Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες
  • [02] Δ. Αβραμόπουλος: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας
  • [03] Έκρηξη και πυρκαγιά στο πολιτικό γραφείο του Κ. Σημίτη
  • [04] Απεσύρθη προσωρινά η τροπολογία για τα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών
  • [05] Στα 6,32 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους τον Φεβρουάριο
  • [06] Έκτακτη Σύνοδο προγραμματίζουν οι πρυτάνεις για τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων

  • [01] Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    Μέσα σε 60 μέρες από την ημέρα υποβολής των περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, οι εφορίες θα επιστρέφουν τον ΦΠΑ που τους αναλογεί.

    Μόνο σε περιπτώσεις που η επιστροφή υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ή από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτουν ενδείξεις φοροδιαφυγής της επιχείρησης ή του επαγγελματία θα διενεργείται από τις εφορίες προσωρινός έλεγχος πριν επιστραφεί ο φόρος.

    Αυτό προκύπτει από την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για την νέα ταχύτερη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Αναλυτικά η απόφαση του κ. Οικονόμου προβλέπει τα ακόλουθα:

    Tο πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, εφόσον ο υποκείμενος στο φόρο δεν επιθυμεί τη μεταφορά του για συμψηφισμό στην επόμενη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο, επιστρέφεται από το δημόσιο, ως εξής:

    1. Ο υποκείμενος στο φόρο υποβάλλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού συστήματος TAXISnet.

    2. Η υλοποίηση της επιστροφής ενεργείται αυστηρά κατά προτεραιότητα με κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης επιστροφής.

    3. H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), μέχρι τη 15η ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα εντός του οποίου υποβάλλεται η αίτηση επιστροφής, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων, σχετικά με τη συμμόρφωση των υποκείμενων στο φόρο και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων, χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου και αποστέλλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις για τις οποίες η επιστροφή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατόπιν διενέργειας προσωρινού ελέγχου. Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται σε κάθε περίπτωση και οι αιτήσεις για τις οποίες το προς επιστροφή ποσό είναι ίσο ή ανώτερο των 100.000 ευρώ.

    4. Οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται:

    - Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος εντός δέκα πέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αρχείου.

    - Να διενεργήσουν προσωρινό έλεγχο για τις αιτήσεις επιστροφής που απαιτείται το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παραλαβή του αρχείου.

    - Στην περίπτωση που από τον προσωρινό έλεγχο κριθεί απαραίτητο, διενεργείται τακτικός έλεγχος, ο οποίος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, εκτός από την περίπτωση που η αίτηση επιστροφής αφορά φορολογική περίοδο για την οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οπότε ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    - Οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μέσω της ΓΓΠΣ, κατάλογο των περιπτώσεων για τις οποίες κρίθηκε απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος με αιτιολόγηση της απόφασης αυτής.

    [02] Δ. Αβραμόπουλος: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας

    Θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίον Πανέτα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στην Ουάσιγκτον.

    «Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ευκαιρία κάναμε μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και ορίσαμε με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συνεργασία μας, τόσο διμερώς όσο και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    «Μου εξέφρασε», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος «τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη κι εγώ με τη σειρά μου του επεσήμανα ότι το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας, το οποίο, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

    «Με την ευκαιρία», είπε ο Έλληνας υπουργός «αναφερθήκαμε και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό, το Σκοπιανό και εξέθεσα στον κ. Πανέτα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Τέλος, επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέληση να προωθήσουμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνω ότι ο κ. Πανέτα εκ μέρους του Πενταγώνου και του υπουργείου Αμύνης με διαβεβαίωσε για την αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις».

    «Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η σημερινή συνάντηση, και όπως σας είπα στην αρχή, ήταν ιδιαίτερα φιλική και ιδιαίτερα εγκάρδια. Εκείνο που έχει σημασία να επισημάνουμε είναι ότι τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό δεν έχουν αποδυναμώσει σε τίποτα το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος. Και αυτό προκύπτει και από τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από το γεγονός ότι με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού συντηρούμε ένα από τα πιο αξιόμαχα εθνικά αμυντικά συστήματα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

    [03] Έκρηξη και πυρκαγιά στο πολιτικό γραφείο του Κ. Σημίτη

    Έκρηξη και πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ στον διάδρομο του 5ου ορόφου κτιρίου στην οδό Ακαδημίας 35, όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Την ώρα της έκρηξης υπήρχαν αρκετά άτομα σε άλλα γραφεία, στους κάτω ορόφους του κτιρίου, τα οποία απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξει πρόβλημα για κάποιον.

    Η φωτιά σβήστηκε από την πυροσβεστική, ενώ από την αστυνομία διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της έκρηξης που πιθανότατα προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό.

    [04] Απεσύρθη προσωρινά η τροπολογία για τα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών

    Θα αποσύρει, προσωρινά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την επίμαχη τροπολογία για τα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αφορά ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν την απόσυρση της, καθώς κατατέθηκε εκπρόθεσμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα την αποσύρει και θα την επανακαταθέσει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αφορά ρυθμίσεις για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ.

    [05] Στα 6,32 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους τον Φεβρουάριο

    Αύξηση παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν το Φεβρουάριο στα 6,32 δισ. ευρώ, έναντι 5,94 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με 2,79 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται μόνο από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθούν: τα νοσοκομεία με χρέη 1,46 δισ. ευρώ, η τοπική αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) με χρέη 1,045 δισ. ευρώ, τα υπουργεία με οφειλές 731 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τακτικού προϋπολογισμού 555 εκατ. ευρώ και τα 188 εκατ. ευρώ είναι οφειλές προς επενδυτές) και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα με χρέη 258 εκατ. ευρώ.

    [06] Έκτακτη Σύνοδο προγραμματίζουν οι πρυτάνεις για τα οικονομικά προβλήματα των Πανεπιστημίων

    Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων αναμένεται να συγκληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες, και πολύ πιθανόν την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να καθορίσουν οι πανεπιστημιακοί τη στάση τους, αφού όπως λένε οι πιστώσεις δεν επαρκούν ούτε για τους τρέχοντες λογαριασμούς.

    Οι πρυτάνεις που συνεδρίασαν απόψε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ενώ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι παλινωδεί όσον αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

    Μάλιστα, τόνισαν ότι με την καταβολή στα Ιδρύματα του 25% της χρηματοδότησης, δηλαδή την καταβολή των δόσεων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου Μαρτίου, δεν λύνεται το πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνουν θα εξοφλήσουν υποχρεώσεις που έχουν ήδη συσσωρευτεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 April 2012 - 18:30:37 UTC