Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτησή του υπέβαλε ο Β. Ράπανος
  • [02] Κραχ στο Χρηματιστήριο
  • [03] Μπαγίς: Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν πλέον να ζήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • [04] Απεργούν την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
  • [05] Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου
  • [06] Για "βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη" μιλάει το ΚΚΕ
  • [07] Η Κύπρος κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ
  • [08] Ανησυχεί η Α. Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [09] Εξάμηνο "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προτείνει η ΕΣΕΕ
  • [10] Μ. Φέκτερ: Ο χρόνος του ελληνικού προγράμματος μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση

  • [01] Την παραίτησή του υπέβαλε ο Β. Ράπανος

    Την παραίτησή του από την θέση του υπουργού Οικονομικών υπέβαλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος (ο οποίος πάντως ακόμη δενείχε ορκιστεί).

    Ο κ. Ράπανος είχε εισαχθεί την Παρασκευή στο νοσοκομείο Υγεία για εξετάσεις μετά από αιφνίδια αδιαθεσία.

    [02] Κραχ στο Χρηματιστήριο

    «Βυθίστηκε» η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς μειώνεται σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών για λήψη σημαντικών αποφάσεων στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Το αίτημα της Ισπανίας για οικονομική βοήθεια, αν και αναμενόμενο, δημιουργεί ανησυχίες οδηγώντας σε άνοδο το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ οι αγορές προεξοφλούν και την προσφυγή της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, μετά και τη σημερινή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από την Fitch.

    Στο εσωτερικό εντείνεται η αβεβαιότητα, καθώς καθυστερεί η λήψη αποφάσεων λόγω των προβλημάτων υγείας τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών, που προκαλούν καθυστέρηση και στην έλευση της τρόικας, ενώ στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 600 μονάδων και έκλεισε στις 566,79 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 6,84%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 41,020 εκατ. ευρώ.

    [03] Μπαγίς: Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν πλέον να ζήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    "Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν πλέον να ζήσουν στην ΕΕ", δηλώνει ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο για ευρωπαϊκά θέματα euobserver.

    Ο Μπαγίς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "οι Τούρκοι αυτή την περίοδο ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ξοδέψουν χρήματα σε καταστήματα και ξενοδοχεία. Στο παρελθόν όταν οι πολίτες της Τουρκίας ρωτούνταν εάν θέλουν να ζήσουν στην Ευρώπη, το 85% απαντούσε θετικά. Τώρα, το 85% απαντά αρνητικά. Οι Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα στην Τουρκία και καλύτερες ευκαιρίες για εργασία".

    Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρόσθεσε ότι το 2010, 27.000 Τούρκοι πήγαν να ζήσουν στη Γερμανία αλλά 35.000 Γερμανοί πολίτες μετακόμισαν στην Τουρκία. Σημείωσε ακόμα ότι πολλοί από τα 5,5 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν σε χώρες της ΕΕ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Τουρκία προκειμένου οι ίδιοι και τα παιδιά τους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

    [04] Απεργούν την Τετάρτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

    Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:00 το πρωί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. πραγματοποιούν την Τετάρτη, 27 Ιουνίου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, διεκδικώντας την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα έχουν αύριο συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ προγραμματίζουν νέα 48ωρη απεργία στις 10 και στις 11 Ιουλίου.

    Η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και των εργαζομένων στον επισιτισμό μέσα στον Αύγουστο.

    [05] Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από 1ης Ιουλίου

    Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Ελλάδας για πιθανή εξαίρεσή της για διευκόλυνση στα οικονομικά της προβλήματα.

    Κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσαν πάντως ότι το εμπάργκο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αν και δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν την εφαρμογή του στο μέλλον για να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επαρκή πρόσβαση σε αργό.

    Οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν οι κυρώσεις να πείσουν το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητας και ιδίως να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε σχάσιμο επίπεδο που δεν απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την παραγωγή υλικού για πυρηνικές βόμβες.

