Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζει ακάθεκτος ο Μιτ Ρόμνεϊ
  • [02] Με βαριά τιμωρία κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός
  • [03] Μνημεία αναφοράς τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης
  • [04] Θεραπεία Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα
  • [05] Πασχαλινές αγορές στο Μετρό Συντάγματος
  • [06] Με το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο Τσίπρας
  • [07] Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός από το ΙΧ που έπεσε στον Πειραιά
  • [08] Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών
  • [09] Την ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση
  • [10] Ανέβηκε ο Παγδατής στο Νο 42 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις
  • [11] Κουζίνα με ταπεινά υλικά σε ένα επίκαιρο βιβλίο από το...1941
  • [12] Επαναστατική μέθοδος "απο-εκτυπώνει" και σβήνει τυπωμένο και φωτοτυπημένο χαρτί
  • [13] Οι γυναίκες το ρίχνουν στο φαγητό όταν εξαντλούνται στη δουλειά τους

  • [01] Συνεχίζει ακάθεκτος ο Μιτ Ρόμνεϊ

    Ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ώστε να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 6η Νοεμβρίου, κέρδισε την εσωκομματική διαδικασία στο Πουέρτο Ρίκο την Κυριακή, συγκεντρώνοντας κι άλλους αντιπροσώπους, μετέδωσε το CNN.

    Με πάνω από το 50% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης προηγείται με 83%, ο Μιτ Ρόμνεϊ αναμένεται να κερδίσει και τους 20 αντιπροσώπους στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος οι οποίο κρίνονταν στην διαδικασία στη νησιωτική περιοχή των ΗΠΑ.

    Η νίκη αυτή σημαίνει ότι ο Ρόμνεϊ έχει πλέον 521 αντιπροσώπους από τους 1.144 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει το χρίσμα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της εφημερίδας The Washington Post.

    Ο Ρικ Σαντόρουμ ήλθε δεύτερος με 8%, ενώ ο Νιουτ Γκίνγκριτς τρίτος με 2%.

    [02] Με βαριά τιμωρία κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός

    Με πολύ βαριά τιμωρία κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός, αν κριθεί υπεύθυνος για την διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Ανοικτό άφησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα, η οποία μάλιστα συμπίπτει με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

    Στο 83ο λεπτό της συνάντησης και ενώ ο Ολυμπιακός είχε το προβάδισμα με 1-0, το παιχνίδι διεκόπη οριστικά, λόγω των σοβαρότατων επεισοδίων.

    Εικοσι τρείς οπαδοί του ΠΑΟ, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.

    [03] Μνημεία αναφοράς τα σιντριβάνια της Θεσσαλονίκης

    Σημεία συνάντησης, μνημεία αναφοράς αλλά και «εικόνες» του παρελθόντος, που συγκεντρώνουν τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών, αποτελούν αρκετά από τα σιντριβάνια που στολίζουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι διακοσμητικές βρύσες, που δημιουργήθηκαν με σκοπό την λειτουργικότητα και την παροχή νερού για πόση, με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκαν σε εντυπωσιακά σιντριβάνια.

    Στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συνολικά 31 σιντριβάνια (πίδακες ή στοιχεία νερού). Ορισμένα θεωρούνται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γιατί είναι από τα παλαιότερα της πόλης και σηματοδοτούν το σημείο της περιοχής στην οποία βρίσκονται, ενώ άλλα είναι σύγχρονης τεχνολογίας με ιδιαίτερη λειτουργία και φωτισμό.

    Το πιο παλιό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη είναι το Σιντριβάνι που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης. Η κατασκευή του χρονολογείται το 1886, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο όπου βρισκόταν η κασσανδρεωτική πύλη. Ήταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ προς τους Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο έργων «εξωραϊσμού» της πόλης.

    [04] Θεραπεία Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

    Πειραματόζωα που είχαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Πάρκινσον, σημείωσαν βελτίωση, μετά την εισαγωγή στον εγκέφαλό τους ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων, όπως ανακοίνωσαν Ιάπωνες επιστήμονες.

    Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με μαϊμούδες, οι εγκέφαλοι των οποίων είχαν υποστεί βλάβες από μία χημική ουσία που καταστρέφει τους νευρώνες του εγκεφάλου, οι οποίοι παράγουν ντοπαμίνη. Η καταστροφή αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων και η ελλιπής παραγωγή ντοπαμίνης προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου (τρέμουλο, ακαμψία κ.α.).

