Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό και ενέργεια στην ατζέντα του Λ. Παπαδήμου
  • [02] "Λουκέτο" σήμερα στα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά
  • [03] Περισσότερες διακρίσεις φέρνει η κρίση
  • [04] Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων για έναν χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  • [01] Κυπριακό και ενέργεια στην ατζέντα του Λ. Παπαδήμου

    Στη μία το μεσημέρι αναμένεται να φθάσει στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, τον υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση, στην οποία αναμένεται ότι θα δώσει το στίγμα της επίσκεψης του.

    Η επίσημη τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού θα γίνει στις 15.15 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Οι κύριοι Παπαδήμος και Χριστόφιας θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων.

    Στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων θα βρίσκονται, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Χριστόφιας διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα με πρώτο το Κυπριακό, το οποίο, τόνισε, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ενόψει των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και με φόντο την έλλειψη προόδου, λόγω της αρνητικής και άτεγκτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

    Τις συζητήσεις, όπως είπε, θα απασχολήσουν και θέματα που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το θέμα της ενέργειας, αλλά και θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην περιοχή.

    [02] "Λουκέτο" σήμερα στα φαρμακεία Αθήνας και Πειραιά

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά, καθώς οι φαρμακοποιοί διεκδικούν εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ.

    Σήμερα το πρωί, πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας, ενώ όπως δήλωσε χθες στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού.

    Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα φαρμακεία» τα οποία όπως λένε αδυνατούν πλέον να πιστώνουν.

    Από τη Δευτέρα, 9 Απριλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς- μέλη του, να διακόψουν οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και αποχή από την εκτέλεση των παραπεμπτικών, καθώς μένουν απλήρωτοι τα τελευταία δύο χρόνια.

    [03] Περισσότερες διακρίσεις φέρνει η κρίση

    Οι καταγγελίες για διακρίσεις σε βάρος εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν σημαντική αύξηση, της τάξεως του 53%, το 2011 έναντι 37% το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων των Μνημονίων, σύμφωνα με Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, με θέμα «Φύλο και Εργασιακές Σχέσεις»

    Στην έκθεση παρουσιάζεται η εμπειρία του Συνηγόρου ως φορέα παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και την εργασία, ενώ επίσης καταγράφεται μία πρώτη αποτίμηση της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στις διακρίσεις λόγω φύλου στην εργασία.

    Έτσι, πέρα από την αύξηση των καταγγελιών για διακρίσεις σε βάρος γυναικών στον ιδιωτικό τομέα, παρατηρήθηκε και αύξηση των τηλεφωνημάτων εργαζομένων που αναζητούν πληροφόρηση για τα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς και συμβουλές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.

    [04] Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων για έναν χρόνο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Σε περίοπτη θέση ο χάλκινος Έφηβος του 4ου αι. π. Χ., μεγαλειώδης και αινιγματικός, με το δεξί χέρι ανασηκωμένο, αφήνει ακόμα ανοιχτό το θέμα ως προς το πρόσωπο που απεικονίζει: τον Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας ή τον Πάρη με το μήλο; Σε μια ξεχωριστή αίθουσα, όπως άλλωστε του αρμόζει, ο αρχαιότερος γνωστός αστρονομικός και ημερολογιακός μηχανικός υπολογιστής, ο Μηχανισμός του ναυαγίου, αποκαλύπτεται όχι μόνο μέσα από τα κύρια θραύσματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και τα πολλά μικρότερα, που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στις αποθήκες του.

    Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, αλλά και η αδιαμφισβήτητη επιστημονική του αξία, ξεδιπλώνονται μέσα από μια τρισδιάστατη προβολή, με τις μελέτες και τις προσομοιώσεις του, καθώς και από τα ομοιώματα και τις πληροφορίες για τις σύγχρονες κατασκευές, που εμπνεύστηκαν από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

    Ίσως όμως περισσότερο και από τα παραπάνω, εκείνο που εντυπωσιάζει στην έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νικόλαο Καλτσά, είναι ότι από σήμερα (7:00 μμ) -για πρώτη φορά- όλες οι αρχαιότητες του αρχαίου συμβάντος εκτίθενται μαζί στο σύνολό τους. Πολλές μάλιστα δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό.

    Το ναυάγιο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η δε μερική ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι Σύμιοι σφουγγαράδες με τη συνδρομή πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζ.Y. Κουστώ «Καλυψώ».

    Το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 75 και 50 π.Χ., εποχή κατά την οποία γνώριζαν άνθηση οι θαλάσσιες εμπορικές συναλλαγές και μεταφορές έργων τέχνης από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία.

    Το πλοίο είναι πιθανόν να αναχώρησε από το λιμάνι της Δήλου, φορολογικός παράδεισος της εποχής, καθώς το νησί ήταν απαλλαγμένο από δασμούς, αν και οι τόποι παραγωγής αρκετών αντικειμένων είναι η Συρία και η Αλεξάνδρεια. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το φορτίο του προοριζόταν για τη μεγάλη αγορά της εποχής, που ήταν η Ρώμη.

    Η έκθεση με τα 378 ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα συνεχιστεί έως το τέλος Απριλίου 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 April 2012 - 6:30:30 UTC