    [06] Για "βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη" μιλάει το ΚΚΕ

    «Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και η προσφυγή της Ισπανίας στον Μηχανισμό Στήριξης, έρχεται να καταδείξει ότι τα μνημόνια είναι το αποτέλεσμα και όχι η αιτία που προκαλεί την κρίση και τα αδιέξοδα της ΕΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ελπίζουν ούτε στην αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ούτε ότι η αντιδραστική ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, αλλά να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και το μόνο δρόμο που μπορεί να τα διασφαλίσει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [07] Η Κύπρος κατέθεσε αίτημα για βοήθεια από τον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ

    Για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ), ενημέρωσε σήμερα τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σκοπός του αιτήματος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

    [08] Ανησυχεί η Α. Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι "ανησυχεί" για τον πιθανό πολλαπλασιασμό "των πάσης φύσεως ιδεών για αμοιβαιοποίηση" του χρέους, αρχή που Γερμανία απορρίπτει, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

    "Όταν σκέπτομαι τη διάσκεψη κορυφής, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θα υπάρξουν κάθε μορφής ιδέες αμοιβαιοποίησης της εγγύησης (των δημόσιων χρεών) και πολύ λίγες ιδέες για περισσότερο έλεγχο" των οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης, τόνισε σε ομιλία της σε συνέδριο για την αειφόρο ανάπτυξη στο Βερολίνο.

    "Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των αμοιβαίων εγγυήσεων και του ελέγχου", ακόμη και για τη μεταφορά περισσότερων προνομίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε η καγκελάριος.

    Εκτίμησε εξάλλου ότι τα σχέδια για ευρωομόλογα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα είναι "αντίθετα με το γερμανικό Σύνταγμα".

    Αρκετές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, επιδιώκουν στη σύνοδο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες να προωθήσουν την ιδέα της αμοιβαιοποίησης του χρέους σε μορφές περισσότερο ή λιγότερο προωθημένες.

    [09] Εξάμηνο "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προτείνει η ΕΣΕΕ

    Την ανάγκη να υπάρξει άμεση προώθηση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, με προτεραιότητα στους μικρομεσαίους, τόνισε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η ΕΣΣΕ υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει στη Σύνοδο Κορυφής να δείξει ότι είναι αξιόπιστη, να πείσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε αυτόν το χρόνο, για να εφαρμόσει το εθνικό σχέδιο δράσης και να πετύχει ανακωχή των διαδικασιών αυστηρών ελέγχων της τρόικας για την αποταμίευση των εκκρεμών ποσών και των προγραμματισμένων δόσεων.

    [10] Μ. Φέκτερ: Ο χρόνος του ελληνικού προγράμματος μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση

    Διαπραγματεύσιμο, θεωρεί το θέμα επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «το αν ο στόχος του επιτευχθεί το 2020 ή το 2022, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα, αυτό μπορούμε να το διαπραγματευτούμε» σε συνέντευξή της στην ευρείας κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ».

    Η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί προβλέπει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες οι Έλληνες θα μπορούν να είναι το 2020 και πάλι σε θέση από μόνοι τους να χρηματοδοτούνται και να συντηρούνται, χωρίς βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και «αυτός ο στόχος πρέπει να τηρηθεί ως προς το περιεχόμενό του και πρέπει να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».

    Κατά την άποψή της, στόχος είναι επίσης να υπάρξει και πάλι στην Ελλάδα μια ακμάζουσα οικονομία, ενώ προσθέτει πως η χώρα δεν μπορεί να κάνει οικονομίες μέχρι τελικής πτώσης.

    Η ίδια εκφράζει στη συνέντευξη εκ νέου την ικανοποίησή της για την επικράτηση φιλοευρωπαικών δυνάμεων στις πρόσφατες ελληνικές βουλευτικές εκλογές, σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επικρατούσε χάος και αναρχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 June 2012 - 16:30:30 UTC