Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλειδώνει" σύντομα η ημερομηνία των εκλογών
  • [02] Στην Πορτογαλία αύριο ο Α. Σαμαράς
  • [03] Υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • [04] Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως
  • [05] «Είμαστε όλοι Έλληνες» αύριο στο Μανχάταν
  • [06] Συνεχίζεται η «βοήθεια στο σπίτι»
  • [07] Στον Τιτάνα βρέχει... αλλά...μεθάνιο
  • [08] Έκρηξη με γκαζάκια, σε κτίριο στην περιοχή Υμηττού
  • [09] Αναβάλλεται για την Τρίτη η επίσκεψη Άναν στο Πεκίνο για το θέμα της Συρίας
  • [10] Ο Χάμιλτον πήρε την pole position για το αυριανό GP της Μαλαισίας
  • [11] Διαμαρτυρίες αρχαιολόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα
  • [12] Νέος μανδύας κάνει αόρατα τα αντικείμενα από τα μαγνητικά πεδία
  • [13] Μετατοπίσεις στην Κάρλα λόγω πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα
  • [14] Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία

  • [01] "Κλειδώνει" σύντομα η ημερομηνία των εκλογών

    Τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαίου, επιβεβαίωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της, χθες,με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή στις 29 Απριλίου.

    Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν προβοκάτσιες κατά τη διάρκεια των παρελάσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τόνισε την ανάγκη το λαϊκό κίνημα να αντιδράσει, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποκλείεται κάποιοι να αναζητούν προσχήματα για να αναβληθούν και οι εκλογές.

    Συνάντηση Λ. Παπαδήμου-Αλ.Τσίπρα

    Η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι, οι εκλογές να γίνουν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μίλησε για κίνδυνο προβοκάτσιας από θεσμικά ή εξωθεσμικά κέντρα, αναφορικά με τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, τονίζοντας ότι αυτή η αναφορά του, δεν αφορά τον πρωθυπουργό.

    [02] Στην Πορτογαλία αύριο ο Α. Σαμαράς

    Στην ανάγκη λήψης μέτρων ανάκαμψης και ανάπτυξης των οικονομιών της Ελλάδας και της Ισπανίας συμφώνησαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στη συνάντηση που είχαν.

    Χωρίς αναπτυξιακά μέτρα καμία χώρα δεν πρόκειται να βγει από αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Αύριο, ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Πορτογαλία, όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Πέντρο Κοέλο.

    [03] Υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

    Ρευστότητα , οκτακομματική Βουλή και υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων που θα κρίνουν και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφουν 3 δημοσκοπήσεις πουδημοσιεύονται σήμερα.

    Προβάδισμα 3,8% υπέρ της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH για το ΒΗΜΑ της Κυριακής . Στην έρευνα η ΝΔ συγκεντρώνει 18,1%, το ΠΑΣΟΚ 14,3%, το ΚΚΕ 8,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6%, η ΔΗΜΑΡ 4,9%, το ΛΑΟΣ 3,6%, η Χρυση Αυγή 3,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%, ΔΗΣΥ 2,3%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1%, Άρμα Πολιτών 0,7% και αδιευκρίνιστη ψήφος 25,1%.

    Σε δημοσκόπηση της MRB για τη real news, η ΝΔ συγκεντρώνει 20,3%, το ΠΑΣΟΚ 12,1%, το ΚΚΕ 8,6%, ο Σύριζα 7,9%, η ΔΗΜΑΡ 7,4 %, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7%, Οικολόγοι - Πράσινοι 3%, ΛΑΟΣ 2,5%, Χρυσή Αυγή 2,6%, ΔΗΣΥ 2,5%, Άρμα Πολιτών 1,5%, Ανταρσυα 1,2% και Αδιευκρίνιστη ψήφος 20,5%. (Δεν υπάρχει αναφορά στην Κοινωνική Συμφωνία).

    Στη δημοσκόπηση της ΜΑRC για το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής η ΝΔ συγκεντρώνει 17,8%, το ΠΑΣΟΚ 13,2%, το ΚΚΕ 7,5, η ΔΗΜΑΡ 7,35, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,1%, Σύριζα 6%, ΛΑΟΣ 2,5%, Χρυση Αυγή 2,3%, ΔΗΣΥ 2,15, Οικολόγοι Πράσινοι 1,9%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1% και αδιευκρίνιστη ψήφος 28,2%.

