Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Δασκαλόπουλος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει την εφαρμογή των θέσεών του"
  • [02] Η Ελλάδα κεντρικό θέμα στον διεθνή Τύπο
  • [03] "Ιδιαίτερο" εγκέφαλο έχουν οι ψυχοπαθείς εγκληματίες
  • [04] Ελληνόπουλο με "χρυσή" βαλκανική διάκριση στα μαθηματικά
  • [05] Τέσσερις τραυματίες σε συμπλοκή αστυνομικών με ληστές τράπεζας
  • [06] Πρώτο μετεκλογικό τεστ σήμερα, με τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων
  • [07] Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-0 στα πλέι οφ
  • [08] Ζωντανεύει ξανά το θέατρο «Εμπρός»
  • [09] Το κουκί και το ρεβίθι κατά της μεταλλαγμένης σόγιας
  • [10] Ο σκοπός στη ζωή, το πιο φθηνό «φάρμακο» κατά άνοιας και Αλτσχάιμερ
  • [11] 850 κρουαζιερόπλοια περιμένει ο Πειραιάς φέτος
  • [12] Καθοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα

  • [01] Δ. Δασκαλόπουλος: "Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει την εφαρμογή των θέσεών του"

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να αποδείξει στον λαό ότι οι θέσεις του μπορούν να έχουν ρεαλιστική εφαρμογή» επισημαίνει, σε αποκλειστική συνέντευξη προς το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εξηγώντας τη θέση που διατύπωσε χθες υπέρ της συμμετοχής του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει, ωστόσο, ότι η Αριστερά δεν ενισχύθηκε συνολικά και δεν αποτελεί κοινωνική πλειοψηφία, ενώ προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙZA είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών αλλά «αποτελεί μία συσσωμάτωση ψήφου οργής, ψηφοφόρων χωρίς ομοιογενή ιδεολογική ταυτότητα». Και για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή αναφέρει ότι οφείλεται μεταξύ άλλων σε όσους ενθάρρυναν τις εκδηλώσεις δημόσιου τραμπουκισμού ως έκφραση «λαϊκής αντίστασης».

    Σε ερώτηση δε, για πιθανή συμμετοχή του στο νέο πολιτικό σκηνικό, που ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο, προκειμένου να υπάρξει λύση στο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, απαντά: «Δεν τρέφω κομματικές φιλοδοξίες. Διακατέχομαι, όμως, από εθνική αγωνία». Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνει, επίσης, ότι οι στόχοι του μνημονίου μπορούν να επιτευχθούν χωρίς άλλες περικοπές και χαράτσια, αλλά με ένα τολμηρό πρόγραμμα οικονομικής απελευθέρωσης.

    [02] Η Ελλάδα κεντρικό θέμα στον διεθνή Τύπο

    Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξανά κοντά στο χάος», η οικονομική εφημερίδα του Βελγίου «L Echo» επισημαίνει σε άρθρο-ανάλυση πως οι Έλληνες ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από την ύφεση και τη λιτότητα, τιμώρησαν τα δυο μεγάλα κόμματα με τον κίνδυνο να αναβιώσει η κρίση χρέους.

    Στις συνέπειες της ετυμηγορίας των Ελλήνων ψηφοφόρων, αναφέρθηκε μεγάλη μερίδα του γαλλικού τύπου, με τίτλους όπως "Η Ελλάδα σαλπάρει για το άγνωστο" στην οικονομική Λεζ Εκό, "Η ψήφος αποδοκιμασίας των Ελλήνων ανησυχεί την Ευρώπη" στη Λα Κρουά, "Η κατάρρευση του παλαιού πολιτικού συστήματος" στη Φιγκαρό, "Να, που ήλθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ"στη Λιμπερασιόν.

    Καταψήφιση των δυο κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα, θεωρώντας τα υπεύθυνα για την οικονομική καταστροφή, απόρριψη της πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ψήφο αντίδρασης σε όλα αυτά που οδήγησαν μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο της εφημερίδας "The Sydney Morning Herald" όπου αναφέρεται ότι «η αυστραλιανή αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα.

