Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο: Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα
  • [02] Αναστολή μετενέργειας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [03] Κρ. Λαγκάρντ: Χρειάζεται να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες η Ελλάδα
  • [04] "Έσβησε" ο πατέρας του τηλεκοντρόλ
  • [05] Παρελθόν από τον Ατρόμητο αποτελεί ο Δώνης
  • [06] Ενημέρωση Κ. Παπούλια από τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη
  • [07] Μπούντεσμπανκ: «Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα»
  • [08] Ολ. Μπαγί: «H Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

  • [01] Μπαρόζο: Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα

    Την ισχυρή επιθυμία της Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας, εξέφρασε ο Ζοζέ Μπαρόζο σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον κ. Πικραμμένο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

    [02] Αναστολή μετενέργειας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

    Την αναστολή της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασισθεί και οδηγούν σε μείωση των μισθών και των συντάξεων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι στο γραφείο του στην οδό Πειραιώς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα του Μνημονίου διαλύουν το υπάρχον σύστημα δικαίου και τόνισε ότι θεωρεί αναγκαίο να παγώσει η άρση της «μετενέργειας» των συλλογικών συμβάσεων.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, χαρακτήρισε «αλαζονεία» το να μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού, παρά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές και κάλεσε τον κ. Βενιζέλο, «εξ ονόματος του ελληνικού λαού», όπως είπε, «να κατονομάσει τα εργοδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που επέβαλαν τους νόμους που οδήγησαν στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από 25% έως 50%».

    Ο υπουργός Εργασίας δεν προέβη σε δηλώσεις, έχει όμως αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η πρώτη συνάντηση του κ. Ρουπακιώτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

    [03] Κρ. Λαγκάρντ: Χρειάζεται να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες η Ελλάδα

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ διατηρεί την πίεση προς την Ελλάδα για την ανάταξη της δημοσιονομικών της λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε σήμερα από το BBC.

    «Η συμμετοχή στην ευρωζώνη έχει ένα τίμημα. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα», είπε στην εκπομπή Today του BBC.

    Αναφερόμενη στην εκδοχή εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα και εξόδου της από την ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».

    Επιμέλεια: Κ. Λευτάκη

    [04] "Έσβησε" ο πατέρας του τηλεκοντρόλ

    Ο άνθρωπος που εφηύρε το τηλεχειριστήριο πέθανε σε ηλικία 96 ετών, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Chicago Sun Times. Ο Γιουτζίν "Τζιν" Πόλι πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Σικάγο. Ο Πόλι εφηύρε το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο το 1955 ενώ εργαζόταν ως μηχανικός για την εταιρία Zenith Electronic στο Σικάγο.

    Έλαβε μπόνους 2.000 δολαρίων για την ιστορική αυτή καινοτομία και στη συνέχεια τιμήθηκε με βραβείο Έμυ το 1997 για τη συνεισφορά του στην τηλεόραση. Η εταιρία διέθεσε τη συσκευή στην αγορά ως Flash-Matic. "Μια αστραπή μαγικού φωτός από την άλλη άκρη του δωματίου ανοίγει τη συσκευή και την κλείνει ή αλλάζει κανάλια. Κι εσείς κάθεστε στην αναπαυτική σας πολυθρόνα", έλεγε διαφήμιση της εταιρίας.

    [05] Παρελθόν από τον Ατρόμητο αποτελεί ο Δώνης

    Παρελθόν από τον Ατρόμητο αποτελεί από σήμερα ο Γιώργος Δώνης, μετά από τρία χρόνια στον πάγκο της ομάδας του Περιστερίου, όπως ανακοίνωσε η «κυανόλευκη» ΠΑΕ μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Στη σημερινή συνάντηση του τεχνικού διευθυντή του Ατρομήτου, Γιάννη Αγγελόπουλου, και του Έλληνα τεχνικού, αποφασίστηκε από κοινού η μη ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

    [06] Ενημέρωση Κ. Παπούλια από τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη

    Τους χαιρετισμούς του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αλλά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

    «Η Ελλάδα, είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού συμμάχων και εταίρων», ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης και συμπλήρωσε ότι «όλοι με διαβεβαίωσαν πως θα σταθούν δίπλα μας για να ξεπεράσουμε την κρίση».

    «Το χρειαζόμαστε και πρέπει να πάρουν γρήγορα αποφάσεις στις Βρυξέλες», είπε ο κ. Παπούλιας.

    [07] Μπούντεσμπανκ: «Πολύ ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα»

    Η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, πως «η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα είναι πολύ ανησυχητική», αλλά η διεθνής οικονομική στήριξη της Αθήνας "δεν πρέπει να επεκταθεί περαιτέρω".

    Αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, «θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες», προειδοποιεί επίσης η Μπούντεσμπανκ, σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση αυτή «οι προκλήσεις που θα τεθούν για τη Γερμανία και την ευρωζώνη θα ήταν σημαντικές, αλλά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν».

    «Διακυβεύεται η συνέχιση της καταβολής των (ευρωπαϊκών και διεθνών) αρωγών», προσθέτει.

    Για τη γερμανική κεντρική τράπεζα, φαίνεται πως η διακοπή της βοήθειας, συνώνυμη με πτώχευση και βεβαίως με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι προτιμότερη από μια χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται από τη χώρα.

    «Μια αισθητή χαλάρωση» των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Αθήνα έναντι των μεγάλων διεθνών πιστωτών της, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «θα εξασθενούσε πολύ την εμπιστοσύνη στις συμφωνίες και τις συνθήκες στους κόλπους της νομισματικής ένωσης», σύμφωνα με την έκθεση της Μπούντεσμπανκ.

    «Το σημερινό πλαίσιο ελέγχου, ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ χωρών- μελών θα ετίθετο τότε θεμελιωδώς υπό αμφισβήτηση», προβλέπει η γερμανική κεντρική τράπεζα.

    Επιμέλεια: Γ. Αγγελόπουλος

    [08] Ολ. Μπαγί: «H Ένωση θα βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

    «Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους 'Ελληνες να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέρ Μπαγί.

    Η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 May 2012 - 12:30:34 UTC