Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ουγγαρία "ξεχρεώνει" σε ξένο νόμισμα
  • [02] Πρωτοπόρα τεχνική για τους πνεύμονες
  • [03] "Προχωρημένα μαθήματα" στον "Δημόκριτο"
  • [04] Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας οργανώνει σήμερα το ΚΚΕ
  • [05] Το μεσημέρι αποφασίζει η ΠΝΟ αν θα προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία
  • [06] Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο
  • [07] Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ, στην 9η επέτειο της αμερικανικής εισβολής
  • [08] Παίκτες του ΟΣΦΠ επισκέφθηκαν τους τραυματίες αστυνομικούς
  • [09] Η Μαρία Κίτσου είναι η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη
  • [10] Τα "πράσινα" κτίρια έρχονται και στην Ελλάδα
  • [11] Eπιτείνουν την κατάθλιψη οι διακοπές και ο ύπνος
  • [12] Σήμερα ανακοινώνεται η ένταξη στην ΔΗΜΑΡ πέντε διαγραμμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
  • [13] Κρ. Λαγκάρντ: Χρειάζονται επώδυνα μέτρα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

  • [01] Η Ουγγαρία "ξεχρεώνει" σε ξένο νόμισμα

    Η συντηρητική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς τους δανειολήπτες με ρήτρα ξένου νομίσματος, στο οποίο θα μπορεί πλέον να προσφύγει η πλειονότητα των νοικοκυριών και το οποίο καταρτίσθηκε μετά τη συμφωνία με τον τραπεζικό τομέα.

    Το περασμένο έτος, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε επιτρέψει την αποπληρωμή των δανείων σε ξένο νόμισμα με προνομιακό, σταθερό, επιτόκιο, επιβάλλοντας στις τράπεζες να αναλάβουν το επιπλέον συναλλαγματικό κόστος. Όμως το μέτρο αυτό έβρισκε εφαρμογή μόνον για όσα φυσικά πρόσωπα είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν άπαξ το σύνολο του χρέους τους, δηλ. αφορούσε μόνον μία εύπορη μειονότητα.

    Σύμφωνα με το νέο σχήμα, το οποίο καταρτίσθηκε από κοινού με την Ένωση Ουγγρικών Τραπεζών (MBSZ), όσοι δανειολήπτες κατέχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα μπορούν να ζητήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 να «παγώσει» η καταβολή των δόσεών τους το ανώτερο για πέντε χρόνια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας. Το πρόγραμμα θα λάβει πέρας στις 30 Ιουνίου 2017.

    Το μέτρο θα αφορά δάνεια συνολικού ύψους κατ' άτομο έως 20 εκατ. φλορινίων (68.000 ευρώ), που αντιπροσωπεύουν το «90% των δανειοληπτών», σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    [02] Πρωτοπόρα τεχνική για τους πνεύμονες

    Με βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό αντιμετωπίζονται σοβαρές και θανατηφόρες παθήσεις των πνευμόνων, χάρη σε μία παγκοσμίως πρωτοπόρα τεχνική που αναπτύχθηκε από τη Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ).

    Ασθενείς από την Αμερική, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο απευθύνονται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ για την αντιμετώπιση της πάθησής τους με τη μέθοδο αυτή.

    «Βλαστοκύτταρα από το λιπώδη ιστό απομονώνονται και, αφού γίνει η κατάλληλη επεξεργασία, χορηγούνται 3-6 φορές μηνιαίως ενδοβρογχικά ή ενδοφλεβίως σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση ή με πνευμονικό εμφύσημα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά δρουν ανοσορυθμιστικά και παρακρινώς, δηλαδή επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν την παθογένεια του νοσήματος και σταθεροποιείται η κατάσταση του ασθενούς. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Ακόμη και στην περίπτωση μεταμόσχευσης πνεύμονα, η επιβίωση είναι 5 χρόνια» ανάφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 1ου Πνευμονολογικού Συμποσίου του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

    [03] "Προχωρημένα μαθήματα" στον "Δημόκριτο"

    Μαθητές Λυκείου από διάφορα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν στους χώρους του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και να παρακολουθήσουν «Προχωρημένα μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» από διακεκριμένους επιστήμονες, στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού των «Master Classes 2012».

