Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφορετικό στυλ υπόσχεται ο Νικολά Σαρκοζί
  • [02] Το δελφικό τοπίο σε ζώνες προστασίας
  • [03] Η Βουλγαρία εγκαταλείπει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε
  • [04] Στο Φάληρο το θρυλικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»
  • [05] Το σχέδιο Ανάν για τη Συρία συζήτησαν Μαρκουλλή - Γκατίλοφ

  • [01] Διαφορετικό στυλ υπόσχεται ο Νικολά Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υπόσχεται να υιοθετήσει ένα διαφορετικό στυλ άσκησης της εξουσίας εάν επανεκλεγεί στο θώκο τον Μάιο, ενώ παραδέχεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Paris Match ότι αντιδρούσε πολύ παρορμητικά ορισμένες φορές και συμπεριφερόταν περισσότερο σαν υπουργός από ό,τι ως πρόεδρος στην διάρκεια της πρώτης του θητείας.

    Ο συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος υπολείπεται του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Kόμματος Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και τον Μάιο, επιδιώκει να βελτιώσει τα ποσοστά του στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ζήτησε συγγνώμη για γκάφες που διέπραξε αρχικά και εξήγησε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του τα οποία δυσαρέστησαν ορισμένους Γάλλους.

    «Θα είμαι διαφορετικός. Ήδη θα έχω υπηρετήσει ως πρόεδρος για πέντε χρόνια και δεν επαναλαμβάνεις σφάλματα που έχεις ήδη διαπράξει», δήλωσε ο Σαρκοζί στο εβδομαδιαίο περιοδικό.

    «Το βασικό [λάθος] ήταν πως νόμιζα ότι ήμουν ακόμα υπουργός. Ως υπουργός χρειάζεται να αντιδράς και να ενεργείς με ταχύτητα, αλλά ως πρόεδρος χρειάζεται, πέρα από το να αντιδράς, το να μπορείς να είσαι σε θέση να κάνεις ένα βήμα πίσω και επίσης χρειάζεται να επιδεικνύεις σοβαρότητα κι επισημότητα».

    [02] Το δελφικό τοπίο σε ζώνες προστασίας

    Η αδιαμφισβήτητη σημασία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου δελφικού τοπίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που γνωμοδότησε υπέρ του προτεινόμενου καθορισμού των ορίων των Ζωνών Προστασίας Α και Β.

    Οι Ζώνες αυτές, που προτάθηκαν από τη Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τοπογραφήσεων, Φωτογραμμετρίας και Κτηματολογίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δεν είναι καινούργιες. Έχουν οριστεί ήδη από το 1991, ωστόσο έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις όσον αφορά την αδόμητη Ζώνη Α, ώστε η προστασία του μοναδικού δελφικού τοπίου να είναι πιο αποτελεσματική.

    [03] Η Βουλγαρία εγκαταλείπει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε

    Η Βουλγαρία εγκαταλείπει το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε και αντ' αυτού θα κατασκευάσει θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύσιμο το φυσικό αέριο, ενώ ο αντιδραστήρας που κατασκευάστηκε από τους Ρώσους για το Μπέλενε θα χρησιμοποιηθεί στο Κοζλοντούι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών Βλαντισλάβ Γκοράνοφ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση της κυβέρνησης, ο κ. Γκοράνοφ ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία ακόμη περίπου 100 εκατ. ευρώ για τον αντιδραστήρα.

    Αύριο, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας ΝτελιάνΝτόμπρεφ και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας αναχωρούν για τη Μόσχα προκειμένου να συζητήσουν την απόφαση αυτή με τη ρωσική πλευρά.

    [04] Στο Φάληρο το θρυλικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ»

    Στον φαληρικό όρμο βρίσκεται αγκυροβολημένο από το πρωί το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το αμερικανικό «Εντερπράιζ», το οποίο έπειτα από τριήμερη παραμονή στην περιοχή θα πραγματοποιήσει την τελευταία του αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Περσικό Κόλπο για να παροπλιστεί στη συνέχεια, μετά 50 και πλέον χρόνια δράσης.

    Το «Εντερπράιζ» είναι το 8ο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, με αυτό το όνομα και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος καταστρώματός του 78,4 μέτρα. Είναι επίσης το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς. Το αεροπλανοφόρο έχει πληρωμα περισσότερα από 5.000 άτομα, ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν 8 αντιδραστήρες. «Φιλοξενεί» δε περισσότερα από 70 αεροσκάφη. Ανάμεσα στα μαχητικά, που έχει φιλοξενήσει, είναι το F-14 Tomcat.

    Πρόκειται για θρύλο του αμερικανικού ναυτικού, που συμμετείχε σε ταινίες του Χόλιγουντ, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

    Το «Εντερπράιζ» κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Newport News Shipbuildng and Drydock Company και στοίχισε 451,3 εκατομμύρια δολλάρια. Σχεδιάστηκε από 915 μηχανικούς και ξεκίνησε τους πλόες του στις 24 Σεπτεμβρίου 2960. Έκανε το παρθενικό του ταξίδι στις 12 Ιανουαρίου 1962. Έχει λάβει μέρος στην κρίση της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, το Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

    Μετά την τελευταία του αποστολή, θα οδηγηθεί στο ναυπηγείο, όπου κατασκευάσθηκε, για να του αφαιρεθούν τα πυρηνικά, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί μουσείο Ναυτικού.

    [05] Το σχέδιο Ανάν για τη Συρία συζήτησαν Μαρκουλλή - Γκατίλοφ

    Για τις θέσεις της Ρωσίας στο σχέδιο Ανάν για τη Συρία ενημέρωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία, την υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι έγινε πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο την κατάσταση στη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα στις χώρες της "Αραβικής 'Ανοιξης" και τη Συρία.

    Ειδικότερα, η Κύπρια υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε για τις θέσεις της Ρωσίας και την αξιολόγηση της κατάστασης αναφορικά με την εφαρμογή από τη συριακή κυβέρνηση του προτεινόμενου σχεδίου από τον Κόφι Ανάν, ειδικό αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ.

    Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα ήταν η απαρχή μιας ευρύτερης κρίσης και ανάφλεξης, όχι μόνο στην εγγύτερη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με συνέπειες καταστροφικές σε όλες τις χώρες αλλά και στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση η κυρία Μαρκουλλή και ο κ. Γκατίλοφ αντάλλαξαν απόψεις και για το κυπριακό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 March 2012 - 12:30:28 UTC