Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρχονται αλλαγές στη φορολογία
  • [02] Μίνι καύσωνας στην ηπειρωτική Ελλάδα
  • [03] «Διακοπές» στο σχολείο
  • [04] Η Google προστατεύει τις γλώσσες υπό εξαφάνιση
  • [05] Οι παντρεμένοι ποδηλάτες προτιμούν ορεινές διαδρομές
  • [06] Ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ Gay Pride στη Θεσσαλονίκη
  • [07] "Να γεννηθεί μια νέα ελπίδα για την Ευρώπη"
  • [08] Περισσότεροι από 30 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο Αφγανιστάν
  • [09] Νέος προπονητής της Αναντόλου Εφές ο Οκτάι Μαχμουτί
  • [10] Ξεπερνούν τις 635.000 οι κρατήρες του Άρη, σύμφωνα με νέα έρευνα
  • [11] Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών στην Άπω Ανατολή

  • [01] Έρχονται αλλαγές στη φορολογία

    Το πλαίσιο στο οποίο σκοπεύει να κινηθεί σε ορίζοντα τετραετίας η νέα κυβέρνηση, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, περιγράφεται στο κείμενο συμφωνίας μεταξύ των τριών συμμετεχόντων στην κυβέρνηση πολιτικών αρχηγών, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Σύγκλιση απόψεων καταγράφεται στους τομείες της αναθεώρησης των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, στα ζητήματα ανάπτυξιακής ανασυγκρότησης, κοινωνικής προστασίας και πολιτικών που συνδέονται με το Μνημόνιο, στις άμεσες οικονομικές προτεραιότητες, στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στο κράτος, στα μέτρα για την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Στο κείμενο, γίνεται λόγος για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματος των φορολογούμενων, επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα έτος, σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου, αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και όλων των φόρων στα ακίνητα με ένα ενιαίο φόρο.

    Πρόνοιες υπάρχουν και για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, αλλά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Τέλος, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έμφαση δίνεται στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.

    [02] Μίνι καύσωνας στην ηπειρωτική Ελλάδα

    Τους 39 βαθμούς φτάνει σήμερα στα ηπειρωτικά της κεντρικής, νότιας, βόρειας και δυτικής Ελλάδας ο υδράργυρος.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε Μακεδονία και Θράκη, η θερμοκρασία θα ανέβει στους 38 βαθμούς, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο καθώς και στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο έως 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ως 35 βαθμούς κελσίου. Οι άνεμοι σε όλη την Ελλάδα θα έχουν βόρειες διευθύνσεις ως 6 μποφόρ.

    Στην Αττική, η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς.

    [03] «Διακοπές» στο σχολείο

    Ανοιχτές και το καλοκαίρι θα παραμείνουν οι πόρτες σχολείων του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, «Διακοπές στο Σχολείο» μία πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΕΛΙΞ, που στόχο έχει να υποστηρίξει τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα, δωρεάν, για ορισμένες ώρες την ημέρα να περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους με διάφορες δραστηριότητες, όπως αθλητισμό, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, χορό και ομαδικά παιχνίδια, ενώ παράλληλα θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

    Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΙΞ, Ντόρα Βουγιούκα, «θέλουμε να βοηθήσουμε γονείς που εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές ή να στείλουν τα παιδιά στους σε κατασκήνωση. Δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους τα πρωινά, ή δεν θέλουν να τα αφήνουν σπίτι μόνα τους να βλέπουν τηλεόραση».

    Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν από 2 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου, θα είναι συνολικά 10, διάρκειας δύο εβδομάδων το καθένα, με δυνατότητα συμμετοχής περίπου 100 παιδιών σε κάθε περίοδο.

    Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

    [04] Η Google προστατεύει τις γλώσσες υπό εξαφάνιση

    Η Google δημιούργησε μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα με προορισμό να βοηθήσει στην προστασία των γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

    "Η τεκμηρίωση τουλάχιστον 3.000 γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσουμε τις πολιτιστικές διαφορές, να τιμήσουμε τους παλαιότερους και να δώσουμε δύναμη στους νέους" επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Google.

