Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνουν τα κόμματα
  • [02] Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τις συριακές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση
  • [03] 60.000 θέσεις εργασίας θα προέλθουν από το "ΗΛΙΟΣ", δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου
  • [04] Το Βερολίνο απαντά στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι η ΕΚΤ πρέπει να μείνει ανεξάρτητη
  • [05] Ένας εργάτης νεκρός και πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση εργοστασίου
  • [06] Ισπανία: Οι αμφιβολίες για τη μείωση του ελλείμματος τροφοδοτούν τη νευρικότητα στις αγορές, υποστηρίζει ο υπ. Οικονομικών

  • [01] Σε προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνουν τα κόμματα

    Ξεκινά από αύριο η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαϊου.Στην ανάγκη αυτοδυναμίας εμμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Αύριο Τρίτη θα συνεδριάσει η επιτροπή εκλογικού αγώνα της ΝΔ και θα «κλειδώσουν» τα ψηφοδέλτια, ενώ την Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο, τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.

    Περιοδείες σε όλη τη χώρα ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το παράθυρο, μετεκλογικής συνεργασίας.

    Στο κενό φαίνεται να πέφτει η πρόταση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς, τόσο προεκλογικά με κοινά ψηφοδέλτια στις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας, όσο και μετεκλογικά με συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο. Ήδη, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέρριψε τις προτάσεις αυτές, ενώ ο Φώτης Κουβέλης μιλά για συνεργασία σε μια αντιμνημονιακή λογική, αλλά εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

    [02] Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τις συριακές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε σήμερα τις συριακές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και την αντιπολίτευση της χώρας να συνεργαστεί πλήρως, χαρακτηρίζοντας "εύθραυστη" την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    "Οι συριακές αρχές πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" ενώ "οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης πρέπει επίσης να συνεργαστούν πλήρως" ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, δήλωσε ο Μπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συμμετείχε στην ίδια συνέντευξη, ζήτησε επίσης από τη Δαμασκό "να σεβαστεί πλήρως και επειγόντως το σχέδιο των έξι σημείων".

    Ο Μπαν διευκρίνισε ότι ο Οργανισμός δεν εξετάζει προς το παρόν την πιθανότητα να παράσχει στρατιωτική προστασία στους παρατηρητές του ΟΗΕ που θα μεταβούν στη Συρία. "Πιστεύουμε ότι την ελευθερία κινήσεών τους πρέπει να την εγγυηθούν" οι συριακές αρχές, υπογράμμισε.

    Οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές ξεκίνησαν σήμερα την αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας. Ήδη βρίσκονται στη Συρία έξι άοπλοι παρατηρητές, υπό τη διοίκηση του Μαροκινού συνταγματάρχη Άχμεντ Χιμίς. Η αποστολή τους ωστόσο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη, αφού σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και λιποτακτών έχουν ξαναρχίσει στα βορειοδυτικά της χώρας και ο στρατός βομβάρδισε ξανά την Χομς. Η οργάνωση αυτή ανέφερε ότι σήμερα έχασαν τη ζωή τους δύο πολίτες.

    Από τη Δαμασκό, ο δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ανουάρ Μπούνι, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των 42 νεαρών που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το κοινοβούλιο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Ο Μπούνι υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να σταματήσουν οι βιαιότητες δέχτηκαν άγρια επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συριακού Κέντρου Δικαστικών Μελετών και Ερευνών, του οποίου προΐσταται. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι 42 νέοι, ορισμένοι από τους οποίους έχουν τραυματιστεί, παραμένουν υπό κράτηση.

    [03] 60.000 θέσεις εργασίας θα προέλθουν από το "ΗΛΙΟΣ", δηλώνει ο Παπακωνσταντίνου

    Περίπου 60.000 νέες θέσεις εργασίας και κρατικά έσοδα έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι θα προέλθουν από το πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας "Ήλιος", σύμφωνα με δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

    Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει η ίδια στα χέρια της το βιομηχανικό της μέλλον και να σταθεί και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος ευρωπαϊκής βοήθειας, το 2015.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει άλλωστε ότι το «Ηλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017. «Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», επισημαίνει.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρεται ακόμη στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.

