Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε συναγερμό η αστυνομία, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης
  • [02] Έθιμα της 25ης Μαρτίου και η ιστορία του ... μπακαλιάρου
  • [03] Σε ισχύ η θερινή ώρα
  • [04] Ιαπωνικό αλιευτικό βρέθηκε, ένα χρόνο μετά το τσουνάμι, στον Καναδά
  • [05] Νέο τεστ προβλέπει νωρίς το έμφραγμα
  • [06] Και ο Σ. Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές
  • [07] Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Θεσπρωτία
  • [08] Οι θρυλικοί Sepultura έρχονται για μία μοναδική συναυλία στην Αθήνα

  • [01] Σε συναγερμό η αστυνομία, ενόψει της στρατιωτικής παρέλασης

    Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, ενώπιον της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις.

    Η αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Θα αποκλειστεί η πρόσβαση του κοινού κοντά στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται η εξέδρα των επισήμων, ενώ, ειδικά στην Αθήνα, η αστυνομία θα έχει τη συνεργασία και δύο εισαγγελέων, με εντολή των οποίων θα οδηγείται στο αυτόφωρο όποιος επιχειρήσει να διακόψει την παρέλαση.

    Από το πρωί, γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με απαγόρευση της στάσης ή της στάθμευσης γύρω από το Σύνταγμα, ενώ σταδιακά θα διακόπτεται η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, ενώ κλειστοί είναι και οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Ακρόπολη.

    [02] Έθιμα της 25ης Μαρτίου και η ιστορία του ... μπακαλιάρου

    Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα που δίνουν μια άλλη διάσταση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και δεν περιορίζονται σε θείες λειτουργίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις, αλλά διοργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις που έχουν τις "ρίζες" τους σε βάθος χρόνου.

    Στο Ελατοχώρι του νομού Πιερίας, την παραμονή του Ευαγγελισμού, ομάδες μικρών παιδιών και νεαρών ατόμων, έχοντας κρεμασμένα στο λαιμό κουδούνια από τα κοπάδια των προβάτων και κρατώντας στα χέρια φωτιές, γυρίζουν στους δρόμους του χωριού.

    Σε κάθε σπίτι χτυπούν δυνατά τα κουδούνια, κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο και φωνάζοντας δυνατά να "φύγουν τα φίδια, να φύγουν οι σαύρες, έρχεται ο Ευαγγελισμός με το σπαθί στο χέρι", ενώ στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και στήνουν μεγάλο γλέντι με κρασί και εδέσματα.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε περιοχές της Ηπείρου, την παραμονή του Ευαγγελισμού. Τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες και ό,τι άλλο μαγειρικό σκεύος έχουν. Με το θόρυβο που κάνουν πιστεύουν πως διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την ημέρα ξυπνούν από τη χειμερία τους νάρκη.

    Αντίθετα, στη Σκιάθο, το νησί των Σποράδων, τα τελευταία χρόνια αναβιώνουν την 25η Μαρτίου τα έθιμα "εωθινό" και "λαμπαδηφορία". Το εωθινό σημαίνει το εορταστικό ξύπνημα του νησιού, ανήμερα της γιορτής, στις 5 η ώρα το πρωί. Σε αυτή την εκδήλωση γιορτάζεται η Απελευθέρωση του Γένους.

    Η ιστορία του μπακαλιάρου

    Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

    [03] Σε ισχύ η θερινή ώρα

    Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η θερινή ώρα.

    Στις 03.00 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιώνμετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά καιέδειξαν 04.00.

    Η θερινή ώρα θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

    [04] Ιαπωνικό αλιευτικό βρέθηκε, ένα χρόνο μετά το τσουνάμι, στον Καναδά

    Ένα μεγάλο ιαπωνικό αλιευτικό που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ένα χρόνο εντοπίστηκε να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά των ακτών του Καναδά.

    Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών του Καναδά, Σάου Σάου Λιου, εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος πάνω στο σκάφος.

