Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινδυνεύουν ιστορικά κτίρια στο Τατόι
  • [02] Δύο τραυματίες σε καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών
  • [03] Νέο διάλογο ζητούν οι πρυτάνεις
  • [04] Ένοχοι οι 18 εκ των 20 κατηγορουμένων για την απαγωγή του Π. Παναγόπουλου
  • [05] Σχέδιο αναθεώρησης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ, μελετά το υπ. Οικονομικών
  • [06] Δίχως τη μείωση 22% τα επιδόματα ανεργίας, την Παρασκευή

  • [01] Κινδυνεύουν ιστορικά κτίρια στο Τατόι

    «Τατόι, Περιήγηση στο χρόνο και το χώρο» λέγεται το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Σταματόπουλου, του συγγραφέα και ιστορικού που έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την τύχη του μοναδικού στην Ελλάδα φυσικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού θησαυρού, που αποτελούσε για χρόνια πολιτικό ταμπού με συνέπεια να λεηλατηθεί, να παραμεληθεί και πολλά κτίρια να κινδυνεύουν πλέον με κατάρρευση.

    Το βιβλίο του κ. Σταματόπουλου, που σπούδασε Ιστορία, Γεωγραφία και Αρχαιολογία στη Γαλλία και δίδαξε στα πανεπιστήμια της Γενεύης και της Θεσσαλονίκης, είναι το δεύτερο έργο του για το Τατόϊ. Έχει προηγηθεί το 2004 το δίτομο έργο «Χρονικό του Τατοϊου».

    Η παρουσίασή του το βράδυ της Κυριακήςστον «Παρνασσό» από το Σύλλογο Φίλων Τατοϊου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αποτέλεσε άλλη μια αφορμή για δημόσια παρουσίαση και ευαισθητοποίηση -έχουν προηγηθεί κι άλλες στους όμορους δήμους του κτήματος- σχετικά με τον πλούτο που υπάρχει και παραμελείται στη μεγαλύτερη έκταση πρασίνου στο Ν. Αττικής. Πέρα από την ιστορική και πολιτιστική αξία του, το Τατόϊ είναι ένας μεγάλος αδρανής οικολογικός πόρος περίπου εξαπλάσιος από το Δάσος της Βουλώνης στο Παρίσι.

    Όπως σημείωσε ο κ. Σταματόπουλος, δύο κτίρια έχουν εξαφανισθεί, σε τέσσερα έχει καταστραφεί η στέγη και δυο κινδυνεύουν να τη χάσουν. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η αποκατάσταση κοστίζει περισσότερο από τη συντήρηση σημείωσε, αλλά και ότι κινδυνεύει να χαθεί η ιστορικό φυσιογνωμία των κτιρίων. Γι αυτό και πρότεινε την «υιοθέτηση κτιρίων» από χορηγούς.

    [02] Δύο τραυματίες σε καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών

    Ενοπλη συμπλοκή, με ανταλλαγή πυροβολισμών μέσα σε κόσμο, η οποία κατέληξε στον τραυτισμό ενός αστυνομικού και ενός ύποπτου πολίτη, σημειώθηκε στις 11.40 στην Καλλιθέα.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ εντοπίστηκαν στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Βρισηίδος δύο ύποπτοι που φορούσαν περούκες. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον έναν, αλλά ο δεύτερος προσπάθησε να διαφύγει με μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να αρχίσει καταδίωξη.

    Στην οδό Λυκούργου ο καταδιωκώμενος, πυροβόλησε με πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματίσει έναν στον πόδι. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς τραυματίζοντας τον δράστη ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

    Ο άλλος που συνελήφθη αρχικά, μεταφέρθηκε και ανακρίνεται στην Ασφάλεια. Δεν έχει διευκρινιστεί ο σκοπός των δύο ένοπλων στην περιοχή, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ήθελαν να διαπράξουν ληστεία, επειδή σε απόσταση περίπου ενός οικοδομικού τετραγώνου βρίσκονται τα ΕΛΤΑ της Καλλιθέας.

    [03] Νέο διάλογο ζητούν οι πρυτάνεις

    Έχουν οξυνθεί τα προβλήματα των πανεπιστημίων τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουν οι πρυτάνεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, μετά τη σύνοδο που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στα Γιάννενα. Μάλιστα, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων τους.