    [03] "Ιδιαίτερο" εγκέφαλο έχουν οι ψυχοπαθείς εγκληματίες

    Οι εγκέφαλοι των ψυχοπαθών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό και άλλα βίαια εγκλήματα, φέρουν σαφείς ενδείξεις για δομικές ανωμαλίες, που τους διακρίνουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι η ψυχοπάθεια είναι τελικά μία διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου.

    Ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου δήλωσαν ότι η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου για να εντοπιστούν και να διαγνωστούν οι συγκεκριμένοι βίαιοι ψυχοπαθείς, έχει μεγάλη σημασία από θεραπευτική άποψη, καθώς η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία δεν είναι συχνά αποτελεσματική στην περίπτωσή τους.

    Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων.

    [04] Ελληνόπουλο με "χρυσή" βαλκανική διάκριση στα μαθηματικά

    Μία ακόμα διεθνή επιτυχία κατέγραψε στον κατάλογο των διακρίσεών του ο μαθητής της Β' Λυκείου ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων των Τρικάλων Παναγιώτης Λώλας, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην 29η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, από 26 Απριλίου έως 2 Μαΐου.

    Ο Παναγιώτης Λώλας την περασμένη χρονιά, αν και μαθητής μόλις της Α' Λυκείου, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην 28η Βαλκανιάδα που διεξήχθη στη Ρουμανία, αλλά και χάλκινο μετάλλιο στην 52η Διεθνή Ολυμπιάδα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου συμμετείχαν 105 χώρες με τις αποστολές τους.

    «Από πολύ μικρή ηλικία ζητούσα να "παίζω μαθηματικά", όπως χαρακτηριστικά έλεγα, όταν μου έβαζαν απλά προβληματάκια, και με γοήτευε να βρίσκω τη λύση τους. Αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Η "μαγεία" όμως των μαθηματικών άρχισε να με συνεπαίρνει στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Οι αριθμοί, οι γεωμετρικές σχέσεις και οι θεωρίες με γοήτευαν και άρχισα να ασχολούμαι όλο και περισσότερο με αυτά, ύστερα από παρότρυνση και βοήθεια της οικογένειάς μου» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Παναγιώτης Λώλας.

    Ο Παναγιώτης Λώλας θα πάρει μέρος στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Mar del Plata της Αργεντινής από 4 έως 16 Ιουλίου.

    [05] Τέσσερις τραυματίες σε συμπλοκή αστυνομικών με ληστές τράπεζας

    Συμπλοκή αστυνομικών με ληστές τράπεζας έγινε χθεςστην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούντρεις αστυνομικοί κι ένας ληστής.

    Ακολούθησαν τρεις συλλήψεις, ενώ διαφεύγουν της σύλληψης και αναζητούνται άλλα δύο άτομα που επίσης ενέχονται στην ένοπλη ληστεία της Εμπορικής τράπεζας η οποία έγινε τη Δευτέρααργά το μεσημέρι.

    Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύονται, εκτός από τους δύο αστυνομικούς οι οποίοι είναι σοβαρότερα και μεταφέρονται σε νοσοκομείο των Αθηνών.

    [06] Πρώτο μετεκλογικό τεστ σήμερα, με τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων

    Το πρώτο μετεκλογικό " crash test " στην ελληνική οικονομία αναμένεται σήμερα, καθώς το Δημόσιο θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, και το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο επιτόκιο δανεισμού.

    Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, στις 15 Μαΐου, λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ που εξαιρέθηκαν από το PSI.

    Σε εκκρεμότητα είναι, εξάλλου, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, η εξειδίκευση του νέου πακέτου των μέτρων, ύψους 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και η είσπραξη των "μνημονιακών" και άλλων φόρων.

    [07] Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό με 2-0 στα πλέι οφ

    "Φωτιά" πήραν τα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, με την ολοκλήρωση της 2ης αγωνιστικής. Η ΑΕΚ νίκησε 2-0 τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, πήρε τους τρεις πρώτους βαθμούς στο μίνι πρωτάθλημα, ενώ οι "πράσινοι" έμειναν για δεύτερη διαδοχική αγωνιστική χωρίς "τρίποντο" και η διαφορά που είχαν πριν την έναρξη των αγώνων εξανεμίστηκε. Τα γκολ των "κιτρινόμαυρων" πέτυχαν οι Μάκος (29΄) και Κλωναρίδης (80΄).

