Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απ΄ το σαλόνι...στο μπαλκόνι
  • [02] Παραμονή στο ευρώ θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων
  • [03] Απαγχονισμένος βρέθηκε 62χρονος στη Νίκαια
  • [04] Σύσκεψη του υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά με προϊσταμένους των ΔΟΥ
  • [05] Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτίθενται σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
  • [06] Στο ΟΑΚΑ στραμμένα τα βλέμματα για τον τέταρτο τελικό του μπάσκετ
  • [07] Αναβαθμίζεται η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη
  • [08] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος
  • [09] Μέχρι 15 Ιουνίου η καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου
  • [10] Θεσσαλονίκη: 'Ενταση στο νέο δημαρχιακό μέγαρο μεταξύ ΜΑΤ-δημοτικών υπαλλήλων
  • [11] Σήμερα η απόφαση για την υπόθεση έκδοσης του Ασάνζ στη Σουηδία

  • [01] Απ΄ το σαλόνι...στο μπαλκόνι

    Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, μια ομάδα νέων ανθρώπων επιδίδονται τις τελευταίες εβδομάδες σε εργασίες, που συνήθως γίνονται στο ...αγρόκτημα κι όχι στο σαλόνι.

    Φυτεύουν φραουλιές, ντοματιές και ρίγανη, φτιάχνουν σπορεία ζαρζαβατικών και μαθαίνουν «τρικ» για τις μεταφυτεύσεις, τον πολλαπλασιασμό των φυτών και την καλή στράγγιση του χώματος.

    Με απλά λόγια, αποκτούν τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου να συγκομίσουν μελλοντικά μια βιολογική σοδειά «τσέπης» ή να φτιάξουν έναν πολύχρωμο καλλωπιστικό κήπο, στο μπαλκόνι ή σε έναν μικρό υπαίθριο χώρο.

    Οι άνθρωποι αυτοί συμμετέχουν στα εργαστήρια με τίτλους «Φτιάχνω κήπο στο μπαλκόνι μου» και «Φτιάχνω λαχανόκηπο στο μπαλκόνι μου», που διοργανώνουν απ' τις αρχές Μαΐου, η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος Αιμιλία Ροδοπούλου και ο Ανδροκλής Γιάτσογλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες σεμιναρίων (κήπος και λαχανόκηπος), καθώς οι ημέρες και οι ώρες δεν συμπίπτουν. Το κόστος ανά ενότητα (τέσσερα δίωρα) είναι 50 ευρώ. Στους μαθητές προσφέρονται όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, όπως γλάστρες, χώμα, φυτά (για περισσότερες πληροφορίες: www.ftiaxnokipo.gr).

    [02] Παραμονή στο ευρώ θέλει η πλειοψηφία των Ελλήνων

    To 80,9% των πολιτών επιθυμεί την πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ, το 77,8% τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του Μνημονίου και το 66,4% θα προτιμούσε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας GPO, η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ στην εκπομπή Ανατροπή του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

    Ειδικότερα, ανά ερώτημα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

    -Στο ερώτημα «τι θα προτιμούσαν να προκύψει μετά τις εκλογές», το 66,4% απάντησε «κυβέρνηση συνεργασίας», 30,3% «αυτοδύναμη κυβέρνηση», ενώ ένα 3,3% δεν απάντησε στο ερώτημα.

    [03] Απαγχονισμένος βρέθηκε 62χρονος στη Νίκαια

    Απαγχονισμένος στο δασάκι του Αγίου Φίλιππα στη Νίκαια βρέθηκε ένας 62χρονος συνταξιούχος. Αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο, μετά από τηλεφώνημα κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι εκείνη την ώρα πήγαιναν στην εργασία τους και υπέστησαν σόκ στο θέαμα.

    Ο άτυχος 62χρονος, είχε πάνω του ένα σημείωμα που εξηγούσε ότι οικονομικοί λόγοι τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

    [04] Σύσκεψη του υπ. Οικονομικών Γ. Ζανιά με προϊσταμένους των ΔΟΥ

    O υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς έχει συγκαλέσει το μεσημέρι στο υπουργείο σύσκεψη με τους προϊσταμένους των 10 μεγαλύτερων ΔΟΥ και των 5 μεγαλύτερων τελωνείων της Αττικής, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι η πορεία των εσόδων πρέπει να αντιστραφεί, καθώς η οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο, αλλά και για να τους επισημάνει την ανάγκη να «ξυπνήσει» ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από την προεκλογική περίοδο.

    [05] Η Μόσχα και το Πεκίνο αντιτίθενται σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

    Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και θεωρεί πρώιμο για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην παρούσα φάση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

    Την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία επανέλαβε σήμερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται η στρατιωτική επέμβαση με την προϋπόθεση αυτή να πραγματοποιηθεί με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα ασκήσει πίεση για μια "νέα δέσμευση" του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου

    [06] Στο ΟΑΚΑ στραμμένα τα βλέμματα για τον τέταρτο τελικό του μπάσκετ

    Την ισοφάριση της σειράς των τελικών απέναντι στον Ολυμπιακό έχει στόχο σήμερα (19:00) ο Παναθηναϊκός, στο ΟΑΚΑ, για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες υπεράσπισης του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας, σε 5ο αγώνα, στο ΣΕΦ το Σάββατο (2/6).

    Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 και με νίκη έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου, μέσα στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου του. Το δέκατο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία του Ολυμπιακού και πρώτο από το 1997, 15 χρόνια δηλαδή μετά τη σεζόν του "triple crown" επιθυμούν απεγνωσμένα οι φίλαθλοι των «ερυθρόλευκων», που σε αυτές τις 14 σεζόν που μεσολάβησαν είδαν τους «πράσινους» να στέφονται 13 φορές πρωταθλητές Ελλάδας, από τις 32 συνολικά στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

    [07] Αναβαθμίζεται η Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη

    Η σπουδαιότητα του μνημείου είναι αδιαμφισβήτητη, γι' αυτό και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

    Η υποβάθμιση όμως του περιβάλλοντος χώρου της Ροτόντας (σκουπίδια, ξηλωμένα παγκάκια και πεζοδρόμια, σπασμένα τζάμια, μόνιμη παρουσία μικροπωλητών και παραβατικών στοιχείων), φανερή σε επισκέπτες και περίοικους, δημιουργούν πολύ άσχημες συνθήκες, σε σημείο, το μνημείο να κινδυνεύει με διαγραφή από τον συγκεκριμένο κατάλογο. Το γεγονός εξάλλου επισημάνθηκε πριν λίγο καιρό από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Γι' αυτό και μια μελέτη για την αποκατάσταση των συνθηκών επισκεψιμότητας του μνημείου της Ροτόντας και την απόδοση χρήσεων στο εσωτερικό και τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, που εγκρίθηκαν χτες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.

    [08] Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος

    Μία ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στη Δανία. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αντηλιακό παραμένει η καλύτερη μέθοδος για να προστατευθεί κανείς από την καρκινογόνα υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης η αποφυγή παραμονής για πολύ ώρα στον ήλιο.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του ¶αρχους κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι όσοι άνθρωποι έπαιρναν για χρόνια σε τακτική βάση ασπιρίνες ή παρεμφερή αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως το ibuprofen κα το naproxen), μείωσαν κατά μέσο όρο κατά 15% τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ακόμα και της πιο θανατηφόρας μορφής, του μελανώματος.

    [09] Μέχρι 15 Ιουνίου η καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου

    Λήγει στις 15 Ιουνίου, ύστερα από παράταση, η καταγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πρέπει να φροντίσουν για την έγκαιρη καταγραφή τους, για να μην παρουσιασθούν προβλήματα στην ομαλή καταβολή των συντάξεων τους.

    Όσοι δεν έχουν λάβει το καταγραφικό δελτίο μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) του τόπου κατοικίας τους για την αποστολή του εκ νέου.

    Υπενθυμίζεται ότι δεν καταγράφονται οι δικαιούχοι σύνταξης με ηλικία μικρότερη των 12 ετών, όσοι έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία Συντάξεων ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και εκείνοι των οποίων η σύνταξη καταβλήθηκε για πρώτη φορά από 24 Φεβρουαρίου 2012 και μετά.

    [10] Θεσσαλονίκη: 'Ενταση στο νέο δημαρχιακό μέγαρο μεταξύ ΜΑΤ-δημοτικών υπαλλήλων

    Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί έξω από το νέο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και δημοτικούς υπαλλήλους, που αντιδρούν στην προοπτική ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας Καθαριότητας του κεντρικού δήμου.

    Οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποιούν στάση εργασίας και διαμαρτύρονται για το διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, σχετικά με την ανάθεση της επισκευής των απορριμματοφόρων σε ιδιώτες.

    Οι δημοτικοί υπάλληλοι επιχείρησαν να μπουν στο χώρο του αμφιθεάτρου, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες στο χώρο.

    Δημιουργήθηκε ένταση και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να απομακρύνουν τους εργαζόμενους.

    [11] Σήμερα η απόφαση για την υπόθεση έκδοσης του Ασάνζ στη Σουηδία

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα αποφασίσει σήμερα αν θα επιτρέψει την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

    Οι Σουηδοί εισαγγελείς επιδιώκουν να εξετάσουν τον Ασάνζ σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση που διατύπωσαν εις βάρος του δύο πρώην εθελόντριες στον ιστότοπο.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του είναι έγκυρο και εκτελεστέο.

    Ο Ασάνζ, ο οποίος είναι Αυστραλός, συνελήφθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2010. Αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και υποστηρίζει ότι το σουηδικό αίτημα έκδοσης είναι πολιτικά υποκινούμενο.

    Η ετυμηγορία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12:15 (ώρα Ελλάδας).

    Επιμέλεια: Μ. Μιχαλοπούλου


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 May 2012 - 8:30:33 UTC