    Η διοργάνωση των Master Classes ξεκίνησε με αφορμή το παγκόσμιο έτος Φυσικής, το 2005 και έκτοτε συνεχίζεται με επιτυχία σε πάνω από 20 χώρες. Φέτος, 400 μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου από όλη την Ελλάδα θα λάβουν συνολικά μέρος σε διεθνείς ημερίδες, που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι μαθητές παρακολουθούν πρωινά σεμινάρια, όπου ερευνητές των ιδρυμάτων παρουσιάζουν σύγχρονες θεωρίες και πειράματα στο επιστημονικό πεδίο των στοιχειωδών σωματιδίων. Το απόγευμα, οι μαθητές οργανώνονται σε ομάδες και επεξεργάζονται, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα, που ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φυσικής Σωματιδίων (CERN), στη Γενεύη, στην Ελβετία. Τα αποτελέσματα αυτής της επεξεργασίας συζητιούνται και αναλύονται, κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

    Στη συνέχεια, τα πέντε έως έξι ιδρύματα από όλη την Ευρώπη, που διοργανώνουν την ημερίδα την ίδια ημέρα, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με το CERN, το οποίο συγκεντρώνει τα αποτελέσματα για να βγάλει τα «αποτελέσματα της ημέρας». Ταυτόχρονα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους επιστήμονες του CERN, που διευθύνουν τη συζήτηση. Η ημερίδα ολοκληρώνεται με ένα διαδικτυακό κουίζ.

    [04] Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας οργανώνει σήμερα το ΚΚΕ

    Με κεντρικό σύνθημα "Όχι στη δανειακή σύμβαση, δε θα ζήσουμε με αλυσίδες", το ΚΚΕ οργανώνεισήμερα που στη Βουλή ψηφίζεται η νέα δανειακή σύμβαση, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας.

    Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα, στις 6.30 μμ, με ομιλήτρια τη γενική γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στις 7 μμ θα ξεκινήσει η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στο άγαλμα Βενιζέλου.

    Σε ανακοίνωση του, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ καλεί στις συγκεντρώσεις "να υψώσουμε φωνή αντίθεσης και καταδίκης σε μια συμφωνία που υποθηκεύει τη ζωή του λαού για πάνω από 30 χρόνια".

    [05] Το μεσημέρι αποφασίζει η ΠΝΟ αν θα προχωρήσει σε νέα 48ωρη απεργία

    Σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, προκειμένου οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, η υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, θα έχει στις 11 το πρωί συνάντηση με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στο κτίριο της Ακτής Βασιλειάδη.

    Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

    'Εκκληση προς τους ναυτεργάτες, να μην παρατείνουν την απεργία τους για δεύτερο 48ωρο, κάνουν οι αγρότες της Κρήτης και φορείς του εμπορικού κόσμου.

    [06] Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο

    Στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων θα προχωρήσει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι βασικοί διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομνία διακανονισμού έχει οριστει η Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    [07] Δεκάδες νεκροί στο Ιράκ, στην 9η επέτειο της αμερικανικής εισβολής

    Βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους και επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον30 ανθρώπων, ανακοίνωσαν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

    Στο μεταξύ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βαγδάτη και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έξι άνθρωποι τραυματίσθηκαν, δήλωσαν πηγές του υπουργείου.

    Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται κατά την 9η επέτειο της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

    Οι ιρακινές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η αλ-Κάιντα θα επιχειρήσει να "προκαλέσει χάος" με την ευκαιρία αυτή. Για την ασφάλεια στη διάρκεια της συνόδου έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες άνδρες των δυνάμμεων της τάξης.

    [08] Παίκτες του ΟΣΦΠ επισκέφθηκαν τους τραυματίες αστυνομικούς

    Αντιπροσωπεία παικτών του Ολυμπιακού, συνοδευόμενοι από τον Α΄ αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Σάββα Θεοδωρίδη, επισκέφθηκαν σήμερα τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

    Το ποδοσφαιρικό τμήμα εκπροσώπησαν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Μανιάτης, οι οποίοι με τον παράγοντα της ΠΑΕ που βρέθηκε μαζί τους συνομίλησαν με τους αστυνομικούς για τα θλιβερά γεγονότα, ενώ ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας τους.

    [09] Η Μαρία Κίτσου είναι η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη

    Νεανικά καρδιοχτύπια και δάκρυα χαράς και συγκίνησης είχε η χθεσινή βραδιά, της απονομής του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη 2011», με την Μαρία Κίτσου να κερδίζει την πολυπόθητη καρφίτσα της Μελίνας.

    Η ηθοποιός που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της "Ελεν" στο έργο "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, που ανέβηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, παρέλαβε από τα χέρια της Εμμανουέλλας Παυλίδου την καρφίτσα της Μελίνας, μαζί με το βραβείο και το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που το συνοδεύουν. Συνυποψήφιές της ήταν η Αλεξάνδρα Αιδίνη, η Βίκυ Κυριακουλάκου, η Χριστίνα Μαξούρη και η Λένα Παπαληγούρα.