    Το αλιευτικό, μήκους 65 μέτρων, εντοπίστηκε την περασμένη Τρίτη κατά τη διάρκεια μιας από τις τακτικές περιπολίες που πραγματοποιεί η πολεμική αεροπορία του Καναδά. Ήδη έχει ενημερωθεί η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρεία.

    Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από την πολεμική αεροπορία δείχνει ότι το πλοίο-φάντασμα, σκουριασμένο αλλά κατά τ' άλλα ανέπαφο, βρίσκεται στα ανοιχτά των νησιών Χάιντα Γκουάι ("Νησιά του Λαού", πρώην Νησιά της Βασίλισσας Καρλότας), περίπου 1500 χιλιόμετρα βόρεια του Βανκούβερ.

    [05] Νέο τεστ προβλέπει νωρίς το έμφραγμα

    Ένα νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει έγκαιρα το έμφραγμα πριν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, οι οποίοι εκτιμούν ότι το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο περίπου.

    Οι γιατροί συνήθως, μετά από διάφορες εξετάσεις, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα κατά πόσο υπάρχει μπλοκάρισμα σε μια αρτηρία, π.χ. λόγω υψηλής χοληστερόλης για χρόνια, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν αν και πότε θα σπάσει η συσσωρευμένη αρτηριακή πλάκα και θα συμβεί το έμφραγμα. Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.

    Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.

    [06] Και ο Σ. Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές

    Tην πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ.

    Δήλωσε ότι στο διάλογο με τους πολίτες «Είμαι φτωχός σε αυτές τις εκλογές» στον διάλογο με τους πολίτες ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στη χώρα, παρά μόνον κάποια εκτόνωση». Είπε, πάντως, ότι παραμένει ενεργός στο ΠΑΣΟΚ και ως πολίτης.

    [07] Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Θεσπρωτία

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.47 το πρωί, με επίκεντρο 6 χλμ δυτικά της πόλης της Ηγουμενίτσας, στο χωριό Κρυόβρυση.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην βορειοδυτική Ελλάδα, όμως δεν έχουν αναφερθεί υλικές σε καμμιά περιοχή της Θεσπρωτίας.

    [08] Οι θρυλικοί Sepultura έρχονται για μία μοναδική συναυλία στην Αθήνα

    Ένα από τα θρυλικά συγκροτήματα της χέβι μέταλ μουσικής, οι Βραζιλιάνοι Sepultura έρχονται στην Ελλάδα, για μία και μοναδική συναυλία στις 2 Ιουνίου στο Fuzz Live Music Club, ικανοποιώντας έτσι τους θαυμαστές τους, οι οποίοι περίμεναν χρόνια για την επιστροφή τους στη χώρα.

    Και μπορεί, από την ιστορική τότε εμφάνισή τους, στο «Ρόδον», τον Μαϊο του 1992, η σύνθεση του συγκροτήματος να έχει αλλάξει, ωστόσο η αξία τους παραμένει αναλλοίωτη και τα τραγούδια που έχουν γράψει είναι το ίδιο διαχρονικά.

    Αμέσως πριν τους Sepultura, θα παίξουν οι Έλληνες Suicidal Angels (Σουισάινταλ Έιντζελς), ένα σημαντικό ελληνικό συγκρότημα το οποίο τα τελευταία χρόνια, έχει περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο με τα σημαντικότερα σχήματα της ακραίας σκηνής, ενώ εμφανίστηκαν στο Sonisphere Festival (Σόνισφιρ Φέστιβαλ) όπου άνοιξαν για τους Big 4 (Metallica- Slayer- Megadeth- Anthrax). Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους «Bloodbath», μία από τις σημαντικότερες thrash metal (θρας μέταλ) κυκλοφορίες των τελευταίων ετών.

    Η προπώληση εισιτηρίων (25?) έχει ήδη ξεκινήσει στα: Ticket House, Metal Era, Public (Σύνταγμα, Mall Αμαρουσίου, Mall Αγίου Δημητρίου, Πειραιάς, Γλυφάδα) και ηλεκτρονικά από τα www.ticketpro.gr και www.123tickets.gr.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 March 2012 - 8:30:29 UTC