Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΔΑΠ πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, άνοδος της αριστεράς, πτώση της ΠΑΣΠ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
  • [02] Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα ζητήσει ο γερουσιαστής Χάρι Ράιντ
  • [03] Μέσω της ολλανδικής τηλεόρασης και δια της Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετηθηκε το ΔΝΤ επί του "ελληνικού προβλήματος"

  • [01] Η ΔΑΠ πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, άνοδος της αριστεράς, πτώση της ΠΑΣΠ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

    Πρώτη δύναμη την ΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας, άνοδο των αριστερών παρατάξεων και πτώση της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) έβγαλαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

    Αισθητή ήταν η πτώση της συμμετοχής που έπεσε από το 65% στο, περίπου, 55%. Σε απόλυτους αριθμούς, 100.000 φοιτητές και σπουδαστές ψήφισαν φέτος, ενώ πέρυσι στις εκλογές συμμετείχαν 135.000 άτομα. Εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων σημείωναν πάντως, ότι η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη απ' όσο αναμενόταν.

    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινά αποτελέσματα. Η ΔΑΠ παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η ΠΑΣΠ σημειώνει μεγάλη πτώση (κατά την Πανσπουδαστική του ΚΚΕ η πτώση ξεπερνάει το 10%), σαφή άνοδο των δυνάμεών τους καταγράφουν οι Ενιαίες Αριστερές Κινήσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά της Αριστερής Ενότητας του Σύριζα. Σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ή, με ισχνή πτώση, είναι τα ποσοστά της Πανσπουδαστικής του ΚΚΕ.

    Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ σε 65 από 197 συλλόγους πανεπιστημίων, δίνει στον εαυτό της 42,01%, στην ΠΑΣΠ 24,97%, στην Πανσπουδαστική 12,52%, τα ΕΑΑΚ 9,80% και στην Αριστερή Ενότητα 5,30%. Η παράταξη καταγράφει στις δυνάμεις της αύξηση μιας μονάδας σε σχέση με τα περυσινά της ποσοστά, στην ΠΑΣΠ δύο μονάδες μείωση των ποσοστών της, στην Πανσπουδαστική μία μονάδα κάτω, στα ΕΑΑΚ μία μονάδα επιπλέον και στην Αριστερή Ενότητα, αύξηση του ποσοστού της επίσης κατά μια μονάδα.

    Η Πανσπουδαστική, σε 116 από 200 συλλόγου στα ΑΕΙ, δίνει στον εαυτό της 17,43% (+ 1% σε σχέση με πέρυσι), στην ΔΑΠ 30,50 (- 2%), στην ΠΑΣΠ 17,13% (-10 %) στα ΕΑΑΚ 10,89 (+1%) στην Αριστερή Ενότητα 8,36% (+ 3 %).

    Η Αριστερή Ενότητα έδωσε στοιχεία από 61 εκ των 193 συλλόγων. Καταγράφει στην ΔΑΠ 31,1% (-1,2%), στην ΠΑΣΠ 19,9% (-9,9%), στην Πανσπουδαστική 17,1% (+1,5%), στα ΕΑΑΚ 12,3% (+2%), στον εαυτό της 11,6% (3,9%).

    Η ΠΑΣΠ δεν έδωσε την Τετάρτη συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

    [02] Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν θα ζητήσει ο γερουσιαστής Χάρι Ράιντ

    Νέο πακέτο κυρώσεων κατά του Ιράν, στον πετρελαϊκό και οικονομικό τομέα, θα ζητήσει ο επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ράϊντ, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή από το στενό εργασιακό περιβάλλον του γερουσιαστή.

    Το αίτημα του Ράϊντ αποσκοπεί στην εντονότερη πίεση προς το Ιράν να παραιτηθεί από το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο από έχει μικρές αναθεωρήσεις, οι οποίες βρήκαν ισχυρή στήριξη από την αμερικανό - ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Θεμάτων (AIPAC).

    [03] Μέσω της ολλανδικής τηλεόρασης και δια της Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετηθηκε το ΔΝΤ επί του "ελληνικού προβλήματος"

    Θέση πήρε τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, καθώς η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκε δημοσίως λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, σε συνέντευξη της στην ολλανδική τηλεόραση δήλωσε ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα πρέπει να δείξουν τη βούληση τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ενώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ "θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή και σκληρή εξέλιξη και όχι μόνο για την Ελλάδα".

    Η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ακόμη:

    "Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το καλύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να παραμείνει στην ευρωζώνη, κάτι που φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του λαού. Αυτό είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ και βάση του οποίου οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να στηρίξουν τη χώρα."

    Το ΔΝΤ είχε, από τις εκλογές της 6ης Μαϊου και μέχρι τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ολλανδική τηλεόραση, αρνηθεί να τοποθετηθεί επί του "ελληνικού προβλήματος", λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας έγινε αφού ανακοινώθηκε πως καθήκοντα νέου πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμένος και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπηρεσιακών υπουργών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 May 2012 - 0:30:31 UTC