Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ώρα της κάλπης πλησιάζει
  • [02] Προβάδισμα Ολάντ στην τελική ευθεία για τις κάλπες
  • [03] "Προεκλογική σιωπή" του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα
  • [04] "Η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς μηχανισμό στήριξης"
  • [05] Οχτώ νεκροί από πλημμύρες στο Νεπάλ
  • [06] Τρεις νεκροί από έκρηξη στο Αλέπι της Συρίας

  • [01] Η ώρα της κάλπης πλησιάζει

    Στις 7 το πρωί της Κυριακής θα ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει στις 11 το βράδυ. Συνολικά, 9.850.000έχουν δικαίωμα νασυμμετέχουν στις διαδικασίες για την ανάδειξη των μελών της νέας Βουλής. Εξ αυτών οι 110.000 είναι νέοι ψηφοφόροι.

    Από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypes.gr, μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν που θα ψηφίσουν. Επίσης, σχετική ενημέρωση παρέχεται από τους Δήμους και τον τηλεφωνικό αριθμό 800 119 2002.

    Εκλογική άδεια, από μία έως τρείς ημέρες, δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα

    Για τους ετεροδημότες που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινωσε ότι χορηγεί έκπτωση 30%. Η προσφορά ισχύει μέχρι την Τετάρτη.

    Μεταβολές υπάρχουν στη συχνότητα των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, ιδιαιτέρως στις γραμμές που εξυπηρετούν τους σταθμούς των ΚΤΕΛ, το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Πειραιά.

    Κλειστά θα παραμείνουν, λόγω των εκλογών, τα σχολεία και τη Δευτέρα . Επίσης, κλειστά έως τις 9 Μαΐου θα είναι τα δικαστήρια, ενώ ανεστάλησαν για το ίδιο διάστημα και οι πλειστηριασμοί.

    Κλειστά για το κοινό θα είναι όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αύριο Κυριακή, λόγω των εθνικών εκλογών.

    [02] Προβάδισμα Ολάντ στην τελική ευθεία για τις κάλπες

    Ουποψήφιος των Σοσιαλιστών, ΦρανσουάΟλάντ εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής έναντιτου απερχόμενου προέδρου της Γαλλίας,Νικολά Σαρκοζί.

    Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Ολάντ βρίσκεται μπροστά με τη διαφορά να υπολογίζεται από πέντε έως έξι μονάδες.

    Την Παρασκευή, οκεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο. Όπως δήλωσε, ο ίδιος θα ψηφίσει τον Φρανσουά Ολάντ, ωστόσοκάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις,ο Σαρκοζί για να ανανεώσει τη θητεία του, χρειάζεται υποστήριξη από τουλάχιστον το 80% των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και περίπου από τους μισούς ψηφοφόρους του Μπαϊρού.

    [03] "Προεκλογική σιωπή" του ΔΝΤ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

    Την «προεκλογική σιωπή» από πλευράς αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και παραγόντων της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να διαδεχθεί, από τη Δευτέρα, έντονη κινητικότητα, για το μετεκλογικό τοπίο στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ΔΝΤ και απόψεις που προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχει έντονη ανησυχία για την πιθανότητα να προκύψει πολιτική αστάθεια ή να υπερισχύσουν δυνάμεις που αμφισβητούν τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Στην περίπτωση που η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, εκφράζονται φόβοι ότι «θα απειληθεί» η εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

    Οι ανησυχίες επαυξάνονται και λόγω της πιθανής νίκης του Φρανσουά Ολάντ στις αυριανές γαλλικές προεδρικές εκλογές, επειδή ο κ. Ολάντ υποσχέθηκε ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του την αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.

    Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε σε κυβέρνηση επί προεδρίας Σαρκοζί, όταν ρωτήθηκε για τις γαλλικές εκλογές δεν έκανε κανένα σχόλιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να παραμείνω πολιτικά ουδέτερη», αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει, κάτι που είχε πει και για την Ελλάδα, ότι «ο χρόνος που διαθέτουμε είναι μετρημένος και δεν πρέπει να τον χάνουμε».

    Για τις ελληνικές εκλογές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες φάνηκαν πολύ γενναίοι με τις θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την κρίση. Η κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, έκανε σημαντικά βήματα προόδου, βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζω τις προσπάθειές του. Η συνέχιση της συνεργασίας πολιτικών και πολιτών θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το τέλμα. Ένας συνασπισμός των πολιτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελεί οδηγό στη δύσκολη άσκηση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».

    [04] "Η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς μηχανισμό στήριξης"

    Η Ισπανία θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη κατά της κρίσης χρέους χωρίς την βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

    "Οι Ισπανοί λένε: θα τα καταφέρουμε μόνοι μας και τους πιστεύω", τόνισε ο Σόιμπλε.

    "Για μένα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ισπανία θα πάρει τα σωστά μέτρα και θα τα εφαρμόσει σταδιακά", επισήμανε ο γερμανός υπουργός στη συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ήδη είχε υποχωρήσει 0,3%, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι η χώρα επέστρεψε σε ύφεση, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία "ΒΒΒ+" από "Α", επικαλούμενος ανησυχίες για την επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας.

    [05] Οχτώ νεκροί από πλημμύρες στο Νεπάλ

    Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον τρεις ρώσοι τουρίστες είναι αγνοούμενοι εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που έγιναν αιτία να υπεχειλίσει ποταμός, τα νερά του οποίου πλημμύρισαν χωριό κοντά σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους από τους τουρίστες προορισμούς στα Ιμαλάια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    "Βρήκαμε τα πτώματα οχτώ ανθρώπων στον ποταμό Σέτι. Υπάρχουν και αγνοούμενοι, ανάμεσά τους τρεις ρώσοι τουρίστες", δήλωσε αστυνομική πηγή.

    [06] Τρεις νεκροί από έκρηξη στο Αλέπι της Συρίας

    κρηξη σημειώθηκε κοντά στο Αλέπι και σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες.

    "Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί", δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

    "Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Ταλ αλ-Ζαραζίρ, μια από τις φτωχότερες της πόλης", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο μεταξύ, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

    "Η περιοχή Σαλάμιν βομβαρδίστηκε πριν τα στρατεύματα επιτεθούν στην πόλη και αρχίσουν να τρομοκρατούν τους κατοίκους", δήλωσε ένας ακτιβιστής.

    Η Σαλάμιν βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ, προπύργιο των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 5 May 2012 - 10:30:50 UTC