Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όταν οι πολιτικοί γράφουν βιβλία
  • [02] Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αμυγδαλέζα
  • [03] Τις 12 έφτασαν οι εκδιδόμενες, που βρέθηκαν θετικές στον ιό του Aids
  • [04] Ο Γ. Στράντζαλης αντικαταστάτης του Σ.Παπαδόπουλου στον πάγκο του Ηρακλή
  • [05] Και η Σάμος στην καμπάνια εθελοντικού καθαρισμού «LET΄S DO IT GREECE»
  • [06] To μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα γραφτεί και στην κάλπη, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
  • [07] Μήνυμα Φ. Κουβέλη με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς
  • [08] Την Τετάρτη στο «Σπόρτιγκ» η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Κοινωνικής Συμφωνίας
  • [09] Στις 7 Μαΐου το ΚΚΕ θα βρίσκεται μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα

  • [01] Όταν οι πολιτικοί γράφουν βιβλία

    Οι πολιτικοί μονοπωλούν αυτές τις μέρες τη δημόσια σκηνή ενώ απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πιθανό και μετά τις εκλογές η παρουσία τους να συνεχίσει να απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας.

    Σε πιο ήρεμες, πάντως, περιόδους, κάποιοι από τους πολιτικούς σπεύδουν να αποσυρθούν από το προσκήνιο και να συγκεντρωθούν σε μια εντελώς μοναχική δουλειά, που δεν είναι άλλη από το να γράψουν ένα βιβλίο.

    Κάποιοι, βέβαια, πολιτικοί καταπιάνονται με τη συγγραφή μόνο όταν έχει τελειώσει η καριέρα τους και νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κάποιο είδος απολογισμού. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι οι οποίοι γράφουν και δημοσιεύουν βιβλία (ίσως είναι οι περισσότεροι), χωρίς να έχουν απομακρυνθεί από την καθημερινή δράση, που συμπληρώνεται αίφνης με ένα εντελώς διαφορετικό στοιχείο.

    Γιατί, όμως, γράφουν βιβλία οι πολιτικοί; Μα, καταρχάς, είτε για να υποστηρίξουν τη γραμμή με την οποία έχει συνδεθεί το έργο τους σε επίπεδο ανώτατης εξουσίας, είτε για να ενισχύσουν τον δημόσιο λόγο τους παράλληλα με την άσκηση των υψηλών τους καθηκόντων. Ο πολυγραφότατος Κώστας Σημίτης έχει, για παράδειγμα, δημοσιεύσει πλήθος βιβλία όχι μόνο για τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής επί της πρωθυπουργίας του, αλλά και για όλα τα θέματα στα οποία έχει δώσει ο ίδιος έμφαση τα τελευταία χρόνια: από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τη διεθνή οικονομική ύφεση μέχρι τη στρατηγική την οποία οφείλει να ακολουθήσει η χώρα σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, πάλι, έγραψε, πριν από μια δεκαετία περίπου, για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους και της κοινωνίας: ένα ζήτημα που την εποχή εκείνη αποτελούσε το πολιτικό έμβλημα της παράταξης η οποία κυβερνούσε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη μεριά του, έχει προτιμήσει μια πιο θεωρητική θεματογραφία, ανεξάρτητη από τις κατά καιρούς κυβερνητικές του ευθύνες, μιλώντας άλλοτε για τα κριτήρια διαχωρισμού Δεξιάς και Αριστεράς και άλλοτε για την κρίση της πολιτικής και των πολιτικών.