    «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», εξηγεί ο κ. Παπακωνταντίνου και προσθέτει ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

    Η Ελλάδα, όπως λέει ο υπουργός, βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020.

    Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, πρόσθεσε, η οποία «αν και πετυχαίνει τον στόχο της, βλέπει τη δυνατότητα να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά».

    [04] Το Βερολίνο απαντά στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι η ΕΚΤ πρέπει να μείνει ανεξάρτητη

    Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ασκεί το έργο της "ανεξάρτητη", μια άποψη που είναι "γνωστή στο Παρίσι", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

    "Η εδραία πεποίθηση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα από την πολιτική", είπε ο Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Και αυτή η πεποίθηση είναι γνωστή στο Παρίσι", πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την Κυριακή.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι όταν επανεκλεγεί στη θέση αυτή σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο για την ΕΚΤ και το ρόλο της όσον αφορά το θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

    Ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι τόσο ο Σαρκοζί όσο και η Μέρκελ έχουν κατ' επανάληψη εκφράσει τη δέσμευσή τους στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

    Ο γερμανικός Τύπος από την πλευρά του δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου. Η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ υποστηρίζει ότι ο Σαρκοζί προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει την ψήφο των Γάλλων ευρωσκεπτικιστών και όσων "φοβούνται την παγκοσμιοποίηση".

    [05] Ένας εργάτης νεκρός και πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι μετά από κατάρρευση εργοστασίου

    Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι παραμένουν παγιδευμένοι μετά την κατάρρευση ενός εργοστασίου στο κρατίδιο Παντζάμπ της βόρειας Ινδίας.

    Οι διασώστες έχουν ήδη ανασύρει ζωντανούς 56 ανθρώπους. "Ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί", είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης Τζαλαντάρ, Πρίγιανκ Μπάρτι.

    Το τετραόροφο υφαντουργείο κατέρρευσε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, αργά το βράδυ της Κυριακής.

    Σύμφωνα με τον Μπάρτι, η αστυνομία πιστεύει ότι στα ερείπια παραμένουν παγιδευμένοι άλλοι δέκα εργάτες. Κάτοικοι της περιοχής ωστόσο ανεβάζουν τον αριθμό των εγκλωβισμένων στους 50, ενώ κάποιοι ενδέχεται να είναι ήδη νεκροί.

    "Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη και όλα άρχισαν να πέφτουν. Ήμασταν τυχεροί και τρέξαμε έξω προτού καταρρεύσει όλο το κτίριο", είπε ένας από τους διασωθέντες εργάτες σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

    Τον Νοέμβριο του 2010 τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα πενταόροφο κτίριο κατέρρευσε στο Νέο Δελχί.

    [06] Ισπανία: Οι αμφιβολίες για τη μείωση του ελλείμματος τροφοδοτούν τη νευρικότητα στις αγορές, υποστηρίζει ο υπ. Οικονομικών

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος υποστήριξε σήμερα ότι η νευρικότητα των αγορών απέναντι στη χώρα του μπορεί να συνεχιστεί λόγω των "αμφιβολιών για το ευρωπαϊκό σχέδιο" που τροφοδοτούνται κυρίως από την ανησυχία για την ικανότητα των αυτόνομων περιοχών να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

    "Εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο και, υπ' αυτήν την έννοια, μπορεί να ξαναδούμε καταστάσεις όπως αυτές της περασμένης εβδομάδας", είπε ο ντε Γκίνδος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερία Ελ Μούντο.

    Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, μισή ώρα μετά το άνοιγμα, κατέγραφε άνοδο +0,67%, μετά την μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας.

    Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, οι αμφιβολίες που εκφράζονται απέναντι στην Ισπανία είναι ουσιαστικά τρεις. Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα που έχουν οι αυτόνομες περιοχές να πετύχουν το στόχο μείωσης του ελλείμματος, η δεύτερη ότι η πολιτική αυστηρής λιτότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που η ανεργία αγγίζει ήδη το 23% και η τρίτη ότι αυτή η μικρή ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις τράπεζες.

    Η Ισπανία έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 5,3% φέτος, όμως πολλοί ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η χώρα έχει τη δυνατότητα να πετύχει το στόχο αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 April 2012 - 12:30:31 UTC