Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης
  • [02] Σόιμπλε: Έλεγχος των οικονομικών των χωρών της ΕΕ από ανεξάρτητες επιτροπές
  • [03] Tο χάος το ζει σήμερα ο λαός, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα

  • [01] Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης οι μεγάλοι χαμένοι της κρίσης

    Μείωση κατά 8,9% παρουσίασε ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του Ιανουαρίου 2012, (χωρίς τα καύσιμα), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου 2011 έναντι μείωσης 13,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Ιανουαρίου 2012 (με τα καύσιμα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 8,5%, έναντι μείωσης 10,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

    ο Δείκτης Όγκου του Ιανουαρίου 2012 (χωρίς τα καύσιμα), σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 10,2%, έναντι μείωσης 15,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

    Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο, του Ιανουάριου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2011, παρουσίασε μείωση κατά 10,3%, έναντι μείωσης 16,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.

    Η μηνιαία μεταβολή αυτών των δεικτών έχει ως εξής: Ο Δείκτης Όγκου στο Λιανικό Εμπόριο του μηνός Ιανουαρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Δεκεμβρίου 2011, παρουσίασε: Χωρίς τα καύσιμα μηνιαία μείωση κατά 14,8 %, και ο ίδιος δείκτης με τα καύσιμα παρουσίασε μείωση κατά 12,1 %.

    Δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, σε αποπληθωρισμένες τιμές το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης με πτώση 19,9% , τα καταστήματα τροφίμων και ποτών με 18,1% και τα πολυκαταστήματα με 17,6%. Τη μικρότερη μείωση σημείωσε η μεταβολή του δείκτη όγκου εργασιών στα καταστήματα φαρμακευτικών - καλλυντικών με 2,4%.

    [02] Σόιμπλε: Έλεγχος των οικονομικών των χωρών της ΕΕ από ανεξάρτητες επιτροπές

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να προτείνει να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής ειδικών, υποστηρίζει το περιοδικό Σπίγκελ στο αυριανό τεύχος του, επικαλούμενο ένα εσωτερικό υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση επιτροπών στις οποίες θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ελέγχεται η δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών.

    Οι επιτροπές αυτές θα είναι αρμόδιες να επιβλέπουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επισημαίνουν "ασυνήθιστες εξελίξεις", ικανές να οδηγήσουν σε κρίση.

    Το έγγραφο του υπουργείου διευκρινίζει ότι οι επιτροπές θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν εάν οι εθνικές οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δηλαδή αν τηρούνται το σύμφωνο σταθερότητας και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

    Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, ένα ερώτημα που τίθεται είναι επίσης αν θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξουσίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων ο οποίος θα μπορούσε να υποχρεώνει τις χώρες να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς χωρίς οι άλλοι Επίτροποι ή ο πρόεδρος της Επιτροπής να έχουν δικαίωμα αντίρρησης.

    Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο που υπογράφηκε στις αρχές Μαρτίου από 25 χώρες (εκτός της Βρετανίας και της Τσεχίας) στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών-μελών της ΕΕ εισάγοντας κανονισμούς και κυρώσεις στην περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

    [03] Tο χάος το ζει σήμερα ο λαός, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα

    Την πρόβλεψη ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή στη ΝΕΤ, ενώ απαντώντας στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είπε ότι το χάος το ζει σήμερα ο ελληνικός λαός και κατά συνέπεια δεν έχει τίποτα περισσότερο να φοβηθεί ενόψει των εκλογών. Επίσης η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κρίση θα βαθύνει και η χώρα, ακόμη και με ανάπτυξη, πολύ δύσκολα θα βγει από την κρίση.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι σήμερα ο λαός έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία που είναι πολύ σημαντική. Το χάος, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι όταν κόβουν μισθούς και συντάξεις, όταν μεγαλώνει η ανεργία, όταν δουλεύεις μία μέρα τη βδομάδα, όταν δεν ξέρεις πως θα είναι ο επόμενος μήνας, όχι τα επόμενα χρόνια. Το χάος το ζει σήμερα ο λαός. Τί έχει να φοβηθεί δηλαδή παραπάνω, ποιο είναι το χειρότερο;

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το χειρότερο θα υπάρξει αν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ριζική αλλαγή καθώς προέβλεψε, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ χειρότερα γιατί στην Ευρώπη η κρίση θα βαθύνει, αυτές είναι οι εκτιμήσεις των αρμόδιων οικονομικών κύκλων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 April 2012 - 20:30:29 UTC