    Εξάλλου, για 5η διαδοχική φορά σε αγώνα πρωταθλήματος, Ατρόμητος και ΠΑΟΚ, αναδείχθηκαν ισόπαλοι στο Περιστέρι. Το τελικό 1-1, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, προήλθε από τα γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 29΄ και του Κώστα Μήτρογλου στο 67΄.

    [08] Ζωντανεύει ξανά το θέατρο «Εμπρός»

    Μία πρεμιέρα, μία επανάληψη, μία εν εξελίξει περφόρμανς, ένα εργαστήριο και μια σειρά ερευνητικών παρουσιάσεων που δοκιμάζουν τις δυνατότητες και τα όρια της θεατρικής πρακτικής, προτείνει η Κίνηση Μαβίλη υπό τον γενικό τίτλο «Χρήση #4», στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενεργοποίησης του θεάτρου «Εμπρός».

    Ο ιστορικός χώρος του θεάτρου Εμπρός επανακτά τη βασική του λειτουργία ως θεάτρου, φιλοξενώντας παραστάσεις, εργαστήρια και ανοιχτές πρόβες των ομάδων που απαρτίζουν την Κίνηση Μαβίλη από τις 10 Μαΐου έως τις 16 Ιουνίου.

    Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει: την παράσταση «Τριγμός» που ανεβάζουν ο Κώστας Κουτσολέλος με την ομάδα MAG και η Γεωργία Μαυραγάνη με την ομάδα Χάπι Εντ.«Επτά επί Θήβας-Δεύτερο σχεδίασμα» τιτλοφορείται η παράσταση του Ανέστη Αζά και της ομάδας Προτζέκτορ.Μία εν εξελίξει περφόρμανς, βασισμένη σε 2 πεζογραφήματα του Γιώργου Ιωάννου από τη συλλογή «Για ένα φιλότιμο» του 1964, υπό τον τίτλο «Οι κότες και οι ψύλλοι» θα παρουσιάσουν ο Βασίλης Νούλας και η ομάδα Nova Melancholia.Τέλος, η Γκίγκη Αργυροπούλου και η ομάδα ΜKULTRA προσκαλεί το κοινό σε μια εβδομάδα ερευνητικών παρουσιάσεων και "Εορτασμών" που θα περιλαμβάνει ανοιχτά συμμετοχικά εργαστήρια, συζητήσεις, συλλογική έρευνα, διαδραστικές διαδρομές και παραστατικές παρουσιάσεις που θα εξελίσσoνται καθημερινά.Παράλληλα, η Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas οργανώνουν κάθε Δευτέρα workshop (Αρχές Πρόβας) στη σκηνή του θεάτρου

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό καθ'όλη την διάρκεια της «Χρήσης #4», ωστόσο για την κάλυψη των αναγκών του χώρου και της σωστής λειτουργίας του θα υπάρξει προτεινόμενη συμβολική τιμή.

    [09] Το κουκί και το ρεβίθι κατά της μεταλλαγμένης σόγιας

    Γάλα, γιαούρτι, τυρί και κρέας, απαλλαγμένα από μεταλλαγμένες ζωοτροφές, μπορούν να υποσχεθούν «ταπεινά» προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κουκί και το ρεβίθι, που προσπαθούν να μπουν δυναμικά στην αγορά, με σκοπό να ... εκτοπίσουν τη μεταλλαγμένη σόγια από την πρωτοκαθεδρία της στην κτηνοτροφία.

    Στα σαφή πλεονεκτήματά τους, που αποδεικνύονται πλέον και ερευνητικά, συγκαταλέγονται η λειτουργία τους ως μεθόδου φυσικής λίπανσης, καθώς εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο, αλλά και η δυνατότητά τους να χαρίσουν στη χώρα έναν βαθμό αυτονομίας και απεξάρτησης από την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια.