    "Η τεχνολογία μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες αυτές, βοηθώντας τους νέους να δημιουργήσουν αρχεία υψηλής ποιότητας για μεγαλύτερούς τους, που συχνά είναι οι τελευταίοι οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα, φέρνοντας σε επαφή διαφορετικές κοινότητες και διευκολύνοντας την εκμάθηση γλωσσών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Google θα παραδώσει την διαχείριση της ιστοσελίδας μετά από μερικούς μήνες στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του ανατολικού Μίσιγκαν, το Ινστιτούτο Γλωσσικής Τεχνολογίας και Πληροφορικής.

    Η Google διευκρίνισε πως το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό της σκέλος, το Google.org, και κάλεσε και άλλους οργανισμούς να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της.

    [05] Οι παντρεμένοι ποδηλάτες προτιμούν ορεινές διαδρομές

    Ο γάμος φαίνεται να ανοίγει την «όρεξη» για ποδηλασία και, μάλιστα, για δύσκολες διαδρομές, αφού οι παντρεμένοι ποδηλάτες ήταν αυτοί που σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα διάθεσης συμμετοχής σε αγώνες ορεινής ποδηλασίας από την αντίστοιχη ομάδα των ελεύθερων ποδηλατών, κατά το «Sfentami Mountain Festival», την περσινή άνοιξη.

    Αυτό τουλάχιστον κατέδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης ακαδημαϊκών του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που στόχο είχε τη σκιαγράφηση του προφίλ των συμμετεχόντων στον αγώνα αυτό της ορεινής ποδηλασίας.

    Η μελέτη ανέδειξε ακόμη στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ όλων των υπό-ομάδων συχνότητας συμμετοχής. Οι «ευκαιριακά» ασχολούμενοι με την ορεινή ποδηλασία αθλητές σημείωσαν μικρότερες τιμές ανάμειξης (συμμετοχής) από ό,τι οι ποδηλάτες που ασχολούνται «κάποιες φορές». Ακόμη υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν από τους ποδηλάτες που ασχολούνται «συχνά», ενώ η ομάδα των «συστηματικά» ασχολούμενων εντοπίσθηκε να σημειώνει τις μεγαλύτερες τιμές «ανάμειξης» απ' όλους τους συμμετέχοντες στην υπαίθρια δραστηριότητα της ορεινής ποδηλασίας.

    Εξεταζόμενοι στην έρευνα ήταν 150 ενήλικα άτομα (112 άνδρες και 38 γυναίκες). Οι ποδηλάτες συμμετείχαν εθελοντικά και ανώνυμα. Από τους 150 συμμετέχοντες ποδηλάτες οι οποίοι έλαβαν μέρος στο «Sfentami Mountain Festival 2011», οι 70 εξ' αυτών ήταν ελεύθεροι και το υπόλοιπο 53,3% παντρεμένοι (80 άτομα).

    [06] Ολοκληρώθηκε το διήμερο φεστιβάλ Gay Pride στη Θεσσαλονίκη

    Με παρέλαση και συναυλία, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride), με στόχο την προβολή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ατόμων.

    Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια, όταν ομάδα ατόμων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, εκτόξευσαν αβγά και φώναξαν συνθήματα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη διοργάνωση του Gay Pride στη Θεσσαλονίκη.

    Τελικά, με την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων η ένταση εκτονώθηκε και στη συνέχεια εκατοντάδες άτομα, παρήλασαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας πολύχρωμες σημαίες, πανό με συνθήματα και υπό τους ήχους τυμπάνων. Επίκεντρο των σημερινών εκδηλώσεων ήταν ο πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκαν περίπτερα και εκπρόσωποι οργανώσεων διένειμαν έντυπα, ενώ χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

    [07] "Να γεννηθεί μια νέα ελπίδα για την Ευρώπη"

    Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να "δείξουν στους λαούς της Ευρώπης πως υπάρχει ένα σχέδιο που θα γεννήσει μια νέα ελπίδα".

    Σε συνέντευξή του στην Journal du Dimanche, όταν ρωτήθηκε για τις πιθανότητες να ξεφύγει από την κρίση η Ελλάδα και για το μέλλον της ευρωζώνης, ο Καζνέβ εξέφρασε την ανησυχία του "για την ανικανότητα που δείχνει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη". "Και αυτό είναι η αιτία της δυσπιστίας των λαών", τόνισε.

