Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άνοδος βάσεων στο θεωρητικό, πτώση στα υπόλοιπα πεδία
  • [02] Πρωτοποριακή μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας
  • [03] Στον ανακριτή Πειραιά οι έξι που επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς στο Πέραμα
  • [04] Αυστραλία: Το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στον κόσμο
  • [05] Unicef: Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία μητέρα και 30 μικρά παιδιά

  • [01] Άνοδος βάσεων στο θεωρητικό, πτώση στα υπόλοιπα πεδία

    Τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο των βαθμολογικών βάσεων των σχολών και τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ) και γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής Γιάννης Βαφειαδάκης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, αναμένεται άνοδος των βάσεων στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών νομικών και κοινωνικών επιστημονικών και πτώση στην πλειονότητα των υπολοίπων επιστημονικών πεδίων.

    Στο 5ο πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές.

    [02] Πρωτοποριακή μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας

    Για πρώτη φορά Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε ένα δεκάχρονο κορίτσι μία συνθετική φλέβα, την οποία είχαν νωρίτερα δημιουργήσει στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα της νεαρής ασθενούς. Το επίτευγμα αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που αξιοποιεί βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσει κατεστραμμένους ή άρρωστους ιστούς.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Σουτσίτρα Σουμιτράν- Χόλντγκερσον του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, πιστεύουν ότι η τεχνική τους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον, καθώς είναι δυνατό να γίνει φθηνότερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.

    Πριν από τέσσερα χρόνια, μία 30χρονη γυναίκα ήταν η πρώτη στον κόσμο, στην οποία μεταμοσχεύθηκε μία συνθετική τραχεία από δικά της βλαστοκύτταρα και έκτοτε έχουν γίνει άλλες παρόμοιες μεταμοσχεύσεις. Όμως ήταν η πρώτη φορά που μία συνθετική φλέβα από βλαστικά κύτταρα της ασθενούς μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε αυτήν.

    [03] Στον ανακριτή Πειραιά οι έξι που επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς στο Πέραμα

    Στον ανακριτή Πειραιά, οδηγούνται σήμερα το πρωί τα έξι άτομα, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, που φέρονται ως οι δράστες της επίθεσης εναντίον τεσσάρων Αιγυπτίων στο Πέραμα, εκ των οποίων τραυμάτισαν τον ένα σοβαρά στο κεφάλι.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι από κοινού για βαριά σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων.

    [04] Αυστραλία: Το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στον κόσμο

    Η Αυστραλία θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο θαλασσίων πάρκων στον κόσμο, προστατεύοντας θαλάσσια περιοχή μεγάλη όσο η Ινδία, όπου θα απαγορεύσει τις έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις δραστηριότητες της εμπορικής αλιείας.

    Τα θαλάσσια καταφύγια της Αυστραλία θα αυξηθούν από 27 σε 60 βάσει του νέου σχεδίου, καλύπτοντας πάνω από τρία εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το ένα τρίτο των θαλασσίων υδάτων της χώρας.

    Η σχετική ανακοίνωση έγινε μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση που θα έχουν περισσότεροι από 130 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές.

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [05] Unicef: Κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία μητέρα και 30 μικρά παιδιά

    Στο μισό έχουν μειωθεί οι θάνατοι μητέρων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με το 1990, ενώ μείωση έχουν σημειώσει και οι θάνατοι μικρών παιδιών σε 7,6 εκατ. από 12 εκατ. το 2010.

    Ωστόσο, ακόμα και σήμερα κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία μητέρα και 30 μικρά παιδιά, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF.

    Μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν επιτύχει θεαματική πρόοδο στη μείωση των θανάτων παιδιών. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας σε πολλές αφρικανικές χώρες παρουσιάζουν δύο φορές ταχύτερη πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη δεκαετία του 1990. Στη Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Λιβερία, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, τη Ρουάντα και την Τανζανία, ο ρυθμός μείωσης ήταν κατά μέσον όρο περισσότερο από 5% τον χρόνο μεταξύ 2000 και 2010.

    Παρόμοια πρόοδος εμφανίζεται στη μείωση των θανάτων μητέρων, αν και σε λιγότερες αναπτυσσόμενες χώρες: η Ισημερινή Γουινέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ έχουν περιορίσει τους μητρικούς θανάτους κατά 75%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 June 2012 - 6:30:33 UTC