    Μια άλλη κατηγορία πολιτικών προτιμούν να δηλώσουν, μέσω των βιβλίων τους, κάποια πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα, άσχετα με το αν το κόμμα τους βρίσκεται στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση. Ο Κώστας Σκανδαλίδης έχει γράψει κατ΄επανάληψη για την Αριστερά και τη δυνατότητά της να κυβερνήσει, ο Χάρης Καστανίδης και ο Σωκράτης Κοσμίδης έχουν διατυπώσει ιδέες για τον τρόπο διακυβέρνησης ή για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, ο Χάρης Παμπούκης έχει παρέμβει στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, η Μαρία Δαμανάκη έχει φιλοτεχνήσει το γυναικείο πρόσωπο της εξουσίας, η Άννα Διαμαντοπούλου έχει μεταγράψει την εμπειρία της από τον χειρισμό ποικίλων ελληνοευρωπαϊκών θεμάτων (στα ελληνοευρωπαϊκά έχει παίξει και ο Χρίστος Βερελής), ο Παναγιώτης Κρητικός έχει ασχοληθεί με τα εκλογικά συστήματα και ο Γεράσιμος Αρσένης έχει εισηγηθεί μια σειρά ρυθμίσεων για το Κυπριακό. Στο ίδιο πλαίσιο, κάποιοι πολιτικοί έχουν αποδειχθεί και συστηματικοί μελετητές: ο Γιώργος Ρωμαίος έχει διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών κρατικών δανείων και του ελληνικού κοινοβουλευτισμού ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξετάσει και αναλύσει δια μακρών τις ελληνοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για τις βάσεις μεταξύ 1974 και 1985.

    Η γκάμα των βιβλίων που γράφουν οι πολιτικοί είναι ανεξάντλητη. Ο Θόδωρος Πάγκαλος τύπωσε πρόσφατα μια συλλογή διηγημάτων, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, ο Μίμης Ανδρουλάκης έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και άπειρες μελέτες και δοκίμια ενώ ο Βύρων Πολύδωρας, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο Σωτήρης Χατζηγάκης έχουν στο ενεργητικό τους πολλές ιδεολογικές παρεμβάσεις (με ζητήματα που ξεκινούν από την εθνική κυριαρχία και τη δημόσια ασφάλεια και φτάνουν μέχρι την υπεράσπιση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού).

    [02] Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αμυγδαλέζα

    Επίσκεψη στους χώρους και τις εγκαταστάσεις του Κλειστού Κέντρου Φιλοξενίας μετανανστών στην Αμυγδαλέζα, πραγματοποίησαν το πρωί τα μέλη κλιμακίου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, εξειδικευμένα στελέχη για τη λειτουργία χώρων κράτησης, τα οποία συνοδεύονταν από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που ασχολούνται με τα θέματα αλλοδαπών.

    Τα μέλη του κλιμακίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συνθήκες διαμονής των αλλοδαπών και τον γενικότερο τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας.

    [03] Τις 12 έφτασαν οι εκδιδόμενες, που βρέθηκαν θετικές στον ιό του Aids

    Τις 12 έφτασαν οι θετικές στον ιό του Aids εκδιδόμενες γυναίκες, ύστερα από υγειονομικούς ελέγχους, που πραγματοποίησαν μέλη κλιμακίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σε περίπου 100 από αυτές, που προσήχθησαν τη νύχτα από την Αστυνομία.

    Ειδικότερα, μετά τα μεσάνυχτα, άνδρες της ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν επιχείρηση σε δρόμους του κέντρου της Αθήνας, όπου εντόπισαν και προσήγαγαν 92 παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες, αλλοδαπές και μη, οι οποίες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Όπως έγινε γνωστό, από τις εξετάσεις βρέθηκαν θετικές στον ιό, εκτός από την πρώτη στον οίκο ανοχής και τις δύο που ακολούθησαν, άλλες εννέα, δηλαδή συνολικά 12.

    [04] Ο Γ. Στράντζαλης αντικαταστάτης του Σ.Παπαδόπουλου στον πάγκο του Ηρακλή

    Ο Γιώργος Στράντζαλης θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο αντικαταστάτης του Σούλη Παπαδόπουλου στην τεχνική ηγεσία του Ηρακλή.

    Ο πρώην προπονητής της Καλαμαριάς συμφώνησε με τους ανθρώπους του "Γηραιού"ενώσήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    [05] Και η Σάμος στην καμπάνια εθελοντικού καθαρισμού «LET΄S DO IT GREECE»

    Σε δράσεις καθαρισμού παραλιών, αρχαιολογικών χώρων και άλλων περιοχών της Σάμου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας εθελοντικού καθαρισμού «LET'S DO IT GREECE», συμμετείχαν δεκάδες φορείς του νησιού.

