Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα του μεγάλου τελικού
  • [02] Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν
  • [03] Αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα
  • [04] Πλούσιο το πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για το καλοκαίρι
  • [05] Θύματα του παθητικού καπνίσματος τα παιδιά
  • [06] Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια
  • [07] Διαρρήκτης αυτοκινήτων κατέληξε στο νοσοκομείο
  • [08] Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα συνδικάτα στη Βολιβία
  • [09] Κλειστή η Εθνική Πινακοθήκη σήμερα, λόγω αποχής των αρχαιοφυλάκων
  • [10] Σημαντικές οι ζημιές που υπέστη η ελληνική αμπελουργία από τον περονόσπορο

  • [01] Η ώρα του μεγάλου τελικού

    Έφθασε η ώρα του μεγάλου τελικού.

    ΗΤΣΣΚΑ Μόσχας τίθεται απέναντι στον Ολυμπιακό του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος δηλώνει ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το φαβορί της Ευρωλίγκας.

    Ο Βασίλης Σπανούλης από την πλευρά του δηλώνει ότι, «η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι σπουδαία ομάδα, με πολλούς και καλούς παίκτες και χρειάζεται να είμαστε ακόμη καλύτεροι. Ό,τι λάθος κάνουμε θα μας το τιμωρήσουν, συνεπώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Τους έχουμε αντιμετωπίσει δύο φορές και ξέρουμε τι κάνουν καλά και τι όχι. Πηγαίνουμε για μάχη 40 λεπτών και ό,τι συμβεί. Δεν μπορείς να έχεις στο μυαλό σου ένα και μοναδικό πλάνο. Χρειάζεται και εναλλακτικό σχέδιο, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μια τόσο μεγάλη ομάδα. Είμαστε έτοιμοι, όμως, για ένα μεγάλο παιχνίδι».

    Ο αγώνας ξεκινά στις 21.00 και θα μεταδωθεί από την ΕΤ1 και τη NovaSports 1.

    [02] Η έλλειψη ύπνου και το ξυπνητήρι παχαίνουν

    Όταν κανείς δεν κοιμάται αρκετές ώρες, έχει αυξημένες πιθανότητες να παχύνει, σύμφωνα με μία νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Αυτό οφείλεται στο ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή μίας ορμόνης, η οποία ελέγχει το αίσθημα κορεσμού και αντίθετα να ενισχύσει μία άλλη ορμόνη που ανοίγει την όρεξη.

    Μία δεύτερη γερμανική έρευνα, με επικεφαλής τον βιολόγο Τιλ Ρένεμπεργκ του πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το "Science", δείχνει ότι έχουμε κάθε λόγο να μισούμε το ξυπνητήρι! Η μελέτη συμπέρανε ότι, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό ρυθμό του οργανισμού, οι συνεχείς διακοπές του ύπνου πιο νωρίς από αυτό που έχει ανάγκη ο άνθρωπος, οδηγούν τελικά σε αύξηση του βάρους.

    Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο νωρίς βάζει κανείς το ξυπνητήρι του και άρα όσο πολύ πάει κόντρα στο φυσικό βιολογικό ρυθμό ύπνου- ξύπνιου, τόσο πιθανότερο είναι να καπνίζει, να πίνει αλκοόλ και καφέ και ακόμα να παχύνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του κοινωνικού τζετ-λαγκ σε ανθρώπους ηλικίας 16 έως 65 ετών και έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο να βάλει κανείς πρόσθετα κιλά, ιδίως αν είναι ήδη υπέρβαρος. Όσοι έχουν κανονικό βάρος, κινδυνεύουν λιγότερο.

    [03] Αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα

    Την αναβίωση της Πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα από την κρητική ενδοχώρα προς το Ιδαίο 'Αντρο, μέσω του Κρουσώνα και της Ζωμίνθου, διοργανώνει ο δήμος Μαλεβιζίου και ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου,σήμερα Κυριακή 13 Μαΐου.