    "Απέναντι σε αυτές τις κρίσεις έχουμε ανάγκη άμεσων απαντήσεων, μεγαλύτερη αλληλεγγύης και τελικά μεγαλύτερης ενότητας ώστε να γίνει η Ευρώπη πιο αποτελεσματική", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως "πρέπει να αποφευχθεί οι ευρωπαϊκοί λαοί να είναι καταδικασμένοι σε ισόβια λιτότητα".

    [08] Περισσότεροι από 30 νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο Αφγανιστάν

    Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις πολυήμερες σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στο Αφγανιστάν στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 30 ανθρώπους, ενώ δεκάδες ακόμη αγνοούνται, είπαν αξιωματούχοι χθες.

    Οι πλημμύρες σάρωσαν χωριά και τμήματα της πόλης Σεγτσεράν στην επαρχία Γορ χθες, πλήττοντας δεκάδες σπίτια, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αρχών στην επαρχία, Αμπντουλχάι Χατίμπι.

    "Ως τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, αλλά ορισμένοι ακόμα αγνοούνται", είπε ο Χατίμπι. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν εκατοντάδες εκτάρια καλλιεργειών και εκτοπίστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της φτωχής επαρχίας.

    Επιμέλεια: Μπάμπης Γεωργίκος

    [09] Νέος προπονητής της Αναντόλου Εφές ο Οκτάι Μαχμουτί

    Ο Οκτάι Μαχμουτί θα είναι ο νέος προπονητής της Αναντολού Εφες για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Παρά τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τις πληροφορίες που ήθελαν τη διοίκηση της τουρκικής ομάδας να προσφέρει το μυθικό νούμερο των 3 εκατ. ευρώ σε «Ζοτς» και Ιτούδη, οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν τελικά.

    Ο ατζέντης του Μαχμουτί έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ότι ο πελάτης του "συμφώνησε με την Αναντόλου Εφές".

    Ο Μαχμουτί διατέλεσε προπονητής της Εφες Πίλσεν, όπως ονομαζόταν τότε, το διάστημα 2001-2007, ενώ πιο πριν είχε εργαστεί στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης ως βοηθός προπονητή επί σειρά ετών.

    [10] Ξεπερνούν τις 635.000 οι κρατήρες του Άρη, σύμφωνα με νέα έρευνα

    Είναι γνωστό ότι ο Άρης είναι γεμάτος κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση μετεωριτών, αστεροειδών και άλλων ουράνιων σωμάτων στην επιφάνειά του, στη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών της ύπαρξης του πλανήτη. Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες βρήκαν την υπομονή να μετρήσουν πόσοι ακριβώς είναι οι κρατήρες αυτοί και ανακοίνωσαν πως άθροισαν 636.000 κρατήρες με διάμετρο ένα χιλιόμετρο και πάνω (προφανώς υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι κρατήρες!).

    Η έρευνα, με επικεφαλής τον Στιούαρτ Ρόμπινς του πανεπιστημίου του Κολοράντο, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Journal of Geophysical Research-Planets" της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Οι πληροφορίες για τους κρατήρες προέρχονται από στοιχεία που έχουν συλλέξει, όλα αυτά τα χρόνια, οι αποστολές διαφόρων σκαφών που είτε βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον Άρη, είτε έκαναν -και κάνουν ακόμα- επιτόπια έρευνα στο έδαφός του.

    Η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε, η μεγαλύτερη ως τώρα για τον «κόκκινο πλανήτη», ρίχνει περισσότερο φως στην ιστορία του Άρη και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει να χρονολογηθούν καλύτερα οι επιμέρους περιοχές του εδάφους του.

    Επίσης, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δυνατότητα του πλανήτη να έχει φιλοξενήσει πρωτόγονη ζωή στο παρελθόν. Πολλοί από τους ευμεγέθεις κρατήρες που προήλθαν από ισχυρή πρόσκρουση, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιούργησαν υδροθερμικά συστήματα, που με τη σειρά τους ίσως αποτέλεσαν φιλόξενα περιβάλλοντα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι παράλληλα υπήρχε τότε νερό στον φλοιό του Άρη.

    [11] Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών στην Άπω Ανατολή

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών σημειώθηκε ανοικτά των ακτών της ρωσικής Άπω Ανατολή, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 267 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά του Ιλπίρσκι στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, διευκρίνισε το USGS.

    Δεν υπάρχει προς το παρόν προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 June 2012 - 6:30:31 UTC