    Έξι μήνες μετά την εισαγωγή των βλαστικών κυττάρων, τα πειραματόζωα είχαν βελτιώσει σε ποσοστό 20% έως 45% την κινητικότητά τους. Η νεκροψία που έγινε μετά τον θάνατο των μαϊμούδων, ένα περίπου χρόνο έπειτα από την θεραπεία με τα βλαστικά κύτταρα, έδειξε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα είχαν αναπτυχθεί πλέον σε πλήρως λειτουργούντες νευρώνες παραγωγής ντοπαμίνης.

    [05] Πασχαλινές αγορές στο Μετρό Συντάγματος

    Πασχαλινή εορταγορά (Bazaar) διοργανώνει ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της οικογένειας «Φροντίδα», απόσήμερα Δευτέρα 19 Μαρτίου έως την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.

    Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τις ανάγκες του ξενώνα «Φροντίδα» που στεγάζεται στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

    Σκοπός της ΜΚΟ «Φροντίδα» είναι ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η ενδοοικογενειακή βία, το σύγχρονο δουλεμπόριο (trafficking) με την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, το εμπόριο οργάνων, κ.α.

    [06] Με το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί» ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο Τσίπρας

    Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, τόσο για «να αλλάξουμε το μέλλον μας», όσο και γιατί αυτή η ενίσχυση μπορεί να επιδράσει θετικά στην ενότητα της αριστεράς, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στον πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» στη Νίκαια.

    Με το σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί. Μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε», ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και κατά τωνΜΜΕ, αλλά, παράλληλα, έθεσε και το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης.

    [07] Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός από το ΙΧ που έπεσε στον Πειραιά

    Νεκρός ανασύρθηκε, από δύτες του λιμενικού, ο οδηγός του ΙΧ αυτοκινήτου, το οποίο υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε το πρωί στη θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες μεταξύ Ε-7 και Ε-8.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άτυχος άνδρας ήταν από το πρωί με το αυτοκίνητό του στο λιμάνι και κάποια στιγμή από άγνωστη αιτία, έβαλε μπρός τη μηχανή και έπεσε με αυτό στη θάλασσα.

    Η σορός του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία νεκροτομή.

    [08] Ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών

    Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών μικρών συνεταιριστικών τραπεζών, της Αχαϊκής, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου, προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η ΤτΕ έκρινε αναγκαία την υπαγωγή των "παραπάνω τραπεζών στα μέτρα εξυγίανσης που προβλέπει ο Νόμος 3601/2007", καθώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν κατέστη δυνατή η λήψη μέτρων που αποκαθιστούν τη βιωσιμότητα τους.

    [09] Την ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση

    Η κυβέρνησης της Βρετανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει τμήματα του οδικού δικτύου στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναβαθμίσει τις υποδομές στη χώρα, όπως πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα.

    Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που διένειμε το γραφείο του, ο Κάμερον θα πει σε ομιλία του ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί «ο υποβιβασμός ο οποίος διαρκεί δεκαετίες» των υποδομών στη Βρετανία και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «πρωτοποριακούς» τρόπους να χρηματοδοτήσει βελτιωτικά έργα.

    «Γιατί άλλες υποδομές --για παράδειγμα το νερό-- χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που ελέγχονται από ανεξάρτητες αρχές. . . αλλά οι δρόμοι στη Βρετανία χρειάζονται χρηματοδότηση από το δημόσιο;», θα πει ο Κάμερον.

    [10] Ανέβηκε ο Παγδατής στο Νο 42 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις

    Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις. Ο Σέρβος σταρ έχει συγκεντρώσει 12.670 βαθμούς, ενώ δεύτερος είναι πάντα ο Ισπανός, Ραφαέλ Ναδάλ με 10.175 βαθμούς και τρίτος ο Ρότζερ Φέντερερ (9.350).

    Παράλληλα, ο Κύπριος πρωταθλητής, Μάρκος Παγδατής, ανέβηκε πέντε θέσεις και είναι 42ος στον κόσμο με 1.010 βαθμούς. Η πρώτη 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης έχει ως εξής (σε παρένθεση η θέση που ο κάθε τενίστας κατείχε την προηγούμενη εβδομάδα).

    [11] Κουζίνα με ταπεινά υλικά σε ένα επίκαιρο βιβλίο από το...1941

    Τι κάνουν οι άνθρωποι με το φαγητό όταν καλούνται να ζήσουν υπό έκτακτες συνθήκες; Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε με το καθημερινό τραπέζι, όταν το λιγοστό χρήμα και η στέρηση έχουν περιορίσει δραστικά το βαλάντιό μας, επιβάλλοντας μια ριζική αλλαγή της διατροφικής μας κουλτούρας;

    Τα ερωτήματα είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων κι ένα βιβλίο από τα παλιά έρχεται ξαφνικά να μας θυμίσει την επινοητικότητα και τη φαντασία που θα πρέπει να επιστρατεύσουμε στην κουζίνα μας αν θέλουμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να δώσουμε στις ξαφνικές μας δυσκολίες μιαν άλλη νότα: μιαν αναπάντεχη όσο και ιδιαίτερα ξεχωριστή νοστιμιά.