    Μόνο στη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής γίνονται αναγωγές στο εκλογικό αποτέλεσμα

    Σύμφωνα με την αναγωγή αυτή(χωρίς λευκό - άκυρο - αναποφάσιστους) η ΝΔ συγκεντρώνει 24,8% και το ΠΑΣΟΚ 18,4%. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από την εκλογή Βενιζέλου η διαφορά ήταν 10,1%, γεγονός που δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ με τον νέο αρχηγό του αποκτά μεγαλύτερη συσπείρωση. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 10,4%, η ΔΗΜΑΡ 10,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%, το ΛΑΟΣ 3,5%, η Χρυσή Αυγή 3,2%, η ΔΗΣΥ 2,95, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7% και η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 1,6%.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, με βάση αυτά τα ποσοστά, οι έδρες που θα έπαιρναν τα κόμματα θα κατανέμονταν ως εξής: ΝΔ 120, ΠΑΣΟΚ 52, ΚΚΕ 29, ΔΗΜΑΡ 29, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 28, ΣΥΡΙΖΑ 23, ΛΑΟΣ 10, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9.

    Στο δίπολο Σαμαρά- Βενιζέλου, ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ με 28,5%, έναντι 28,3% του Ευ. Βενιζέλου.

    [04] Ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως

    Στην Κοπεγχάγηπραγματοποιήθηκε η5η Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.

    Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως επιλέχθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών ως μια από τις έξι πιο καινοτόμες δράσεις στην ΕΕ στο πλαίσιο της ενότητας "Όμορφες Πόλεις".

    Η ανάπλαση του πάρκου αποτελεί μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών περιοχών. Η χρήση ψυχρών υλικών στους πεζοδρόμους και νέων τεχνολογιών άρδευσης δημιουργούν ένα καταφύγιο δροσιάς για τους πολίτες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 έως τέσσερις βαθμούς κελσίου.

    Το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο κοινό στο τέλος Ιουλίου. Η Έκθεση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2012 στα πλαίσια της ??Πράσινης Έβδομαδας?? που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [05] «Είμαστε όλοι Έλληνες» αύριο στο Μανχάταν

    Η διεθνής κίνηση «Είμαστε όλοι Έλληνες», που κινητοποιήθηκε πρόσφατα μέσα από το διαδίκτυο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι θα συμμετάσχει αύριο Κυριακή στην ελληνική παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «φέτος, το μήνυμα για ανεξαρτησία και εθνική αξιοπρέπεια έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό ενάντια σε πολιτικές που οδηγούν στη λιτότητα και την εξαθλίωση», σημειώνοντας επίσης ότι «ο ελληνικός λαός υποφέρει από τις καταστροφικές συνέπειες ενός άδικου χρέους» και πως «η δαιμονοποίηση ολόκληρων κοινωνιών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί μηχανισμό ελέγχου, διότι καλλιεργεί την εχθρότητα και την καχυποψία μεταξύ των ανθρώπων».

    Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι η κίνηση «Είμαστε όλοι Έλληνες» θα συμμετάσχει στην παρέλαση για την «υποστήριξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των λαών να ζουν ελεύθερα και να καθορίζουν το μέλλον τους χωρίς προστάτες και ρατσιστικά στερεότυπα» και σε «ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην απληστία των εταιριών που οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους στην Ελλάδα στην Αμερική και σ' όλο τον κόσμο, καθώς και για την επικράτηση της δικαιοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο».

    [06] Συνεχίζεται η «βοήθεια στο σπίτι»

    Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παροχή της κατ' οίκον φροντίδας των ασφαλισμένων, προβλέπεται η θεσμοθέτηση εισφοράς η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 0,2% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων από εισφορές των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, του Δημοσίου και του ΝΑΤ.

    Με τις νέες ρυθμίσεις θα καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, και των οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, οι οποίοι έχουν καταργηθεί, σε κατηγορίες ασφαλισμένων που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν, ενώ για όλες τις περιπτώσεις παλαιών ασφαλισμένων για τους οποίους προβλέπεται πρόσθετη ειδική εισφορά, θεσπίζεται ενιαίο ποσοστό 7% για όλες τις κατηγορίες.

    [07] Στον Τιτάνα βρέχει... αλλά...μεθάνιο

    Η Γη και ο Τιτάνας είναι οι μόνοι κόσμοι στο ηλιακό μας σύστημα όπου βροχή πέφτει σε στερεό έδαφος, με τη διαφορά ότι στον δορυφόρο του Κρόνου η βροχή είναι από μεθάνιο και όχι από νερό, ενώ συμβαίνει κατά μέσο όρο μια φορά κάθε χίλια χρόνια, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

    Ο δορυφόρος του Κρόνου έχει αρκετές ομοιότητες με τη Γη, καθώς οι άνεμοι και οι βροχές «σκαλίζουν» την επιφάνειά του με κοίτες ποταμών, λίμνες, δίνες και ακτογραμμές, όμως τη θέση του νερού έχουν οι υγροί υδρογονάνθρακες.