    Πρόκειται για την πορεία που όπως αναφέρουν οι οργανωτές της σύμφωνα με τον Πλάτωνα πραγματοποιούσε ο Μίνωας κάθε εννέα χρόνια από την Κνωσό, για να επισκεφτεί τον πατέρα του τον Δία στην Ίδη και να τον συμβουλευτεί για θέματα νόμων και δικαίου. Τη σημαντική αυτή εκδήλωση της αναβίωσης της πλατωνικής διαδρομής του Μίνωα στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι κινήσεις Ενεργών Πολιτών Malevistas και Minoistas.

    Οι δήμοι Μαλεβιζίου και Ανωγείων έχουν συμφωνήσει από κοινού στην ανάδειξη του "πλατωνικού δρόμου του Μίνωα", που πρώτος επισήμανε ο καθηγητής Γιάννης Σακελλαράκης, στοχεύοντας στη καθιέρωση ενός νέου πολιτιστικού - φυσιολατρικού προορισμού, που θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους σπουδαίους τόπους, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της κρητικής μυθολογίας, αλλά και να απολαύσει τη μοναδική φύση του Ψηλορείτη.

    [04] Πλούσιο το πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής για το καλοκαίρι

    Δύο μεγαλειώδεις παραγωγές στο Ηρώδειο, «στάσεις» σε αρχαία θέατρα της Ελλάδας και σε νησιά, συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, περιλαμβάνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    «Το τελευταίο τρίμηνο της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-12 μας επιφυλάσσει ιδιαίτερες συγκινήσεις, με διάσημους σκηνοθέτες, διεθνούς φήμης μονωδούς και έργα ορόσημα», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης, στην εισαγωγή του προγράμματος για τον Μάιο και τον Ιούλιο.

    Με νότες ιταλικού ρομαντισμού θα «γεμίσει» ο τροβαδούρος-«Τροβατόρε» του Βέρντι το Ηρώδειο, στις 10 έως τις 14 Ιουνίου. «Ο θεατής είναι θεατής του εαυτού του και της ιστορίας του. Στους καιρούς που ζούμε, είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να βρει τον εαυτό του και τις αρχές του», ανέφερε στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος ο Ιταλός σκηνοθέτης Στέφανο Πόντα.

    Η «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι, ένα από τα πιο γνωστά θρίλερ της όπερας, είναι η δεύτερη παραγωγή της ΕΛΣ στο Ηρώδειο, που το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, από 26 έως 29 Ιουλίου. Υπό την μπαγκέτα του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ο χρόνος γυρνά στη Ρώμη του 1800: ο βαρόνος Σκάρπια ζητά από τη Φλόρια Τόσκα μερικές στιγμές έρωτα, σε αντάλλαγμα για τη ζωή του αγαπημένου της.

    Η «ψυχανάλυση» είναι το θέμα που η ΕΛΣ θα παρουσιάσει, με το δικό της τρόπο, στις 21 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Η αίθουσα του θεάτρου Ολύμπια θα φιλοξενήσει όχι μία, αλλά τρεις σύγχρονες όπερες, «Τον Διωγμένο» της Ευαγγελίας Τόνια, «Τον Φρόυντ για εκείνη, του Ιωσήφ Βαλέτ και την «Παλίρροια», του Μπόρις Μπλάχερ.

    Εκτός από τις παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ.

    Από το πρόγραμμα δεν λείπει η εκπαίδευση. Με τίτλο «Η όπερα, διαδραστικά, στα δημοτικά σχολεία», η ΕΛΣ επισκέπτεται Δημοτικά της Αθήνας και του Πειραιά. Το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και φιλοδοξεί να γνωρίσει, από μέσα, τον κόσμο της όπερας, στους μαθητές.