    Ο Θέμος Ποταμιάνος ήταν ένας διακεκριμένος μάστορας της ευθυμογραφίας και δεν έχασε το κέφι και το αγωνιστικό του πνεύμα ακόμα και σε μιαν από τις πιο μαύρες ώρες της ελληνικής ιστορίας. Λίγο μετά τον λιμό της Αθήνας του 1941 και μερικούς μήνες πριν από την απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά, εν έτει 1943, ο Ποταμιάνος θα δημοσιεύσει ένα βιβλιαράκι με τίτλο "Η μαγειρική των περιστάσεων" (το βιβλίο επανεκδόθηκε πρόσφατα από την Εστία με επίμετρο της Μαριάννας Καβρουλάκη).

    Οι διατροφικές και οι καταναλωτικές μας συνήθειες αλλάζουν, είτε μας αρέσει είτε όχι, με ραγδαίο ρυθμό και η γαστρονομία της λιτότητας την οποία προτείνει ο Ποταμιάνος δεν έχει τίποτε το δυσάρεστο ή το καταθλιπτικό. Ακόμα κι αν δεν εκτελέσουμε τις συνταγές του, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως πηγή έμπνευσης για τις δικές μας συνθέσεις, τσιμπώντας κάτι από την αναφαίρετη αισιοδοξία τους.

    [12] Επαναστατική μέθοδος "απο-εκτυπώνει" και σβήνει τυπωμένο και φωτοτυπημένο χαρτί

    Μια ευφάνταστη τεχνική ''από-εκτύπωσης'' και διαγραφής του χαρτιού που έχει βγει από τον εκτυπωτή ή το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

    Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον μηχανικό Ντέηβιντ Λεάλ-Αγιάλα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Proceedings A" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ένα τρόπο να απο-εκτυπώνουν το μελάνι της κασέτας του γραφίτη (πιο γνωστού ως ''τόνερ'') που έχει αποτυπωθεί πάνω στο χαρτί.

    Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί πολύ βραχείς παλμούς λέιζερ που διαγράφουν τις τυπωμένες λέξεις και εικόνες θερμαίνοντας το εκτυπωμένο υλικό σε σημείο που αυτό εξατμίζεται και έτσι εξαφανίζεται από το χαρτί.

    Η τεχνολογία δουλεύει μια χαρά με το κοινό χαρτί για εκτυπώσεις και φωτοαντίγραφα, καθώς και με τα συνήθη μελάνια ''τόνερ''.

    Προς το παρόν πάντως η νέα τεχνική βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω για να βγει στην αγορά.

    [13] Οι γυναίκες το ρίχνουν στο φαγητό όταν εξαντλούνται στη δουλειά τους

    Οι γυναίκες που βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση είναι πιθανότερο να αναζητήσουν παρηγοριά στο φαγητό σε περιόδους στρες, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη.

    Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπιστώνει ότι οι γυναίκες εκείνες που ανέφεραν ότι νιώθουν επαγγελματικά εξουθενωμένες είναι πιθανότερο να καταφεύγουν στο πολύ φαγητό όταν έχουν άγχος ή είναι πεσμένες ψυχολογικά αντί απλώς να ικανοποιούν την πείνα τους.

    Επιπλέον, ήταν πιο επιρρεπείς στο να τρώνε "ανεξέλεγκτα", η αίσθηση ότι πεινάς διαρκώς ή δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως αν δεν εξαντληθεί το φαγητό.

    Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 230 γυναικών, ηλικίας από 30 ως 55 ετών, οι οποίες συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή που εξέταζε τον τρόπο ζωής. 'Ολες εργάζονταν και στην αρχή του πειράματος συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κόπωση στη δουλειά τους και για τις διατροφικές τους συνήθειες.

    Συνολικά, το 22% των γυναικών ανέφεραν κάποιο βαθμό κούρασης από την εργασία. Οι γυναίκες που δεν ήταν εξουθενωμένες από τη δουλειά τους κατά την έναρξη της έρευνας είχαν την τάση να μειώνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού σε διάρκεια ενός χρόνου. Αλλά, κατά μέσο όρο, όσες ένιωθαν εξουθενωμένες επαγγελματικά δεν πέτυχαν το ίδιο αποτέλεσμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 March 2012 - 8:30:32 UTC