    Το μεθάνιο πέφτει με μορφή βροχής σε ένα έδαφος ,όπου η μέση θερμοκρασία φθάνει τους μείον 179 βαθμούς Κελσίου. Αν και περνάνε αιώνες μέχρι να βρέξει, όταν πέφτει το μεθάνιο στον Τιτάνα, τότε η βροχόπτωση φθάνει σε ύψος τα αρκετά εκατοστά ή και μέτρα.

    Οι κοίτες ποταμών και τα κανάλια έχουν εντοπιστεί τόσο από το "Cassini", όσο και από το "Huygens", τα δύο σκάφη που κατάφεραν μέχρι σήμερα να «τρυπήσουν» την πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου.

    [08] Έκρηξη με γκαζάκια, σε κτίριο στην περιοχή Υμηττού

    Έκρηξη με γκαζάκια σημειώθηκε, στις 5:30 το πρωί, στο κτίριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών, στην περιοχή του Υμηττού στην οδό Ηλιουπόλεως και Κασσιόπης. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    Μισή ώρα νωρίτερα, στις 4:50, ένοπλη ληστεία έγινε σε βενζινάδικο, στην οδό Πειραιώς και Αναξαγόρα στην Αθήνα. Πέντε άτομα με την απειλή του όπλου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό και διέφυγαν.

    [09] Αναβάλλεται για την Τρίτη η επίσκεψη Άναν στο Πεκίνο για το θέμα της Συρίας

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στο Πεκίνο, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει το σαββατοκύριακο, αναβάλλεται για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

    Ο Άναν θα συναντηθεί την Κυριακή στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή του προγράμματος του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    [10] Ο Χάμιλτον πήρε την pole position για το αυριανό GP της Μαλαισίας

    Όπως και στην Αυστραλία, έτσι και στο 2ο Γκραν Πρι της χρονιάς στη Μαλαισία, ο Λιουις Χάμιλτον θα ξεκινήσει αύριο από την πρώτη γραμμή της εκκίνησης. Ο Βρετανός πιλότος έφερε τον ταχύτερο χρόνο στα επίσημα δοκιμαστικά (1:36.219) και θα έχει δίπλα του τον συμπατριώτη του Τζένσον Μπάτον (1:36.368). Η ΜακΛάρεν είδε τους δύο πιλότους της να πετυχαίνουν τους καλύτερους χρόνους και θα φιγουράρει μόνη πρώτη στην πρώτη γραμμή, αφού «κλείδωσε» την πρώτη σειρά για δεύτερη διαδοχική φορά.

    Στη δεύτερη σειρά, καθώς είχε τον 3ο καλύτερο χρόνο στα επίσημα δοκιμαστικά σήμερα, ο Μίκαελ Σουμάχερ με Μερτσέντες (1:36.391), δίπλα στον Αυστραλό Μαρκ Ουέμπερ με Ρεντ Μπουλ-Ρενό (1:36.461). Ο Σεμπάστιαν Φέτελ είχε τον 6ο καλύτερο χρόνο, αλλά θα προωθηθεί μία θέση υψηλότερα από τον Κίμι Ραϊκόνεν που αν και 5ος έχει τιμωρηθεί με ποινή πέντε θέσεων πίσω στο grid επειδή άλλαξε κιβώτιο ταχυτήτων, μετά τις ελεύθερες δοκιμές χθες.

    Οι πρώτοι δέκα των επίσημων δοκιμαστικών του γκραν πρι Μαλαισίας:

    1. Λιούις Χάμιλτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 1:36.219

    2. Τζένσον Μπάτον (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 1:36.368

    3. Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία/Μερτσέντες) 1:36.391

    4. Μαρκ Ουέμπερ (Αυστραλία/Ρεντ Μπουλ) 1:36.461

    5. Κίμι Ραϊκόνεν (Φινλανδία/Λότους-Ρενό) 1:36.461

    6. Σεμπάστιαν Φέτελ (Γερμανία/Ρεντ Μπουλ) 1:36.634

    7. Ρομέν Γκροζάν (Γαλλία/Λότους-Ρενό) 1:36.658

    8. Νίκο Ρόσμπεργκ (Γερμανία/Μερτσέντες) 1:36.664

    9. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Φεράρι) 1:37.566

    10. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Ζάουμερ-Φεράρι) 1:37.698

    [11] Διαμαρτυρίες αρχαιολόγων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

    Παραστάσεις διαμαρτυρίας, στην Ακρόπολη, τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα, πραγματοποιούν σήμερα οι Έλληνες αρχαιολόγοι.

    Οι αρχαιολόγοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος», που προβλέπει ότι την ευθύνη για την επιλογή των αρχαιολόγων στα ιδιωτικά έργα θα έχει ο εργολάβος και όχι η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

    Στις παραστάσεις συμμετέχουν: ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Συλλόγος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών-Αιτωλοακαρνανίας- Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, και το εργατοτεχνικό προσωπικό, που συμμετέχει σε αρχαιολογικές υπηρεσίες ανασκαφής και αναστήλωσης.