    «Μετά τη νόσο των τρελών αγελάδων, οι ζωικές πρωτεΐνες απαγορεύτηκαν από τη διατροφή των ζώων και αντικαταστάθηκαν από τη σόγια. Το προϊόν αυτό, που είναι στην πλειοψηφία του μεταλλαγμένο και εισάγεται από το εξωτερικό στη χώρα μας, αποτελεί το 80% με 90% της πρωτεϊνικής τροφής στην κτηνοτροφία. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η διατροφή των ζώων αποτελείται από 30% πρωτεΐνες και 70% δημητριακά για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, είναι προφανές ότι η σόγια, ως η βασικότερη πηγή πρωτεΐνης, είναι αναγκαίο κακό σήμερα στην κτηνοτροφία» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Δημήτρης Ντότας.

    Απέναντι στην κατάσταση αυτή, το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση της δυνατότητας μερικής ή ολικής αντικατάστασης του σογιάλευρου με εγχώρια παραγόμενα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως το μπιζέλι, το ρεβίθι, το κουκί και ο βίκος. Όλα αυτά, τα μέχρι τώρα υποτιμημένα φυτά, μπορούν να ανοίξουν για τους αγρότες της χώρας νέους ορίζοντες καλλιεργειών και να χαρίσουν στην Ελλάδα επάρκεια σε ζωοτροφές.

    [10] Ο σκοπός στη ζωή, το πιο φθηνό «φάρμακο» κατά άνοιας και Αλτσχάιμερ

    Το να έχει ο άνθρωπος ένα σταθερό σκοπό στη ζωή του, μπορεί να τον προστατεύσει καλύτερα από την άνοια και το Αλτσχάιμερ όσο περνάνε τα χρόνια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να μην έχουν απάθεια και κατάθλιψη, αλλά, αντίθετα, να αισθάνονται ότι ζουν για κάποιο σκοπό.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίτσια Μπόιλ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ψυχιατρικό περιοδικό "Archives of General Psychiatry" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, διαπίστωσαν ότι, για κάποιο λόγο, όσοι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο από τους άλλους ότι έχουν ένα σκοπό στη ζωή τους, είναι αυτοί που, ακόμα κι αν έχουν στον εγκέφαλό τους τα φυσικά σημάδια της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, τα καταφέρνουν καλύτερα να μην επηρεάζονται αρνητικά από αυτά.

    [11] 850 κρουαζιερόπλοια περιμένει ο Πειραιάς φέτος

    Οκτακόσια πενήντα κρουαζιερόπλοια έχουν προγραμματίσει φέτος να επισκεφθούν το λιμάνι του Πειραιά.

    Με αφορμή την προσέγγιση, για πρώτη φορά, στο Λιμάνι του Πειραιά του κρουαζιερόπλοιου "Norwegian Spirit" που ήταν δρομολογημένο στην Καραϊβική, ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ Σταύρος Χατζάκος, υποδέχθηκε τον πλοίαρχο, τους αξιωματικούς και τους επιβάτες, στους οποίους δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα.

    Το κρουαζιερόπλοιο με 2.639 επιβάτες και 961 μέλη πληρώματος έχει μήκος 268 μέτρα.

    Η δρομολόγηση πλοίων από την Καραϊβική στη Μεσόγειο, δείχνει τη στροφή της πολιτικής των μεγάλων εταιριών, προς τις περιοχές της ιστορίας και του πολιτισμού, όπως η Ελλάδα και η Αθήνα, εκτιμούν στελέχη του ΟΛΠ.

    Σημειώνεται, ότι στα τέλη Απριλίου, με την έναρξη της νέας περιόδου κρουαζιέρας, στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν μεταξύ άλλων τα πλοία "Queen Elisabeth" και "Queen Mary".

    Υπενθυμίζεται, ότι το λιμάνι προσέγγισαν το 2011, 936 κρουαζιερόπλοια με 2.515.191αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών (αύξηση 35%).

    [12] Καθοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα

    Με πτώση άνοιξαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Νέα Δημοκρατία απέτυχε χθες, πρώτη ημέρα των διερευνητικών εντολών, να εξασφαλίσει συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    O δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει ζημιές 0,79%, ο DAX στη Φρανκφούρτη 0,32% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,07%.

    Οι ανησυχίες για την Ελλάδα πίεσαν και την ισοτιμία του ευρώ στα 1,3011 δολάρια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 May 2012 - 8:30:42 UTC