    Τέλος, η ΕΛΣ ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι δύο φορείς ξεκινούν μια σειρά από κοινές δράσεις, ενόψει της μεταφοράς της Λυρικής στο νέο κτίριο, την ανέγερση του οποίου χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    [05] Θύματα του παθητικού καπνίσματος τα παιδιά

    Περισσότερα από τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε βαθμό τέτοιον που οι επιπτώσεις εντοπίζονται στο αίμα τους, αλλά πολύ λιγότεροι γονείς παραδέχονται ότι καπνίζουν μπροστά στα παιδιά τους ή αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους εκτίθεται με άλλους τρόπους στον καπνό των γύρω τους.

    Αυτό διαπίστωσε μια αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έκανε τεστ αίματος σε περίπου 500 παιδιά ηλικίας ενός έως τεσσάρων ετών και διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% είχαν στο αίμα τους ίχνη κοτινίνης, της χημικής ουσίας που παράγεται στον οργανισμό, όταν αυτός εκτεθεί στη νικοτίνη του τσιγάρου.

    Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι τα παιδιά είναι θύματα του παθητικού καπνίσματος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνειδητοποιούν οι γονείς και αυτό φαίνεται στο αίμα τους, όπως δείχνει η νέα μελέτη. Οι γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εκτίθενται μόνο όταν βρίσκονται δίπλα σε κάποιον που καπνίζει, ενώ στην πραγματικότητα τα παιδιά εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα ζώντας σε ένα κτίριο (όπως μία πολυκατοικία) όπου πολλοί καπνίζουν ή περνώντας ώρα σε ένα δωμάτιο όπου πρόσφατα κάποιος είχε καπνίσει.

    Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

    [06] Βαρκάδα στις Πρέσπες με «ηλιακά» καραβάκια

    Βαρκάδα στις Πρέσπες με καραβάκια που θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιούν σε ένα χρόνο οι τουρίστες της περιοχής τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά. Τα καραβάκια θα «αποθηκεύουν» ενέργεια από τον ήλιο χάρη στα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα διαθέτουν ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια δύο τέτοιων σκαφών από το Δήμο Πρεσπών και ενός ακόμη από το Δήμο Λικένα της Αλβανίας. Όλα τα παραπάνω προβλέπονται από τη διασυνοριακή συνεργασία των δύο δήμων μέσω του προγράμματος Interreg, το οποίο έχει λάβει έγκριση και αρχίζει να υλοποιείται.

    «Στόχος μάλιστα των δημοτικών αρχών είναι κάποια στιγμή τα καραβάκια αυτά να μην σταματούν στα εθνικά όρια κάθε χώρας αλλά να κινούνται σε όλη την επιφάνεια των Πρεσπών, καθώς τα φυσικά οικοσυστήματα δεν έχουν σύνορα» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες και για ένα ακόμη πρόγραμμα ελληνοαλβανικής συνεργασίας που έχει λάβει έγκριση και αφορά την ανάπτυξη ενός «τουριστικού πακέτου» που θα προβάλλει κάθε δυνατότητα τουριστικής εξόρμησης στις περιοχές γύρω από τις Πρέσπες και θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στον τόπο.

    Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Πρεσπών προωθεί τέσσερις ακόμη προτάσεις για ένταξη στο Interreg που αφορούν τη συνεργασία με δήμους της ΠΓΔΜ. Οι προτάσεις προβλέπουν τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών στο ορεινό σύμπλεγμα που συνδέει τις δύο χώρες, τη διατήρηση των πλίθινων παραδοσιακών κτισμάτων στην ευρύτερη περιοχή, την προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας από τουριστικές επιχειρήσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα των γεωργικών κατασκευών και μηχανημάτων.

    [07] Διαρρήκτης αυτοκινήτων κατέληξε στο νοσοκομείο

    Στο νοσοκομείο κατέληξε νεαρός διαρρήκτης αυτοκινήτων, ο οποίος πιάστηκε επ' αυτοφώρω, χτες το βράδυ στις Αχαρνές, την ώρα που είχε διαρρήξει τρία αυτοκίνητα.

    Ο διαρρήκτης, ελληνικής υπηκοότητας, προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας όταν είδε τους αστυνομικούς, αλλά κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε, σύμφωνα με την Αστυνομία, έπεσε στο δρόμο και τραυματίστηκε και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.