    [12] Νέος μανδύας κάνει αόρατα τα αντικείμενα από τα μαγνητικά πεδία

    Ισπανοί και Σλοβάκοι ερευνητές δημιούργησαν έναν «αντιμαγνήτη», συγκεκριμένα ένα κύλινδρο που καθιστά το περιεχόμενό του αόρατο στα μαγνητικά πεδία. Έτσι, μετά από τους μανδύες που κρύβουν αντικείμενα από το φως, τον ήχο, τα κύματα των σεισμών και του νερού, έρχονται να προστεθούν και τα μαγνητικά πεδία.

    Ο νέος μαγνητικός μανδύας αποτελείται από σχετικά φθηνά υλικά που είναι διαθέσιμα στην αγορά (υπεραγώγιμα και σιδηρομαγνητικά), γι' αυτό η παραγωγή του, που εκτιμάται ότι κοστίζει μόλις 1.000 ευρώ, δεν θεωρείται δύσκολη. Είναι ο πρώτος τέτοιου είδους μανδύας που φαίνεται δυνατό να κατασκευαστεί με σχετική πρακτική ευκολία.

    Τα μαγνητικά πεδία είναι θεμελιώδη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 99% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σήμερα, παράγεται με τη βοήθεια μαγνητών στους ηλεκτρικούς σταθμούς. Επίσης αξιοποιούνται στην πληροφορική, στην ηλεκτρονική κ.α. Οι επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουν πολύ καλά να δημιουργούν μαγνητισμό, όχι όμως το αντίστροφο, δηλαδή να ακυρώνουν τα μαγνητικά πεδία κατά βούληση. Ο νέος μανδύας ανοίγει το δρόμο ακριβώς γι' αυτό.

    Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξουν εφαρμογές του στην ιατρική και στην ασφάλεια, καθώς τα στατικά μαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως οι μαγνητικές τομογραφίες (ένας βηματοδότης στην καρδιά ενός ασθενούς θα ήταν πλέον «αόρατος» και δεν θα αντιμετώπιζε κίνδυνο).

    [13] Μετατοπίσεις στην Κάρλα λόγω πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα

    Μετατοπίσεις 12 σημείων, οι οποίες ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα διεργασιών συμπύκνωσης εντός των επιφανειακών στρωμάτων σε βάθη μερικών δεκάδων μέτρων, οφειλομένων στην ταπείνωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, μαρτυρούν μέχρι τώρα οι μετρήσεις των αρμοδίων επιστημονικών φορέων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας.

    Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Αθανάσιος Γκανάς, γεωλόγος-σεισμολόγος, ο οποίος και παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία, πρόσφατα, σε ημερίδα στη Λάρισα, οι μετρήσεις του Αστεροσκοπείου θα συνεχιστούν μέσα στο 2012 και θα επεκταθούν και στην περιοχή των Φαρσάλων.

    Τα φαινόμενα εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το αίτιο φαίνεται ότι σχετίζεται με την υπεράντληση των υδροφόρων στρωμάτων της Νότιας Θεσσαλίας, ωστόσο η διάταξη των ρηγμάτων στον χώρο και ο προσανατολισμός ορισμένων εξ' αυτών ως προς το πεδίο των σημερινών τεκτονικών τάσεων δημιούργησαν μεγάλο προβληματισμό ως προς την προέλευση των ρηγμάτων.

    Οι μετατοπίσεις αυτών των 12 σημείων, καταλήγει ο επιστήμονας, ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα διεργασιών συμπύκνωσης εντός των επιφανειακών στρωμάτων σε βάθη μερικών δεκάδων μέτρων, οφειλομένων στην ταπείνωση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας.

    [14] Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία

    Επιστημονική ημερίδα με θέμα τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Την ημερίδα διοργάνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας έχει ορίσει το 2012 σαν «έτος για την εκστρατεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία».

    «Υπάρχουν ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την ανεργία, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απορρέουν από την εργασία και περισσότερο από τη μαύρη εργασία» τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το άγχος, η κατάθλιψη και η νευρικότητα είναι συνηθισμένος λόγος για απουσίες μεγαλύτερες από 14 ημέρες σε τομείς όπως εκείνοι της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, και αποτελούν αιτία απουσίας στον ίδιο βαθμό με τις μυοσκελετικές παθήσεις. Το 2002, το ετήσιο οικονομικό κόστος του άγχους που οφείλεται στην εργασία υπολογίστηκε στην Ευρώπη των 15 στα 20 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 March 2012 - 10:30:33 UTC