Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόβουν" την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί
  • [02] Με 199 "ναι" πέρασαν οι αλλαγές για τα ταξί
  • [03] Το ΣτΕ «πάγωσε» τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μόνο με ιδιωτικά έγγραφα
  • [04] Ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα ο Ρόμνεϊ
  • [05] Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
  • [06] Έκρηξη στην είσοδο του δημαρχείου στο Κερατσίνι

  • [01] "Κόβουν" την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, καθώς από σήμερα σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Πέμπτη κλείνουν τα φαρμακεία τους στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, διεκδικώντας εξόφληση των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ.

    Το πρωί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Κηφισίας, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε κατάληψη των γραφείων του Οργανισμού.

    Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα φαρμακεία» τα οποία όπως λένε αδυνατούν πλέον να πιστώνουν.

    [02] Με 199 "ναι" πέρασαν οι αλλαγές για τα ταξί

    Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΛΑΟΣ, τα άρθρα 83 και 84 για τις έδρες των ταξί και η τροπολογία για την πιστοποίηση των ΚΤΕΟ, του νομοσχεδίου που αφορά ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δημοσίων έργων.

    Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τον τρόπο που απελευθερώνεται το επάγγελμα των ταξί.

    Σε σύνολο 225 βουλευτών υπέρ των άρθρων 83 και 84 τάχθηκαν 199 βουλευτές ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν ότι τα καταψηφίζουν.

    Την τροπολογία για την πιστοποίηση των ΚΤΕΟ υπερψήφισαν 192 βουλευτές ενώ κατά τάχθηκαν 33 βουλευτές.

    Με την υπερψήφιση και των τροπολογιών, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών με ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων.

    [03] Το ΣτΕ «πάγωσε» τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μόνο με ιδιωτικά έγγραφα

    «Πάγωσε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων νέας γενιάς που η ανέγερσής τους βεβαιώνεται με «ελαστικούς» τρόπους απόδειξης του χρόνου κατασκευής τους (ιδιωτικά έγγραφα), επαναφέροντας το «ρολόι» στο καθεστώς των προϋποθέσεων νομιμοποίησης προ της 28ης Ιουλίου 2011 (ημερομηνία εφαρμογής του Ν. 4014/2011), έτσι ώστε να αποδεικνύεται ο χρόνος κατασκευής μόνο με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα. Την ίδια στιγμή οι δικαστές έβαλαν φραγμούς στις συνεχείς παρατάσεις υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

    Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της (διαδικασία αναστολών) έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς «υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης».

    Για το λόγο αυτό μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτηση ακύρωσης) των κατοίκων του Αμαρουσίου που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι σύμβουλοι Επικρατείας απαγόρευσαν να υποβάλλονται αιτήσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων βάσει δικαιολογητικών πέραν αυτών που προβλέπονται στον αρχικό νόμο 4014/2011.

    Παράλληλα, οι δικαστές διέταξαν την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011. Με άλλα λόγια θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ το άρθρο 24 του Ν. 4014/2011 (η ισχύς του οποίου άρχισε στις 28.7.2011) προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.

    Όμως ακολούθησε ο Ν. 4030/2011 (που τροποποίησε τον Ν. 4014/2011) με τον οποίο παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με «ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας».

    Στη συνέχεια εκδόθηκε από την Βουλή ο Ν. 4042/2012 (τροποποίησε και πάλι το Ν. 4014/2011) με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού».

    Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης υπογραμμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης των αυθαιρέτων συνεχώς παρατείνεται με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ακόμη, η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων δικαιολογητικών παρατάθηκε μέχρι 30.9.2012, ενώ έχει παρασχεθεί η νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος για νέα παράταση των προθεσμιών αυτών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη «ελαστικότητα» που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011.

    Επίσης, τους συμβούλους Επικρατείας τους απασχόλησε ακόμη ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα «νόμιμο» και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «πράσινου ταμείου».

    Για να θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους (νομιμοποίηση κατάθεσης αίτησης στο ΣτΕ) επικαλούνται το ενδιαφέρον τους για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του, το ενδιαφέρον του για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης της χώρας κ.λπ.

    [04] Ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα ο Ρόμνεϊ

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ κέρδισε τις τρεις κρίσιμες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, εδραιώνοντας τη θέση του φαβορί που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κέρδισε στο Μέριλαντ, στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και στο Ουισκόνσιν.

    Με τις τρεις αυτές νίκες ο Ρόμνεϊ περνά το συμβολικό όριο του 50% των εκλεκτόρων που απαιτούνται για να λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος τον Αύγουστο στο συνέδριο του στην Τάμπα της Φλόριντα.

    Στο Μέριλαντ, ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει ποσοστό 47% και ο βασικός αντίπαλος του Ρικ Σαντόρουμ 30%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Στην Ουάσινγκτον, ο Ρόμνεϊ συγκέντρωσε ποσοστό 68%.

    [05] Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    Μέσα σε 60 μέρες από την ημέρα υποβολής των περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι εφορίες θα επιστρέφουν τον ΦΠΑ που τους αναλογεί.

    Μόνο σε περιπτώσεις που η επιστροφή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ή από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής της επιχείρησης ή του επαγγελματία θα διενεργείται από τις εφορίες προσωρινός έλεγχος πριν επιστραφεί ο φόρος.

    Αυτό προκύπτει από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για την νέα ταχύτερη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Αναλυτικά η απόφαση του κ. Οικονόμου προβλέπει τα ακόλουθα:

    Tο πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το δημόσιο, ως εξής:

    1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.

    2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.

    3. H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.

    4. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται:

    - Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου.

    - Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.

    - Στην περίπτωση που από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    - Οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω της ΓΓΠΣ, κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.

    [06] Έκρηξη στην είσοδο του δημαρχείου στο Κερατσίνι

    Έκρηξη από γκαζάκια σημειώθηκε, μετά τις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο του δημαρχείου στο Κερατσίνι, που βρίσκεται στην οδό Καραολή και Δημητρίου 19. Από την έκρηξη υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

    Επίσης, άλλο ένα περιστατικό ληστείας σημειώθηκε στην περιοχή της Πετρούπολης, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πέντε άνδρες εισέβαλαν σε σπίτι και με τη χρήση σωματικής βίας στον ιδιοκτήτη, που βρισκόταν μέσα, αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και τιμαλφή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 April 2012 - 6:30:31 UTC