    [08] Νέες κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα συνδικάτα στη Βολιβία

    Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βολιβίας (COB), η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, μετά την ολοκλήρωση τριών ημερών απεργιών και διαδηλώσεων που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή.

    "Ελπίζουμε ότι με τις ενέργειές μας η κυβέρνηση θα μας ακούσει. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση δεν μας καταλαβαίνει. Την επόμενη εβδομάδα, θα εκτιμήσουμε ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβουμε", είπε ο Χουάν Κάρλος Τρουχίγιο, ηγέτης της COB.

    Χιλιάδες εργάτες, εργαζόμενοι, φοιτητές στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν, κυρίως στην πρωτεύουσα, τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα ζητώντας αυξήσεις μισθών και την κατάργηση ενός μέτρου που αυξάνει το ωράριο για τους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τις έξι στις οκτώ ώρες την ημέρα.

    [09] Κλειστή η Εθνική Πινακοθήκη σήμερα, λόγω αποχής των αρχαιοφυλάκων

    Από τα καθήκοντά τους απέχουνσήμερα Κυριακή 13 Μαΐου 2012 οι αρχαιοφύλακες του μουσείου της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), δεν έχει εγκριθεί ακόμα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή εργασίας τους κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα για τις ίδιες ημέρες από το έτος 2010 έως και σήμερα.

    «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Εθνική Πινακοθήκη και τους αρχαιοφύλακες που ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Φανταστείτε ότι το 2003- 2008 οι εργαζόμενοι δεν αμείβονταν για τις Κυριακές που δούλευαν, ενώ από το 2010 ως σήμερα δεν έχουν αμειφθεί ούτε για τις Κυριακές και τις αργίες ούτε για την 6η μέρα που έχουν εργαστεί. Όχι βέβαια για όλο τον χρόνο αλλά για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό συμβαίνει διότι ούτε η κ. Λαμπράκη ούτε ο εποπτεύων φορέας, που είναι το ΥΠΠΟΤ, δεν ασχολείται πραγματικά με τους εργαζόμενους», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Ιωάννης Μαυρικόπουλος, πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ.

    [10] Σημαντικές οι ζημιές που υπέστη η ελληνική αμπελουργία από τον περονόσπορο

    Υψηλές ζημιές, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 90%, προκάλεσε η «επέλαση» του περονόσπορου στους ελληνικούς αμπελώνες κατά την καλλιεργητική περίοδο 2011, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας, η οποία συστάθηκε για το θέμα αυτό με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Όπως αναφέρεται, στους συμβατικούς αμπελώνες που προσβλήθηκαν από περονόσπορο - με βάση όσα καταδεικνύουν οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΛΓΑ - τα ποσοστά των ζημιών στις ποικιλίες οινοποιίας κυμάνθηκαν από 30% έως 60-65 %. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Φωκίδα, έφθασε και το 90%.

    Η ομάδα εργασίας εκτιμώντας πως τα φαινόμενα των επιδημιών είναι πιθανόν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, πιστεύει πως είναι αναγκαία η λήψη σειράς αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων. Μεταξύ άλλων προτείνει την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των υπηρεσιών γεωργικών προειδοποιήσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική ενημέρωση και προειδοποίηση των αμπελουργών σε ότι αφορά την εμφάνιση των ασθενειών, ώστε οι τελευταίοι να προχωρούν στα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα. Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμά ότι θα θα ήταν σκόπιμη και η επαναφορά του δελτίου καιρού για τους αγρότες στα ΜΜΕ.

    Επίσης, σε πρακτικό επίπεδο, προτείνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους εμπλεκόμενους με την αμπελουργία, ώστε οι σύγχρονες μέθοδοι και συστήματα οργάνωσης των αμπελώνων να αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία που θα συμβάλουν στη μείωση των προσβολών από παθογόνα αίτια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 May 2012 - 8:30:45 UTC