσιμό τους στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για εργασίες συντήρησης.

    [03] Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Χρυσή Αυγή

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει η Χρυσή Αυγή, αντιδρώντας στην απόφαση να μην ψηφιστεί ο βουλευτής της Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο οποίος υπεδείχθη για τη θέση του Ζ' Αντιπροέδρου της Βουλής που προορίζεται για το 5ο κόμμα της Βουλής, αλλά δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

    [04] Για απουσία διαπραγματευτικής τακτικής, κατηγορούν την κυβέρνηση οι Ρ. Δούρου και Γ. Μηλιός

    Για απουσία διαπραγματευτικής τακτικής στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατηγορούν την κυβέρνηση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, βουλευτής Β΄ Αθήνας, και Γιάννης Μηλιός, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του κόμματος, με χωριστές δηλώσεις τους.

    Στα θετικά για την Ισπανία και την Ιταλία αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που «έδειξαν τι σημαίνει διαπραγμάτευση», αναφέρθηκε η Ρένα Δούρου, ενώ σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τους ηγέτες των κρατών- μελών της ΕΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι "αποδέχεται", ότι "δεσμεύεται" και ότι θα... "επιταχύνει" την εφαρμογή του "προγράμματος", ενώ μόλις στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στην ανάγκη... "τροποποίησης" λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, σε συνδυασμό όμως και πάλι με την "επίτευξη των στόχων" του προγράμματος λιτότητας». Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως, τονίζει η κ. Δούρου, ότι δεν ήταν απλή παράλειψη η μη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου από τον κ. Σαμαρά.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στην απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δανείζει απευθείας τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, επισημαίνει ότι «στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα» και τονίζει πως «μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό».

    [05] Βενιζέλος: Μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη από τη συμφωνία των Βρυξελλών

    Πολύ κρίσιμα και χρήσιμα για την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας "προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

    Υπογράμμισε δε ότι τώρα είναι μία ευκαιρία, "ένα κρίσιμο momentum στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη", μια συγκυρία μέσα στην οποία "μπορούμε να αντλήσουμε οφέλη".

    [06] Στα ύψη η εκροή καταθέσεων τον Μάιο

    Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από το ξεκίνημα της κρίσης παρατηρήθηκε τον Μάιο εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που επικράτησε μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

    Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Μάιο από τις καταθέσεις έφυγαν περίπου 8,6 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να υποχωρήσει στα 157,4 δισ. ευρώ από 166 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. Η μεγαλύτερη εκροή που είχε παρατηρηθεί έως τότε ήταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν οι καταθέσεις είχαν απομειωθεί κατά περίπου 6,8 δισ. ευρώ.

    Πάντως, η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται θεαματικά μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις 20 Ιουνίου οπότε και ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς στις τράπεζες έχουν επιστρέψει περίπου 3 δισ. ευρώ. Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του προσφάτως και ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 June 2012 - 16:30:34 UTC