    Σε σχετική ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα έχουν οξυνθεί επτά μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου για τα πανεπιστήμια και η αιτία είναι ότι δεν βρέθηκαν «κατάλληλες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης που οδηγεί τα Ιδρύματα σε αδιέξοδο. Η περίοδος αυτή σηματοδοτήθηκε εξαρχής από την έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Η προσφυγή των πανεπιστημίων στο ΣτΕ θέτει με έμφαση το κοινό πλαίσιο προάσπισης της νομιμότητας και της αυτοδιοικούμενης λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου».

    Οι πρυτάνεις εμμέσως πλην σαφώς, στέλνουν μήνυμα προς τον νέο υπουργό Παιδείας αφού τονίζουν ότι «σήμερα, που η Ανώτατη Εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρούμε σημαντικό να εξασφαλίσουμε από κοινού με το υπουργείο Παιδείας το περιβάλλον δημιουργικής και εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο αυτό ατελέσφορες και αδιέξοδες διαδικασίες που διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν».

    Μάλιστα γίνονται πιο συγκεκριμένοι, καθώς επισημαίνουν ότι με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου χρειάζεται επανεκκίνηση του διαλόγου για να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές.

    «Η Σύνοδος» τονίζουν οι πρυτάνεις «έχει προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των υψηλής προτεραιότητας άμεσων προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, θεμάτων προσωπικού, φοιτητικής μέριμνας και Φοιτητικών Εστιών, θεμάτων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και αντιμετώπισης προβλημάτων που δημιουργούνται στους Ειδικούς Λογαριασμούς».

    Τέλος, συγχαίρουν τον νέο υπουργό και δηλώνουν ότι επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, όπως λένε χαρακτηριστικά, συγκροτούν άμεσα επιτροπή επεξεργασίας προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πανεπιστημίων.

    [04] Ένοχοι οι 18 εκ των 20 κατηγορουμένων για την απαγωγή του Π. Παναγόπουλου

    Την ενοχή 18 εκ των 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου "Συνδικάτου του Εγκλήματος", μέλη του οποίου εμπλέκονται στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009, κήρυξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά από ενάμισι χρόνο ακροαματικής διαδικασίας.

    Το δικαστήριο έκρινε ενόχους για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή, έξι από τους κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος κρίθηκαν ένοχοι ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης, ενώ οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος Κατσαγάνης και Χαράλαμπος Μουστάκας κηρύχθηκαν από το δικαστήριο φυσικοί αυτουργοί της απαγωγής. Οι φυσικοί αυτουργοί κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένη κλοπή με ηθικούς αυτουργούς τους Βλαστό και Σκαφτούρο, κατηγορίες που αφορούν τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή, συνολικού ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ.

    Από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για το πού βρίσκονται τα χρήματα αυτά.

    [05] Σχέδιο αναθεώρησης διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ, μελετά το υπ. Οικονομικών

    Σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου επιστροφής ΦΠΑ επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, είναι όχι μόνον ο εξορθολογισμός της όλης διαδικασίας αλλά και η επιτάχυνση της επιστροφής των φόρων.

    Το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Μπεκίρη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η μη επιστροφή ΦΠΑ σε ιδιώτες έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης.

    Σήμερα η διαδικασία επιστροφής φόρων σε δικαιούχους, ολοκληρώνεται, όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου, «το συντομότερο δυνατόν» μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον προηγουμένως πραγματοποιηθεί ο ενδεδειγμένος έλεγχος, από τα αρμόδια όργανα ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία που καθιστούν μια επιχείρηση δικαιούχο επιστροφής και αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά ως προς τη νομιμότητα της επιστροφής. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχεται «δυσλειτουργίες στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ» και γι? αυτό, όπως ενημερώνει τη Βουλή, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ήδη ένα σχέδιο αναθεώρησης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου με σκοπό τον εξορθολογισμό αυτού και την επιτάχυνση της επιστροφής φόρων».

    [06] Δίχως τη μείωση 22% τα επιδόματα ανεργίας, την Παρασκευή

    Με τα ποσά που ίσχυαν το 2011, (461,50 ευρώ) θα καταβληθούν την ερχομένη Παρασκευή τα επιδόματα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

    Τα νέα μειωμένα κατά 22% ποσά, που προβλέπονται από την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία υπεγράφη την 1η Μαρτίου, θα ισχύσουν, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το βασικό επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται με βάση το μειωμένο ημερομίσθιο, που προβλέπει το νέο μνημόνιο και θα ανέρχεται στα 360 ευρώ, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε μέλος της οικογένειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 March 2012 - 12:30:27 UTC