    Στις πρωτοβουλίες συμμετοχής στην πανελλήνια δράση καθαρισμού, όπως στην περιοχή του Νησιού - Αγία Παρασκευή - Ασπροχόρτι, έδρασαν: ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου, ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος το Νησί - Αγία Παρασκευή - Γαλάζιο - Ασπροχόρτι, ο Δήμος Σάμου και η σχολή καταδύσεων Aegean Scuba.

    [06] To μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα γραφτεί και στην κάλπη, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

    Τη βεβαιότητά του ότι «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς θα είναι κι ένα μήνυμα που θα γραφτεί στο αποτέλεσμα της κάλπης στις 6 Μάη» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στα Γιάννενα, όπου περιοδεύει από χθες και σήμερα πήρε μέρος στην εκδήλωση για την Πρωτομαγιά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα είναι ημέρα αγώνα και μνήμης. «Είναι μέρα που μας θυμίζει ότι η πορεία της ανθρωπότητας και η ιστορία γράφτηκε μέσα από εργατικούς αγώνες, από την ανυπακοή των λαών στο Σικάγο, στην Καισαριανή με τους εκτελεσθέντες από τους ναζί, στη Θεσσαλονίκη το ΄36. Με αγώνες, με αίμα και με θυσίες κατάφεραν οι λαοί να αλλάξουν την ιστορία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Έτσι και τώρα, το μνημόνιο, τα εργασιακά δικαιώματα, η δημοκρατία, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προκοπή μπορεί να κερδηθούν μόνο μέσα από ανυποχώρητους αγώνες, μόνο μέσα από την άρνηση των λαών να συνεχίσουν στον δρόμο της καταστροφής».

    [07] Μήνυμα Φ. Κουβέλη με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς

    «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η κοινωνία ολόκληρη, βρίσκονται κάτω από τα σκληρά και απαράδεκτα μέτρα που ισοπέδωσαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι τα μέτρα που επέβαλε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδήγησε μεγάλα στρώματα της κοινωνίας να ζουν μέσα και κάτω από τη φτώχεια» σημειώνει σε μήνυμά του για τα εργασιακά ζητήματα με την ευκαιρία της εργατικής Πρωτομαγιάς ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, και προσθέτει:

    «Απαιτείται άμεση άρση της νομοθεσίας που γκρέμισε τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις. Επιβάλλεται ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Οι πολίτες θα ακυρώσουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα μετατρέψουν την οργή και την αγωνία τους σε ψήφο δύναμης για τη Δημοκρατική Αριστερά και την προοδευτική πολιτική που απεγκλωβίζει τη χώρα από το μνημόνιο και οδηγεί σε δρόμους διεξόδου από την κρίση».

    [08] Την Τετάρτη στο «Σπόρτιγκ» η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Κοινωνικής Συμφωνίας

    Αύριο, Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 19:30 στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», θα πραγματοποιήσει η Κοινωνική Συμφωνία την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση, με ομιλήτρια την πρόεδρο του κόμματος, Λούκα Κατσέλη.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρεται ότι η στήριξη της εργασίας με την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι δύο ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Κοινωνικής Συμφωνίας και πως γι αυτά τα δύο ζητήματα το κόμμα «όχι μόνον έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, αλλά διαθέτει και συγκεκριμένο σχέδιο για την προώθησή τους».

    [09] Στις 7 Μαΐου το ΚΚΕ θα βρίσκεται μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα

    «Στις 7 του Μάη το ΚΚΕ θα βρίσκεται εκεί που ανήκει: μέσα στη λαϊκή πλειοψηφία» τονίζει σε σημερινή δήλωσή της η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πήρε μέρος σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση του ΠΑΜΕ στη Χαλυβουργία.

    Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε και σήμερα τη θέση της ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί, λόγου χάρη μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση, το μόνο που θα πετύχει είναι να σπείρει την απογοήτευση και τον θυμό στο λαό. Ούτε μήνα δεν θα "κρατήσουν οι χοροί" από τη νίκη της. Θα ξεσκεπαστεί. Γι αυτό και το ΚΚΕ θα είναι απέναντί της».

    «Αυτό το ΚΚΕ χρειάζεται ο λαός», πρόσθεσε η γγ του κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 May 2012 - 10:30:45 UTC