    [10] Τα "πράσινα" κτίρια έρχονται και στην Ελλάδα

    Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να ζει σε ένα περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και λειτουργεί ενσωματώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση χρήσης πόρων και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν το ρεύμα των "πράσινων" κτιρίων να έρχεται και στην Ελλάδα και οι περισσότερες προβλέπουν ότι σε μια 5ετία θα έχει καθιερωθεί ο θεσμός αυτός, γι αυτό και προετοιμάζονται γι' αυτό. Με δεδομένη την αυξανόμενη τάση για "πράσινα προϊόντα" διεθνώς, δίνεται η δυνατότητα προς τις επιχειρήσεις για αντίστοιχες επενδύσεις, με στόχο την είσοδο σε νέες αγορές και συνδυασμό της περιβαλλοντικής προστασίας με την επιχειρηματική δράση.

    Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένα μόνο από τα βασικά συμπεράσματα μελέτης, με τίτλο "Green Economy. The case of sustainable building cluster in Greece" των πανεπιστημιακών ερευνητών Ι.Παπαδόπουλο, Μ.Τρίγκα Γ.Νταλό και Ελ.Πρεμενιώτου. Η μελέτη αποτελεί τμήμα ερευνητικού έργου που έγινε με τη χρηματοδότηση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

    [11] Eπιτείνουν την κατάθλιψη οι διακοπές και ο ύπνος

    Οι διακοπές μπορεί να επιτείνουν την κατάθλιψη και οι ειδικοί προειδοποιούν όσους έχουν συμπτώματα κατάθλιψης να μην λαμβάνουν άδεια.

    Ο επικεφαλής ενός γερμανικού ιδρύματος που βοηθάει τους πάσχοντες από κατάθλιψη, καθηγητής Ούλριχ Χέγκερλ, εξηγεί ότι η κατάθλιψη έχει την τάση να "ταξιδεύει μαζί με τον πάσχοντα" και προσθέτει ότι "η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο επώδυνη όταν κάποιος είναι μακριά από το σπίτι του."

    Οπως λέει ο ίδιος, οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά αισθάνονται κατάκοποι στη διάρκεια της ημέρας και θέλουν να κοιμούνται πολύ ελπίζοντας ότι θα ξυπνήσουν το άλλο πρωί με καλύτερη διάθεση.

    Η αλήθεια όμως είναι, σύμφωνα με τον Χέγκερλ, ότι ο ύπνος και οι διακοπές συχνά επιδεινώνουν την κατάσταση. Εκτός από την διάθεση για ύπνο, συχνά συμπτώματα κατάθλιψης είναι η απόγνωση και η αδυναμία να λειτουργήσει κάποιος στην καθημερινή του ζωή.

    Επιπλέον υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονοι πονοκέφαλοι και πόνοι στην πλάτη.

    Οι υπερβολικές ώρες εργασίας σπανίως αποτελούν αιτία κατάθλιψης. Αντίθετα ως πιθανές αιτίες είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως μία απώλεια, ακόμη και φαινομενικά θετικά γεγονότα όπως οι διακοπές ή η επιτυχία σε εξετάσεις. "Κάποιες φορές δεν υπάρχει σαφής αιτία," σχολιάζει ο Χέγκερλ.

    [12] Σήμερα ανακοινώνεται η ένταξη στην ΔΗΜΑΡ πέντε διαγραμμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

    Την προσχώρηση στην Δημοκρατική Αριστερά πέντε ανεξάρτητων βουλευτών, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το απόγευμα, ειδικά για το θέμα αυτό.

    Πρόκειται για τους Γιάννη Αμοιρίδη, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Ηλία Θεοδωρίδη, Τσετίν Μάντατζη και Γιώργο Παπαμανώλη. Την εισήγηση θα κάνει ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

    [13] Κρ. Λαγκάρντ: Χρειάζονται επώδυνα μέτρα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

    Στην οικονομική κρίση, που ταλανίζει την ευρωζώνη γενικότερα και την Ελλάδα ειδικότερα, αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του ABC 7.30 Report, υπογραμμίζοντας ότι «για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό».

    Με άλλα λόγια, όπως είπε, απαιτείται «πολιτική και κοινωνική αποδοχή, στήριξη των εφαρμοζόμενων μέτρων, προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και συνειδητή στάση εκ μέρους των ιθυνόντων να βάλουν σε μία τάξη τα δημόσια οικονομικά».

    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «πώς αναμένετε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με τον κατώτατο μισθό να μειώνεται 22%, συνακόλουθα να μειώνεται η ζήτηση και συνεπώς να μειώνονται οι εισφορές και τα έσοδα για το κράτος», η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους από την είσπραξη φόρων (σ.σ. πάταξη φοροδιαφυγής)», ενώ, σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει ότι στην Ελλάδα «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ' ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ' ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία», καταλήγοντας ότι η λύση βρίσκεται στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 March 2012 - 8:30:31 UTC